Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Цитат

Ја сам данас био код Микаела. Попио одличну кафу, лепо попричао са неким паметним људима, добио Куран на поклон. Моја је жеља да се о овој вери која егзистира ту са нама и међу нама, убудуће чује из уста дивних људи, попут ових које сам данас упознао. Све ове глупости око сецкања са гађењем одбацују. Нисам чак осетио ни тринке прозелитизма. Имали су уважавање према мени и мојој вери. Ето, то су неки моји утисци о конкретним муслиманима, овде у Београду (међу њима је и један "оригинал", из Јордана, ако се добро сећам).

Ево и ми се испричасмо у међувремену и Микаел је рекао да прихвата каменовање као казну за прељубу у браку:

Цитат

da moja greska.konkretno je ovako.ako ljudi bez obaveze špocine blud,kazna je sibanje.koji su pod bracnom obavezom,starozavetna kazna ke kamenovanje,ali pod cvrstim dokazom.tako sam trebao reci.izvinjavam se.

Нисмо још разјаснили друго питање. Микаел каже:

Цитат

procitao jesam,a da li si ti?Kuran jasno propisuje uslove pod kojima se neko moze uzeti za zenu.polna zrelost je navedena jasno.danas je to drugacije.tu je kvaka,ili si toliko tupav(nesto mi govori da nisi),ili se tupav pravis.drugo je kad neka budalina da sebi za pravo,daprenebregava tu cinjenucu,pravdajuci se islamom.on vec ima problem,a ne ja.pa,meni kada bi neko dosao i predlozio mi tako nesto,zadavio bi ga iz mesta.jednostavno,zato sto znam kako neke stvari funkcionisu.i tad,pa i sad.

Онда сам ја навео пример из Курана где се каже да "жена" која још није добила менструацију може да буде у браку и да се разведе:

Цитат

Ево шта Куран каже о разводу:

"A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca, ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode. - A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim." (65:4)

Значи, "жена" која још није добила менструацију може да буде удата, тј. малолетно дете.

И, да не буде забуне, једно од најпознатијих тумачења Курана:

Цитат

Ибн Кесир:

"The same for the young, who have not reached the years of menstruation."

(Превод: "Исто важи за младе (жене), које још нису достигле године за менструацију")

http://www.qtafsir.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1316&Itemid=121

"Ismail ibn Kesir (1301-1373) (arapskiابن كثير) je bio islamski učenjak i jedan od najpoznatiji komentator Kur’ana. ... “Tefsir Ibn Kesira” je trenutno najrasprostranjenije tumačenje Kur’ana na svijetu, a pogotovo među muslimanima na zapadu."

http://bs.wikipedia.org/wiki/Ibn_Kesir

Чекам још увек разјашњење од Микаела по том питању. Можда другачије дефинише "полну зрелост" девојчица?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цитат

Слушао сам предавања господина Азиса Хасановића, нисам гуглао али сигурно има о њему текстова. Јако мудар човек.

Пуно времена је било посвећено џихаду, и испада да је то уствари труд на пољу борбе мирољубивим средствима за остваривање племенитих циљева. 89898989898989

Џихад је борба за успостављање Аллахове воље на земљи. Имаш "већи џихад" и "мањи џихад". Већи џихад је рат против самог себе - пост, молитва итд. Мањи џихад је рат против неверника док се не покоре под исламску власт.

Цитат

И нигде не пише за каменовање нити за телесно кажњавање, ал опет се то дешава и оправдава некаквим законима који су муслимански.

И то је што мене збуњује, практичан живот и оно што учи Куран дођу у раскорак и не знам шта да мислим.

Већина муслимана су добри и разумни људи па не примењују оно што је прописано.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цитат

Јест, помињао је џихаду-н-нефс, односно велики џихад и управо ово о чему пишеш ал није помену тај мали џихад.

Па има разних тумачења. Данас углавном већина сматра џихад првенствено као "унутрашњу борбу" или "одбрамбени рат". Има ту неких детаља шта све може да се подведе под "одбрамбени" - тј. пуно услова који могу да некога учине непријатељем Ислама што оправдава џихад. На пример, да подржаваш некога ко ратује против муслимана (било где), спречаваш проповедање Ислама, искушаваш муслимане да напусте Ислам и слично.

Са друге стране су они који сматрају да је џихад безуслован рат против неверника док се читав свет не покори под Шеријат (што не значи обавезно да сви постану муслимани). Такви су у мањини, али праве велику штету...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

"30  Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin." To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

Ове речи нису са усана посланика (апостола) Мухамеда.

Јер најближи његови који су дирекно слушали проповед,

(а на које удара ТАСТ Мухамедов након смрти Мухамедове и узима за себе вођства,

покреће Рида ратове и обрачунава се с њима, желећи прво да запали чуваре дома (Мухамедовог), најближе његове,

пре свега Алију,  ћерку Мухамедову и  остале),

од самог почетка беху од света гоњени. И коме беже, коме, и то неколико пута?!

К православним хришћанима у Етиопију (!), код православног краља (!).

Е моји муслимани!  Цитиране речи су од Ебу Бекра и његовог наследника који је водио сакупљање, спомињући и сам (узгред буди речено) да су скоро сви они који су знали Кур'ан  са усана посланикових   изгинули,

и из тог доба настају и ајети - ,,Ne uzimajte krscane za prijatelje" и сл. итд...

cekaj onda  kako ti pises imaju dva kurana jedan sto zna to sto ti napisa jedan posle proroka muhameda ,uh kadbi htjela kuran nabaviti  kako znati od koga  onda
Подели на овим сајтовима

Нисам рекао да постоје два Кур'ана, већ указујем да сви ајети не потичу са усана посланика -

Abu al-Qasim Muhammad Ibn Abd Allah Ibn Abd al-Muttalib Ibn Hashim-а.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Јест, помињао је џихаду-н-нефс, односно велики џихад и управо ово о чему пишеш ал није помену тај мали џихад.

Па има разних тумачења. Данас углавном већина сматра џихад првенствено као "унутрашњу борбу" или "одбрамбени рат". Има ту неких детаља шта све може да се подведе под "одбрамбени" - тј. пуно услова који могу да некога учине непријатељем Ислама што оправдава џихад. На пример, да подржаваш некога ко ратује против муслимана (било где), спречаваш проповедање Ислама, искушаваш муслимане да напусте Ислам и слично.

Са друге стране су они који сматрају да је џихад безуслован рат против неверника док се читав свет не покори под Шеријат (што не значи обавезно да сви постану муслимани). Такви су у мањини, али праве велику штету...

napokon nesto ok.manjina je uvek najglasnija.sto se tice predhodnog pasusa,donekle bi se slozio.postoji veliki i mali dzihad.veliki je taj u vezi unutrasnje borbe.post na primer.odricanje dela imetka u korist sirotinje zekat...gomila stvari jos....
Подели на овим сајтовима

Цитат

Ја сам данас био код Микаела. Попио одличну кафу, лепо попричао са неким паметним људима, добио Куран на поклон. Моја је жеља да се о овој вери која егзистира ту са нама и међу нама, убудуће чује из уста дивних људи, попут ових које сам данас упознао. Све ове глупости око сецкања са гађењем одбацују. Нисам чак осетио ни тринке прозелитизма. Имали су уважавање према мени и мојој вери. Ето, то су неки моји утисци о конкретним муслиманима, овде у Београду (међу њима је и један "оригинал", из Јордана, ако се добро сећам).

Palestinac,iz Jordana.hvala sto si bio,i uvek si dobro dosao.Zaki je izrazio zelju da dodje u art centar sutra,pa eto prilike da se ljudi koji bi zeleli da poblize upoznaju jedno autenticno varvarsko ucenje:D,upoznaju sa celom stvari
Подели на овим сајтовима

Цитат

Palestinac,iz Jordana.hvala sto si bio,i uvek si dobro dosao.Zaki je izrazio zelju da dodje u art centar sutra,pa eto prilike da se ljudi koji bi zeleli da poblize upoznaju jedno autenticno varvarsko ucenje:D,upoznaju sa celom stvari

Ова ти је добра! "Аутентично варварско учење"... bliss jeeee

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цитат

sto se uvazavanja tice,prirodno je.bez obzira na dogmatske razlike u odnosu na poslanstvo Isaa,ili sa stanovista Hriscanstva-sinstva.poruka Mesiha se ne moze prenebregnuti,a i njegova Bogobojaznost je uzor svakom muslimanu.pricacemo,aBd,i u ulozi Isusa u islamu.nije mala.
Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Ова ти је добра! "Аутентично варварско учење"... bliss jeeee

pa,moram niz dlaku da ti idem...
Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Експерт за узгајање и васпитавање кокошака. bliss jeeee  Изузетан лик.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Експерт за узгајање и васпитавање кокошака. bliss jeeee  Изузетан лик.

hehe.dobar si.expert za halal standarde je.
Подели на овим сајтовима

Треба га стварно чути, јер његово размишљање о односу хришћанства и ислама је ослобођено наших балканских, историјских предрасуда. Он припада том неком трећем свету, па може да прилично објективно сагледа неке ствари.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...