Grizzly Adams Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Не треба спорити допринос арапског генија науци. Они сигурно имају своје место у мозаику науке. Конкретно: алгебра. Такође, античка грчка философија је нашла свој пут у средњовековни Запад управо преком учења и превода муслиманских мислилаца. http://en.wikipedia.org/wiki/Aryabhata 0311_womens Iranski matematičari su u 13. veku preuzeli njegovu matematiku i dalje je razvili, a sve nazvali al-gabr, tj. arapski za dodati, dovršiti.. Odatle algebra. Ipak, Arjabata važi za oca algebre. Е, о религијама знам по нешто мало, али математика ми је струка. Значи, Алгебра и "арапске" цифре су пореклом из Индије. То су исламски освајачи научили у Индији, а затим пренели западном свету па одатле арапски називи. Исто важи за број 0 (нула) који се некада погрешно приписује Арапима. Античка грчка философија јесте до нас дошла преко арапских превода, али су се тиме углавном бавили јевреји и хришћани који су живели у земљама под влашћу Ислама. Генерално, што се науке тиче, Ислам и Јудео-Хришћанство се разликују у једном суштинском учењу. Јудео-Хришћанство учи да је Бог створио свет и законе по којима тај свет функционише који се не мењају. Зато се у јудео-хришћанском свету научно истраживање сматра у ствари за истраживање закона које је Бог поставио - наука се и развила у оквиру или при Цркви, многи научници су били свештеници, већина верници - па се зато у таквом окружењу развила наука и технологија. То је био природан наставак хришћанске доктрине - Бог је створио свет и разумне законе које ми можемо да истражимо и разумемо. Са друге стране, исламски теолози закључују да Алах управља светом како хоће, тј. да би сваки закон у ствари био ограничавање Његове воље, па зато тврђење да постоји непроменљив природни закон у ствари на граници богохуљења. То би било исто као рећи "Алахова рука је стиснута" (Куран 5:64). Зато је у створеном свету све могуће. Нема никаквог разлога да неки закон који смо данас уочили сутра више не важи, па је зато научно истраживање само губљење времена. Због такве доктрине је у исламском свету развој науке и технологије веома спор и углавном под утицајем Запада. Занимљиво колико вера утиче на развој читавих народа и цивилизација, зар не? Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 vaistinu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Не треба спорити допринос арапског генија науци. Они сигурно имају своје место у мозаику науке. Конкретно: алгебра. Такође, античка грчка философија је нашла свој пут у средњовековни Запад управо преком учења и превода муслиманских мислилаца. Ovo se zove korektnost!Da li je problem priznati i potvrditi vrijednost nekome, bez obzira ko on bio.Vrijednost je vrijednost bez obzira od koga ona dolazila! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Не треба спорити допринос арапског генија науци. Они сигурно имају своје место у мозаику науке. Конкретно: алгебра. Такође, античка грчка философија је нашла свој пут у средњовековни Запад управо преком учења и превода муслиманских мислилаца. Ovo se zove korektnost!Da li je problem priznati i potvrditi vrijednost nekome, bez obzira ko on bio.Vrijednost je vrijednost bez obzira od koga ona dolazila! А шта вреди када није истина? Као да се ми Срби хвалимо да смо измислили авион. Алгебра само је арапски назив за део математике који је пореклом из Индије. Арапи су били само посредници у преношењу тог знања. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Па добро. Барем им треба онда признати да су укапирали ствар и успешно је даље пренели. 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Не треба спорити допринос арапског генија науци. Они сигурно имају своје место у мозаику науке. Конкретно: алгебра. Такође, античка грчка философија је нашла свој пут у средњовековни Запад управо преком учења и превода муслиманских мислилаца. Ovo se zove korektnost!Da li je problem priznati i potvrditi vrijednost nekome, bez obzira ko on bio.Vrijednost je vrijednost bez obzira od koga ona dolazila! А шта вреди када није истина? Као да се ми Срби хвалимо да смо измислили авион. Алгебра само је арапски назив за део математике који је пореклом из Индије. Арапи су били само посредници у преношењу тог знања. Brate Zvonko da te pitam, da li kod tebe uiz tvoje perspektive može od musalimana ikakvo dobro doći?Da li ti sada kada prićaš sa mnom, smatraš da pričaš sa zlom, za onim koji predstavlja nešto Satansko? Sve što dolazi od nas muslimana dobro ti negiraš, a svako moguće zlo nam pripisuješ!Ili griješim?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Brate Zvonko da te pitam, da li kod tebe uiz tvoje perspektive može od musalimana ikakvo dobro doći? Da li ti sada kada prićaš sa mnom, smatraš da pričaš sa zlom, za onim koji predstavlja nešto Satansko? Sve što dolazi od nas muslimana dobro ti negiraš, a svako moguće zlo nam pripisuješ!Ili griješim?! Већ више пута сам о томе писао (и знам да си прочитао) па ме мало чуди твоје питање, али није ми тешко да поновим. Огромна већина муслимана су морални људи и добри верници. Има пуно доброг што они чине и никада у животу ми није пало на памет да када разговарам са тобом или неким другим муслиманом "причам са злом" или "нечим сатанским". Свему добром што долази од вас муслимана и било кога другог ја се радујем. Оно о чему пишем и доказујем конкретним аргументима јесу контроверзна учења и поступци "посланика" Мухамеда. И на крају да то отворено кажем - не свиђа ми се што стално покушаваш да ме дискредитујеш да некога "мрзим" или "вређам" кад сви виде да то није тачно. Није лепо да верник тако ради. Када ти кажеш да Христос није Бог ја те не нападам да некога "мрзиш" или "вређаш", него ти одговарам аргументима. Исто очекујем од тебе. Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Brate Zvonko da te pitam, da li kod tebe uiz tvoje perspektive može od musalimana ikakvo dobro doći? Da li ti sada kada prićaš sa mnom, smatraš da pričaš sa zlom, za onim koji predstavlja nešto Satansko? Sve što dolazi od nas muslimana dobro ti negiraš, a svako moguće zlo nam pripisuješ!Ili griješim?! Већ више пута сам о томе писао (и знам да си прочитао) па ме мало чуди твоје питање, али није ми тешко да поновим. Огромна већина муслимана су морални људи и добри верници. Има пуно доброг што они чине и никада у животу ми није пало на памет да када разговарам са тобом или неким другим муслиманом "пришам са злом" или "нечим сатанским". Свему добром што долази од вас муслимана и било кога другог ја се радујем. Оно о чему пишем и доказујем конкретним аргументима јесу контроверзна учења и поступци "посланика" Мухамеда. И на крају да то отворено кажем - не свиђа ми се што стално покушаваш да ме дискредитујеш да некога "мрзим" или "вређам" кад сви виде да то није тачно. Није лепо да верник тако ради. Када ти кажеш да Христос није Бог ја те не нападам да некога "мрзиш" или "вређаш", него ти одговарам аргументима. Исто очекујем од тебе. Ja razumijem da ti nećeš reći ono što ja za Muhammeda a.s. a ni ja ono što ti kažeš za Isusa to su stvari vjere , ali ja ne negiram vrijednosti koje imaju pripadnici drugih vjera.Sdruge strane brate muslimani su bili u ekonomskom i naučnom procvatiu dok je se evropa u blatu valjala.Neke naučne činjenice koje dolaze od muslimana nemože ih niko negirati, bez obzira koliko se trudio.Moja namjera nije diskreditacija niti tebe niti bilo koga drugoga! Ali isto tako brate ne dozvoljavam da mene ko diskredituje.Naravno ovdje ne kažem da je tebi to cilj, bože saćuvaj!Ali kažem da čovjek treba biti objektivan a o tome sam pisao i dobronamjernu kritiku ti uputio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Ја не негирам ништа што су муслимани заиста урадили, али овде се говорило о конкретном примеру - Алгебри. Игром случаја, ја сам математичар и познајем ту тему веома добро. Данашња Алгебра је настала у Индији и до нас је дошла преко Арапа. То је чињеница и ја сам само исправио брата који је погрешио. То ничим не негира вредности твоје вере. П.С. За "неверне Томе", ево конкретног доказа: "The method known as "Modus Indorum" or the method of the Indians have become our algebra today. This algebra came along with the Hindu Number system to Arabia and then migrated to Europe. The earliest known Indian mathematical documents are dated to around the middle of the first millennium B.C.E (around the sixth century B.C.E.)." http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_algebra#Indian_algebra ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Данашња Алгебра је настала у Индији и до нас је дошла преко Арапа. То је чињеница и ја сам само исправио брата који је погрешио. crvenilo 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Ја не негирам ништа што су муслимани заиста урадили, али овде се говорило о конкретном примеру - Алгебри. Игром случаја, ја сам математичар и познајем ту тему веома добро. Данашња Алгебра је настала у Индији и до нас је дошла преко Арапа. То је чињеница и ја сам само исправио брата који је погрешио. То ничим не негира вредности твоје вере. Uputi me na izvore iz kojih crpiš taj podatak! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Ја не негирам ништа што су муслимани заиста урадили, али овде се говорило о конкретном примеру - Алгебри. Игром случаја, ја сам математичар и познајем ту тему веома добро. Данашња Алгебра је настала у Индији и до нас је дошла преко Арапа. То је чињеница и ја сам само исправио брата који је погрешио. То ничим не негира вредности твоје вере. Uputi me na izvore iz kojih crpiš taj podatak! Па заиста било која књига која се бави историјом математике. Ево изнад сам навео цитат из Википедије. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Март 23, 2010 Пријави Подели Написано Март 23, 2010 http://www.reformislam.org/ Ima i na srpskom prijevod,pa pogledajte shta nam vasha bracha muslimani propvjedaju na ovom Forum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Март 23, 2010 Пријави Подели Написано Март 23, 2010 Ја не негирам ништа што су муслимани заиста урадили, али овде се говорило о конкретном примеру - Алгебри. Игром случаја, ја сам математичар и познајем ту тему веома добро. Данашња Алгебра је настала у Индији и до нас је дошла преко Арапа. То је чињеница и ја сам само исправио брата који је погрешио. То ничим не негира вредности твоје вере. П.С. За "неверне Томе", ево конкретног доказа: "The method known as "Modus Indorum" or the method of the Indians have become our algebra today. This algebra came along with the Hindu Number system to Arabia and then migrated to Europe. The earliest known Indian mathematical documents are dated to around the middle of the first millennium B.C.E (around the sixth century B.C.E.)." http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_algebra#Indian_algebra Samo da dodam http://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Bharati_Krishna_Tirtha's_Vedic_mathematics Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Април 3, 2010 Пријави Подели Написано Април 3, 2010 Имам молбу за брата Ениза да ми каже нешто више о bold-ираном делу овог текста. Харам ал шериф или Омарова купола на стени, подигнута је на месту срушеног јеврејског храма краља Соломона (који се у Курану помиње као Сулејман), а изградио је калиф Абдул Малик у 7. веку, с'кубетом од злата и раскошним мозаиком. Унутра се налази Света стена у којој је коњ оставио отиске - пророк Мухамед је из Меке долетео на Бураку, крилатом коњу с'лицем жене и телом пауна, и лествицама светлости вазнео се у рај (џенет на арапском). Помагао му је арханђел Гаврило. Дакле, да ли је то тачно тј. да ли ви заиста верујете у то? Још једно питање, рекли сте да у старом завету има полигамије што је тачно, ал било је неколико пророка који су били девственици, који нису имали жену/е, нпр. Свети Илија. Е сад, како гледате на то, пошто код вас не постоји монаштво? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука