-Владимир- Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Мене занима зашто је Библија написана тако да мора да се тумачи ? Зашто се Бог није обратио писцима Библије на начин на који ће сви људи на свету недвосмислено разумети шта Он очекује од њих и како треба да живе да би били "изабрани" ? Зато што су људи склони да туђе речи тумаче како њима одговара , што си досад сигурно сто пута искусила, тако да ту нема помоћи.И овако је довољно јасно ономе ко хоће да разуме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Како то "ономе ко хоће да разуме" кад се ни теолози међусобно не слажу у тумачењу ? Зашто обичан човек,који не студира годинама Богословију, не може сам да растумачи оно што му Бог говори ? Да би могли да се школују теолози који ће "необразованијим" од себе да цртају шта им њихов Бог говори ? Безвезе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Čitam pomalo uvek aktuelnog velečasnog Haringtona. On o objavi i tumačenju kaže da svakako iza Biblije stoji Bog, i da se Bog obraćao Izraelskom narodu. Čak i u Novom Zavetu, koga su Duhom nadahnuti pisali Izraelci ali sa grčkim uticajem, pa je taj Novi Zavet nama bliži stoga. Stari Zavet je opet nešto što i psihološki i filozofski leži ljudima Izraelcima tog doba. Pisan njihovim načinom i za njih. Da bi iole shvatili moramo pre svega biti toga svesni, i razmišljati umom jednog Judejca iz vremena od pre par vekova pre Hristosa. Usvojiti reči i pojmove iz tog perioda. Ne bi tada bilo ništa neobično i "nepravedno". Razmišljao sam da li je prevod Biblije na moderan jezik bolji, ali baš zato što bi se time izgubila autentičnost i pravovernost reči judejskih, treba ostati onako kako jeste. Pa uzmite glupi engleski ili španski, italijanski.... Pročitajte jednu šekspirovu rečenicu u originalu i prevod na srpski, nije potrebno da budete neki veliki znalci, i shvatićete koliko je svaki prevod siromašan, kada se radi o vrhunskim delima. A kamoli o Bibliji. Zaista pravi prevodilac je na jedan način i sam autor. Pogotovo je teško pesme prevoditi. Čitajte pasus Servantesa na španskom i prevode, ili Bokača na italijanskom i prevod. Koliko god bio prevodilac dobar, zaista je teško to dočarati. Čak i za Njegoša bi bio potreban prevod na savremeni jezik, ali kao pomoć pri čitanju naravno vladikinog neprevaziđenog originala. što se tiče prevoda Daničića i Karadžića, s obzirom da je prošlo više od 100 godina i da je taj njihov prevod i dalje u upotrebi, njegova univerzalnost i tačnost su svakako bezprimerni. Ovde bih postavio pitanje našim vrlim teolozima... Da li je Sveti Duh bivao pomagačem našim učiteljima i prevodiocima, Đuri Daničiću i Vuku St. Karadžiću?? Pokoj im duši i mir. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Темељ свега је Литургија (Евхаристија), јер је Литургију (Тајну Вечеру) Христос оставио (=оставио је Себе). На том темељу се све тумачи. Не треба Библији прилазити као протестанти, па тражити неке поруке "за себе". Уколико нисмо прибрани Телу Христовом, Евхаристији, онда нам сама Библија не може много помоћи. Само тумачење текста је веома озбиљна ствар. Текст се тумачи у његовом изворном, првобитном значењу (шта је сам писац имао на уму када је писао и коме). Такође, текст се тумачи и у егзистенцијалној равни, шта тај текст даљнас значи за нас. Свакако да ту постоји дијалектика мишљења и самих црквених људи. Међутим, та дијалектика не сме да значи искључивост, нити тумачење теолога може да буде супротно темељима на којима сви стојимо а то је Црква. Зато, тумачење које нас не учвршћује у Телу Христовом није добро тумачење. То је заблуда која води у секташтво. Јер, Библија ће проћи а Тело Христово ће остати во вијек и вјеков. Зато - поставимо ствари на своје место. Не залуђујмо се Боблијом без Евхаристије. RYLAH, Милан Меденица :) and poelbuster је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Mislim da su neodvojivi. Jer i sama Liturgija ne biva bez Psaltira, Apostola i naravno Evanđelja. Zayron је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Како то "ономе ко хоће да разуме" кад се ни теолози међусобно не слажу у тумачењу ? Pa i ti teolozi koji se u pojedinim pitanjima ne slažu - Jednoga Boga ispovedaju i rečima i delima - učestvovanjem u Božanstvenoj Liturgiji. Samo što mi čitajući njihove razlike - zaboravimo na njihove sličnosti ('istosti'). Primer iz istorije Crkve je ovaj: sv.Polikarp je došao u Rim kod episkopa Anikite da razgovaraju o problemu slavljenja pashe (Vaskrsa). Ovaj rimski episkop je sa svojom eparhijom svake godine 14. nisana proslavljao pashu, bez obzira u koji dan taj datum pao. Sveti Polikarp mu je govorio da sav hrišćanski svet treba da slavi pashu u nedelju jer je u taj dan Gospod vaskrsao. Sa druge strane episkop Anikita je govorio da su oni tu tradiciju primili direktno od sv. Jovana Bogoslova, omiljenog učenika Gospodnjeg i da će se oni i dalje te tradicije držati. Ovaj dogadjaj je opisan u poslanici sv. Irineja Lionskog papi Viktoru. On dalje kaže: „Blaženi Polikarp, boraveći u Rimu kod Anikite, zapodenuo je sa njim spor o sintnicama, ali su se odmah složili, te o tome nisu hteli ni da raspravljaju, zato što ni Anikita nije mogao ubediti Polikarpa da se pridržava onoga čega se on svagda pridržavao, kao uostalom i učenik Gospoda našega Jovan, a i drugi apostoli. Ni Polikarp nije ubedio Anikitu da bude obazriv, jer je Anikita govorio da je on dužan da čuva običaje svojih prethodnika. Bez obzira na takvo stanje stvari, oni su bili u uzajamnom evharistijskom opštenju, tako da je Anikita Polikarpu, iz poštovanja prema njemu, dozvolio da savršava evharistiju, a onda su se rastali u miru, isto kao što su bili u miru i oni koji su držali četrnaesti dan i oni koji nisu. Zayron and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Mislim da su neodvojivi. Jer i sama Liturgija ne biva bez Psaltira, Apostola i naravno Evanđelja. Тачно. Али чему Псалтир, Апостоли и Јеванђеље без Евхаристије? Евхаристија је КЉУЧ тумачења Библије. Она је ВРХ Божијег откривања човеку. Јер, на Евхаристији (=Тајној Вечери) је Петар, у Духу Светом, препознао Исуса као Сина Божијег (протумачио га на исправан начин). Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Хвала на одговорима, али само сте потврдили оно што сам констатовала - да је тешко то да разуме онај ко није теолошки образован. Реците то оваквим речима некоме ко живи у некој забити, некоме ко је слабо образован, и нисам сигурна да же разумети оваква стручна објашњења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Хвала на одговорима, али само сте потврдили оно што сам констатовала - да је тешко то да разуме онај ко није теолошки образован. Реците то оваквим речима некоме ко живи у некој забити, некоме ко је слабо образован, и нисам сигурна да же разумети оваква стручна објашњења. Не. Тешко може да разуме онај ко се индивидуализује у својој побожности. Онај ко себе узграђује у Евхаристији, у Заједници (Цркви), разумеће. Јер, у заједници имамо једни друге: теологе, свештенике, духовнике, научнике, итд. И тако, у Заједници, разумевамо. poelbuster је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Хвала на одговорима, али само сте потврдили оно што сам констатовала - да је тешко то да разуме онај ко није теолошки образован. Реците то оваквим речима некоме ко живи у некој забити, некоме ко је слабо образован, и нисам сигурна да же разумети оваква стручна објашњења. Ја нисам телошки образован (напротив - ја сам цариник!) па ипак ето, Богу хвала, доукапиравам из дана у дан... А њима, слабо образованима, са њима понајвише и волим да ћаскам, кад год одем код родитеља на село. Са њима ми је лако о Богу и Цркви разговарати... Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Хвала на одговорима, али само сте потврдили оно што сам констатовала - да је тешко то да разуме онај ко није теолошки образован. Реците то оваквим речима некоме ко живи у некој забити, некоме ко је слабо образован, и нисам сигурна да же разумети оваква стручна објашњења. Баш ти људи који живе по забитима имају нарочит кликер. Само се мало наштелују термини, да могу да прате, и да видиш... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Како то "ономе ко хоће да разуме" кад се ни теолози међусобно не слажу у тумачењу ? Зашто обичан човек,који не студира годинама Богословију, не може сам да растумачи оно што му Бог говори ? Да би могли да се школују теолози који ће "необразованијим" од себе да цртају шта им њихов Бог говори ? Безвезе... Један одломак из књиге о Пајсију светогорцу " Сећам се једног старчића у Манастиру Есфигмену, који је био толико прост (необразован) да је и за Вазнесење мислио да је какав светац. Он начини једну метанију и рече: "Светитељу Божји, заступи нас"! Једном један брат беше болестан, а он није имао шта да му да да поједе. Силазио је пењао се уз степенице, па отвори прозор који гледа на море, испружи руке према мору и рече: "Свети Вазнесење, дај ми једну рибицу за брата". И одмах - о, чуда - једна врло велика риба искочи из мора право у његове руке. Они који су то посматрали, били су запрепашћени. Он их погледа и само се насмеја, као да им говори: "Шта сте чудно видели?"" На такво разумевање сам мислио, многи су и умирали за Христа а једва да су знали по неки одломак јеванђеља. Битна је суштина а не мораш да будеш теолог да то схватиш. NinaD, anajrim and poelbuster је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 Један одломак из књиге о Пајсију светогорцу " Сећам се једног старчића у Манастиру Есфигмену, који је био толико прост (необразован) да је и за Вазнесење мислио да је какав светац. Он начини једну метанију и рече: "Светитељу Божји, заступи нас"! Једном један брат беше болестан, а он није имао шта да му да да поједе. Силазио је пењао се уз степенице, па отвори прозор који гледа на море, испружи руке према мору и рече: "Свети Вазнесење, дај ми једну рибицу за брата". И одмах - о, чуда - једна врло велика риба искочи из мора право у његове руке. Они који су то посматрали, били су запрепашћени. Он их погледа и само се насмеја, као да им говори: "Шта сте чудно видели?"" На такво разумевање сам мислио, многи су и умирали за Христа а једва да су знали по неки одломак јеванђеља. Битна је суштина а не мораш да будеш теолог да то схватиш. Slažem se u potpunosti. Među apostolima Juda beše jedini obrazovan, a ništa nije razumeo. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Новембар 19, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2011 sjetih se mati efimije kad je pricala za jednu stariju monahinju...kad bi je neko pitao koliko je vjekova stara crkva,ona bi odgovarala prostodusno-''ta odkud znam koliko vjekova ima crkva,pa ne znam ni sama koliko imam vjekova,a kamoli koliko ima crkva''...hehe,bas mi to bilo simpaticno ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 20, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2011 Milane, mislim da je problem u tome što si isuviše nagao pa prebrzo donosiš zaključke. Na primer, neko postavi citat, a ti sam zaključiš kako je taj to protumačio iako nikakvo tumačenje nije dato. Zar i to nije bukvalizam? Posmatraš stvari kroz prizmu vlastitog iskustva koje nije i ne može biti obrazac za sve. па ајде да се играмо, немам ништа против greengrin и шта каже та фамозна реченица о шиби и штедењу, како се то тумачи а како ти то тумачиш? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука