Пајко Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Сестра Душа и ја смо дошли на идеју да отворимо једну тему која ће, надам се, да помогне да се не забораве старе речи а и да научимо како се иста ствар и појава зове у другим крајевима Србије. Мислим да сви морамо да се потрудимо да нам не изумру старе, лепе речи, да више не користимо стране као: ин, аут, океј и многе друге јер ћемо на такав начин већ осиромашени Српски језик још више осакатити и таквог га предати будућим поколењима. 1. реч нека буде: ОТОИЧ - код мене у Поморављу се каже СКОРО, ОНОМАД Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 1 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 facenew22222222 za ideju. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Дубак је каца, јер стоји, а полежак је буре, јер полеже по земљи. Валовина је сено припремљено за плашћење. Прељетак је сено које је прелетило, ланско сено. Припонац је уже које припиње краву или коња, припонцем се везује стока за колац. Употан, употно је нешто закржљало, не расте, пре ће се осушити него порасти. Сасељавати је исто што и исељавати, селити, али то је исељавање у долину, не могу се људи сасељавати у брда. Гљоч је стомак. Збирка српских речи Сујеверице и друге речи од Бранка В. Радичевића http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Идеја нам није била да се бавимо "копирај-налепи" или "препиши" техником већ да овим обухватимо, понајвише, живе речи које се називају другачије у зависности од предела наше земље. Пр: Шта значи реч ЈАДАРЕД? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 facenew22222222, izvinjavam se. Ja sam iz Beograda, ja mogu samo da copy/paste. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2011 :cheesy:, izvinjavam se. Ja sam iz Beograda, ja mogu samo da copy/paste. Немој погрешно да ме схватиш. И ово што си поставила је дивно и драгоцено. facenew22222222 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Дубак је каца, јер стоји, а полежак је буре, јер полеже по земљи. Валовина је сено припремљено за плашћење. Прељетак је сено које је прелетило, ланско сено. Припонац је уже које припиње краву или коња, припонцем се везује стока за колац. Употан, употно је нешто закржљало, не расте, пре ће се осушити него порасти. Сасељавати је исто што и исељавати, селити, али то је исељавање у долину, не могу се људи сасељавати у брда. Гљоч је стомак. Збирка српских речи Сујеверице и друге речи од Бранка В. Радичевића Хеј, ово је добро. 0212_rolleyes.gif' class='bbc_emoticon' alt='0102_laugh' /> 1312_womens Ништа нисам знала од овога. 1000000001010 Ево, да ли неко зна шта значи реч ложица Е, то је у мом родном крају реч за кашику 0212_rolleyes Има резон, заложити се, јести...зар не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Koji kraj, ako se sme znati. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Ево, да ли неко зна шта значи реч ложица Е, то је у мом родном крају реч за кашику .mislise. Има резон, заложити се, јести...зар не? Мислим да реч ложица потиче од старије речи лижица која се у хрватском језику одомаћила као жлица. Е сад да ли зато што се са ње лиже или је нешто друго, треба дати машти на вољу. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
игорсима Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Посавина, узводно од Дрине - република Српска: точак - бицикл тека - свеска тене - патике Калавра - Циганин Чивути - Јевреји Шокци - Хрвати Геџа - Србијанац Власи - Срби тука - ћурка гра - пасуљ филџан - шољица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 филџан <> шољица .mislise. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2011 филџан <> шољица 4chsmu1 .mislise. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 филџан <> шољица 4chsmu1 .mislise. vs Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Август 4, 2011 Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Bas to htedoh da posaljem .mislise. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D1%9F%D0%B0%D0%BD http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Август 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2011 Ма брате Фићо знам ја то. Него, откуд филџан српска реч? .mislise. Ово је СРПСКО - СРПСКИ РЕЧНИК, мислим треба да буде. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука