Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

oh,oh

bilo je dosta toga tu

nego niko ne odgovori da li su u stvari ti mrčeni monasi u prelesti,pošto vjeruju sve to i žive u takvom poslušanju

Naravno da nisu u prelesti,kao što ne smatram sebe drskom, emancipovanom, šmizlom,ako postavim pitanje "Zašto?"Naravno sad u vezi konkretno ove teme.

hvala u ime nas koji ne razmišljaju svojom glavom...e da i onih koji misle da je žena zlo

?????

ništa se dida nemoj čudit,

jer mi pišemo ovako pošto ne umijemo da razmišljamo i mislimo da svo zlo ovoga svijeta potiče od žene  greengrin

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

сад баш нешто коментаришем са једном сестром, па ми некако и логично што нема жена - непотребне су јер је само мушко монаштво тамо, а размножавања нема.

''женских'' животиња нема јер су обично плодоносне у младима, јајима, млеку, све што монаси не једу по типику, а лакше је правити рукодељу са биљкама него са животињама.

осталог живот света има наравно у оба пола, иначе би било мртво полуострво, а сигурно је да дрвеће, ситни животињски и инсектолики свет не апстинира, чим живот буја ...

тако да, с те стране, има логике.

додатна логика налаже да су се мушки монаси утврдили на свом малом парчету раја под покровитељством Пресвете Богородице, да би што мање имали посла са живим светом, а да ви се борили са собом и мртвим светом - ђаволима.

због тог немам ништа против таквог женског послушања.

друго је питање, да не бих видео ни неку разлику да се женско полуострво начини, са свим супротним правилима око мушкараца, мада то са животињама би било исто капирам или би били типици да се продају млеко и јаја и остали продукти живине и стоке.

како год, ствар маште и договора, у оба случаја.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал 7896634 link=topic=14760.msg460781#msg460781 date=1307569549]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал 7896634 link=topic=14760.msg460113#msg460113 date=1307499245]

иначе, мислим да нико од оних који су опонирали нишизави нису стали за тренутак да размисле да је он у праву и да сасвим разложно размишља, ал да вам је комфорно да не испитујете послушање да не може жена на Свету Гору ...

искрено, чак ни не видех нишијево мишљење по питању послушања жене, а нешто не видим да је он нешто радио ПРОТИВ тога. чак ни да прича против тога, једноставно је питање размишљања о томе.

сасвим је друго да ли неко изабере да се слаже са њим или не.

превише пените, сви укупно. greengrin

Nije bas tacno. Nishizawa je otvoreno napisao da Sveta Gora ne zivi po Jevandjelskim principima zato sto je zenama zabranjen ulaz. Nije zenama zabranjeno Pricesce po polnom osnovu kako hocete to da predstavite nego ulaz na S.G. iz razloga koji je toliko puta pomenut ali vi necete da verujete u njega a to je vec stvar vase odluke. I jos to nazivate bajkama ... Slika je jasna : neko veruje u to Predanje a neko ne , sta da se radi...

хохо, полако докторе.  4chsmu1

мени уопште не смета што постоји правило, ал је нишизава потпуно у праву што испитује на тај начин туђе ставове.

а како си ти схватио нишијеве или моје постове, то је твоја ствар.

на крају крајева, ствар вере је ок, кад се не сукобљава са писаним релевантним документима - то је онда или ниво сујеверја или апокрифа.

pa kazi kako ti shvatas Nishijewu izjawu?  pogledaj prethodni moj post

i sa kojim pisanim dokumentima se kosi vera u to Predanje?

одговорио малопре, а и то око докумената је лепо ниши објаснио, прођи мало уназад.

Подели на овим сајтовима

oh,oh

bilo je dosta toga tu

nego niko ne odgovori da li su u stvari ti mrčeni monasi u prelesti,pošto vjeruju sve to i žive u takvom poslušanju

Naravno da nisu u prelesti,kao što ne smatram sebe drskom, emancipovanom, šmizlom,ako postavim pitanje "Zašto?"Naravno sad u vezi konkretno ove teme.

hvala u ime nas koji ne razmišljaju svojom glavom...e da i onih koji misle da je žena zlo

?????

ništa se dida nemoj čudit,

jer mi pišemo ovako pošto ne umijemo da razmišljamo i mislimo da svo zlo ovoga svijeta potiče od žene  greengrin

Pa misliš li Oglo i ti tako?Ja zato stavih upitnike.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14760.msg460796#msg460796 date=1307570293]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14760.msg460781#msg460781 date=1307569549]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14760.msg460113#msg460113 date=1307499245]

иначе, мислим да нико од оних који су опонирали нишизави нису стали за тренутак да размисле да је он у праву и да сасвим разложно размишља, ал да вам је комфорно да не испитујете послушање да не може жена на Свету Гору ...

искрено, чак ни не видех нишијево мишљење по питању послушања жене, а нешто не видим да је он нешто радио ПРОТИВ тога. чак ни да прича против тога, једноставно је питање размишљања о томе.

превише пените, сви укупно. :drugarstvo:

Nije bas tacno. Nishizawa je otvoreno napisao da Sveta Gora ne zivi po Jevandjelskim principima zato sto je zenama zabranjen ulaz. Nije zenama zabranjeno Pricesce po polnom osnovu kako hocete to da predstavite nego ulaz na S.G. iz razloga koji je toliko puta pomenut ali vi necete da verujete u njega a to je vec stvar vase odluke. I jos to nazivate bajkama ... Slika je jasna : neko veruje u to Predanje a neko ne , sta da se radi...

хохо, полако докторе.  staniiiiiii

мени уопште не смета што постоји правило, ал је нишизава потпуно у праву што испитује на тај начин туђе ставове.

на крају крајева, ствар вере је ок, кад се не сукобљава са писаним релевантним документима - то је онда или ниво сујеверја или апокрифа.

одговорио малопре, а и то око докумената је лепо ниши објаснио, прођи мало уназад.

oprosti  ako sam dosadan ali nisi odgovorio kako shvatas Nishijewu izjavu:

Цитат: Dr Venko  06. Јун , 2011, 23:34:40

Nishizawa banalizujes stvar, po tvojoj logici Sveta Gora ne zivi po Jevandjelskim principima vekovima zato sto je zenama zabranjen ulaz.

Управо тако. Коначно си схватио.

a sto se dokumenata tice ima i drugacijeg misljenja, sigurno si citao

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

oh,oh

bilo je dosta toga tu

Ja ovo nigde nisam rekla Oglo,a još manje mislila,ne imputiraj mi reči molim te.Da ima i onih koji misle da je žena zlo,koliko god to nekom bilo smešno,mada je po meni više žalosno.I ne mislim da si ti od tih koji misli da je žena zlo,da budem jasna i precizna.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Anastasija,ne znam zašto lično ovo shvataš

pa ni ja nisam nigdje rekao ono što stoji u tvojem postu

na tvoju ocjenu da se nije drsko itd ako se pita, ja stavljam generalnu ocjenu druge strane po pitanju ove teme, a to je da se prihvata zdravo za gotovo itd

stvarno nemam animoziteta prema ikome u ovoj temi

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Anastasija,ne znam zašto lično ovo shvataš

pa ni ja nisam nigdje rekao ono što stoji u tvojem postu

na tvoju ocjenu da se nije drsko itd ako se pita, ja stavljam generalnu ocjenu druge strane po pitanju ove teme, a to je da se prihvata zdravo za gotovo itd

stvarno nemam animoziteta prema ikome u ovoj temi

Ako citiraš moj post i pišeš to što pišeš ispod njega znači obraćaš se meni logično da se to odnosi na moj post koji si citirao u svom.A ja nisam citirala nigde tvoje reči pa ispod napisala da ljudi koji se pitaju ovo o čemu je ova tema da su drski itd...u opšte ne kapiram šta hoćeš da kažeš Pisali su drugi da je drsko na tebe nisam ni mislila ne znam kud se ti nađe prozvan.E,svašta.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14760.msg460796#msg460796 date=1307570293]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14760.msg460781#msg460781 date=1307569549]

превише пените, сви укупно. :drugarstvo:

хохо, полако докторе.  staniiiiiii

oprosti  ako sam dosadan ali nisi odgovorio kako shvatas Nishijewu izjavu:

Цитат: Dr Venko  06. Јун , 2011, 23:34:40

Nishizawa banalizujes stvar, po tvojoj logici Sveta Gora ne zivi po Jevandjelskim principima vekovima zato sto je zenama zabranjen ulaz.

Управо тако. Коначно си схватио.

a sto se dokumenata tice ima i drugacijeg misljenja, sigurno si citao

ја то гледам мало шире него вас двојица, за мој појам. поготово што немам потребу да будем у наспрамности, да држим некоме стране. врло лепо могу да обитавам са својим погледом на догађај.

као што рекох, дискриминише се жена непотребно, али ако постоји послушање ради већег добра не видим проблем.

мени је правило на нижем ступњу од љубави и функционише у оба правца, али разумем зашто светогорци не желе жене тамо па разумем и зашто жене треба то и да испоштују.

реално, забрана постоји због непослушних, као и свако правило.

ал да се иде у неке дубиозе, као што су писане да се после жене освештава олтар, као после животиње, или тако неке језиве ствари, то је већ поражавајуће одсуство неког нормалног степена обожења, вере, знања, схвати то како год.

с једне стране се пише о томе, а паралелно о моралу, хороскопу, свакојаким глупостима.

да Бог сачува.  :)

Подели на овим сајтовима

Pa misliš li Oglo i ti tako?Ja zato stavih upitnike.

bolje je pitanje misliš li ti tako

Pa Oglo ja sam žensko,mislim da ti je to dovoljan odgovor.Da ne bi došlo do neke zbrke,kao na čitavoj ovoj temi,ne mislim da ti tako misliš,odmah da kažem to i da,da,da ne zaboravim itekako mislim svojom glavom naglašavajući ovo itekako.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

Добро, Младене, имаш ли икакву идеју зашто нико од ауторитета у Православљу за хиљаду година није потегао светоотачке аргументе које ти овде испостављаш, него су сви прихватили ту непроверену легенду?

Или је неки светитељ, неки Сабор, неки истакнути богослов, изнео светоотачки аргумент пре тебе? Ко?

Значи ли то да је, само због тога што нико није покретао неку тему до сада, забрањено покретати је?

И да, ако је нешто важило до сада, аутоматски мора важити заувек?

И да се смеју покретати само оне теме о којима је већ дат суд?

За некога ко увек инсистира на аргументованој расправи, јако мало аргумената видех од тебе на овој теми...

Није овде реч о покретању тема (могу ли се покретати или не, и ако могу - које то могу) него о твојој аргументацији - да се ради о

нејеванђелској забрани причешћивања и присуствовања богослужењима православним хришћанкама на Светој Гори

која је последица нечије обмане, или како си рекао

Не - то су накнадно смишљена објашњења којима се оправдава нешто што је очигледно погрешно, а која пролазе код људи који верују у све што чују без поговора. Једино што је онај који је то смислио био мало креативнији од вас са форума, па је уместо да каже Зато што тако мора, или Не може и тачка, рекао - Рекла Богородица да не може и тачка

Ако је то тачно, логично би било  да ту нејеванђелску забрану, коју је неко, из њему знаних разлога, пласирао у виду предања о Богородичиној забрани, нападну и укину (користећи твоју или сличну твојој аргументацију) многи ауторитети у православљу, који су постојали током ових векова.

Немогуће је да то што ти видиш и схваташ није до сада, за све ове векове, схватио нико од стотина и хиљада светитеља, епископа, патријараха, Сабора помесних Цркава, истакнутих теолога... И зато би било лепо да нам кажеш да ли је пре тебе још неко од ауторитета у Православљу тврдио ово што ти тврдиш.

Или треба да верујемо да си једини ти схватио да се ради о нејеванђелској пракси заснованој на измишљеној легенди?

Подели на овим сајтовима

Тргните се из наручја каталепсије и аутизма - све време говоримо о нејеванђелској забрани причешћивања и присуствовања богослужењима православним хришћанкама на Светој Гори,

evo ovde

Рeћи да је ЈЕДНА конкретна пракса која важи на Светој Гори неисправна не значи да су СВЕ праксе које тамо важе неисправне.

Не знам успеваш ли да увидиш разлику.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Тргните се из наручја каталепсије и аутизма - све време говоримо о нејеванђелској забрани причешћивања и присуствовања богослужењима православним хришћанкама на Светој Гори,

evo ovde

Рeћи да је ЈЕДНА конкретна пракса која важи на Светој Гори неисправна не значи да су СВЕ праксе које тамо важе неисправне.

Не знам успеваш ли да увидиш разлику.

vidim ja razliku ali to nije ono sto si  napisao, mozda si mislio ali si pogresno napisao. Onda tako i kazi

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

У Цркви Христовој нема ничега што је непотребно, сувишно, заостало...

Бог није допустио да ишта непотребно и некорисно бива у Његовој Цркви.

dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...