Jump to content

Najnovija zbivanja u anti sekularnoj Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Није ту само традиција у питању, Авокадо. Синоћ су говорили стручњаци по том питању. Један је и пуковник, професор доктор. Анализирали су, наводећо конкретне ствари, зашто је свештенсво, односно верска служба, потребна у војсци. То је најмање поштовање некакве традиције, најмање то. Људи су изузетно лепо приказали, са психолошког и моралног аспекта (морал у смислу морала за борбу, мотивисаности за борбу - супротно безнађу и дефетизму), наводећи конкретне, живе примере из ратних искустава, колико је битно присуство верске службе. Дакле, традиција је ту најмање битна, како код нас тако и у искуству страних армија.

Такође, људи су показали колико је неосновано схватања "одвојености Цркве и државе", као постојање некаквог зида "од неба до земље" између њих (онако, како то АС схватају). Не, то није секуларнос. Секуларност не спречава слободу вероисповести ни у државним институцијама. Поготово не онда када тај човеков аспект живота битно утиче на његово извршавање непосредних задатака, као у војсци,а око 96% су се изјаснили као верујућу (атеиста је ваљда око 2%, нисам сигуран). За информацију, у Војсци Србије се на анкети преко 90% старешина и војника изјаснило као православно. Износили су нам и те податке. За озбиљну државу и озбиљну војску, тај податак нешто значи - да су јој већина припадника припадника верујући људи и да то итекако утиче на њихов живот и рад у једној специфичној служби као што је војска. Зато, понављам, најмање је традиција у питању. Многи су стручњаци анализирали потребу верске службе у војсци. Није то урађено преко ноћи. Прјекат је почео још 2000. године.

Видиш Авокадо, када се све ово занемари, када се ни не потрудиш да видиш све те стручне анализе, а хоћеш да криткујеш како то ништа не ваља имајући као образложење само свој јеснострани, односно ваш једнострани став, да је "то и то" кршење секуларности, зато што су "Црква и држава одвојене", а секуларност значи да између њих постоји зид, иако то готово нигде у пракси демократских држава није тако, онда и не заслужиш озбиљну пажљу, нити се ваш став може сматрати озбиљном примедбом. И онда добијеш акт, одговор Министарства одбране без потписа и печата.

Svideo mi se ovaj završetak poruke i moraću da počnem to da primenjujem... dakle, kad napišeš gomilu straw-man argumenata, tvoja poruka ne zaslužuje ozbiljan odgovor.

Kada budeš kritikovao stavove koji jesu naši stavovi, odgovoriću...

Stručne analize bih rado video... dostupne su negde?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 426
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ma ne zbog toga... vidiš da pominjem i Zvonka... šta ima država da plaća nastavnike da idu na doček Djokoviću?

(mada je to posebna tema i nisam siguran šta si hteo da kažeš naglašavanjem da je u pitanju "radni dan" za nastavnike kako bi dobili novac da dočekaju svog Patrijarha...)

Хоће да ти објасни шта у нашем школству значи радни дан. Радни дан је за професоре, за ђаке није обавезно, као што није обавезно да дођу на дан школе на школску приредбу, или да иду на ескурзију. Ђацима се не пишу изостанци, не морају да правдају изостанке, ...

Ако нисте знали шта значи радни дан у школству, требало је да питате шта то значи, и када се иначе проглашава радни дан, а када наставни. Радни дани су и после распуста, и пре почетка школске године, и за време распуста. Зна се шта је радни, а шта наставни дан у школству, а ви причате о неком терању деце, о обавезном присуству манифестацији, изостанцима, казнама због изостанака ...

Из вас говори мржња и страх од различитости, плашите се људи који су различити од вас, који другачије верују од вас, који верују у Бога и зато сте агресивни према њима, и свуда видите неку заверу, ...

Подели на овим сајтовима

Хоће да ти објасни шта у нашем школству значи радни дан. Радни дан је за професоре, за ђаке није обавезно, као што није обавезно да дођу на дан школе на школску приредбу, или да иду на ескурзију. Ђацима се не пишу изостанци, не морају да правдају изостанке, ...

Ако нисте знали шта значи радни дан у школству, требало је да питате шта то значи, и када се иначе проглашава радни дан, а када наставни. Радни дани су и после распуста, и пре почетка школске године, и за време распуста. Зна се шта је радни, а шта наставни дан у школству, а ви причате о неком терању деце, о обавезном присуству манифестацији, изостанцима, казнама због изостанака ...

Zna se i da su u ovom slučaju deca pozvana od strane direktora da dođu... mogao bi i ti prvo da pročitaš šta piše u saopštenju i šta sam ja govorio ovde a ne da se raspravljaš sam sa sobom o pravdanju izostanaka...

Из вас говори мржња и страх од различитости, плашите се људи који су различити од вас, који другачије верују од вас, који верују у Бога и зато сте агресивни према њима, и свуда видите неку заверу, ...

Da, naše saopštenje i moje poruke su baš pune mržnje i agresivnosti a ovaj tvoj zaključak o nama je esencija ljubavi i tolerancije... aj mani me se...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Svideo mi se ovaj završetak poruke i moraću da počnem to da primenjujem... dakle, kad napišeš gomilu straw-man argumenata, tvoja poruka ne zaslužuje ozbiljan odgovor.

Kada budeš kritikovao stavove koji jesu naši stavovi, odgovoriću...

Stručne analize bih rado video... dostupne su negde?

Што ниси доша на предавање, чуо би анализе. Ух, мало ми ово личи на ад хоменм, али добро. не љутим се ја на тебе, ти си мој стари саговорник.

Подели на овим сајтовима

Који је ово верски фанатик, и која је његова логика. Човек се нађе угрожен и повређен чим се помене СПЦ у јавности. Поготово ако је вест о сарадњи СПЦ и државе. Ево, као обичан верник да му одговорим, помало на његовом нивоу, али је тешко спустити се толико ниско:

1. Да ли си ти нормалан!? Какве везе има споразум о сарадњи између Министарства здравља и СПЦ са тим ко ће бити лечен у болницама. Ова твоја изјава носи поруку јавности да дефинитивно имаш проблема са закључивањем, и да обмањујеш јавност. Када Министарство здравља склопи споразум о сарадњи са, рецимо, Војском Србије (ВС), да ли ће то неко протумачити, да то носи поруку да грађани који нису запослени, или служили војску треба да цркну и да ће им бити ускраћена медицинска нега, зато што не припадају ВС. Када би то неко тврдио за споразум са ВС, сви би се сложили да он баш и није потпуно ментално здрав, и да се споразумом дефинишу односи две институције, и да се у њему не говори о људима који нису везани за те институције.

2. Да, молитва лечи. То верују људи који се лече болницама и желе да свештеници могу доћи до њих, да им пруже духовну утеху, и да заједно узнесу молитву за оздрављење. Сада је верницима ускраћено то право у болницама, и испирају им главу бајкама, небулозама и глупостима, да је молитва губљење времена и да не може помоћи њиховом излечењу. Као што ти имаш право да ти свештеник не чита молитву, и да ти не даје духовну утеху, тако и верник има право да му се омогући да свештеник дође до њега, и обави исповест, јелопомазање, чита му молитву, и све остало што је потребно за његово излечење. Има ваљда и он нека права.

Подели на овим сајтовима

Ti su skorz u pravu! Ja cak mislim da vernici uopste i ne treba da zalaze u bolnice, jer se puno dragocenog vremena gubi u putu od kuce do bolnice koje bi moglo da se pravilno iskoristi za molitvu.

Bolnice ostaviti smrdljivim ateistima... vernici da se lece kod kuce... molitvom ;) ili jos bolje umesto u bolnicu mnogo je bolje da ih odvezu u najblizu crkvu!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Zna se i da su u ovom slučaju deca pozvana od strane direktora da dođu... mogao bi i ti prvo da pročitaš šta piše u saopštenju i šta sam ja govorio ovde a ne da se raspravljaš sam sa sobom o pravdanju izostanaka...

Ево да сте тврдили да треба да се правдају изостанци, и да су деца приморана на нешто што не желе.

Iz zvanicnih izvora je stiglo da su djaci primorani. Kad iz zvanicnih izvora stigne da djaci ne moraju da pravdaju eventualni izostanak sa doceka patrijarha, onda nece niko imati problem sa celom situacijom.

А никада није стигло званично обавештење да су ђаци приморани да оду на дочек.

Што се тиче саопштења:

Слагали сте да се крше основна људска "prava učenika osnovnih i srednjih škola u Jagodini i njihovih roditelja" организованим одласком деце православних верника, и све остале деце која су изразила ту жељу, на дочек патријарха Српске православне Цркве, господина Иринеја. Докажите да је то била наредба, и да је неко одговарао од деце зато што није дошао на свечаност. Просветни радници могу по закону да организовано воде децу на било коју манифестацију за коју има интересовања деце и њихових родитеља, било то позориште, биоскоп, концерт, или било која друга јавна манифестација. Уколико постоји присила, онда се ради о кршењу њихових права. На вама је да докажете да је било присиле. Ако то тврдите без икаквих доказа, онда је то лаж и обична клевета. Само организовање одласка деце на неку манифестацију, свакако не представља кршење њихових права. А ви то тврдите у вашем саопштењу.

Подели на овим сајтовима

Ti su skorz u pravu! Ja cak mislim da vernici uopste i ne treba da zalaze u bolnice, jer se puno dragocenog vremena gubi u putu od kuce do bolnice koje bi moglo da se pravilno iskoristi za molitvu.

Bolnice ostaviti smrdljivim ateistima... vernici da se lece kod kuce... molitvom ;) ili jos bolje umesto u bolnicu mnogo je bolje da ih odvezu u najblizu crkvu!

Ајде не претеруј, молм те. Не прави будалама и себе и нас овде. Па такав начин "закључивањ", ако би га верници примењивали, прво би Црква осудила. Никада се у аутентичном хришаћнству де дели Божије деловање од људског, када је човек и његов живот у питању. Све је у знако управо јединства - Богочовека. Тако је и по овом питању лечења, питању рада и успеха, учења и успеха и свега другог везаног за живот. Никад само Бог и никад само човек. Увек и свагда богочовечанска синергија.

Подели на овим сајтовима

Ево да сте тврдили да треба да се правдају изостанци, и да су деца приморана на нешто што не желе.

Што се тиче саопштења:

Слагали сте да се крше основна људска "prava učenika osnovnih i srednjih škola u Jagodini i njihovih roditelja" организованим одласком деце православних верника, и све остале деце која су изразила ту жељу, на дочек патријарха Српске православне Цркве, господина Иринеја. Докажите да је то била наредба, и да је неко одговарао од деце зато што није дошао на свечаност. Просветни радници могу по закону да организовано воде децу на било коју манифестацију за коју има интересовања деце и њихових родитеља, било то позориште, биоскоп, концерт, или било која друга јавна манифестација. Уколико постоји присила, онда се ради о кршењу њихових права. На вама је да докажете да је било присиле. Ако то тврдите без икаквих доказа, онда је то лаж и обична клевета. Само организовање одласка деце на неку манифестацију, свакако не представља кршење њихових права. А ви то тврдите у вашем саопштењу.

А не, брате. У овом случају мо морамо да доказујемо негацију. А кад је њихова негација Бога у питању, онда смо ми ти на којима лежи терет доказивања тврдње. :)

Подели на овим сајтовима

Како ће ко да се лечи, то је на њему самом да одлучи, и његово је право да изабере. Видим да би ти протерао вернике из болница. Управо се о томе и ради, са твоје стране, и људи сличних теби, да одређују како други треба да се понашају. Потпуни тоталитаризам и фашизам, а сакривање иза демократије и људских права.

Подели на овим сајтовима

Pomešao si Dex-a sa mnom i sa udruženjem Ateisti Srbije.

Што се тиче саопштења:

Слагали сте да се крше основна људска "prava učenika osnovnih i srednjih škola u Jagodini i njihovih roditelja" организованим одласком деце православних верника, и све остале деце која су изразила ту жељу, на дочек патријарха Српске православне Цркве, господина Иринеја. Докажите да је то била наредба, и да је неко одговарао од деце зато што није дошао на свечаност.

Piše ti da nije formalno naredba: "Ni za te dočeke se nisu donosili formalno obavezujući pravni akti." Pa nije niko blesav da donese takvu naredbu.

Kako zamišljaš da dokažem da će neko snositi posledice svog nedolaska? Nastavnik će da kaže klincu: znao si za 4 ali evo ti 3 jer nisi bio na dočeku? Direktor će da kaže nastavniku: dobro si radio ali neću da te primim za stalno ni da ti obnovim ugovor jer nisi bio na dočeku? Nekom će u otkazu da piše da je razlog za otkaz to što je ateista? Hajde da se ne sprdamo...

Просветни радници могу по закону да организовано воде децу на било коју манифестацију за коју има интересовања деце и њихових родитеља, било то позориште, биоскоп, концерт, или било која друга јавна манифестација.

Već sam objasnio razliku između pozorišta i dočeka patrijarha...

Подели на овим сајтовима

Како ће ко да се лечи, то је на њему самом да одлучи, и његово је право да изабере. Видим да би ти протерао вернике из болница. Управо се о томе и ради, са твоје стране, и људи сличних теби, да одређују како други треба да се понашају. Потпуни тоталитаризам и фашизам, а сакривање иза демократије и људских права.

Obicno se trudim da budem civilizovan u raspravama ali na ovakav post mogu sam da napisem KUŠ!

(ili MARŠ- pa biraj sta ti se cini politicki korektnije...)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Врло чест случај, само што већина тога није свесна.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Već sam objasnio razliku između pozorišta i dočeka patrijarha...

Хоћеш да кажеш да је у реду да деца буду кажњена ако не желе да иду у позориште (које иначе није бесплатно), зато што је то добро за њихово образовање? Можда се та представа њима не свиђа, вређа њихова осећања, или просто желе да време проведу на другачији начин. Све су то ваннаставне активности, и потпуно се заснивају на њиховој вољи да ли желе да иду, и нико не може да их натера да оду, или да их казни зато што неће да иду. Ако би се то десило, то би било кршење њихових права. Тако да нема никакве разлике, што се тиче људских права, између позива директора и наставника ученицима да присуствују једној, или другој јавној манифестацији.

Piše ti da nije formalno naredba: "Ni za te dočeke se nisu donosili formalno obavezujući pravni akti." Pa nije niko blesav da donese takvu naredbu.

Kako zamišljaš da dokažem da će neko snositi posledice svog nedolaska? Nastavnik će da kaže klincu: znao si za 4 ali evo ti 3 jer nisi bio na dočeku? Direktor će da kaže nastavniku: dobro si radio ali neću da te primim za stalno ni da ti obnovim ugovor jer nisi bio na dočeku? Nekom će u otkazu da piše da je razlog za otkaz to što je ateista? Hajde da se ne sprdamo...

У праву си, када неки наставник каже то ученику: "znao si za 4 ali evo ti 3 jer nisi bio na dočeku?", онда можемо да причамо о кршењу људских права, или за образложење отказа наставнику што си навео. То се све дешавало у Брозово време (мало фалило да напишем ваше време :)), наставници су добијали таква образложења за отказ, и ученици за нижу оцену, и то је било кршење њихових права. Ја сам рођен после тог мрачног периода наше историје, али причали су ми људи који памте то несрећно време, да су добијали јединице зато што нису гледали штафету, и нису знали да одговоре ко је предао штафету Тиранину. То су била питања за оцену.

Мораш се сложити да и у то време кршење права није био позив да се оде на ту манифестацију, дочека црвеног Тиранина, него последице недоласка су представљале кршење људских права. Тако да ни овде нема кршења права деце и њихових родитеља. А ви то лажно тврдите у вашем саопштењу.

Да сте рекли да се тим поступком отвара могућност за кршењем људских права, па некако и да се сложимо, да та могућност постоји. Али ви тврдите да је до тога дошло, и да се крши закон, што је најобичнија клевета и лаж.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...