Jump to content

Верска настава - Веронаука

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово што ћу написати не односи се на ову веронауку (нисам био на њој)

нити на Владику Давида (никада га нисам слушао нити срео).

Односи се на дугогодишње активно и пасивно учествовање у веронаукама

за одрасле, на искуство стечено у различитим амбијентима.

За разлику од предавања која се могу а и не морају завршити питањима,

код веронауке најбољи 'резултати' се постижу серијом мањих излагања,

од по 5-7 минута после којих следи разговор осталих учесника у истом

или сличном 'временском трајању. При окончању сваког од тих малих

излагања, најбоље је поставити питање (''Да ли неко од вас има пример

из живота који дочарава ову тему", "Како би ви својим речима ово исто

испричали вашем комшији"....) а по окончању коментарисања осталих

учесника, вероучитељ треба да пита "Да ли вам је ово јасно, да ли можемо

да наставимо даље"?

Под речју 'резултати' подразумевам да оно што се изговорило на веронауци

буде довољно занимљиво и јасно да остане у мислима и срцима учесника, и

довољно животворно да учеснике понука на промену понашања, превасходно

на њихов молитвени живот.

Знам да на овом форуму има бољих, талентованијих и искуснијих вероучесника

од мене, и ово сам написао само да бих остале подсетио како из перспективе

нас 'верника-лаика' овакви разговори изгледају.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Одговори 516
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Друго предавање у оквиру Школе веронауке за одрасле у Саборном храму Светог Ђорђа у Крушевцу

2012-12-22_2.jpg

У суботу 22. децембра 2012. године у просторијама Саборног храма Светог Ђорђа у Крушевцу одржано је друго предавање у оквиру Школе веронауке за одрасле. Предавач је био протопрезвитер Драгић Илић који је говорио о историји веронауке у Крушевцу која је почела са радом 1996. године. Новооснована школа веронауке носила је име Светог владике Николаја Охридског и Жичког.

Извор: Епархија крушевачка
Фото: ђакон Саша Николић

http://www.eparhijakrusevacka.com/audio/2012-12-22_2-1.mp3

Линк ка сликама

Подели на овим сајтовима

E ja bejah i na drugom predavanju samo delom, jer mi je tog dana bio rodjendan. Kompletno predavanje od o.Dragica sam preslushao, jako zanimljivo. Svi ste uostalom mogli da rpeslusate do sada, ja sam pustio u nadi da ce biti nesto mnogo sto nisam cuo, da preslusam. 

Za sledece rpedavanje spremam pitanja, ali bih iskreno voleo da bude neka tematska, da ima neki cilj. Jer vecina ljudi koji dolaze tamo su apsolutni duduci za kompletnu teologiju, 

Inace o.Dragic je meni predavao versku nastavu i jako je dobar predavac. Iako je suvise okrenut nacionalizmu za moj ukus, 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Za sledece rpedavanje spremam pitanja, ali bih iskreno voleo da bude neka tematska, da ima neki cilj.

То обавезно. Основне, једноставне теме. Библију у руке па редом.

Импровизација није добра ту.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То обавезно. Основне, једноставне теме. Библију у руке па редом. Импровизација није добра ту.

Primetio sam da oni koji vode uglavnom imaju neku tematiku, ne previse preciznu pa ostavljaju nama na pitanjima da mi trazimo cilj. Zato ja smisljam pitanja koja da postavim a da ne ispadnem glup. :P

Verovatno ce biti nesto iz hermeneutike starog zaveta i odnosa novog i starog zaveta. Kako sve te price da razumemu itd.

Kapiram da dosta ljudi tamo doalaze da cuju i da vide a nisu ni sigurni sta da ocekuju. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

2012-12-29_1.jpg

У суботу 29. децембра 2012. године у просторијама при Саборној цркви Светог Ђорђа у Крушевцу одржано је треће предавање у оквиру Школе веронауке за одрасле. Овог пута предавач је био Архијерејски намесник лазарички протојереј-ставрофор Драги Вешковац који је говорио на тему Божића.

Предавање је отворио Епископ крушевачки Господин Давид изрекавши неколике мисли које се тичу овог великог празника Рођења Богомладенца Христа. Након предавања оца Драгог присутни су постављали питања на које је одговарао отац Лазар Јовић.

Извор: Епархија крушевачка
Фото: Миљан Милетић

Беседа Eпископа крушевачког Г. Давида
12:57 мин.
http://www.eparhijakrusevacka.com/audio/2012-12-29_1-2.mp3

Предавање о. Драгог Вешковца
27:05 мин.

http://www.eparhijakrusevacka.com/audio/2012-12-29_1-2.mp3

Питања и одговори
58:22 мин.

http://www.eparhijakrusevacka.com/audio/2012-12-29_1-3.mp3

Линк ка сликама

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Дух Свети у тајнама - Крштење и Миропомазање

Крштење се назива новим рођењем. То рођење је ново у односу на природно рођење од мужа и жене. По речима Господа Исуса Христа, нико не може ући у Царство Божије ако се поново не роди водом и Духом. Оно што је рођено од тела, тело је, и рођено је за смрт, док оно што је рођено од Духа, дух је и рођено је за живот вечни. 

- Новокрштени се сједињује са Христом и постаје члан евхаристијске заједнице Духом Светим. Новокрштени се Духом Светим, слободно сједињује с Христом. 

- У Крштењу човек слободно бира Бога за свој извор постојања, одриче се старог човека у себи, и своју вољу потчињава вољи Божијој. 

- Крштење је таква тајна, у којој се онај који верује, кроз трократно погружавање у воду у име Оца, Сина и Светога Духа, чисти од свих грехова, личних и наслеђених, постаје чланом Цркве Христове и рађа се за нови духовни живот. Крштење је установио сам Господ Исус Христос. 

- Свето Миропомазање је таква тајна, у којој се новокрштени помазује св. миром уз речи: ,,Печат дара Духа Светога. Амин''. Света тајна Миропомазања се у Православној Цркви врши одмах после крштења и кроз њу крштено лице добија дарове Светога Духа ради утврђивања у вери и напредовања у духовном животу.

Подели на овим сајтовима

Свети Дух у тајнама - Рукоположење 

- Кроз Рукоположење, као други вид деловања Светога Духа, Дух уобличава Литургијску заједницу у форму будућег Царства Божијег. Дух Свети поставља првог у тој заједници, епископа, као икону Христа, затим свештенике, као иконе апостола, ђаконе, као иконе анђела и разне друге службе. Свети Дух уводи последњу реалност света у историју тј. Царство Божије, кроз Литургију као заједницу многих у Христу. 

- Света тајна Свештенства је таква св. тајна у којој се преко полагања руку епископа на главу изабраног лица и читања одређених молитава даје благодат Светога Духа, и прво ономе, који се рукополаже за свештеника да може вршити богослужење и св. тајне. И ову св. тајну је установио Сам Господ Исус Христос. 

- Тајна Свештенства има три степена: 
   - ђаконски - помаже свештенику или епископу (сами ђакони не могу вршити ни једну тајну или богослужење); 
   - свештенички - врши све тајне осим свете тајне Рукоположења;
   - епископски - највиши чин, имају пуноћу благодати свештенства.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Литургија - ИКОНА ИСТИНСКОГ ПОСТОЈАЊА СВЕТА (11. лекција, 3. разред)

- Царство Божије има исту структуру као и Литургија. Христос окружен апостолима, анђелима и народом, односно епископ окружен свештеницима, ђаконима и народом. Литургија је икона будућег Царства Божијег, а не слика прошлости. Царство Божије је будући догађај који се још није у потпуности остварио, али је то Царство присутно сад и овде преко Литургије. Зато је епископ икона Христа, свештеници су иконе апостола итд.
МИМО ЛИТУРГИЈЕ НЕ ПОСТОЈИ ЦАРСТВО БОЖИЈЕ

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 7 months later...

Jel ima neko informaciju kako će se nova zabrana zapošljavanja u javnom sektoru odraziti na veronauku, obzirom da veroučitelji raskidaju ugovor o radu 31. avgusta i novi potisuju 1. septembra? Pretpostavljam da mi spadamo u izuzetke iz zabrane, mada ne vidim da je to eksplicitno naglašeno. Što se tiče prosvete, kaže se da je iz zabrane izuzeto "nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje". 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

У организацији Епархије жичке и ове године ће бити одржано такмичење у знању из веронауке за ученике основних школа (од V до VIII разреда). Такмичење не мора (и не треба) да буде ограничено само на ученике са територије Епархије жичке. Биће нам радост ако се пријаве екипе из осталих епархија. Такмичиће се екипе од по три ученика које се пријаве за учешће на такмичењу до 1. марта 2014. године. Такмичење се састоји из четири дела:

1. квалификације
  2. прво полуфинале
  3. друго полуфинале
  4. финале

Квалификације ће се одржати 15. марта на разним местима у зависности од пријављених екипа. О тачном распореду биће објављено накнадно обавештење (после 1. марта) када пристигну све пријаве. Све пријављене екипе решаваће исти тест састављен од 20 питања. Осам најуспешнијих екипа ће се пласирати у полуфинале. У полуфиналним такмичењима такмичиће се групе од по четири екипе у форми квиза који ће садржати више различитих игара. Победничке екипе из првог и другог полуфинала такмичиће се у финалном квизу.

Детаљније о овом такмичењу можете наћи на сајту "Квизирација"

http://www.kviziracija.net

Екипе се могу пријавити на адреси http://www.kviziracija.net/prijava

На сајту се може наћи и припремни материјал у виду питања и одговора, као и у виду исказних реченица на разне теме. Питања за квалификациони тест и полуфиналне квизове биће састављена на основу ових припремних материјала. Адреса: http://www.kviziracija.net/pitanja

Такмичари током припрема за такмичење могу да проверавају своје знање решавањем пробних тестова на адреси: http://www.kviziracija.net/testovi (за сад има само један тест, али у припреми је више тестова)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ne znam da li je negde na forumu već komentarisana ova vest: https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346437251/1346443563/%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%81-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D0%B0-r3412 . Ako ostavimo po strani verovatnoću da je u pitanju samo jedno u nizu predizbornih obećanja, zanima me ima li neko mišljenje šta bi mogla da znači ova misnistrova rečenica: " Заједнички треба да учинимо све да се верском наставом деца не раздвајају".

Подели на овим сајтовима

" Заједнички треба да учинимо све да се верском наставом деца не раздвајају".

Можда да постане обавезан предмет, да се укине грађанско а са се садашња верска настава преобрази у неку врсту историје религије и религијске културе Србије. 

Подели на овим сајтовима

Можда да постане обавезан предмет, да се укине грађанско а са се садашња верска настава преобрази у неку врсту историје религије и религијске културе Србије.

Ako taj predmet bude objektivan, ja sam za.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...