Jump to content

Razmislanja o kraju zivota i njegovoj prolaznosti.

Оцени ову тему

Препоручена порука

da bas taj tunel, zasto svi ljudi(vernici, ateisti...) i jos totalno individualno razliciti vide bas to jedno te isto?

naravno da ne mozes da objasnis, nije ni bilo pitanje na koje sam ocekivao odgovor 4chsmu1

Da, vide slično, i još, vrlo često, vide svoje umrle srodnike ili uopšte drage ljude koji im obavezno još nešto i kažu. (Mada i u snu kažu, ‚‚jave se‚‚). A neke neobične duše mogu da ih vide i u potpuno budnom stanju. Pa viđenja svetaca koji su svi ‚‚mrtvi‚‚. Sve to naravno, kod ljudi koji nisu shizofreni, zamislite  :drugarstvo:

To sa snovima ima veze sa psihom i podsvescu. Nista neobicno da "vidis" svoje drage pokojne.

netacno, al ne vredi ti objasnjavati kao sto vec rekoh, tvrda si u svom misljenju i nisi otvorena za nova saznanja

Netacno, vrlo sam otvorena, zato jos jednom molim objasnjenje. Pa sta i ako ne prihvatim, volela bih da cujem argument, zaista bih.

pratim vec duze tvoje postove i nacin razmisljanja, tako da znam sta pricam tj sta necu da pricam uzalud

E kakav si :bla:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 93
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

:drugarstvo:

edit:

"Ja imam druga koji je bio klinicki mrtav video je ... NISTA! Smiley "

znaci njegov nerv ne radi?

Postajes vec drzak.

Ne vide svi pacijenti oko 23% klinicki mrtvih je prijavilo beli tunel dakle ne svi. Mogao si da proveris kolicinu podataka. ljudi koji dozive beli tunel uglavnom umru od srca, pluca ili neceg slichnog sto smanjuje unos kiseonika a poveca broj CO2 u krvi kada se umire.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

edit:

Postajes vec drzak.

Ne vide svi pacijenti oko 23% klinicki mrtvih je prijavilo beli tunel dakle ne svi. Mogao si da proveris kolicinu podataka. ljudi koji dozive beli tunel uglavnom umru od srca, pluca ili neceg slichnog sto smanjuje unos kiseonika a poveca broj CO2 u krvi kada se umire.

Upravo to-nedostatak kiseonika umiruceg mozga pojacava elektricnu aktivnost.

Подели на овим сајтовима

edit:

Postajes vec drzak.

nisam ja drzak nego mi dajes neke odgovore koje su trivijalni, ja nisam nigde rekao da svi ljudi to vide, a taj podatak sto si dao srce pluca ili nesto slicno u vezi sa kiseonikom isto nije relevantan jer imam poznanika koji je bio u klinickoj smrti nevezano za te uslove

uostalom navedeni uslovi ne iskljucuju ono sto tvrdim 4chsmu1

znam da ce onima koji ne razumeju neke stvari ovo svucati smesno, i dobar teren za ruganje, al nema veze, da kazem, u snu sam se obreo u tom stanju u kojem nikako nisam smeo da budem, i bez da imam predznanja o detaljnim uslovima "tunela", ispostavilo se da je islo u te detalje i jos dalje- a sto sam tek posle saznao/potvrdio proucavajuci fenomen

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Мислим да се више ради о томе да хришћани немају обичај да причају о таквим "искуствима", јер се наша вера уопште не заснива на њима и по правилу су погрешно схваћена.

Суштина јесте живот који се базира на вери у Христово васрксење. Једна веома практична философија живота.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ма то је сасвим небитно. Ми верујемо у будући свет и вечни живот у коме неће бити смрти и зла, којим путем ћемо тамо стићи је споредно питање.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Koketiranje sa raznim duhovnim sistemima, meditacija, magija, autosugestija - sad razumijem tvoj strah od trošenja umnih resursa - prosti, brate... jedna samo sila sve to poništava i lako uzdiže u suprotnom pravcu, ali to je bojim se, ona u koju odbijate da vjerujete...

Sto bas moram da verujem u tu "silu" sto ne mogu da verujem u budusticke price ili u paganske? Sve one imaju neku silu i neku veru iza sebe.

Moj strah od trosenja umnih resursa jeste na mestu jer sam ih trosio na nepotrebne stvari za mene tu ukljucujem i hriscanstvo.

Zato sam i rekla, ako moramo da se svrstavamo u vi i mi,  da sudite na osnovu vama dostupne realnosti...

ne mogu da sudim na osnovu TEBI dostupne realnosti.

Preporucujem ti http://www.iep.utm.edu/desc-sci/ http://www.iep.utm.edu/cr-ratio/

Dovoljno dobro za mene a dok ne dozivim neko znacajno spiritualno iskustvo - nema vise bilo kakvih praznih "verovanja: u mom zivotu.

Humanost i milosrđe su ideali i svih religijskih sistema, nikako ‚‚dostignuće‚‚ ateizma.

Ovo stvarno ne zelis da ti argumentujem. Ali stvarno ne zelis, jer cu da te unistim. Dosta je da pogledas stari zavet pa da vidis koliko je recimo bog u kog ti verujes human i milosrdan.

Vjera (hrišćanska, pravoslavlje) upravo i daje to osjećanje smisla koje prevazilazi ovde i sada, lični hedonizam i pragmatizam i sl.čak i opšti, zajednički pragmatizam (iliti, što je korisno za održanje zajednice).

Iskreno ne vidim na osnovu cega si ti prevazisla nesto ovde i sada naspram recimo mene ili nekog drugog Ateiste. Na osnovu cega si ti prevazisla lichni hedonizam ili bilo ko ovde?

Da li ti to nas hoces da osudis da smo hedonisticki i pragmatichni u odnosu na tebe i vernike?

Zasto? Zato sto idete na lirtugriju u crkvu?

Ako si se toliko odrekla lichnog hedonizma zasto ne odes da zivis isposnickim zivotu u manastiru?

I kao što je rekao već Ivan Ilić, vi ste dragi i simpatični likovi, vi što lutate i tražite smisao,

Nisam bas siguran da trazim smisao mislim da sam ga nasao.

i za vas se na liturgiji vjernih mole, vjerovali ili ne... dao dobri Bog da taj smisao nađete što vam sveštenik kratko reče citatom Jev.Luka, 21. Ne dao Bog, da to bude usljed neke velike nevolje... :drugarstvo:

Dok se vi molite, mi mislimo za vas i trudimo se da nalazimo praktichna resenja koja ce da nam pomognu ovde i sada i deo tog iskustva prenesemo na odredjenu kolicinu ljudi ( koliko mozemo)

Oprostite mom skepticizmu ali nisam siguran da ce vasa molitva ista promeniti. Nikad nisam video da ista i menja.

Koliko žuči, i lične prozivke na moje krajnje uopšteno i dobronamjerno razmišljanje... Svaki stav koji nagriza sumnja brani se žučno... Izgleda da skepticizam podriva i sam skepticizam... I mi vjernici mislimo, mnogo, čak i kad se molimo, a molitva je misao prožeta energijom ljubavi... Sumnjaš u silu molitve, pa dobro, tvoja stvar... Slažem se da ti ne mogu nametnuti moju realnost. Ne lutaš i našao si smisao - blago tebi... Ja sam bila i ateista (odgoj), i lutajuća (intelektualni razvoj), i od rane mladosti vjernik (nekakav duhovni put, promisao, šta li),pa samo dobronamjerno prenosim svoje iskustvo, komuniciramo, traćimo vrijeme, šta li već... Što bih ja morala ići u manastir da bih se odrekla hedonizma - nekad je teži krst biti u svijetu, vjeruj. Nisam rekla da si ti hedonista i pragmatičar, ili obavezno svi ateisti, nego je to bio odgovor na ideju da moralnost nastaje kao produkt pragmatističke potrebe zajednice. Sve u svemu - peace, brother  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Koje pitanje? O pojacanoj aktivnosti mozga? Sta tu ima da se objasnjava. Zvuci misticno, ali nije toliko koliko mislimo, nedostatak kiseonika, pojacava se elektricna aktivnost, "prolazak kroz tunel"...Kao sto rekoh, to je samo klinicka smrt, iz prave smrti se niko nije vratio.

Osim Isusa Hrista.

Христос се није вратио. Није се вратио у овај свет,

него у онај, тојест онај који долази (у Царство Божије).

Одатле, из тог будућег века (онога што из наше перспективе тек треба да се деси)  

јавља им се. Зашто им се јавља,

то је друго питање? (Пре свега да их охрабри и потсети да служе Евхаристију...)

По Васкрсу, а пре Вазнесења, каже Апостолима:

,,Сетите се шта сам вам говорио док сам био с вама."

Када гледају како ломи Хлеб, када додирују Његове ране (печате Његове љубави према свету),

они виде Христа, међутим, не враћеног у историјско постојање.

Христос је Својом речју више пута проживљавао мртве. То су примери оних који су из праве смрти враћени. Господ је враћао њихове душе, њихове личности, али после су ти људи опет умрли,

управо зато јер су враћени - оживљени: враћени у овај свет.

Само Христос васкрсавши више не умире, јер створена природа у Њему не живи више по законима смртне природе, већ изван оквира своје природе, те не робујући законима створености.

Зато се каже - и васкрсавши у Духу. Дакле, Христос је једини прави првенац из усопших (првенац из упокојених). Ван Христа или без Христа - све, али букавлно с в е, је бесмислено.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

nisam ja drzak nego mi dajes neke odgovore koje su trivijalni, ja nisam nigde rekao da svi ljudi to vide, a taj podatak sto si dao srce pluca ili nesto slicno u vezi sa kiseonikom isto nije relevantan jer imam poznanika koji je bio u klinickoj smrti nevezano za te uslove

Nego u kojim uslovima je bio? Jel si ti student medicine, biolog ili doktor pa znash da uslovi njegove klinicke smrti nisu imale veze sa dotokom kiseonika do vizuelnog koreksa?

Rekoh srce i pluca su najcesci, ali nisu jedini izvor nedostatka kiseonika. Bitno je da pluca krenu da polako otkazuju pre nego sto se osoba ugasi. To je relevatno.

znam da ce onima koji ne razumeju neke stvari ovo svucati smesno, i dobar teren za ruganje, al nema veze, da kazem, u snu sam se obreo u tom stanju u kojem nikako nisam smeo da budem, i bez da imam predznanja o detaljnim uslovima "tunela", ispostavilo se da je islo u te detalje i jos dalje- a sto sam tek posle saznao/potvrdio proucavajuci fenomen

ja ti se ne rugam, samo ti kazem da ima 1000 objasnjenja za te fenomene koji se desavaju. Da ne mozes svako iskustvo da dozivljavas na taj nacin "MISTICHNO" odmah da ga prepisujes nekoj supernaturalnoj sili.

Moj drugar iz perioda bavljenja magijom je imao "fenomen" da se smrzne u krevetu i da se oseca kao da lebdi da ne moze da pomera svoje telo kao da je izdvojen od njega.

Sta se zapravo tu stvarno desilo sto mu je psihijatar objasnio. Kada padas u san, gase ti se pojedine funkcije jedna po jedna, a medju prvima se gasi motoricka funkcija. On je jednostavno primeto da mu se ugasila motoricka funkcija a josh uvek je bio u nekom "polu"svesnom stanju. Naravno taj lik je to prepisao astralnoj projekciji i kojekakvim stvarima.

Ljudska masta cini cuda- to je poenta. A ljudska secanja umeju da prevare, kao i osecaji. Recimo moj drugar se cima da ga "boli" srce jer ga zigne nesto sa leve strane a ja ne mogu da mu objasnim da je to bol medjurebarnih misica i da nema veze sa srcem., On ce i dalje da prica kada ga zigne tu da ga boli srce .Ljudi su doista cudna stvorenja i njima se nije za verovati uvek.

Koliko žuči, i lične prozivke na moje krajnje uopšteno i dobronamjerno razmišljanje... Svaki stav koji nagriza sumnja brani se žučno...

Gde sam te ja lichno prozvao?

Sam oti argumentuvano odgovarano.

I molio bih te da mi kazes gde sam te ja lichno uvredio? Na bilo koji vulgaran, drzak i bezobrazan nacin?

Ja se najdublje izvinjavam ako si ista nasla uvredljivo, nije mi to bila namera.

nego je to bio odgovor na ideju da moralnost nastaje kao produkt pragmatističke potrebe zajednice.

A zasto bi drugo? Da ne bi goreo u paklu, bio reinkraniran u biljku, bio mucen u tartaru, ili prozdran od strane cudovista krokodila?

Pragmaticnost drustva je najrealnije objasnjenje za moral.

Vezu religije i morala mozemo da vidimo u Starorimskom pravnom sistemu, gde su ugovori sklapani svecanim recima i obecanjima pred bogovima, jer je narod bio sujeveran uglavnom pa su mislili da ako ne ispuni obecanu rec ( rimsko pravo Stipulacija - cvrsta rec ) da ce da ih stigne bozja kazna.

Dakle veza religije i morala jeste sto je religija na neki nacin sujevernima garantovala ispunjenje moralnih obaveza. Ali nije bila izvor istih.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

ma necu da se natezem stobom, ali samo da znas, jer mrzi me sad da citiram i objasnjavam jedno te isto, da ne mogu da se slozim sa tobom jer ne shvatas stvari na nacin na koji ja shvatam i tu je kraj nesvrshishodnoj diskusiji, "ko ima usi da cuje neka cuje", mozda ti i ne treba da shvatas to o cemu se prica u ovoj temi :drugarstvo:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Који је уопште мој значај као једне привремене биохемијске појаве? Зашто је моје постојање значајније од фасцинантних и колосалних космичких појава као што су супер-нове или црне рупе?

Уплаши ме сјај милион свећа кад се небом попали

Где је томе крај, за ког су тако дубок зденац копали

Зашто се све то дешава, да л' човек ишта решава

Ил' смо само ту због равнотеже међу звездама...

SLOVENSKA - ĐORĐE BALAŠEVIĆ (1985)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...