Avocado Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 15 минута, MarkoA рече @Avocado "Nije vaskrsao. Nakon njegove smrti se desilo ono što se inače dešava ljudima kad umru." Odlično, samo još da objasniš prazan grob i vizije koje su ljudi imali. Misliš da objasnim tvrdnje nekih ljudi o praznom grobu i vizijama koje su tvrdili da su imali? (jer opet da podsetim, mi samo znamo da je to neko tvrdio, a ne i da li se to desilo) Želiš to da ti objasnim? Zašto su to tvrdili? Ako treba mogu, ali moraš tako da tražiš... sve dok pokušavaš da provučeš da je nešto postalo činjenica samo zato što negde piše da je to tako, mogu samo da ti odgovorim da to nije činjenica, nego neproverena tvrdnja (a u ovom slučaju i neproverljiva). Цитат " Već sam ti objasnio da to nisu istorijske činjenice. Nije svaka tvrdnja izneta u nekom istorijskom izvoru = istorijska činjenica. " Brkaš stvari namerno ili nenamerno. Već sam napisao da je činjenica da su imali vizije, ali da to nužno ništa ne dokazuje. Tako da ti je čitav argument onaj slamnati. Dakle, činjenica je da su imali vizije. Kako ja brkam stvari kad ti brkaš i mešaš stvari... nije činjenica da su imali vizije... ne znamo da li su imali vizije... ne možemo da proverimo da li su imali vizije... jedino što znamo je da su decenijama kasnije neki ljudi napisali da su neki ljudi imali vizije... pri čemu ne znam ni zašto smatraš da vizije dokazuju da je neko vaskrsao. Sasvim jedna stvar je da li se nešto tvrdi u nekom istorijskom izvoru od toga da li se to zaista i desilo... a natprirodne pojave ne smatramo istorijskim činjenicama... Цитат Ako Isus nije vaskrsao, onda ponudi neko drugo objašnjenje. Umro je kao i svi ljudi pre i posle njega. Eto ti objašnjenje. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 45 минута, Lady Godiva рече Važi, sigurno ću baš to da uradim. Da pitanje baš žešće komplikovano Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 @Avocado Dakle, porićeš istorijske činjenice, je li to sav problem? Ako možemo da dokažemo da su ti ljudi zaista imali vizije i da je grob zaista bio prazan, da li to menja stvari? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 2 минута, MarkoA рече @Avocado Dakle, porićeš istorijske činjenice, je li to sav problem? Jok, ne poričem činjenice... i nemam nikakav problem... ti imaš problem da nekom magijom pretvoriš neproverene tvrdnje u činjenice. Цитат Ako možemo da dokažemo da su ti ljudi zaista imali vizije i da je grob zaista bio prazan, da li to menja stvari? Svakako... menja tako što će onda to biti utvrđene činjenice. (mada će ti opet ostati baš mnogo posla da iz te dve činjenice izvedeš zaključak da je Isus vaskrsao, ali možeš da pokušaš) А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 @Avocado Dobro, zašto nisi odmah tako rekao? Sad me zaista interesuje kako to menja stvari. Mogu da ponudim dosta materijala za čitanje, ali pošto je to opšrian posao koji ne bih uzalud da radim, zanima me prosto, ako bi i sam video da su ovo zaista istorijske činjenice, kako bi se tvoje mišljenje o vaskrsenju promenilu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 @Avocado Da pitam tebe koji je razlog tvog neverovanja u vaskrsenje? Od Lejdi Dži nema leba izgleda.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 2 минута, MarkoA рече @Avocado Dobro, zašto nisi odmah tako rekao? Isto ti pričam sve vreme. пре 2 минута, MarkoA рече Sad me zaista interesuje kako to menja stvari. Mogu da ponudim dosta materijala za čitanje, ali pošto je to opšrian posao koji ne bih uzalud da radim, zanima me prosto, ako bi i sam video da su ovo zaista istorijske činjenice, kako bi se tvoje mišljenje o vaskrsenju promenilu? To zavisi iz toga kako planiraš da iz toga da je neko imao vizije i da je Isus sahranjen u grobu i posle ga u grobu nije bilo (sve i da je to istina) izvučeš zaključak da je vaskrsao... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 3 минута, Heraklit рече @Avocado Da pitam tebe koji je razlog tvog neverovanja u vaskrsenje? Ljudi ne vaskrsavaju, a nemam ni jedan razlog da poverujem u to da je baš Isus vaskrsao... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 @Avocado Nema neke filozofije, to sam napisao u svom uvodnom odgovoru na temu. Jedino valjano rešenje za sve one četiri istorijske činjenice jeste vaskrsenje. Nema dobre alternative. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 1 минут, Avocado рече Ljudi ne vaskrsavaju, a nemam ni jedan razlog da poverujem u to da je baš Isus vaskrsao... A kada bi ti se javio u vaskrslom telu da li bi onda poverovao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 3 минута, Heraklit рече @Avocado Da pitam tebe koji je razlog tvog neverovanja u vaskrsenje? Od Lejdi Dži nema leba izgleda.... Nema leba jer ti je pitanje besmisleno. To sto nema dokaza da se vaskrsenje desilo, ne znaci da ne verujem u njega. To sto nema dokaza da je Bog milostiv i dobar, ne znaci da ja ne verujem u to. Ali naravno, ti to vec znas kao sto znas i sta je Avokadov odg. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 Управо сада, Lady Godiva рече Nema leba jer ti je pitanje besmisleno. To sto nema dokaza da se vaskrsenje desilo, ne znaci da ne verujem u njega. To sto nema dokaza da je Bog milostiv i dobar, ne znaci da ja ne verujem u to. Ali naravno, ti to vec znas kao sto znas i sta je Avokadov odg. Aj ponovo al bez struje Zašto veruješ da jeste vaskrsao? Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SerbCro Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 Uzeli ste previse tema, I nemam vremena da ucestvujem u cijeloj raspravi, ali sto se tice vaskresenja, treba uzeti na um par detalja: -Grob je bio zapecacen I cuvan od strane rimskih vojnika, sto znaci da su oni riskirali svoj zivot u slucaju nestanka tijela. --Isus se objavljivao ljudima 40 dana posle uskrsnuca, I to oko 500 ljudi ga je videlo. -- Ti ljudi muceni I ubijani nisu promjenili svoj iskaz -Ti ljudI su umirali sa radoscu I oprastajuci onima koji su im to ucinili. --Apostoli. su promijenili svijet, saka beznacajnih ljudi iz malog zarobljenog naroda, I to pod progonstvima i spaljivanjima I slicno, dakle tko god bi prihvatio njihovo propovjedanje, prihvatao je I da bude ubijen zbog toga. Svjedocanstva Kristovog vaskrsenja postoje I danas, mnogi ljudi su imali susret sa vaskrslim Kristom, a par od tih svjedocanstava se moze naci I na Yt. MarkoA је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 1 минут, SerbCro рече Uzeli ste previse tema, I nemam vremena da ucestvujem u cijeloj raspravi, ali sto se tice vaskresenja, treba uzeti na um par detalja: -Grob je bio zapecacen I cuvan od strane rimskih vojnika, sto znaci da su oni riskirali svoj zivot u slucaju nestanka tijela. --Isus se objavljivao ljudima 40 dana posle uskrsnuca, I to oko 500 ljudi ga je videlo. -- Ti ljudi muceni I ubijani nisu promjenili svoj iskaz -Ti ljudI su umirali sa radoscu I oprastajuci onima koji su im to ucinili. --Apostoli. su promijenili svijet, saka beznacajnih ljudi iz malog zarobljenog naroda, I to pod progonstvima i spaljivanjima I slicno, dakle tko god bi prihvatio njihovo propovjedanje, prihvatao je I da bude ubijen zbog toga. Svjedocanstva Kristovog vaskrsenja postoje I danas, mnogi ljudi su imali susret sa vaskrslim Kristom, a par od tih svjedocanstava se moze naci I na Yt. Izvor koji to tvrdi je neobjektivan i tendeciozan.Šta ćemo sad? Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 21, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 21, 2019 пре 4 минута, MarkoA рече @Avocado Nema neke filozofije, to sam napisao u svom uvodnom odgovoru na temu. Jedino valjano rešenje za sve one četiri istorijske činjenice jeste vaskrsenje. Nema dobre alternative. Svaka (ne-natprirodna) alternativa je verovatnija tj. bolja. Sve one što si uvežbao da pobijaš... ukrali telo jedni, drugi ili treći... nije bio mrtav, nego "klinički mrtav"... itd... svaka od tih varijanti, koliko god možeš da nađeš "nelogičnosti" u njoj je verovatnija od toga da je Bogo-čovek vaskrsao. Mada opet, ja lično pretpostavljam da nije ni bio u nekakvom grobu... da je bio, ne bi hrišćani morali da ga ponovo "otkrivaju" nekoliko vekova kasnije... ne postoji nikakva šansa da bi hrišćani zaboravili gde je grob... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука