Јаков. Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Шта мисле наша браћа муслимани о дервишима? Колико је то учење у складу са традиционалним (модерним) исламом који они практикују? Баш је на б92 била лепа репортажа о једном дервишком реду у Ц.Гори. где вођа те заједнице објашњава како је њихов начин молитве (пробадање тела иглама) заправо највећа врста повезаности са Богом (Алахом) и како је то жртва. Битну улогу у њиховом учењу имају и џини (духови). Они се сатима моле читајући Куран, и затим у екстатичком плесу доживљавају повезаност са Богом, и у том тренутку узимају игле и пробадају тело на најразличитијим местима. На снимку који сам гледао са б92, шех (так се зове главни дервиш) пење се на оштру страну косе, са босим ногама, док га двојица других из заједнице подижу заједно са том косом у висину. На његовим табанима није било знака крварења, осим што се видео урез где је стајао на коси, али ништа битно. Мада може да буде крварења, јер је касније кад је пробадао једњак, крв му липтала. И деца се пробадају, само што то чине онда одрасли деци, не сама деца себи. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Ovde Jusuf Barčić (o kome je ranije bilo reči u jednom spotu) odgovara na pitanje slušaoca, da nije dobro biti derviš. Da je to loše za muslimana. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Ja razumem samo ohlrmhlrhlmlrlhrmrlahlrmhlrhlomlrlh... facenew22222222 Ne čin' haram! Allah Dželbešanum će te ubiti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Шта мисле наша браћа муслимани о дервишима? Колико је то учење у складу са традиционалним (модерним) исламом који они практикују? Баш је на б92 била лепа репортажа о једном дервишком реду у Ц.Гори. где вођа те заједнице објашњава како је њихов начин молитве (пробадање тела иглама) заправо највећа врста повезаности са Богом (Алахом) и како је то жртва. Битну улогу у њиховом учењу имају и џини (духови). Они се сатима моле читајући Куран, и затим у екстатичком плесу доживљавају повезаност са Богом, и у том тренутку узимају игле и пробадају тело на најразличитијим местима. На снимку који сам гледао са б92, шех (так се зове главни дервиш) пење се на оштру страну косе, са босим ногама, док га двојица других из заједнице подижу заједно са том косом у висину. На његовим табанима није било знака крварења, осим што се видео урез где је стајао на коси, али ништа битно. Мада може да буде крварења, јер је касније кад је пробадао једњак, крв му липтала. И деца се пробадају, само што то чине онда одрасли деци, не сама деца себи. koreni sufizma postoje u Kuranu.neki derviski redovi jesu izasli iz okvira islama(i ja mislim na ove sto se probadaju.rufaije i kaderije imaju to u svojoj praksi),ali ne bih ni prihvatio generalizaciju rahmetli Barcica(pripadao je malo tvrdjoj liniji...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Harem mi se više sviđa.. facenew22222222 Odeš u dženezu i imaš 72 device koje te služe u svemu... i svejedno šta da radiš sa njima, one uvek ostaju device. A tek Muslimanke kad odu u dženezu, valjda i one imaju 72 devičanskih momaka.. Auu! Znam, malo udaram ispod kajiša, sorry.. A koliko je greh bluda ogavan? Kako je seksualnost odvratna? A kako je Islam upravo zbog ovakvih stvari gadan? A kako je ljubav istina? Šta bi Isus rekao kada bi znao čime se ti oduševljavaš? Ove stvari svi pričate ili mislite. Blud i zabluda imaju isti koren reči, znaš. Slažem se sa hrišćanskim apologeticima da si u zabludi kada je to u pitanju. Jer seks bez ljubavi nije lep. "Seks bez ljubavi je masturbiranje u dvoje" - Vladimir Dimitrijević Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 http://n-um.com/?q=node/3017/play Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 Harem mi se više sviđa.. 29dz8zk Odeš u dženezu i imaš 72 device koje te služe u svemu... i svejedno šta da radiš sa njima, one uvek ostaju device. A tek Muslimanke kad odu u dženezu, valjda i one imaju 72 devičanskih momaka.. Auu! Znam, malo udaram ispod kajiša, sorry.. A koliko je greh bluda ogavan? Kako je seksualnost odvratna? A kako je Islam upravo zbog ovakvih stvari gadan? A kako je ljubav istina? Šta bi Isus rekao kada bi znao čime se ti oduševljavaš? Ove stvari svi pričate ili mislite. Blud i zabluda imaju isti koren reči, znaš. Slažem se sa hrišćanskim apologeticima da si u zabludi kada je to u pitanju. Jer seks bez ljubavi nije lep. "Seks bez ljubavi je masturbiranje u dvoje" - Vladimir Dimitrijević биће ти лакше после овога ...http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin27.htm клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 13, 2010 Пријави Подели Написано Август 13, 2010 леви болесници, ако поставимо на десно оне који су срокали близнакиње у име вере ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Август 14, 2010 Пријави Подели Написано Август 14, 2010 Значи у духу популистичке псеудо-"коректности" овде је океј питати "шта мисле муслимани о Дервишима" а није океј питати "зашто муслимани проповедају и спроводе убијање грешника/инфидела"? Притом Стјепан наравно није крив што пита о Дервишима, то је скроз океј али није океј да друге ствари не могу да се питају а да се не буде дочекан на нож као некакав "еуропски" мрзитељ, хуманизам и ренесанса и ти радови. Или како то да је једна ултра световна категорија као што је државно уређење (и то на тоталитарним идеолошким основама) унутар једне "религије" - табу тема, а весело чаврљање о односу имамовог морала на исламске молитве - скроз океј? Брате Звонко, крсташки походи су у директној супротности са Христовим учењем. Ма колико они били праведни у старозаветном (и исламском верујем) "око за око зуб за зуб" свету. У Хришћанском свету Реч побеђује тако што се незауставиво прошири кроз једну од најтоталитарнијих и најагресивнијих империја у историји света и преобрати је, препороди је, обнови је. Муслимани то могу да ураде само огњем и мачем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 14, 2010 Пријави Подели Написано Август 14, 2010 Значи у духу популистичке псеудо-"коректности" овде је океј питати "шта мисле муслимани о Дервишима" а није океј питати "зашто муслимани проповедају и спроводе убијање грешника/инфидела"? Притом Стјепан наравно није крив што пита о Дервишима, то је скроз океј али није океј да друге ствари не могу да се питају а да се не буде дочекан на нож као некакав "еуропски" мрзитељ, хуманизам и ренесанса и ти радови. Или како то да је једна ултра световна категорија као што је државно уређење (и то на тоталитарним идеолошким основама) унутар једне "религије" - табу тема, а весело чаврљање о односу имамовог морала на исламске молитве - скроз океј? Ко проповеда и спроводи убијање неверника? Сви муслимани? Зато што то тако пише у Кур`ану? Када и под којим условима? Има више начина да се поставе питања, а постављање једних те истих питања по 30 пута је већ мрцварење - и, тим горе када се, на крају, "питања" више ни не постављају него се износе неодговорне и баналне тезе да је ислам култ/секта. Понављам шта сам рекао Звонку - против таквих глупости бих и ја, са својим мизерним знањем о исламу, могао да изнесем контрааргументе. Али, поновићу и теби - није мени циљ овде да "браним ислам" зато што сам нека ЛДП педерчина, него да покушам да одбраним православни етос, који је, хвала Богу способан да са муслиманима комуницира на вишем нивоу од предрасуда јудео-протестантске пропаганде. Не износим оно мало чињеница које знам, што из озбиљне литературе, што из личног познанства са озбиљним муслиманским теолозима - зато што није на мени, као православном хришћанину, да браним ислам од једних те истих генерализација и оптужби. Већина ствари које, с правом доживљавамо као проблематичне у исламу, произилазе из чињенице да ни велика већина муслимана нема ни основно познавање сопствене вере. Мени, за разлику од неких од вас, није циљ да "раскринкам" све муслимане као крвожедне манијаке (зато што им је "таква вера"), него да покушам да сазнам где то и на који начин екстремисти (о којима се највише прича и зна), заправо одступају од сопствене вере. А твоју и Звонкову острашћеност и предрасуде према исламу, препознали су скоро сви осим вас двојице. Не улазим у ваше разлоге ни мотиве, али срамота је са таквом сигурношћу и тврдоглавошћу тврдити потпуно неодрживе ствари. Уосталом, ко је у прилици, нека дође у АРТ Центар уторком и нека пита или чак ако хоће и оптужи ове људе у лице, ако сматра да су обавезно крвожедни манијаци. Они не беже, ту су - на располагању. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Август 14, 2010 Пријави Подели Написано Август 14, 2010 Значи у духу популистичке псеудо-"коректности" овде је океј питати "шта мисле муслимани о Дервишима" а није океј питати "зашто муслимани проповедају и спроводе убијање грешника/инфидела"? Притом Стјепан наравно није крив што пита о Дервишима, то је скроз океј али није океј да друге ствари не могу да се питају а да се не буде дочекан на нож као некакав "еуропски" мрзитељ, хуманизам и ренесанса и ти радови. Или како то да је једна ултра световна категорија као што је државно уређење (и то на тоталитарним идеолошким основама) унутар једне "религије" - табу тема, а весело чаврљање о односу имамовог морала на исламске молитве - скроз океј? Ко проповеда и спроводи убијање неверника? Сви муслимани? Зато што то тако пише у Кур`ану? Када и под којим условима? Има више начина да се поставе питања, а постављање једних те истих питања по 30 пута је већ мрцварење - и, тим горе када се, на крају, "питања" више ни не постављају него се износе неодговорне и баналне тезе да је ислам култ/секта. Понављам шта сам рекао Звонку - против таквих глупости бих и ја, са својим мизерним знањем о исламу, могао да изнесем контрааргументе. Али, поновићу и теби - није мени циљ овде да "браним ислам" зато што сам нека ЛДП педерчина, него да покушам да одбраним православни етос, који је, хвала Богу способан да са муслиманима комуницира на вишем нивоу од предрасуда јудео-протестантске пропаганде. Не износим оно мало чињеница које знам, што из озбиљне литературе, што из личног познанства са озбиљним муслиманским теолозима - зато што није на мени, као православном хришћанину, да браним ислам од једних те истих генерализација и оптужби. Већина ствари које, с правом доживљавамо као проблематичне у исламу, произилазе из чињенице да ни велика већина муслимана нема ни основно познавање сопствене вере. Мени, за разлику од неких од вас, није циљ да "раскринкам" све муслимане као крвожедне манијаке (зато што им је "таква вера"), него да покушам да сазнам где то и на који начин екстремисти (о којима се највише прича и зна), заправо одступају од сопствене вере. А твоју и Звонкову острашћеност и предрасуде према исламу, препознали су скоро сви осим вас двојице. Не улазим у ваше разлоге ни мотиве, али срамота је са таквом сигурношћу и тврдоглавошћу тврдити потпуно неодрживе ствари. Уосталом, ко је у прилици, нека дође у АРТ Центар уторком и нека пита или чак ако хоће и оптужи ове људе у лице, ако сматра да су обавезно крвожедни манијаци. Они не беже, ту су - на располагању. Брате Андреј "неодрживе ствари" ни у једној варијанти у космосу не могу да се окарактеришу као "неодрживе" када се испостави да их један Муслиман потврди. У том тренутку су оне тачне све док се не појави други Муслиман који ће да их порекне или док ти не одеш па не нађеш контра аргумент који је неки трећи Муслиман изнео па га овде пренесеш. Дакле да би неки аргумент био побијен то се мора учинити контра аргументом а не "препознавањем острашћености". Под два, ја не знам где си ти видео оптуживање Микаела или било ког другог човека Муслимана, напротив, све време говоримо о учењу Ислама. Такође, нико нигде није рекао да сви муслимани проповедају и спроводе убијање неверника. Испоставило се да то данас чине углавном они Муслимани који су екстремно ревносни у исповедању своје вере за разлику од других Муслимана који су секуларизовани/су схватили да немају у себи капацитет да подигну камен и свом брату размрскају главу. Такве ствари је ужасно тешко радити сваком човеку. Али то не умањује чињеницу да муслиманско учење проповеда те ствари. Под којим околностима? Па о томе сам већ причао једно 5 пута. Једноставно не постоје те околности под којима ова пракса може да се оправда. Најгора варијанта коју сам чуо је изашла из твог пера а то је да Муслиман-грешник свесно иде у својеврсну врсту самоубиства очекујући да ће за тај патолошки потез да му Бог опрости грехе зато што "Бог не кажњава два пута"(парафраза Микаела). Можда сам ја исувише заражен хуманистичким "еуропским" духом "лажне цивилизованости", али мени је ово грозно. А у суштини ми је грозно не због никаквог хуманизма него управо из разлога што сам Православни Хришћанин који има једну потпуно другачију идеју о Богу у коју се оваква варијанта не може уклопити ни у назнакама, напротив. Дакле, пре свега са теолошке стране (отуд сам овакво тумачење и назвао сатанизмом). Чак ми је је сам чин убиства далеко мање грозан од учења које је људе довело у ту ситуацију, јер они људи раде оно чиме мисле да испуњавају "Божије заповести"! Иначе, и мени је исто циљ "да покушам да сазнам где то и на који начин екстремисти (о којима се највише прича и зна), заправо одступају од сопствене вере.", иако ти то не препознајеш. Међутим, ја то управо радим тако што питам за оне делове исламског учења који су релевантни (или тај део посла препустим бољем познаваоцу материје као што је Звонко), а кад не добијем задовољавајући одговор не затварам очи тамо где се деси аргумент који управо доказује да су ствари које раде екстремисти често у савршеном складу са дотичним учењем Ислама. И једва чекам да ми неко докаже супротно, али док се то не деси нећу да се правим да таква учења не постоје него ћу да идем около и да питам Муслимане управо о тим учењима (а не о стварима као што је психологија односа имам-Муслиман) сматрајући да они своју веру боље познају од мене, осим што ћу и на своју руку да проучавам. Али не пада ми на памет да због неке куртоазне псеудо-"уљудности" неког Муслимана не питам о неком делу исламског учења. Такође, увек сам рад да одговорим неком Муслиману на било које питање о Хришћанству (колико је у мојим скромним моћима, наравно), а ни једно питање не одбацујем априори. А понајмање сам у фазону да ако немам/не знам одговор на неко питање кренем са ад-хоминем нападима, напротив то сматрам за крајњу беду једне полемике. Ти Звонка и мене оптужујеш баш за то, а управо си ти тај који је изнео једно 0.1% аргумената и 99.9% констатација о некаквим "препознавањима острашћености" итсл. Него ајде, ће да видим да свратим до арта. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 14, 2010 Пријави Подели Написано Август 14, 2010 Брате Звонко, крсташки походи су у директној супротности са Христовим учењем. Наравно, то сам нагласио на самом почетку. Ко проповеда и спроводи убијање неверника? Сви муслимани? То је проповеда идеологија која се зове Ислам. То да ли сви муслимани то прихватају или не је њихова лична ствар и ја се у то не мешам. Ти користиш то као "трик питање" да дискредитујеш саговорнике. Ево другачији пример - рецимо да разговарамо о Нацизму и Хитлеровој књизи "Моја Борба". И сада неко крене да критикује ту књигу и идеологију (с` пуним правом, је л` тако?), а саговорник га стави пред лажну дилему: "шта! како те није срамота! хоћеш да кажеш да су сви Немци крвожедни манијаци!?" Исто то ти радиш овде. А сада ћеш одговорити - "како те није срамота да поредиш Ислам са Нацизмом"... И тако у круг... Зато што то тако пише у Кур`ану? Када и под којим условима? Нема никакве везе под којим условима. Замисли да неки "хришћанин" објави књигу у којој пише: "Kada prođe post, ubijajte muslimane gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i porez davali, ostavite ih na miru, jer Hristos zaista prašta i samilostan je." "Borite se protiv onih kojima je dat Kuran, a koji ne vjeruju ni u Hrista Boga ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Bog i Njegov Mesija zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno." Шта би ти о таквој књизи рекао? износе неодговорне и баналне тезе да је ислам култ/секта. Ислам јесте култ "посланика" Мухамеда по свакој дефиницији тог појма. Као неко ко се тиме бави то би требало да знаш. предрасуда јудео-протестантске пропаганде. По твојој логици сада би ја тебе требало да оптужим за антисемитизам... браним ислам од једних те истих генерализација и оптужби. Да би одбранио Ислам прво треба да докажеш да нисам у праву. У сваком разговору до сада муслимани су све што сам написао потврдили као тачно. Можда ти боље познајеш Ислам од њих... Већина ствари које, с правом доживљавамо као проблематичне у исламу, произилазе из чињенице да ни велика већина муслимана нема ни основно познавање сопствене вере. Ако сам добро разумео ово значи на конкретном примеру - Ислам не проповеда каменовање, него већина муслимана не познаје Ислам па сматра супротно. Је ли тако? екстремисти (о којима се највише прича и зна), заправо одступају од сопствене вере. Прво треба да докажеш да одступају од своје вере. срамота је са таквом сигурношћу и тврдоглавошћу тврдити потпуно неодрживе ствари. "Нашо мајмун стари огледало неко..." Уосталом, ко је у прилици, нека дође у АРТ Центар уторком и нека пита или чак ако хоће и оптужи ове људе у лице, ако сматра да су обавезно крвожедни манијаци. Где си ти видео да је овде било ко оптужио све муслимане да су крвожедни манијаци? Прелистај дискусију и видећеш да сам ја рекао управо супротно. Чак сам похвалио муслимане као добре људе и вернике. Свако добро ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 14, 2010 Пријави Подели Написано Август 14, 2010 Драги боље зна, писали смо нас двојица како су крсташи доживели тежак пораз од народа код Алексинца. Писали смо и како су муслимани са војском продрли били до Париза па су ту морали крсташи да интервенишу. Сад су муслимани освојили Париз. Иначе Пољаци су три пута спашавали Европу, једном од муслимана, други пут од крсташа и трећи пут од бољшевика . Под Бечом смо потукли муслимане, под Грунвалдом крсташе а на Висли биљшевике, сви они су кренули да освајају Европу. Сад поново најтраженији "извозни артикал" из Пољске је свештеник. Нема, ускоро ће само Пољаци моћи да попуне празне жупе широм католичког дела Европе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 14, 2010 Пријави Подели Написано Август 14, 2010 Драги боље зна, писали смо нас двојица како су крсташи доживели тежак пораз од народа код Алексинца. Писали смо и како су муслимани са војском продрли били до Париза па су ту морали крсташи да интервенишу. Сад су муслимани освојили Париз. Иначе Пољаци су три пута спашавали Европу, једном од муслимана, други пут од крсташа и трећи пут од бољшевика . Под Бечом смо потукли муслимане, под Грунвалдом крсташе а на Висли биљшевике, сви они су кренули да освајају Европу. Сад поново најтраженији "извозни артикал" из Пољске је свештеник. Нема, ускоро ће само Пољаци моћи да попуне празне жупе широм католичког дела Европе. Kako je inspirativno: "Pred Bečom je Burak posrnuo!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 14, 2010 Пријави Подели Написано Август 14, 2010 Видео самнегде на сликама тај бурак, то је нека мученица која има тело коња, нешто тако и носи Мухамеда на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука