sqny Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Ja u tvojim ponudjenim opcija ma na pitanje "zasto" vidim samo rec "kako", bez da postoji "zasto" :"Kako je do toga doslo?" i "Koja je svrha?". . Pa zasto ne postoji "zasto" ? Ovo prvo bi se moglo preformulisati u "Koji su procesi doveli do toga". 1. Zasto Postoje planine? Sudaranjem Tekstonskih ploca dolazi do nabiranja tla... 2. Zasto Postoje planine? Bog ih je stvorio da bi imali vrhove da osvajamo . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 2. Zasto Postoje planine? Bog ih je stvorio da bi imali vrhove da osvajamo Sto bi rekao Miroljub : To je Miki Maus teologija Bavimo se pitanjem porekla i nastanka. sqny је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 8, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2012 Хвала на добродошлици. Ја сам ученик. Имам седамнаест година, и лекције које обрадимо на часу поставим овде, на форум. Могу Вам рећи да сасвим добро разумем градиво, и ја и моји другови. Vrlo zanimljivo. Opet da pitam: jesi li i pre ucenja veronauke u skoli bio vernik (ili iz vernicke porodice) ili ne? I koliko drugara vas ima procentualno koji ovo sasvim i do kraja razumeju, a koliko ne? Ovo pitam da bih malo upotpunio neke moje licne statistike, jer ja predajem u (osnovnoj) skoli... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 Vrlo zanimljivo. Opet da pitam: jesi li i pre ucenja veronauke u skoli bio vernik (ili iz vernicke porodice) ili ne? I koliko drugara vas ima procentualno koji ovo sasvim i do kraja razumeju, a koliko ne? Ovo pitam da bih malo upotpunio neke moje licne statistike, jer ja predajem u (osnovnoj) skoli... Веронауку учим од првог разреда основне (или петог) не знам тачно када се добија. До тада сам само веровао да Бог постоји, али нисам имао навику да идем у Цркву, да постим, да се молим и да размишљам о томе... Такође, родитељи верују у Бога, али ни они немају навику да иду у Цркву, нити да се моле, знање нисам добио од њих, већ од вероучитељице, свештеника и старијих пријатеља са којима сам о вери често разговарао. У мом разреду има нас 29, од тога нас 11 иде на веронауку. И могу слободно рећи да сви све у потпуности разумемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 ВЕРА - ЗНАЊЕ - ЖИВОТ - У Светом Писму је забележена дефиниција вере, која гласи: ,,Вера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих'', (Јв. 11,1), односно утемељење свога идентитета на ,,Граду који ће доћи''. (Јв. 13,14). Вера подразумева утемељење свога бића и своје сигурности на заједници са Богом и признањем да Бог постоји. Вера се у православљу поистовећује са знањем. Човек је позван да своју сигурност и лични идентитет које је до сада темељио на нужности утемељи на слободи, односно на заједници Царства Божијег. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 ЗАЈЕДНИЦА СА БОГОМ, ОСНОВ ЖИВОТА- Да би неко постао члан Царства Божијег, потребан је подвиг јер није ни мало лако да човек природну заједницу са светом који га окружује замени заједницом с Њим (Господом Исусом Христом). Спасити се можемо само у Христу и путем Христа. Нико не може да буде хришћанин, ако није члан Цркве као конкретне заједнице, односно ако се не сабира у недељни дан са свим осталим хришћанима једног места на Евхаристији, која је икона будућег Царства Божијег. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 ЦРКВА У СВОМ ЕСХАТОЛОШКОМ СТАЊУ - ИСТИНСКИ НАЧИН ПОСТОЈАЊА СВЕТА- Хришћани су увек изражавали своју припадност Цркви, односно будућем Царству Божијем на тај начин што су се сви у недељу сабирали на једном месту, око једног, првог међу њима. Ради проналажења бескрвне жртве Богу у виду хлеба и вина као благодарности Богу, те ради призива Светог Духа на све чланове и на дарове природе због њиховог вечног живота. - Недеља је дан Христовог Васкрсења и симболично означава почетак будућег века у коме неће бити смрти. Суштина Царства Божијег је превазилажење смрти и вечни живот за све људе. На то је указао догађај Васкрсења Христовог из мртвих. Победа над смрћу се остварује кроз љубав према Богу и другим људима у Христу. Ову димензију будућег Царства Божијег, црква изражава кроз Евхаристију. - Евхаристија је присуство Царства Божијег, али и израз вере у будуће Царство Божије и његово ишчекивање, као догађај коначне победе живота над смрћу. Хришћанин се види на основу свог односа према другим људима. Он треба да буде саобразан животу у Царству Божијем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 to je ipak gimnazija "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 НАЈАВА: Почиње са радом Школа веронауке за одраслепонедељак, 10 децембар 2012 14:45 | | Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида у суботу 15. децембра 2012. године почиње са радом Школа веронауке за одрасле. Предавања ће се, у просторијама Саборне цркве Светог великомученика Ђорђа у Крушевцу, одржавати сваке суботе после Вечерње службе у 18 часова. Фоловер, Милан Б and Благовесник је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Благо Крушевљанима! Хоће ли бити неких аудио записа? DankaM and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 12, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида у суботу 15. децембра 2012. године почиње са радом Школа веронауке за одрасле. Предавања ће се, у просторијама Саборне цркве Светог великомученика Ђорђа у Крушевцу, одржавати сваке суботе после Вечерње службе у 18 часова. Млађони, Јадранка-Дервента, Калеидоскоп and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 12, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Како сам ја у братству Саборног храма у Крушевцу, овде ћу да Вас обавештавам о темама које обрађујемо, а верујем да ћемо успети да преносимо часове online i вама који сте посетиоци ЖРУ-а Шта мислуте о тоје идеји? Да ли бисте волели да учествујете у једном овакцом пројекту? Јадранка-Дервента, RYLAH, Suzana and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Ja da ali uzivo! Mislim da je dobra stvar da postoje snimci predavnja koji bi se kacili online. Vidimo se u subotu! Silence and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 12, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Наравно брате. Ти си Крушевљанин и ти ћеш долазити уживо, али кажем да би било интересантно да се предавање (не сва, већ понека) преносе и уживо и свима који су на Поукама. Мислим да би то било одлично. Јефимија Крунић, kirios1, Јанко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Одлично, само напред! RYLAH је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука