Miljan4 Написано Новембар 24, 2022 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2022 Свештеници епархије аљаске која је саставни део Православне Цркве у Америци траже смену Владике Николаја Сорајића, на основу тврдњи да управљао епархијом утерујући страх у клирике. "Клирици епархије аљаске и већи део пастве тврде да више не могу и неће да им Владика Николај буде надређени епископ", преноси отац Михаило Олекса, прота при цркви светог Алексеја у Енкориџу. Он тврди да је до тога дошло због година малтретирања клирика и верника епархије. Наводећи као пример, отац Михаило каже да Владика Николај не дозвољава крштење ако особа која се крсти не носи православно хришћанско име ! Такође додаје да Владика са подсмехом и презиром говори о домородачкој аљаској култури, церемонијама и црквеним грађевинама. Заменик Владике је забранио свештенству да пред њим говоре на аљаском домородачком језику. Свештеници епархије свакодневно стрепе од неког новог покушаја малтретирања од стране Владике. Владика служи на Аљасци већ 21 годину. Он је један од 9 канонских епископа у Северној Америци. Владика је изјавио да је изненађен оптужбама против њега и да је сазвао састанак како би се проблеми решили. " Очигледно је да постоје људи који имају проблема са оним што радим" изјавио је Владика за локалне новине. Такође тврди да никада није забранио верницима да говоре на свом матерњем језику. "Чак сам послао окружну посланицу у којој позивам вернике да се служе својим матерњим језиком." Свети Синод Православне Цркве у Америци још није узео у разматрање проблем око Владике Николаја. Синод је примио пуно мејлова од клирика епархије аљаске. Постоје индикације да су у питању озбиљни проблеми које треба што пре решити, писало је на сајту Синода. Такође, Првојерарх ПЦА Митрополит Тихон је у контакту са Владиком и Синодом поводом решавања овог проблема. Владика је изјавио да се неће добровољно повући са епископске катедре. "Од кад сам дошао у Аљаску, покушавам да решим проблеме ове епархије" наводи Владика. "Незнам зашто ме тако клевећу" goranger је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Новембар 24, 2022 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2022 Има ли извор? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука