Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Bokisd рече

Pa, jeste Kopitar to stoji....(ali opet pre ili kasnije dodjemo do nacela...itd..)

Hoćeš reći da je Otac "prvi" ljubio Sina a ja kažem da je ljubav "odmah" bila obostrana te tako od uvjek Duh Sveti izlazi od Oca i Sina.

Vidiš da sam rekao od Oca i Sina ne obrnuto.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, kopitar рече

Mislim da se svaka molitva uvjek upućuje po Kristu a svece molimo kao zagovor ili pomoć u smislu zajednice Crkve i u ime crkve.

Tako da se katolici ne mole svecima.

Mi ćaskamo sa našim svecima. Molimo ih da se mole za nas, slavimo ih i poprilično gotivimo. To su sluge Božije i dobro društvo sa kojim ćemo ako Bog da živeti u zajednici sa Hristom i njegovim svetima u Carstvu Nebeskom

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ΙΧΘΥϹ рече
пре 6 минута, Bokisd рече

Da, to je prava zamka. U ime "ljubavi" se sve relativizuje i na kraju opravda sve i svašta. Bila sam ja neko vreme u tom raspoloženju, ali me je "vreme" prosvetlilo.

Ni sam ni ja za ekumenizam, ali jesam za razumevanje i medjusobno uvazavanje. Mislim da imamo mnogo vise zajednickih tema na kojima mozemo da zasnujemo konstruktivni dijalog.

Ne zelim ni da se ovo pretvori u jos jednu rasporavu...

(ispalo nesto pogresno - to nije moja poruka nego od Ekatarine,...iako se slazem sa porukom)

Slazem se, razumevanje i uvazavanje i imamo zajednickih tema i mozemo da razgovaramo.... imam jednog drugara baptistu i godinama je nesto u stanu organizovao neke price i druzenja (onako tipicno protestanski :stadaradim:) i razgovarali smo i druzili se onako fino, bili i protestanti i pravoslavci...

Ali, ipak, vidi, ....ako kazes da je prva crkva bila okey - slazemo se....ali, ako kazes da je posle vremenom zbog politike i moci gubila tu ostrinu sa pocetka i da je razvodnila silu Jevandjelja ....e, tu ne mogu da se slozim... :0201wink:.... mislim ne mogu da precutim nesto u cemu se ne slazemo za sta mislim da je bitna stvar...itd...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ekatarina_mala рече

Mi ćaskamo sa našim svecima. Molimo ih da se mole za nas, slavimo ih i poprilično gotivimo. To su sluge Božije i dobro društvo sa kojim ćemo ako Bog da živeti u zajednici sa Hristom i njegovim svetima u Carstvu Nebeskom

Lepo od vas :D

Ti sveci su i nasi sveci (ili bar vecina), ali mislimo da su i oni bili ljudi (sveti ljudi koji su posvetili svoje zivote Bogu), i da jedino Bogu pripada slava (on neda svoju slavu nikome) i njega treba moliti, on na kraju krajeva jedini i ima vlast da nam uslisi molitvu.

U starom zavetu vidimo andjele koji su odbijali da prime slavu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ekatarina_mala рече

To štima ali ovdje je riječ o konačnom i krajnjem upućivanju molitve koja uvjek kako u liturgiji tako i u svim drugim molitvama završava ...po Kristu.Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Lepo od vas :D

Ti sveci su i nasi sveci (ili bar vecina), ali mislimo da su i oni bili ljudi (sveti ljudi koji su posvetili svoje zivote Bogu), i da jedino Bogu pripada slava (on neda svoju slavu nikome) i njega treba moliti, on na kraju krajeva jedini i ima vlast da nam uslisi molitvu.

Budite sveti kao Gospod Vaš. U Carstvu Nebeskom (ako Bog da) ćemo svi disati Duhom Svetim..o toj svetosti Govorimo. U Duhu SVetom koji sve osveštava.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Imamo prinasanje male dece, kao sto je Isus bio prinesen u hramu.

I imamo krstenje odraslih

Rani hrišćani nisu imali nikakav drugi model, koji ne bi uključivao i krštenje dece. Imali su model obrezanja, koji je uključivao decu, i imali su model prozelitskog pranja, kad je cela porodica koja prelazi u Judaizam, zajedno sa decom, ulazila u neku vrstu kade i prala se (tu su se čak koristili i isti izrazi koje hrišćani koriste za krštenje - "nanovorođenje" i sl.). Zato u Novom zavetu vidimo da su se krštavali celi domovi, jer je tadašnji svet podrazumevao princip porodične solidarnosti: šta radi glava porodice, to radi i cela porodica.

Imaš dobru knjigu o krštenju od anglikanskog teologa, Majkla Grina. Tamo je sve to objašnjeno. A ima i jedna još bolja, od sjajnog luteranskog teologa, Oskara Kulmana, posle koje su se meni lično razvejale sve sumnje u opravdanost krštavanja dece (mislim da se zove "Krštenje u Novom zavetu", u izdanju našeg "Otačnika").

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ali, ipak, vidi, ....ako kazes da je prva crkva bila okey - slazemo se....ali, ako kazes da je posle vremenom zbog politike i moci gubila tu ostrinu sa pocetka i da je razvodnila silu Jevandjelja ....e, tu ne mogu da se slozim... :0201wink:.... mislim ne mogu da precutim nesto u cemu se ne slazemo za sta mislim da je bitna stvar...itd...

u redu, ne moramo se sloziti u svemu.

O cemu ja govorim... prva crkva je bila progonjena, oni su svoje zivote davale za svoju veru. Oni su goreli za Hrista (pun not intended), i za Njega su ziveli. To je ta ostrina o kojoj govorim...

Vremenom je crkva postala "obavezna" i to nesto fundamentalno pogresno. Vera se prima slobodnom voljom.

Takodje mozemo videti kroz istoriju puno pogresnih i na kraju krajeva pogubnih stvari koja je radila crkva u Bozje ime.

Подели на овим сајтовима

@ΙΧΘΥϹ Ima jedna malecna knjižica koja objašnjava taj pojam svetih. Svetinje svetima. O cilju Hrišćanskog života, sticanju duha svetoga i ideje da svi postanemo sveti. Eto, da sad i sa ove strane razbijemo neke predrasude ako se slažete.

Mal je knjiga, ako vas zanima pročitajte pomoži že da nas bolje razumete kada govorimo na tu temu.

https://svetosavlje.org/sticanje-duha-svetoga-cilj-hriscanskog-zivota/?pismo=lat

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Mi njima i ne pridajemo slavu koju pridajemo Bogu. To bi za nas bila teška jeres. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ekatarina_mala рече

@ΙΧΘΥϹ Ima jedna malecna knjižica koja objašnjava taj pojam svetih. Svetinje svetima. O cilju Hrišćanskog života, sticanju duha svetoga i ideje da svi postanemo sveti. Eto, da sad i sa ove strane razbijemo neke predrasude ako se slažete.

Mal je knjiga, ako vas zanima pročitajte pomoži že da nas bolje razumete kada govorimo na tu temu.

https://svetosavlje.org/sticanje-duha-svetoga-cilj-hriscanskog-zivota/?pismo=lat

hvala, probacu da procitam...

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, ΙΧΘΥϹ рече

jedino Bogu pripada slava (on neda svoju slavu nikome) i njega treba moliti, on na kraju krajeva jedini i ima vlast da nam uslisi molitvu.

Samo da dodam: ako mogu tebe da zamolim da se moliš za mene, zašto ne bih mogao to isto da zamolim i Bogorodicu ili sv. Georgija? :) 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

Mi njima i ne pridajemo slavu koju pridajemo Bogu. To bi za nas bila teška jeres. ;) 

Mislim da i jedna i druga strana (protestanti i tradicionalisti) imaju zbog međusobnog ne poznavanja  iskrivljeno mišljenje i predrasude jedni o drugima, zato su ovakvi razgovori dragocjeni i potrebni.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, kopitar рече
пре 27 минута, Bokisd рече

Pa, jeste Kopitar to stoji....(ali opet pre ili kasnije dodjemo do nacela...itd..)

Hoćeš reći da je Otac "prvi" ljubio Sina a ja kažem da je ljubav "odmah" bila obostrana te tako od uvjek Duh Sveti izlazi od Oca i Sina.

Vidiš da sam rekao od Oca i Sina ne obrnuto.

Da, ali zato sam i rekao nacelo u vecnosti i to je 'odmah' - ne postoji vreme kada Otac nije bio nacelo u Trojici....slicno ovome sto navodis za ljubav kao nesto odmah i obostrano. Problem je sto ljubav ne cini ono sto je sustinsko kod rodjenja i ishodjenja,..... Otac i Sin i sv.Duh imaju medjusobnu ljubav i jednu savrsenu volju....ali, se razlikuju upravo po tome da je Otac nerodjen i ne ishodi.....dok se Sin radja i sv.Duh ishodi....to su im Licne ili Ipostasne odlike ili karakteristike.....itd....

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Desiderius Erasmus рече

Samo da dodam: ako mogu tebe da zamolim da se moliš za mene, zašto ne bih mogao to isto da zamolim i Bogorodicu ili sv. Georgija? :) 

Tu bi se opet pojavilo pitanje toga da li su ljudi posle smrti i dalje živi u Carstvu Nebeskom...mislim da i tu ima nekih razlika u shvatanju sa protestantima, ali eto Enoh i Ilija su živi bili vazneseni u nebo. Pa gde su oni sad? Umrli nisu.

Da, slažem se sa kopitarom ovo su drgoceni razgovori...ima puno predrasuda. Lepo što smo se ovde okupili.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...