Crveni Baron Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Лотре To je germanizam. Nemacka rec. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Један од битних проблема српског националног идентитета је наша вечита жеља да сперемо са себе оне делове историје који нам се не допадају. Не постоји на свету језик (осим, па и то можда, језика неких изолованих домородачких племена) у ком не постоје речи пореклом из другог језика. То је тачно. Али ми турцизама имамо и превише, мени се то лично не свиђа, јер нас некако више то дели од других словенских народа. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Е сад једно питање. Флаша или боца? Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Флаша или боца? Flask or bottle? Баба је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Flask or bottle? Да или бутељка. Руси исто веле бутелка. А литванци кажу бутелис. Нема ту словенске речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Ово ми је занимљиво јер и неки крајишки Срби исто кажу лотре за лестве. Мачвани су у највећем доселили из црногорских и херцеговачких страна... Те мало већи прилив из Босне, заправо Семберије од 18. столећа... А ретки су родови из Крајине, мсм има их, нпр. у Бадовинцима, фамилија Буцало, али су они пре изузетак... Тако да не знам одакле мом прађеду тај термин за мердевине, а од њега сам га чуо и упамтио, јер сам прађеда много волео, а умро је када сам имао 5 година... Баба је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Е сад једно питање. Флаша или боца? Pljoska ... ili cutura ... Иван Ивковић and Баба је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 То је тачно. Али ми турцизама имамо и превише, мени се то лично не свиђа, јер нас некако више то дели од других словенских народа. Руси, рецимо, имају јако много речи пореклом из скандинавских језика, Пољаци и други Западни Словени из Немачког итд. Македонци су до данас сачували много више турцизама него ми. Много актуелнији проблем представљају англицизми. Турцизми одумиру, англицизми тек пуштају корење, муњевитом брзином. Опет, и то је веома очекиван и предвидив процес, нарочито ако се узме у обзир да нам је језичка култура на позитивној нули, па смо подложни свему и свачему. Crveni Baron and Баба је реаговао/ла на ово 2 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Pljoska ... ili cutura ... Чутура је већ дискутабилно, мислим да је пљоска најсловенскија реч за флашу. :D Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Лотре Лотре - у Лици зову оне бочне стране на приколици или пре на запрежним колима. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Руси, рецимо, имају јако много речи пореклом из скандинавских језика, Пољаци и други Западни Словени из Немачког итд. Македонци су до данас сачували много више турцизама него ми. Много актуелнији проблем представљају англицизми. Турцизми одумиру, англицизми тек пуштају корење, муњевитом брзином. Опет, и то је веома очекиван и предвидив процес, нарочито ако се узме у обзир да нам је језичка култура на позитивној нули, па смо подложни свему и свачему. Македонци су 100 година скоро дуже били под турцима. Јесте англизми су сад оно што је нови процес. Мада је ово време глобализма тако да упоредо са тим англизмима у наш језик( и не само наш тако је по целом свету) улазе и многе речи из других језика. Рецимо пре неки дан поп држи беседу на сахрани и употреби реч нирвана. Снежана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Ја сам се изгубио кад сам укапирао да је рецимо реч срамота француска реч. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Много актуелнији проблем представљају англицизми. Турцизми одумиру, англицизми тек пуштају корење, муњевитом брзином. Опет, и то је веома очекиван и предвидив процес, нарочито ако се узме у обзир да нам је језичка култура на позитивној нули, па смо подложни свему и свачему. О томе и ја глагољим... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Лотре - у Лици зову оне бочне стране на приколици или пре на запрежним колима. Па не сумњам... Иначе, за то се у Мачви користи термин странице, са акцентом на "а"... Ево једна индустријска приколица и иста таква ("Дубрава" Сремска Митровица-произвођач), са једном страницом... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Сад се све чешће говори и блам. Тараба, ограда, плот...ај сад ово прво је турцизам, ограда? плот би била наша? Дајем глас за ограду - град + око града = оградити. Плот ме више подсећа на старословенску реч за тело... Човек Жоја, Crveni Baron, Пајко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука