Leopold Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Koliko poznajem povijest, "odabir" vjere je u najvećem broju slučajeva vezan uz sredinu u kojoj živimo i više je stvar tradicije, poput narodne nošnje, lokalnih pjesama i sl. - vjera se prenosi sa koljena na koljeno. Da smo kojim slučajem svi ovdje prisutni članovi foruma rođeni kao npr. Arapi i odrasli u npr. Saudiskoj Arabiji siguran sam da bismo gotovo svi bili muslimani, zar ne? Vjeru nam nije odabrao Bog već vlastiti "odabir" koji nam je nametnut od predaka, roditelja, mjesnom crkvom, selom, okolinom... Bitno je pitanje: da li biste bili pripadnici Pravoslavne crkve da ste kojim slučajem Japanci ili Pakistanci? Mislim da ne. Ni vi ni ja. I u tom je poanta. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Причај за себе. Ја сам читав живот истраживао све могуће религије и вјерске обрасце и на крају ми је Бог открио да је Православље "извор воде живе од које више човјек не жедни".Православље је све само није религија, фолклор нити традиција. Много њих данас се тако изјашњава али је "мало стадо" оних који то заиста јесу и међу њима скоро и да нема традиционалиста и оних који припадају православљу по принципу инерције, већ су кроз подвиге и страдања пронашли вишњи мир. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Koliko poznajem povijest, "odabir" vjere je u najvećem broju slučajeva vezan uz sredinu u kojoj živimo i više je stvar tradicije, poput narodne nošnje, lokalnih pjesama i sl. - vjera se prenosi sa koljena na koljeno. Da smo kojim slučajem svi ovdje prisutni članovi foruma rođeni kao npr. Arapi i odrasli u npr. Saudiskoj Arabiji siguran sam da bismo gotovo svi bili muslimani, zar ne? Vjeru nam nije odabrao Bog već vlastiti "odabir" koji nam je nametnut od predaka, roditelja, mjesnom crkvom, selom, okolinom... Bitno je pitanje: da li biste bili pripadnici Pravoslavne crkve da ste kojim slučajem Japanci ili Pakistanci? Mislim da ne. Ni vi ni ja. I u tom je poanta. Vecina ljudi danas ne istrazuje ni svoju religiiju,a jos manje druge.Ni sa mnom nije taj slucaj.Ja sam izucavao i Katolicanstvo i Islam I Judaizam,pa cak i Budizam i Hinduizam.Izucavao sam i Ateizam.Dosao sam do zakljucka da je Pravoslavlje kao sto mu i sam naziv kaze jedina istinita i prava religija. eheeeej winter winter http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Ako katolik razmišlja o ovome, to znači da ga je pravoslavlje privuklo. Ali ne menja se vera tek tako. Prvo treba svhatiti prave razloge podele crkve i uvideti suštinske razlike između dve crkve. Recimo, znam da su katolici promenili simvol vere, tako da mi ne verujemo baš na isti način. Ova promena nije prihvatljiva za pravoslavne. bilo bi lepo kad bi neki pravoslavni teolog ovde izneo razloge podele i razlike, ili možda već ima negde na forumu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Ja sam izucavao i Katolicanstvo i Islam I Judaizam,pa cak i Budizam i Hinduizam.Izucavao sam i Ateizam.Dosao sam do zakljucka da je Pravoslavlje kao sto mu i sam naziv kaze jedina istinita i prava religija. prstgore prstgore 319.gif Такође. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
apolinarije Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Pomaže Bog! Evo ja sam novi na forumu,odličan je tema mi je mnogo zanimljiva pa sam odlučio da i ja nešto napišem................ pošto dolazim iz Katoličke sredine(i 80%prijatelji su mi katolici)mnogo sam upoznat sa duhovnim nasleđem Zapada jer znam mnoga njihova sveštena lica i imam maogo niove literature...mogu se složiti da je Pravoslavlje kao što mu i ime kaže pravo(i što je još važnije Pravog) proslavljati.Jedno vrijeme sam mnogo bio privržen toj njihovoj duhovnosti(možda čak više od Pravoslavne)ali sam poslje shvatio da je u biti Pravoslavlje=Jed(i)na Sveta Saborna i Apostolska Crkva koja drži NEOKALJANO Apostolsko i Svetootačko predanje.Mislim da je KC izgubila mnogo istinsku Božansku Blagodat.iako sam čitao i mnoge objave KC(o Božanskom Milosrđu,Srcu Isusovu i Marijinu,sveta Brigita i mnoge druge)ipak ništa posebno ne vidim kao što sam vidio u našoj duhovnoj literaturi ali i Pravoslavlju na djelu! Ja sam izucavao i Katolicanstvo i Islam I Judaizam,pa cak i Budizam i Hinduizam.Izucavao sam i Ateizam.Dosao sam do zakljucka da je Pravoslavlje kao sto mu i sam naziv kaze jedina istinita i prava religija. dada dada dada 0102_laugh Такође. bleh facenew22222222 facenew22222222 У последња времена људе ће спасити љубав,смирење и доброта.Доброта ће отворити врата Раја,смирење ће га у њега увести а љубав ће показати Бога. (отац Гаврило из манастира Самтавро,Грузија) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da...pa ovo vam je kao kad čovek stane pred ogledalo i govori sebi:"Joj, što sam lep, pravičan, divan, jedino-ispravan, niko kao JA!" bleh 0102_laugh Malko autistično, don't you think? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da dodam. Bolja vam je tema: Zašto da pravoslavac postane pravoslavac. Ja sam video zadrti nacionalizam, ne znanje, mržnju prema drugima i drugačijima, inertnost, nezainteresovanost za ljude koji im se obrate, ne zainteresovanost za probleme društva i pojedinaca, tešku zagledanost i isključivu koncentraciju na prošlost i to davnu (nacionalnu), lenjost, halapljivost, kotistoljublje. Možda će ovo nekoga vređati, ali , braćo, zato sam delimično ja postao katolik. A Hristos je isti. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da dodam. Bolja vam je tema: Zašto da pravoslavac postane pravoslavac. Ja sam video zadrti nacionalizam, ne znanje, mržnju prema drugima i drugačijima, inertnost, nezainteresovanost za ljude koji im se obrate, ne zainteresovanost za probleme društva i pojedinaca, tešku zagledanost i isključivu koncentraciju na prošlost i to davnu (nacionalnu), lenjost, halapljivost, kotistoljublje. Možda će ovo nekoga vređati, ali , braćo, zato sam delimično ja postao katolik. A Hristos je isti. ја...а код римокатолика нема тога...пољаци, хрвати ,ирци итд... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da dodam. Bolja vam je tema: Zašto da pravoslavac postane pravoslavac. Ja sam video zadrti nacionalizam, ne znanje, mržnju prema drugima i drugačijima, inertnost, nezainteresovanost za ljude koji im se obrate, ne zainteresovanost za probleme društva i pojedinaca, tešku zagledanost i isključivu koncentraciju na prošlost i to davnu (nacionalnu), lenjost, halapljivost, kotistoljublje. Možda će ovo nekoga vređati, ali , braćo, zato sam delimično ja postao katolik. A Hristos je isti. ја...а код римокатолика нема тога...пољаци, хрвати ,ирци итд... Pa, znaš kako. Nije pitanje zašto da pravoslavac postane katolik. Ako želiš nekoga da privučeš, prvo moraš da počneš od sebe. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da dodam. Bolja vam je tema: Zašto da pravoslavac postane pravoslavac. Ja sam video zadrti nacionalizam, ne znanje, mržnju prema drugima i drugačijima, inertnost, nezainteresovanost za ljude koji im se obrate, ne zainteresovanost za probleme društva i pojedinaca, tešku zagledanost i isključivu koncentraciju na prošlost i to davnu (nacionalnu), lenjost, halapljivost, kotistoljublje. Možda će ovo nekoga vređati, ali , braćo, zato sam delimično ja postao katolik. A Hristos je isti. Велечасни,један Јеврејин је обишао и католичке и православне земље,када је хтео да прими Хришћанство а није могао да се одлучи између источног и западног.Он је у Православљу видео све што и ви видесте али је ипак постао Православац . рекао је:"Католике у животу одржава ред и дисциплина а Православне само Бог држи у животу". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da dodam. Bolja vam je tema: Zašto da pravoslavac postane pravoslavac. Ja sam video zadrti nacionalizam, ne znanje, mržnju prema drugima i drugačijima, inertnost, nezainteresovanost za ljude koji im se obrate, ne zainteresovanost za probleme društva i pojedinaca, tešku zagledanost i isključivu koncentraciju na prošlost i to davnu (nacionalnu), lenjost, halapljivost, koristoljublje. Možda će ovo nekoga vređati, ali , braćo, zato sam delimično ja postao katolik. A Hristos je isti. Da vas pitam velečasni, kakvi su to naboji između Hrvata i određenog dijela klira Crkve u Hrvata a u vezi sa Benediktancima i njihovom zemljom a sve to po pitanju odluka Svete Stolice o vracanju imovine od jedne hrvatske biskupije Benediktancima? Kakvi li se to pokliči čuju iz Hrvatske upućeni kardinalu Bozaniću, Svetoj Stolici, Italijanima i na samom kraju i redu RKC Benediktancima... Riješite prvo kod sebe pa onda forisrajte druge. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da dodam. Bolja vam je tema: Zašto da pravoslavac postane pravoslavac. Ja sam video zadrti nacionalizam, ne znanje, mržnju prema drugima i drugačijima, inertnost, nezainteresovanost za ljude koji im se obrate, ne zainteresovanost za probleme društva i pojedinaca, tešku zagledanost i isključivu koncentraciju na prošlost i to davnu (nacionalnu), lenjost, halapljivost, kotistoljublje. Možda će ovo nekoga vređati, ali , braćo, zato sam delimično ja postao katolik. A Hristos je isti. ја...а код римокатолика нема тога...пољаци, хрвати ,ирци итд... Naravno da ima, al čuješ, gdje si ti to pročitao da ako ima na svijetu 1000 nekakvih tih raznih naroda treba da bude isto toliko Crkvi, za svaki narod po jedna? Hrist nikakvu takvu Crkvu nikad nije osnovao koja bi bila samo hrvatska, srpska, njemačka, indijanska ili kineska, to si o tom tako nešto pročitao u Jevanđelju da je Hrist tako našto izjavio - "svakom Crkva njegova" ili nešto tome slično? To negdje u Svetom Pismu piše iili šta? Pokaži da to vidim, baš me zanima gdje si to našao. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Taborska ukopavanja dovode do toga da se prepucavamo ko je ispravniji. I mi imamo gomile argumenata za naše stavove, ali u stvari se radi o duhovnosti koja nam više odgovara, valjda po strukturi ličnosti. Kada neko dođe u priliku da upozna jednu ili drugu stranu medalje, pa mu ta, druga više odgovara, onda dolazi do prelaza - simple as that. I vi i mi imamo nemerljivo duhovno blago - duhovni čovek bira duhovno ma gde da ga nađe. Nema potrebe da napušta jedno da bi bio u drugom, jer su obe strane iste. Tako da ni prelazi nisu pokazatelj veće ili manje ispravnosti, već jednostavno, nekome se lično više sviđa jedan oblik, nekome drugi. I mi imamo popriličan broj prelaza iz pravoslavlja - iako tu pojavu mi ovde u Srbiji veoma jako obeshrabrujemo. Pa ipak, ljudi ne dolaze iz teoloških razloga, već - duhovnih. I tu staje priča. Toga ima i toga će biti na sve strane. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 10, 2011 Пријави Подели Написано Август 10, 2011 Da dodam. Bolja vam je tema: Zašto da pravoslavac postane pravoslavac. Ja sam video zadrti nacionalizam, ne znanje, mržnju prema drugima i drugačijima, inertnost, nezainteresovanost za ljude koji im se obrate, ne zainteresovanost za probleme društva i pojedinaca, tešku zagledanost i isključivu koncentraciju na prošlost i to davnu (nacionalnu), lenjost, halapljivost, koristoljublje. Možda će ovo nekoga vređati, ali , braćo, zato sam delimično ja postao katolik. A Hristos je isti. Da vas pitam velečasni, kakvi su to naboji između Hrvata i određenog dijela klira Crkve u Hrvata a u vezi sa Benediktancima i njihovom zemljom a sve to po pitanju odluka Svete Stolice o vracanju imovine od jedne hrvatske biskupije Benediktancima? Kakvi li se to pokliči čuju iz Hrvatske upućeni kardinalu Bozaniću, Svetoj Stolici, Italijanima i na samom kraju i redu RKC Benediktancima... Riješite prvo kod sebe pa onda forisrajte druge. Kakve to veze ima sa temom? Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука