Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Tumaralo. рече

Ako je Bog pravedan, onda je nemoguće da će kazniti čoveka u večnosti ako je ovaj sagrešio u vremenu (a inače je i rođen grešan).

Pazi, i pre nego što sam znao za sebe - bio sam grešan.

Čovek je slobodno biće a ima uzrok! Kako je to moguće? To je sa filozofske strane nerešiv problem.

Čovek ne može da bira ni da li će biti rođen ali zato može večno da ispašta ??

Što se tiče ljudske slobode i spasenja, tu sam najbliži avgustinovskom gledištu (u modernom vremenu- Kalvin).

Pitanje za tebe: jel ti je bliži traducijanizam ili kreacijanizam?

To su malo "teze" teme. Mislim da ima puno stvari koje cemo tek otkriti kad stignemo u nebo. 

Sta je traducijanizam? 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Tumaralo. рече

Pitanje za tebe: jel ti je bliži traducijanizam ili kreacijanizam?

Sad sam izguglao.. 

Nisam se ranije sreo sa ovim pitanjem. Nisam nikad ni razmisljao o ovome. Nemam neko misljenje o ovome.

Kakvo je tvoje misljenje povodom toga? 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Desiderius Erasmus рече

Ma, kapiram ja da Crkva mora da brani pravoverje, ali mi se nekako ne sviđaju te tolike anateme...

Pa možemo sa sigurnošću konstatirati da je anatema zbog filiokve bila katastrofalna posljedica za sve kršćane kao i ona gdje je Luter izopćen.

Подели на овим сајтовима

On 23.10.2019. at 15:11, ΙΧΘΥϹ рече

Ja sam samo izneo kako je Isus video stvari. Iako se mozda nisu slagali u nekim pitanjima, ili nisu bili deo iste grupe Isus ih nije odbacio nego prihvatio. Nema tu teorije ili prakse, to je jendostavno nacin nakoji on deluje. Ne zastupam ja nikakav liberalizam.

Ali evo ja licno smatram bratom svakog ko ispunjava uslove za spasenje. Na kraju krajeva, bicemo zajedno u nebu. Mozemo da razmisljamo o pojedinim stvarima drugacije, ili cak i da ne budemo u pravu uvezi istih. Ali ako one nisu bitni za spasenje, onda je to uglavnom ubedjivanje, vrbovanje...

Ali ono sto je sustina, jeste da smo mi ljudi napravili podele... Bogu je to sve verovatno smesno, ili tuzno... ali postoje samo 2 vrste ljudi: vernici i nevernici. I to stalno potenciranje na tome, mi smo jedina prava crkva, mi smo pravoslavni, mi smo najbolji, najpametniji...

Bog nas ne gleda kao pravoslavce, katolike ili protestante, nego binarno: da li smo za ili protiv njega. A ljudi Bozjih ima svugde...

Nas vernike bi ljudi trebali da prepoznaju po ljubavi i jedinstvu. Ali toga ima jako malo.

Pa piše u Svetom pismu za one koji imenom Isusovim izgone demone, a nisu apostoli. Pa Gospod kaže pustite ih, ko nije protiv nas, sa nama je.

U Svetom pismu još piše to za mrtve da će ih Gospod vaskrsnuti u dan Gospodnji...pa me eto zanima uopšte (pitam i pravoslavce) Kako se to tumači, zajedno sa pričom o Lazaru i bogatašu. Jel ima to negde objašnjeno?

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Ekatarina_mala рече

Pa piše u Svetom pismu za one koji imenom Isusovim izgone demone, a nisu apostoli. Pa Gospod kaže pustite ih, ko nije protiv nas, sa nama je.

U Svetom pismu još piše to za mrtve da će ih Gospod vaskrsnuti u dan Gospodnji...pa me eto zanima uopšte (pitam i pravoslavce) Kako se to tumači, zajedno sa pričom o Lazaru i bogatašu. Jel ima to negde objašnjeno?

Mojsije, Ilija, Lazar i oni sveti poslije smrti Isusove kad se zemlja potresla što se pokazaše u Jeruzalemu su već Uskrsli.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, kopitar рече

Mojsije, Ilija, Lazar i oni sveti poslije smrti Isusove kad se zemlja potresla što se pokazaše u Jeruzalemu su već Uskrsli.

KOliko kapiram protestanti veruju (neki ili svi) da će samo usnuli u Hristu vaskrsnuti, a grešni kao neće. To mi je ostalo nedorečeno.

• Хахаха 1

Подели на овим сајтовима

On 23.10.2019. at 21:24, kopitar рече

Pa možemo sa sigurnošću konstatirati da je anatema zbog filiokve bila katastrofalna posljedica za sve kršćane kao i ona gdje je Luter izopćen.

Kod filiokve je, po meni, potreban dijalog između pravoslavnih i rimokatolika, da se vidi šta vi mislite kad kažete filiokve, a šta mi kad to čujemo.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ekatarina_mala рече

KOliko kapiram protestanti veruju (neki ili svi) da će samo usnuli u Hristu vaskrsnuti, a grešni kao neće. To mi je ostalo nedorečeno.

Ja licno verujem da ce svu uskrsnuti i da cemo svi stati pred Boga. Ovo je malo kompleksnija tema.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ja licno verujem da ce svu uskrsnuti i da cemo svi stati pred Boga. Ovo je malo kompleksnija tema.

Pa sigurno poznajete različita učenja. Ovo mi je zanimljiva tema, pa rekoh da prodiskutujete ako imate vremena. i želite naravno.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Ekatarina_mala рече

Pa sigurno poznajete različita učenja. Ovo mi je zanimljiva tema, pa rekoh da prodiskutujete ako imate vremena. i želite naravno.

Naravno da zelim. Samo ce mi trebati malo vise vremena, posto je to cela jedan nauka u teologiji, zvana eshatologija, ali pokusacu da sazmem sve nekako.

Ako se ne varam, @kopitar je delio neke linkove sa youtube kanala PHZ (Protestantske Hriscanske Zajednice) na ovom forumu.
Ali ako te interesuju neka ucenja protestantske evandjeoske crkve, mozes naci dosta dobrih videa ovde (ima cela playlista):

Pastor Bera ima svakog utorka u 9 youtube emisiju "Teologija uz jutarnju kafu", i ovde su sve emisije do sad (preko 50). Ima dosta materijala, pa mozes pogledati, verujem da ces naci puno zajednickih verovanja.

Bozji blagoslov!

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Desiderius Erasmus рече

Kod filiokve je, po meni, potreban dijalog između pravoslavnih i rimokatolika, da se vidi šta vi mislite kad kažete filiokve, a šta mi kad to čujemo.

Mi kažemo filiokve a vi čujete jeres...:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...