Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Значи, приче о џиповима и сличним старима су само лажи које шире зле жене уз ЕУ у намери да нас упропасте?

Ја то нисам рекао.

Нека људи користе и телефон и џипове и Интернет... у славу Божију. Можемо овако у недоглед, али све зависи како се и за шта употребљава.

Сетимо се пожара који се десио скоро у Хиландару - ко зна каква је тек катастрофа спречена што су обавештени ватрогасци и остали манастири о томе шта се дешава, па су могли колико-толико на време да прискоче у помоћ.

Даље, монах на Светој Гори има цео дан испуњен обавезама. Људи раде 8 сати минимум (иако сваки манастир има раднике), 8 сати проводе на богослужењима... спавају по 3-5 сати. Сваки дан. Лети зна да дође и по 50-70 људи дневно у манастир. Треба све то угостити, обезбедити оброк, поспремити, испратити. Не верујем да ће бити ико осуђен јер се џипом одвезао до Есфигмена уместо да иде пешке.

Није баш да се возе по Атини и Солуну...  srecan

Мислим овако можемо у недоглед.

"Господ је пастир мој, ништа ми неће недостајати. На зеленој паши пасе ме, води ме на тиху воду. Душу моју опоравља, води ме стазама праведним, имена ради својега. Да пођем и долином сјена смртнога, нећу се бојати зла; јер си Ти са мном; штап Твој и палица Твоја тјеши ме. Поставио си преда мном трпезу на видику непријатељима мојим; намазао си уљем главу моју и чаша је моја препуна. Да! Доброта и милост Твоја пратиће ме у све дане живота мојега, и ја ћу наставати у дому Господњем за дуго."

Подели на овим сајтовима

Тако је, Аквилио. А ево и манихејско-неегзистенцијалистичког прототипа коме, тј. Којој се уподобљавају ове наше марамаре и сукњетаре што им се подсмевате:

bogorodica_mala.jpg

Ali, zar po predanju Ona nije bila na Sv. Gori?

Ako je bila, onda suknjetare mora da imaju drugi uzor...

Ja opet ponavljam da se ne slažem s onim što Nišizava govori, monaštvo nije liturgijski pokret i imaju puno pravo da budu ekscentrični koliko god to žele.

suknjetarama je Ona uzor,pa prema tome nemaju problem sa Njenom zapovjescu  da zene ne odlaze na svetu goru...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

i nemoj da mi neko dira svetogorce...ljubav prema Hristu u meni nije probudio ni moj svestenik,ni moj vjeroucitelj,jer sam jos kao dijete kapirala da su licemjeri,jedno pricaju,a drugo rade...a,kad sam se srela sa likom i djelom starca porfirija,kad sam procitala sve njegove pouke i besjede,ja sam otkrila jedan novi svijet,i moje srce se zagrijalo za Hrista,kupio me je svojim djelima,samo strog prema sebi,za sve ostale blag,i ne trazi od nas nista,samo da se trudimo da zavolimo Hrista svim bicem svojim,i da se trudimo da budemo veseli,samo to,tako jednostavno,a opet cijela jedna filosofija...i dovoljan mi je on,pa da nemam nikakvu potrebu da se pitam zasto i ja ne mogu tamo,jednostavno tako  treba,uopste ne trebam razlog...i ako nas Bog i zbog koga jos trpi,to je onda samo zbog njih...a oni  koji se tamo osjecaju kao na vasaru,jer ima i takvih,i Ostrog im je vasar,mislim da ni u raju ne bi nasli nikakvo zadovoljstvo,jer svako osjeca ono sto nosi u samom sebi,i kakvo mu je oko tako i vidi...

Подели на овим сајтовима

Па и није да није. Овакво поимање духовности је, по мом мишљењу, делом довело до издвајања монаха као повлашћене касте и духовног елитизма, а некритичко прихватање свега и свачега до гомиле разноразних сујеверја, заблуда и сличних ствари које сада разједају Цркву...

pa što odmah ne kažeš

Ма пусти Нишизаву, видиш да ни њему није јасно шта хоће. Смета му утицај монаштва на Цркву у свету. Добро, то могу да схватим. Али онда му смета и када је монаштво изоловано од света. Па му ни то није доста, него би још да доведе свет у манастире, и то тако специфично устројене, као што су на Атосу. Међутим, својевремено се баш таквим угледањем на монашки образац живота исти првобитно и пренео у свет, што опет не одговара. А није у реду ни да буде толико светског у манастиру, јер онда калуђери могу да живе светски, да гледају кабловску и сурфују, а ни то се Нишизави не допада. У ствари, допада му се, али само ако се поред интернета и џипова допусти женама да уђу. Уосталом, није ни битно, важно је само да се удара контра, а да ли то везе има са логиком (о некаквим типицима, канонима, традицији, и др. да не причамо), то је најмање битно. Важно је само да се следе принципи Јеванђеља по Нишизави, које је аргумент пер се, и које само аутор има право да тумачи. Можда не верујеш у његову истиност? Дај неки доказ, а не да ту иронишеш! Али само онај доказ и аргумент који је у сагласности са јеванђељем по Нишизави, чију истиност твој доказ и аргумент треба да оповргну. Шта, нешто ти нелогично? Твој проблем. Ко ти је крив кад си заостао, без трунке критичке свести, па све примаш здраво за готово. Осим Нишизавиног Евангелија, наравно. Али оно и треба да се прима здраво за готово. Ако се не слажеш и тврдиш супротно, понуди неки доказ и аргумент, али само онај доказ и аргумент...

greengrin

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Па и није да није. Овакво поимање духовности је, по мом мишљењу, делом довело до издвајања монаха као повлашћене касте и духовног елитизма, а некритичко прихватање свега и свачега до гомиле разноразних сујеверја, заблуда и сличних ствари које сада разједају Цркву...

pa što odmah ne kažeš

Ма пусти Нишизаву, видиш да ни њему није јасно шта хоће. Смета му утицај монаштва на Цркву у свету. Добро, то могу да схватим. Али онда му смета и када је монаштво изоловано од света. Па му ни то није доста, него би још да довете свет у манастире, и то тако специфично устројене, као што су на Атосу. Али својевремено се баш таквим угледањем на монашки образац живота исти првобитно и пренео у свет, што опет не одговара. А није у реду ни толико светског у манастиру, јер онда калуђери могу да живе светски, да гледају кабловску и сурфују, а ни то се Нишизави не допада. У ствари, допада му се, али само ако се поред интернета и џипова допусти женама да уђу. Уосталом, није ни битно, важно је само да се удара контра, а да ли то везе има са логиком (о некаквим типицима, канонима, традицији, и др. да не причамо), то је најмање битно. Важно је само да се следе принципи Јеванђеља по Нишизави, које је аргумент пер се, и које само аутор има право да тумачи. Можда не верујеш у његову истиност? Дај неки доказ, а не да ту иронишеш! Али само онај доказ и аргумент који је у сагласности са јеванђељем по Нишизави, чију истиност твој доказ и аргумент треба да оповргну. Шта, нешто ти нелогично? Твој проблем. Кад си заостао без критичке свести, па све примаш здраво за готово. Осим Нишизавиног евангелија, наравно. Али оно и треба да се прима здраво за готово. У супротном, понуди неки доказ и аргумент, али само онај доказ и аргуменз...

319.gif

ja mislim da se nishizawa iskljucivo bori radi svoje zene greengrin

Подели на овим сајтовима

Тако је, Аквилио. А ево и манихејско-неегзистенцијалистичког прототипа коме, тј. Којој се уподобљавају ове наше марамаре и сукњетаре што им се подсмевате:

bogorodica_mala.jpg

Ja opet ponavljam da se ne slažem s onim što Nišizava govori, monaštvo nije liturgijski pokret i imaju puno pravo da budu ekscentrični koliko god to žele.

suknjetarama je Ona uzor,pa prema tome nemaju problem sa Njenom zapovjescu  da zene ne odlaze na svetu goru...

greengrin

Лепо речено.

Подели на овим сајтовима

Оно што сам ја видео и доживео на Светој Гори се заиста разликује од овога што си ти чуо.

Значи, приче о џиповима и сличним старима су само лажи које шире зле жене уз ЕУ у намери да нас упропасте?

Колико видим, главни аргумент против забране уласка жена на Свету Гору је да је то погрешна пракса супротна Еванђељу и да је предање по коме је то наредила Пресвета Богородица неверодостојно.

А сада бих ја питао оне који заступају ово мишљење: од када је ово правило установљено? Пре десетак векова? Ко је до сада ово правило и предање доводио у питање? Свети Сава Светогорац? Свети Григорије Палама Светогорац? Ко други од православних ауторитета за све ове векове је то оповргавао? Неки светитељ са Свете Горе или ван ње? Неки Сабор, Патријарх, епископ? Ко? Зар није било логично да се таква погрешна пракса кад-тад кроз историју доведе у питање и укине? А ако за све ове векове то није учињено, значи да је целокупна православна васељена прихватила ово предање као истинито и Свету Гору прихватила као специфичну монашку заједницу, која има особити типик по изричитој заповести Пресвете.

По тој логици, апсолутно све праксе које постоје у Цркви вековима (укључујући ту и крштавање обливањем, мрс на Светог Николу, пикнике на сахранама, бајање светом водицом, итд) су исправне, будући да би до сада биле искорењене?

...

Уосталом, већ се довољно дуго вртимо у круг. Ево мог предлога свима који сматрају да жена нема шта да тражи на Светој Гори:

Мушкарци нека се присете колико су пута ишли у неки женски манастир - Ћелије, Пустињу, Фенек (не знам да ли је Фенек још увек женски манастир?), да ли су, на пример, ишли на гроб Светог Јустина Поповића, и да ли су се тамо причешћивали.

Жене нека се присете колико пута су ишле у неки мушки манастир - поготово оне које имају духовнике. Да ли су ишле, на пример, на поклоњење Светом Василију на Острог, и да ли су се тамо причешћивале.

Онда се сви заједно запитајте зашто сте тамо ишли, и зашто сте се тамо причешћивали.

И добићете одговор на питање шта ће жена на Светој Гори.

nishizawa out.

По тој логици, апсолутно све праксе које постоје у Цркви вековима (укључујући ту и крштавање обливањем, мрс на Светог Николу, пикнике на сахранама, бајање светом водицом, итд) су исправне, будући да би до сада биле искорењене?

Смешан покушај замене тезе. Све што је наведено је много пута и критиковано и оспоравано и опстаје УПРКОС критикама и оспоравањима.

Предање да је Пресвета Богородица дала посебно правило за Свету Гору и да се пракса забране уласка жена заснива управо на том предању НИКАДА  (колико ја знам) није оспоравано и представља преседан у Православљу. Значи никакве паралеле са другим мушким и женским манастирима на које се позиваш нису аргумент против.

Једини аргумент би био да је неки ауторитет у Православљу (Сабор, неки Светитељ, патријарх, епископ, еминентни теолог) ово предање довео у питање. А то се није десило. Тако да би твоја аргументација о погрешној пракси и могла да буде исправна у начелу (мада и тада не сасвим и не на такав начин како ти елаборираш јер, колико се сећам, и одређени свештени канони и манастирски типици су врло строги и рестриктивни када је у питању боравак особа супротног пола у неком манастиру), али у ОВОМ  случају, (а на овој теми се не говори о забрани уласка жена у мушке манастире генерално, него о забрани уласка на Свету Гору) једноставно не стоји.

Изволи, наведи ко је  од ауторитета у Православљу оспорио ово предање. Да ли је могуће да нико пре тебе и још неких хришћана у 21. веку није спознао истину о неверодостојности предања везаног за Свету Гору?

Подели на овим сајтовима

Е брате једва некако прочитах овај роман од теме, али не жалим  :). Сјећам се себе као дјевојчурка када сам чула да жене не могу да кроче на Свету Гору, и морам да кажем да сам тада  :) од чуда. Упитам ја тада - а зашто? И добијем овај одговор НЕ МОЖЕ И ТАЧКА. Добро контам ја у себи, није то прво правило којем не знам разлога. Деценију и по послије тога сам донекле упозната зашто не могу жене. Не умирем од жеље да идем тамо, зашто да идем, непозваном госту мјесто је зна се гдје, а још да некоме будем искушење не пада ми на памет. Ето да сутра кажу жене можете на Свету Гору, ја не бих отишла, просто сам научена тако. Али научена сам да користим мозак, да испитујем ствари, духове, који су од Бога, а који нису. Питам се само браћо и сестре ово - зашто се сматра толиким гријехом ако неко само упита зашто? Ако да неке аргументе против? Јел то толико страшно што су Јуста, Нишизава, и остали довели ову ствар у питање? Кажем вам ако је Богородица рекла да не може - ЗА МЕНЕ ЈЕ ТО АМИН! Хајде да овако поставимо ствари, ако некога духовно води човјек који и сам иде у пропаст - да ли овај човјек има права да се препусти том човјеку без расуђивања само зато што му је духовник? А види да је он слијеп, слијеп слијепога гдје ће одвести? Можда ово поређење није баш најбоље, али ме занима је ли страшно тражити објашњење за оно што нам није јасно? Ни мени нпр. није јасно нет на С.Гори, не због жена, него уопште, кад сви знамо колико је тешко борити се са тим да се не сједи сатима за компом. А то је већ страст. Дакле не питам вас зашто је женама забрањено, питам вас, зашто је страшно питати за нешто што нам је нејасно и неразложно? И зашто се то одмах карикира као сујета, гордост, увођење новотарија? Нисте ли срећни што живите у вријеме када нам је на дохват руке све оно што нашим бакама није (а и дан данас вучемо трагове погрешне праксе тј. наших обичаја које су проповједале наше баке лично - а сви знамо како је то изгледало)? Зар вас не радује чињеница да можемо да заједно разговарамо о свему, и да то не буде осуђено на линч? Зар није радост да сви заједно откривамо Христа? И да се сви заједно боримо против непомјаника? Ако се ни о чему неће причати, ни о чему расуђивати, и све узимати здраво за готово - да ли је то рецепт за спасење?

П.С: овај задњи дио текста понављам још једном уопште се не односи на Авато, који поштујем и поштоваћу, него на однос нас једних према другима. Свако вам добро од Господа.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Е брате једва некако прочитах овај роман од теме, али не жалим  dada. Сјећам се себе као дјевојчурка када сам чула да жене не могу да кроче на Свету Гору, и морам да кажем да сам тада  dada од чуда. Упитам ја тада - а зашто? И добијем овај одговор НЕ МОЖЕ И ТАЧКА. Добро контам ја у себи, није то прво правило којем не знам разлога. Деценију и по послије тога сам донекле упозната зашто не могу жене. Не умирем од жеље да идем тамо, зашто да идем, непозваном госту мјесто је зна се гдје, а још да некоме будем искушење не пада ми на памет. Ето да сутра кажу жене можете на Свету Гору, ја не бих отишла, просто сам научена тако. Али научена сам да користим мозак, да испитујем ствари, духове, који су од Бога, а који нису. Питам се само браћо и сестре ово - зашто се сматра толиким гријехом ако неко само упита зашто? Ако да неке аргументе против? Јел то толико страшно што су Јуста, Нишизава, и остали довели ову ствар у питање? Кажем вам ако је Богородица рекла да не може - ЗА МЕНЕ ЈЕ ТО АМИН! Хајде да овако поставимо ствари, ако некога духовно води човјек који и сам иде у пропаст - да ли овај човјек има права да се препусти том човјеку без расуђивања само зато што му је духовник? А види да је он слијеп, слијеп слијепога гдје ће одвести? Можда ово поређење није баш најбоље, али ме занима је ли страшно тражити објашњење за оно што нам није јасно? Ни мени нпр. није јасно нет на С.Гори, не због жена, него уопште, кад сви знамо колико је тешко борити се са тим да се не сједи сатима за компом. А то је већ страст. Дакле не питам вас зашто је женама забрањено, питам вас, зашто је страшно питати за нешто што нам је нејасно и неразложно? И зашто се то одмах карикира као сујета, гордост, увођење новотарија? Нисте ли срећни што живите у вријеме када нам је на дохват руке све оно што нашим бакама није (а и дан данас вучемо трагове погрешне праксе тј. наших обичаја које су проповједале наше баке лично - а сви знамо како је то изгледало)? Зар вас не радује чињеница да можемо да заједно разговарамо о свему, и да то не буде осуђено на линч? Зар није радост да сви заједно откривамо Христа? И да се сви заједно боримо против непомјаника? Ако се ни о чему неће причати, ни о чему расуђивати, и све узимати здраво за готово - да ли је то рецепт за спасење?

П.С: овај задњи дио текста понављам још једном уопште се не односи на Авато, који поштујем и поштоваћу, него на однос нас једних према другима. Свако вам добро од Господа.

kad si vec za odnose nas jednih prema drugima onda bi trebalo da te boli kad se druga strana naziva suknjetarama...mada se,licno ni u tome ne pronalazim jer ne nosim suknje,pa evo,apelujem,da se i za nas koje ne nosimo suknje,izmisli neki epitet...

Подели на овим сајтовима

bogorodica_mala.jpg

dada

Лепо речено.

dada

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Suknjetara? To se odnosilo na mene? Pa ako je  dada ja nosim suknje   dada - sele moja slatka da je meni problem to što me neko zove pogrdno, ja ne bih bila ovdje, mada meni to nije pogrdno, kad ti neko kaže da si nakaza, onda ti ovo suknjetara zvuči kao kompliment  dada - nadam se da ne misliš da ti pucam kontru jer mi to nije cilj.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Suknjetara? To se odnosilo na mene? Pa ako je  dada ja nosim suknje  dada - sele moja slatka da je meni problem to što me neko zove pogrdno, ja ne bih bila ovdje, mada meni to nije pogrdno, kad ti neko kaže da si nakaza, onda ti ovo suknjetara zvuči kao kompliment  dada - nadam se da ne misliš da ti pucam kontru jer mi to nije cilj.

ma ne,vec si cijeli ovaj post nekako uvila,a to ne volim,volim kad je neko direktan...ti si kao za postivanje zapovjesti Bogorodice AKO je to tacno,i tako,a onda nemas problem s tim jer si tako naucena i jer tako treba,al' opet ti imas mozak,pa rasudjujes...pa poredis koristenje neta tamo i u svijetu...hocu reci,mislis isto kao nishizawa i ekipa samo si to lijepo uvila,i jednostrano posmatras stvar iako se zalazes za medjusobne odnose...nista licno,samo komentar na tvoj post...

Подели на овим сајтовима

Suknjetara? To se odnosilo na mene? Pa ako je  dada ja nosim suknje   crvenilo - sele moja slatka da je meni problem to što me neko zove pogrdno, ja ne bih bila ovdje, mada meni to nije pogrdno, kad ti neko kaže da si nakaza, onda ti ovo suknjetara zvuči kao kompliment  dada - nadam se da ne misliš da ti pucam kontru jer mi to nije cilj.

nemam ja problem s tim,vidis da se borim za one koje nose suknje dada

ovi s kojima se slazes tako zovu zene koje nose suknje ;) moguce da nisi dobro ispratila temu...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...