Zeebedee Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Kada ljudi koji su se u crkvu "uclanili" u poseldnjih 15 godina shvate da svestenici i vladike imaju svoja interesovanja i izvan molitve, vole neku muziku, neki sport, vole prijatelje i popricati sa njima, piske, kake kao i svi drugi ljudi; mnoge stvari ce svima biti lakse. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 На овом форуму нико никада није банован због неслагања. Владику Григорија и његове чланке, предавања, беседе изузетно цијеним и волим да читам, и сматрам да је један од најнадахнутијих беседника у спц. Међутим, сматрам да имам право да поставим питање мантије у јавности, не зато што мене лично то саблажњава, искрено - не дотиче ме се, него баш због великог броја лаика којима се то баш и не допада. Заиста, Бог ми је свједок да немам ништа лично против владике и да о њему имам најбоље мишљење, и није ми јасно зашто је проблем питати о канонској оправданости неких потеза, а још мање ми је јасно чему директан напад ад хоминем, умјесто одговора типа: не постоје канонске препреке, Епископ може јавно без мантије и може да под хипотеку ставља имовину и посјећује спортске манифестација, односно - све што човек ради је у складу са канонима. Нисам питање ни у ком могућем случају поставио да би оговарао или оцрнио човека о којем имам само најбоље могуће мишљење. Ето. Потписујем. Осим прва реченица...хехе, ја сам банован неколко пута без разлога 4chsmu1 "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Kada ljudi koji su se u crkvu "uclanili" u poseldnjih 15 godina shvate da svestenici i vladike imaju svoja interesovanja i izvan molitve, vole neku muziku, neki sport, vole prijatelje i popricati sa njima, piske, kake kao i svi drugi ljudi; mnoge stvari ce svima biti lakse. 4chsmu1 Учланио сам се пре 17 година, а активно у Цркви сам 2 године, али ипак могу да расуђујем својим мозгом, зар не? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Семберац значи имаш 17г? 4chsmu1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Cele dve godine je aktivan u crkvi. od koje ono bese godine je grigorije vladika? 4chsmu1 Salim se. Naravno da nije bitno koliko si u crkvi; ali svakako jeste bitno da naucis da jos vode Drinom treba da protekne dok neke stvari shvatis. U SPC vec dugo dilamo sa ljudima koji su oko sebe napravili oreol neke lazne poboznosti i duhovnosti; dok su istovremeno radili najvece kradje i malverzacije ( citaj Artemije i da ne navodim dalje)... Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Boris Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Први Епископ којег сам видио у цивилном одјелу у кафани а да није није у питању неко ко је рашчињен. Иначе, кад сам био у Грчкој, у Патри - помесни Епископ је угледао једног ђакона како стоји у кошуљи испред своје куће (дакле без мантије, а још приде није монах) и дао му повелику епитимију иако је овај у том тренутку прао кола. Дакле у сестринским Црквама не само монаси, него и жењено свештенство увијек у јавност излази само у мантији, док ево код нас имамо Епископа који у цивилу сједи на јавном мјесту.Мислим да постоје и канони који јасно забрањују монаштву да скидају мантију (поготово јавно). Није осуда, него констатујем да се дешава нешто што нечег још није било, и нема потребе да се јављају душебрижници јер ово није тема ко в.Григорија воли/не воли или цијени/не цијени, него о конретној ситуацији која се помиње у канонима и која има свој значај и утицај на вјернике. Ацо, пишемо о човеку којег јако цијенимо и волимо. U sestrinskim crkvama svestenici pa i vladike nose kolare i vrlo cesto se setaju u civilnim odelima. Vladika Nikolaj je nosio odelo. Sto volem kada neofiti srbuju Дакле, претходни руски патријарх је могао да се појављује у цивилу, али епископ Григорије не може??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Najsmesnije je sto ocenjuje kako je u celoj Grckoj Crkvi na osnovu jednog primera sa njegovog letovanja u Grckoj. Inace u USA i Canadi klirici Grcke Crkve su veoma liberalni i u javnosti se uglavnom pojavljuju sa kolarom ( onakvim kakav je kod nas karakteristican za katolicku crkvu). To vrlo cesto rade i nasi svestenici; dok je recimo kliricima Antiophijske Crkve cak i zabranjeno da izvan crkve nose mantiju. Zabrana je dolsa licno od Mitropolita Antiohijske Crkve Filipa. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Zeebeedee, стварно претјерујеш са омаловажавањем. Немам више намјеру да се ова прича наставља, али заиста увиђам да је немогуће не бити поларизован данас: једни су за ломачу, други недодирљиви, па како год да окренеш и шта год да се зине ван шаблона одмах гори земља. Успут, разговарао сам са пар свештеника из Америке и кажу да не носе мантију само из разлога јер тамо народ није навикао да гледа свештенике у мантијама. Дакле ствар икономије. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Apsolutno nije tacno da se ne moze kritikovati Vladika Grigorije ili neko treci. Poenta je da se ne sluzimo lazima. Eto Semberac je negde procitao pricu o maseratiju i sada tvrdi da je vladika u Bijeljinu dosao maseratijem. A svi znamo da je to laz. Neko je cuo o visemesecnoj obuci za pilota u Italiji i sada se te lazi sire ovde. Jedno je kritika a drugo su lazi. Da ne govorim da Dejan nije nasao za shodno da lupi pokoji ban za takve stvari a meni je udario ban kada sam jednog vladiku pokusao opravdati stavljajuci njegovu sliku pored flase sa rakijom jer mi je bilo neverovatno da je ciste svesti mogao svog brata u Hristu nazvati djavoimanim. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Брате, да ли сам ја икад поменуо икакав масерати и некакве обуке у Италији (не знам ни о чему причате)? Само сам питао за мантију, односно да ли сте упућени имају ли неки канони који се односе на понашање свештенства у јавности, а и то не из зле намјере. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Nisi, ali Justinijan i semberac jesu. Ti si postirao ono djubre od artikla (bez linka sto je valjda forumski kaznjivo) ali hajde da pogadjam? Pecat ili neko slicno smece od novina? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Apsolutno nije tacno da se ne moze kritikovati Vladika Grigorije ili neko treci. Poenta je da se ne sluzimo lazima. Eto Semberac je negde procitao pricu o maseratiju i sada tvrdi da je vladika u Bijeljinu dosao maseratijem. A svi znamo da je to laz. Neko je cuo o visemesecnoj obuci za pilota u Italiji i sada se te lazi sire ovde. Jedno je kritika a drugo su lazi. А хипотека ? Јел то тачно,баш ме занима или клевећу владику ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Nisi, ali Justinijan i semberac jesu. Ti si postirao ono djubre od artikla (bez linka sto je valjda forumski kaznjivo) ali hajde da pogadjam? Pecat ili neko slicno smece od novina? Јустинијан није измислио масератија. Хоћеш да ти тражим и те снимке? Јустинијан такођер није измислио зрелиште коња, нити је монтирао ону фенсерај слику из кафића, као што није монтирао ни извод из земљишне књиге. Ако ти мислиш да су то монтаже, слободно јако бих волио да то можеш дискредитовати. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Ti si postirao ono djubre od artikla (bez linka sto je valjda forumski kaznjivo) ali hajde da pogadjam? Pecat ili neko slicno smece od novina? Није, у питању је прес од прије 2-3 дана, и поставио сам чланак само као "глас народа" јер у истим новинама још нисам чуо негативан коментар за в.Григорија, односно није у реду само прихватати похвале а када неко критикује одбацивати у старту. Конкретно овде новинар замјера зашто је секирација над спортским резултатом засјенила трагедију породица у Поповом пољу, а вјеруј ми да је то жацнуло многе Херцеговце. Добро, опростиће они, али мислим да не треба непријатељима Цркве давати материјала. Многе ствари у Цркви чине се некад и ради обзира и чувања свештеничког угледа, без обзира што то често зна да личи на формализам. У сваком случају негдје средину треба наћи. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Децембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2010 Nisi, ali Justinijan i semberac jesu. Ti si postirao ono djubre od artikla (bez linka sto je valjda forumski kaznjivo) ali hajde da pogadjam? Pecat ili neko slicno smece od novina? Јустинијан није измислио масератија. Хоћеш да ти тражим и те снимке? Јустинијан такођер није измислио зрелиште коња, нити је монтирао ону фенсерај слику из кафића, као што није монтирао ни извод из земљишне књиге. Ако ти мислиш да су то монтаже, слободно јако бих волио да то можеш дискредитовати. Ja sam ti vec rekao da je sesti u maseratija jedan put nije isto kao i imati maseratija. A tvojim postovima pokusao si upravo to da navedes sto je apsolutna laz.vec sam ti rekao da nemas pojma o imovinskom stanju u eparhiji. Eparhija je u jednom treutku zbog povracaja imovine dobila dosta poslovnih prostora koje su menjani po potrebi za druge prostore. Ovakvim transakcijama je cak omogucena i gradnja dve manje crkve. Ali ti to ne kapiras; jer tvoj izvor informacija o Vladici su muslimanski novinari i plajanski kockari koji su svoj patriotizam pokazali u periodu 1992-1995. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука