Justin Waters Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Звонко и Иво, ууу какви сте зналци бре, свака част. Ивица на бузукију и Звонко на гитари. .mislise. greengrin Како би било добро да се једном састанемо и запјевамо. 319.gif Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Sećam se da je MN* pisao da je imao neki studio za snimanje ili tako nešto... *Ako hoće, nek se javi... Јављам се. Снимао сам електронику и денс, брејк денс, еуро денс и слични фазон, са пуно хармоније јер знам да компонујем и да прожимам тоналитете, идем ми баш од руке. Међутим усредсредио сам се на продукцију. Шта ми вреди ако је песма лепа, мелодије лепе, итсл., а продукција ништа. Зато сам истраживао како се ради професионално програмирање стерео звука, тј. амбијенталног звука. Свака успешна песма, ако се боље усредсредите на слушање видећете, има креиран амбијентални стерео звук. И то не онако шаблонски, не са већ познатим ефектима, него са сопственим осећајем да сваки звук има свој стерео простор у складу са свим другим звуковима у песми. На пример, може песма да има стотину различитих звукова. Сваки звук може да има сопствени положај у стерео пољу и сопствени живи звук у простору, тј. сопствени амбијент. Када све уклопиш да буде хармонично у стерео продукцији, та песма колико год да је обична и лака за свирање може да буде хит. Замислите да још направите хармонију мелодија и ритма у таквој продукцији, онда сте успешни музичар и богати сте. Међутим поред свега тога морате имати музички студио са изолацијом на зидовима и студијским монитор звучницима. Без тога нема шансе да подесите звук онако како желите, тј. онако да се музика чује увек како сте наштеловали где год да се пусти у јавности. Пронашао сам начин како се подешава и програмира ефекат живог, амбијенталног звука, онако како је то радио Жан Мишел Жар идр. То данас може да се постигне компјутерским програмима који делују у пару, Кјубејс и Ризон. Могу да се користе и слични програми али са овима сам се специјализовао. Ко воли добар амбијент и живи звук електро звукова, и живи звук живих звукова - гитаре, клавира итд. - то ови програми заједно омогућују. Да појасним још једном, у питању је програмирање сопствених ефеката а не употреба оних који су већ дати у софтверима. А можете једноставно платити ако сте богати и имаћете све готово без муке. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 @Zvonko i odlično sviraš! .mislise. Ма ово је лаганица, треба овде да га видиш... The Mystery - Tommy Emmanuel (Cover) Kakav smeker 319.gif. Zvonko sta ce ti ove zvidze u zatvorenom, a ? To za pesmu ? greengrin The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Ово сам ја склепао користећи GarageBand, играчку која долази уз сваки Mac out of the box и интегрисани микрофон на MacBook Pro. Моје знање снимања и миксовања је практично равно нули, те се претплаћујем на тему. http://www.box.net/shared/6o1up4qjsh6rktlet416 http://www.box.net/shared/ifnqen0x52cvaaljl2f6 http://www.box.net/shared/5dtlu6q3bfkeja7qyljb Извињавам се ако је мало деструктивнo. bleh klapklap klapklap klapklap klapklap klapklap .mislise. :cheesy2: :cheesy2: екстра ekstra свака част Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 @Zvonko i odlično sviraš! .mislise. Ма ово је лаганица, треба овде да га видиш... The Mystery - Tommy Emmanuel (Cover) Kakav smeker klapklap. Zvonko sta ce ti ove zvidze u zatvorenom, a ? To za pesmu :cheesy2: ? :cheesy2: То је стајлинг, ја и Џо... klapklap ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Хвала! Нисам сасвим задовољан пратећим вокалима, мислим на композицију. mislim da je pratnja OK Овако, ту се ради о једном снимку који је дуплиран у две траке и друга померена за 10мс. Покушавао сам од 10-20мс али звучи слично "метално", не знам колико има везе са бојом гласа, интонацијом и слично. Сада сам ставио на 15мс и утишао мало другу траку, чини ми се да је мало боље. Ovako prosto ne može da ostane, loše zvuči. Isključi drugi duplikat (pomereni vokal), tako da ostane samo jedan snimak glasa pa vidi kako zvuči. Ako želiš da podebljaš glas, dodaj neki chorus plugin u traku i blago ga umiksuj (obično to podešavanje nazovu wet/dry, wet je efekat, dry je originalan signal) osim ovoga vokal je OK, pa tako ne nih dirao ni taj kompresor (koji je inače na vokalu da malo izjednači nivo signala, npr. ako si se u nekom trenutku malo odmakao od mikrofona dok si pevao i sl., da signal bude ujednačen) E sad taj limiter i clipping: prvo praviš fin balans intrumenata (tj. praviš miks), pa onda post-produkcija gde spada limiter dakle, isključi limiter (efekti koji su na trakama ostaju, jer su oni tu da daju boju pojedinačnim instrumentima) prvo otarasi se clipping-a, tako što ćeš sve trake utišati za istu vrednost, i tako nećeš poremetiti miks; ne sme preko 0.0dB (čime se u ovakvim programima označava najveća moguća vrednost signala, sve preko toga unosi distorziju, ili što bi neki učenjaci rekli: dolazi do zasićenja signala) kada si zadovoljan miksom, onda ostaviš da prespava neko vreme, jer se naša percepcija navikne na nepravilnosti pa kada ponovo preslušaš, najčešće shvatiš da ne valja, pa opet malo doteraš, pa odmoriš kad si definitivno zadovoljan miksom, onda ceo projekat snimiš ili renderuješ (ili bounce-uješ, ili kako god da to nazovu) u jedan fajl ili traku e tek onda na tu traku primenjuješ (eventualno) kompresor i limiter koji je tu spreči clipping dok ti pojačavaš nivo (jačinu) pesme kako bi bila što glasnija (i jasnija) koliko je to moguće bez preteranog sabijanja signala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Хвала! Покушаћу да се снађем, очигледно треба доста искуства... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Још једно питање, док је бесплатно. Имам алат да смањим све за, на пример, -3db који могу да ставим на излаз, претпостављам да је то еквивалентно утишавању свих трака појединачно (и очигледно штеди време). Значи прво направим баланс инструмената, онда употребим тај алат да спустим све испод 0db. Затим на микс применим лимитер и појачавам док звучи пристојно. Ово се више преслишавам, мислим да ми је јасан процес... Само што је мукотрпан. sHa_sarcasticlol Да не заборавим још нешто - да ли би за главни вокал могло да помогне, ако дуплирану траку померим лево/десно? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Још једно питање, док је бесплатно. ma i ja sam amater, pitaj slobodno, nije mi teško da napišem par redova Имам алат да смањим све за, на пример, -3db који могу да ставим на излаз, претпостављам да је то еквивалентно утишавању свих трака појединачно (и очигледно штеди време). stavi ga iza limitera, ali zbog nečeg drugog, a i dalje moraš da smanjiš trake pojedinačno (pa nema ih toliko, gitara, vokal, bas, bubnjevi) šta ti vredi ako uneseš distorziju (uništiš signal) pa ga onda smanjiš e a svakako ostavi to smanjenje na oko -3 iza limitera, da finalni master snimak ne bi bio glasniji od toga: u razloge nisam 100% siguran, tako da uvek malo smanjim, ali evo: ako dotiče 0dB i ako ikad taj signal postane mono(npr. u nekom videu), levi i desni kanal će se sabrati i dobićeš clipping (ako softver koji pravi mono nije napisan pametno da prvo malo utiša kanale)! Ili na primer kada kompresuješ u mp3 možda (naglašavam možda) dobiješ clipping zbog kvantizacije koja se događa u mp3 algoritmu itd. ne razumem se u poptunosti.. Да не заборавим још нешто - да ли би за главни вокал могло да помогне, ако дуплирану траку померим лево/десно? to upravo radi chorus efekat - malo zakasni signal i još ga malo modulira, što bi to radio ručno? ta fora sa dupliranjem traka je ekstrra kada imas mono signal, pa oćeš da napraviš stereo, ili prosto da zasladiš nešto, pa onda panuješ jednu skroz na levo a drugu skroz na desno - probaj sa slušalicama! Samo pazi na mono, jer lepo zvuči kad uši miksuju, ali kad komp svede u mono, može da zvuči užasno treba paziti da miks dobro zvuči i kad je mono, jer - radio, youtube, TV itd... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Звонко, нисам се бавио снимањем живих инструмената, нити миксом истих, тако да не могу да допринесем овој причи ич али могу бар да ти захвалим на песми. Улепшао си ми јутро и јутарња кафа ми је легла као мало која... sHa_sarcasticlol Текст је одличан а ни свирка не заостаје ни мало... Иначе ишао си у јутарњи програм "мог" радија... bliss jeeee 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 @Звонко, @Јусто, @Ајванхо Хвала пуно. 1000000001010 @Звонко Не знам шта и ко те инспирисао, али мени много вуче на Балашевића. Само сам чекао да после песме кренеш да причаш вицеве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 @Звонко, @Јусто, @Ајванхо Хвала пуно. 1000000001010 @Звонко Не знам шта и ко те инспирисао, али мени много вуче на Балашевића. Само сам чекао да после песме кренеш да причаш вицеве. има ту и Џонија, по мени... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Да не заборавим још нешто - да ли би за главни вокал могло да помогне, ако дуплирану траку померим лево/десно? Само да ти кажем песма је екстра. Прошла би у јавности опуштено. Асоцира ме на Оливера Мандића, једна мелодија гитаре на једну песму од Чили Пеперса, а ефекат дуплог гласа који желиш да поделиш на леву и десну страну било би нешто што је веома добро као на пример на неким местима вокала од Дипеш Мода. То померање два вокала у супротне стране врши се једноставно. Ако су вокали различити, тј. ако си их снимио из два пута, онда није проблем да их једноставно размакнеш један у лево други у десно, зато што сваки вокал има своју јединствену фреквенцију. Али ако желиш да размакнеш два идентична вокала, тј. као да си један вокал удуплио да иду у пару, онда један од њих мораш да чачнеш ефектима како би га избацио из идентичности са другим, и тако добијаш ствар као да су суштински различити. То чачкање ефектима је најбоље са веома кратким делејом, милисекунде су у питању. Када један вокал помериш да касни или жури неколико милисекунди, одмах ћеш добити два одвојена вокала која можеш да помериш у различите стране, а по жељи можеш још мало да измодулишеш вокал који подешаваш. (Што је разлика истовремено латентнија и већа, то је ефекат бољи. Мораш да слушаш сваки детаљ и да тражиш идеалне позиције.) Знам да постоје програмчићи за сваки ефекат, и могу рећи да си добро направио подешавање матрице, али оно што сам хтео рећи је да за неке ефекте треба имати сопствено програмирање. Ти када узмеш готов ефекат, често не знаш шта се инжењерски дешава унутар тог софтвера, а када правиш сопствени ефекат онда можеш да пратиш сваки детаљ и да постигнеш савршенство за твој аутентични звук. пс Заборавих рећи, негде звучиш и као Пинк Флојд. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 18, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Ај да и ја поставим једну песму мог бенда sHa_sarcasticlol где сам свирао бубањ http://www.4shared.com/audio/IocFcgAw/04Darkshines_-_Girly.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Ај да и ја поставим једну песму мог бенда sHa_sarcasticlol где сам свирао бубањ http://www.4shared.com/audio/IocFcgAw/04Darkshines_-_Girly.html које године сте снимили ову? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука