Баба Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 A cipele? Cija je rec? Meni nekako opanak vise zvuci srpski ... Pa onako udjes u prodavnicu i trazis adidas opanke is izloga ... Типа: Дајте ми ове жемске опанке са мањом тркљом да ми се жена не ломи по путу. ИгорМ and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Типа: Дајте ми ове жемске опанке са мањом тркљом да ми се жена не ломи по путу. ...по калдрми. То јест да се не дрма по калу. Crveni Baron and Баба је реаговао/ла на ово 2 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Чеканац - чекић (околина Беле Цркве). Не знам да ли је српка реч. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ово име није заузето Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Нема шта бре да кукамо око језика... Данас смо свакако писменији него тада, и свако може да узме да научи црквенословенски. Чак и по интернету имаш све, буквар, граматику, речнике... Мало слободног времена, мало воље, и ето... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Ја не знам колико је било писмених сељака у оно време, нити образованијих...колико је било уопште образованих, податак не знам ал сам скоро па убеђен да је реда величине промила. Могу да разумем нападе на Вука из разних разлога и са разних страна, иако нисам језичар, ал једно не разумем а то је како сви ти критичари и нападачи на Вука не схватају да је Вук био Јадранин а то значи практичар. То последично значи да је тим и таквим језиком учинио за оно време и неписмене Србе револуционарну ствар а то је да је Србима писменост учинио приступачном. Нико не криви његове настављаче и оне који су се бавили језиком након њега. Зашто се ти каснији научни језичари нису потрудили да из патриотизма и љубави према свом народу и језику коригују Вуков рад...Вук је, уз све ограде, урадио колико је могао и колико је знао и умео... Да би схватио шта је Вук урадио мораш да прочиташ књигу "Тајна Вукове реформе" а препоручујем ти "За и против Вука" Меше Селимовића . Штета коју је он направио српском језику је огромна и, нажалост, неповратна. Прочитај, видећеш... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Да би схватио шта је Вук урадио мораш да прочиташ књигу "Тајна Вукове реформе" а препоручујем ти "За и против Вука" Меше Селимовића . Штета коју је он направио српском језику је огромна и, нажалост, неповратна. Прочитај, видећеш... Не знам коју штету мислиш да је Вук направио, али је он једини који је нешто урадио по питању језика. Већу штету ми овако писмени правимо данас прихватајући свакакве утицаје са стране. Један народ се чува и одржањем свог језика и културе. Crveni Baron and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Стручњак нисам. Да је направио штету је моје лично мишљење а тема је толико свеобухватна и обимна да је мишљење једног Србина који не воли Вука сувишно. Најбоље је да се прочита нешто што је написао неки критичар Вука а не да се држимо онога што су нас учили антисрпски елементи у задњих 70 година. Ево питања: Шта ће на Вуковом врату крст (који се види на његовим портретима) за заслуге према Аустроугарској? Шта је он то толико њима заслужан? Зашто му је римокатолик Копитар ментор? Научите људи да износите своја мишљења а да притом не улазите у то зашто неко другачије размишља? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Ја сам мислио да теби смета Вуков рад а не Вук. Али у наставку следи и образложење... А ја сам се овог образложења до сад наслуш'о онолико, тако да ми ниси рекао ништа ново а и претпоставио сам да је то у питању. Зачудио бих се да није. Сав његов рад треба да се стави под истрагу. Зашто је нападао најученије и најписменије људе свога времена? Зашто је сам правио реформу језика којој, очигледно, није дорастао? Зашто је у свој речних уметнуо онилико мало речи? Зашто је убацио турцизме уместо речи које је користи грађански слој Срба? Зашто није обишао све крајеве где Срби живе па да у њега убаци речи које и они користе? Зар српски који се причао у јужнијим крајевима није могао узети у обзир а био је вишеструко богатији него тај дијалект који је он изабрао? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Због пара. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Због пара Мислиш због недостатка пара? Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Кад смо већ на теми: дијалект = наречје (српски) БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Сав његов рад треба да се стави под истрагу. Зашто је нападао најученије и најписменије људе свога времена? Зашто је сам правио реформу језика којој, очигледно, није дорастао? Зашто је у свој речних уметнуо онилико мало речи? Зашто је убацио турцизме уместо речи које је користи грађански слој Срба? Зашто није обишао све крајеве где Срби живе па да у њега убаци речи које и они користе? Зар српски који се причао у јужнијим крајевима није могао узети у обзир а био је вишеструко богатији него тај дијалект који је он изабрао? It is easy to bang the hawthornes with somebody elses ..... Или што рече Вук, "ласно је туђим ......тра лала.... по глогињама млатити" Није Вук Вучић или Дачић или било који од министара, премијера, директора.... Убоги сељак, са три ноге (колено му отишло у аут у младости), с почетка 19ог века где се Србија тек почела чупати из ропства, нигде путева, институција, нигде ничега. Кад човек оде тамо где се он родио, пита се како ли је уопште до Беча стигао? Па зар то није све подвиг? Полазна тачка му је била мука жива, није се родио у Бечу који је већ деценијама штанцовао врхунске музичаре, интелектуалце итд... да не причамо о градском животу. Што рече Снежа, он је бар нешто урадио, покренуо "точак из блата" Што није обишао целу Србију и узео баш те неке одређене дијалекте у обзир? Па није имао Хјундаи ни диктафон ни секретарицу....на крају крајева морало се одлучити од множине наших дијалеката, Много се ми окомисмо на њега, а без њега питање је кад бисмо добили превод Новог Завета, како би нам се школе покренуле у оно доба..... Свака му част за све ово, прикупљеног народног блага, осмишљене фонетске азбуке Снежана је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Не знам коју штету мислиш да је Вук направио, али је он једини који је нешто урадио по питању језика. Већу штету ми овако писмени правимо данас прихватајући свакакве утицаје са стране. Један народ се чува и одржањем свог језика и културе. Ih, pa nije valjda bas jedini... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 It is easy to bang the hawthornes with somebody elses ..... Или што рече Вук, "ласно је туђим ......тра лала.... по глогињама млатити" Није Вук Вучић или Дачић или било који од министара, премијера, директора.... Убоги сељак, са три ноге (колено му отишло у аут у младости), с почетка 19ог века где се Србија тек почела чупати из ропства, нигде путева, институција, нигде ничега. Кад човек оде тамо где се он родио, пита се како ли је уопште до Беча стигао? Па зар то није све подвиг? Полазна тачка му је била мука жива, није се родио у Бечу који је већ деценијама штанцовао врхунске музичаре, интелектуалце итд... да не причамо о градском животу. Што рече Снежа, он је бар нешто урадио, покренуо "точак из блата" Што није обишао целу Србију и узео баш те неке одређене дијалекте у обзир? Па није имао Хјундаи ни диктафон ни секретарицу....на крају крајева морало се одлучити од множине наших дијалеката, Много се ми окомисмо на њега, а без њега питање је кад бисмо добили превод Новог Завета, како би нам се школе покренуле у оно доба..... Свака му част за све ово, прикупљеног народног блага, осмишљене фонетске азбуке Просто. Није био довољно школован нити свестан последице коју ће да направи сопственом језику. То ти је као ови наше данашње вође који исто иду на запад и гурају дупе у европско крило. Елем, наша данашња паметна омладина која одлази на запад бива задржана и тамо ствара. Протуве које се враћају по задатку назад у своју земљу под плаштом стручњака, такође, несвесно својој земљи и народу чине свакојаке "медвеђе услуге". БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 ... осмишљене фонетске азбуке Није он осмислио фонетску азбуку. Сава Мркаљ је пре њега саставио азбуку са 29 слова, без латиничног слова Ј које је Вук убацио сасвим подмукло у нашу азбуку иако смо већ имали слово које би могло да представља тај глас... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука