Margareta Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 TAMNIČAREVA PESMA Kuda lepi tamničaru Sa tim ključem poprskanim krvlju Idem da oslobodim onu koju volim Ako još ima vremena A nju sam zatvorio I nežno i svirepo Na najskrovitijem mestu svojih želja Na najdubljem mestu svojih nemira U laži budućnosti U gluposti zaklinjanja Hoću da je oslobodim Jer hoću da je slobodna Po cenu i da me zaboravi Po cenu i da ode Pa čak i da se vrati I da me još voli Ili da zavoli drugog A ako joj se taj dopadne Pa ona ode I ja ostanem sam Sačuvaću samo Sačuvaću večno Na svojim dlanovima Do poslednjeg daha Blagost njenih dojki izvajanih ljubavlju. Дуња је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 7, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2014 Vitomir NikolićKako da objasnim okupljenoj masi jednu staru miso što mi na um padei da pritom spasim ovaj život pasji — pas mu grebo mater i ko mi ga dade. Zna se rašta Novak ode u hajdukeali šta toliko ostalih uradi — i oni su, valjda, osjećali muke kad Jerina Smederevo gradi. Zna se rašta Vito Nikolić urliče: "Dolje apsolutizam zemljine teže!"ali zar se nikog sem njega ne tičeta nesreća vječna što nas za tlo veže. Zna se, zna se i sve će se jednomznati mnogo bolje, tačnije i ljepšei šta se bijeli u gori zelenoji koji to ono dobar junak bješe. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Фебруар 9, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2014 Dobriša Cesarić: U svjetlosti Već očajan i lišen moći, Ja nisam očekivo spas. Tada u čemernoj samoći, Tvoj nježni začuo sam glas. I on je bio kao zov Na novi put, na život nov. I ti mi ruku svoju pruži, I ljubav nas u jedno združi. Kako je duga bila noć U kojoj, draga, tebe snivah! Već mislio sam: nećeš doć. I rekoh: ona ti je živa u tvojoj želji, tvome snu, al odista je nema tu. Zemaljskim stazama ne kroči Ta, čije divne čekaš oči. A gledaj: nebo sija plavlje Otkada ugledah tvoj lik. Ljepota, snaga, svjetlo, zdravlje Ugušiše u srcu krik. Očima tvojim obasjani Protiču sada moji dani. Raskošan, rujan, vedar, žut, Otvara jesen za nas put Pođimo zagrljeni ,draga, O ovaj začarani svijet; U ljubavi je čudna snaga, Što korak pretvara u let. Od poljubaca, zagrljaja Sve oko nas je puno sjaja. Duboka sreća svuda zri, Jer sobom nosimo je mi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Фебруар 19, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2014 Srešćemo se opet,ljubav, ti i ja.Bez očekivanja, pitanja.Srešćemo se opet,mir, ti i ja.Bez suvišnih misli, osuda.Srešćemo se opet,bliskost, ti i ja.Bez one težine, istih tuga.Srešćemo se opet,sudbina ti i ja.Bez sumnje, napora.Srešćemo se opet,tišina ti i ja.Bez reči, lažnih opravdanja.Srešćemo se...NekadLjubav je naša davna,sasvim slučajno data.Mir je naš običaj,sasvim slučajno izbegavan.Srešćemo se... NegdeBliskost je naš trenutak,slučajno zaboravljeni dar.Sudbina je naša spajalica,slučajno priheftana zvezdama.Sretaćemo se... UvekTišina je naš promašaj,tišina je naš vrhunac,sasvim slučajno,tiha povezanost, ti i ja....n.a. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 Vislava Šimborska: POHVALA LOŠEG MIŠLJENJA O SEBI Mišar nema sebi šta da prebaci. Skrupule su strane crnom panteru. U ispravnost svojih postupaka ne sumnjaju pirane. Zvečarka prihvata sebe bez ograda. Samokritični šakal ne postoji. Skakavac, aligator, trihnina i obad žive kako žive i raduju se tome. Sto kilograma teško je srce kita sabljaša, no u drugom pogledu ono je lako. Ničeg nema životinjskijeg od čiste savesti na trećoj Sunčevoj planeti. Дуња and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 Ne bira se ljubav - Pero Zubac Ne bira se ljubav kao ni smrt. Sve je u knjigama duboko pod morem zapisano. Jezikom neznanim nama, nebesnim pismenima. Niti se odupreti mozeš niti preskočiti dan. Kao što ne možeš tuđi san usniti niti okom drugim videti. Voleo bih da nisi ti ona koju u ovom času volim. Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 Volio sam Vas-A.S.Puskin Volio sam Vas; i ljubav jos, mozda, Nije ugasla sva u srcu mom; No nek Vas ona sad ne brine vise, Ja necu da Vas rastuzujem njom. Volio sam Vas nijemo i bez nade, S ljubomorom i strepnjom srca svog; Volio sam Vas iskreno i njezno, Volio Vas tako drugi, dao Bog. Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 Pod istom zvezdom - Vislava ŠimborskaOprosti, slučaju, što te nazivam sudbinom.Oprosti, sudbino, ako se možda varam.Nek' se ne ljuti sreća što je za sebe prisvajam.Nek' mi ne zamere mrtvi što jedva svetlucaju u mom sećanju.Oprosti, vreme, za sijaset nezapaženog sveta u trenutku.Oprosti, stara ljubavi, što novu smatram prvom.Oprostite mi, daleki ratovi, što cveće nosim kući.Oprostite, otvorene rane, što se bodem po prstu.Oprostite, očajnici, za ploču sa manuetom.Oprosti, narode na stanici, za moj san do pet ujutru.Praštaj mi uvredu, nado, što se ponekad nasmejem.Praštajte, pustinje, što s kašičicom vode ne potrčah,I ti jastrebe, već godinama isti, u istom kavezu,Nepomičan, zagledan uvek u istu tačku,Praštaj, pa čak i da si punjena ptica.Oprosti, posečeno drvo, za četiri noge od stola.Oprosti, veliko pitanje, za male odgovore.Istino, ne obraćaj na mene preveliku pažnju.Veličino, ukaži mi velikodušnost.Otrpi, tajno postojanja, što čupam niti iz tvog lamenta.Ne osuđuj me, dušo, što te retko imam.Izvinjavam se svemu što ne mogu biti svuda.Izvinjavam se svima što ne mogu biti svaki i svaka.Znam da me ništa opravdati neće dokle god živimJer samoj sebi stojim na putu.Ne uzmi mi za zlo, besedo, što pozajmljujem patetične rečiA onda ulažem napor da ih učinim, tobože, lakim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 SRETNA LJUBAV - Vislava ŠimborskaSretna ljubav. Zar je to normalno,zar je to ozbiljno, zar je to korisno -što svijet ima od dvoje ljudikoji svijeta ne vide?Izdignuti do sebe bez ikakve zasluge,dvoje slučajnih na milijun, ali uvjerenida je tako moralo biti - kao nagrada za što?Ni za što. Svjetlost pada niotkud -Zašto baš na te, a ne na neke druge?Ne vrijeđa li to pravednost? Vrijeđa.Ne remeti li to brižno naredana načela,ne ruši li to s visine moral?Remeti i ruši.Pogledajte samo te sretnike:kad bi se bar malo prikrivali,hinili utučenost i tako krijepili prijatelje!Poslušajte samo kako se smiju - uvredljivo.Kakvim jezikom govore - tobože razumljivim.A te njihove ceremonije, ta cifranja,pa s koliko se samo pažnje međusobno ophode -tačno kao da su se urotili protiv čovječanstva!Teško je i zamisliti do čega bi došlokad bi njihov primjer drugi mogli slijediti.Na što bi se mogle osloniti religije, poezije,na što bi se mislilo, što bi se zapostavilo,ko bi htio ostati u igri.Sretna ljubav. Kome to treba?Takt i razum nalažu da se o njoj šutikao o skandalu iz viših sfera Života.Divna se djeca rađaju bez njezine pomoći.Nikad joj ne bi uspjelo napučiti Zemlju,uostalom rijetko se i događa.Neka ljudi što ne znaju za sretnu ljubavmirno tvrde da nigdje nema sretne ljubavi.S tim će uvjerenjem lakše i živjeti, i umirati. Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 Мало о души - Vislava ŠimborskaДуша се има.Нико је нема непрекиднои заувек.Дан за даном,годину за годином,може се живети без ње.Понекад само у усхићењимаи страховима детињствагнезди се на дуже.Понекад само чудећи се,што смо стари.Ретко нам асистирапри тешким радовима,као што су померања намештаја,вучење кофера.или крстарење путевима у тесним ципелама.У време попуњавања анкетаи сецкања меса,по правилу, има излаз.Од хиљаду наших разговораучествује у једном,и то не обавезно,јер више воли да ћути.Када нас тело јако заболи,тихо напушта дежурство.Избирљива је:нерадо нас види у гомили,гади јој се наша борба за било какву доминацијуи жестина грамѕивости.Радост и тугаза њу нису различита осећања.Само кроз њихову повезаностона је с нама.Можемо да рачунамо на њукада ни у шта нисмо сигурни,а за све смо заинтересовани.Од материјалних предметаволи сатове с клатноми огледала, што ревносно радеи кад их нико не посматра.Не каже одакле долазии када ће поново нестати,али очигледно очекује таква питања.Чини се:као што је она нама,и ми смо њојза нешто потребни. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Фебруар 20, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2014 NEKADA SMO SVET ZNALI NASUMICE - Vislava ŠimborskaNekada smo svet znali nasumice:- beše tako malen, mogao je stati u stisak rukovanja,tako lak da se mogao opisati osmehom,tako običan - kao u molitvi odjek starih istina.Nije nas čekala istorija s pobednom fanfarom:- sunula nam je u oči prljavi pesak.Pred nama behu putevi daleki i slepi,zatrovani bunari, gorak hleb.Naš je ratni plen poznavanje sveta:- on je tako velik, mogao bi stati u stisak rukovanja,tako težak da se može opisati osmehom,tako neobičan - kao u molitvi odjek starih istina. Дуња је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 25, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2014 ZABORAVIAko me sretneš negdje u gradovima stranim,Po kojima se muvam u posljednje vrijeme,Sretni me,Kao da me srećes prvi put.Nismo li se mi već negdje vidjeli,Kaži ... i zaboravi.Zaboravi dane koje smo nekada zajedno ...,I noći zaboravi ...Gradove kojima smo mijenjali imena,I ucrtavali u karte samo nama dostupne ...Onaj hlad pod maslinama u našoj uvali,uvali mirnih voda.Otok naš i ime broda pjesnikakoji nas je tamo nosio ...Zaboravi da si ikada rekla da me voliš,I kako se nikada, nikada, nećemo rastati.Treba zaboraviti naslove knjigaKoje smo zajedno čitali,Filmove koje smo gledali,Hemfri Bogarta i Kazablanku,Naročito zaboravi.Ulicu divljih kestenova s početka Tuškanca,I onaj naš poljubac na kišiZa koga bi znala reći:"Nikada neću zaboraviti".Molim te zaboravi ...I kada ti kažem da zaboraviš,Kažem ti to zato što te volimKažem ti to bez gorčine,Otvori oči ljubavi,Našim gradom prošli su tenkovi.Odnijeli su sobom sve sto smo bili,Znali ..., imali ...Zato ... Zaboravi.Čemu sjećanja ...?Pogledaj kako trešnja u tvome vrtu,Iznova cvjeta svakoga proljeća.Nasmiješi se jutru koje dolazi,Zagrli bjelinu novih danai zaboravi.Kasno je već dragana, hoću da kažem,zreli smo ljudi,To jest, nismo više djecaI znam da nije lako,I znam da možda i boli, ... ali pokušaj,Molim te, .... pokušaj ... zaboravi!I ako me sretneš negdje u gradovima stranim,Po kojima se muvam u posljednje vrijeme,Sretni me, kao da me srećeš prvi put;Nismo li se mi već negdje vidjeli,Kaži ... i zaboravi ...Rade Serbedzija ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 NEKO Neko Ti kuca na vrata, neko se prikrada, Neko dolazi na Tvoje nebo Stopama oblaka, Neko traži svoje lice U Tvojim snovima, Neko vodi svoje niti U Tvojim mislima, Neko nalazi svoje oči U Tvojim očima, Neko se moli za tebe Danima i noćima, Neko te ovako priziva: O GDE SI BILA SVIH OVIH VEKOVA!....n.a. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 IMALA SI DUŠU - Pedro-SalinasImala si dušusvetlu,otvorenu,tako da ne mogahnikad u nju ući.Pođoh prekim putem,uskim bogazimastrmim i opasnim.A duši je tvojojput vodio širok.Spremih lestve vitke-zidovi visoki,prilaz joj braneali duša tvojabeše bez čuvara,zida i ograda.I potražih uskavrata tvoje duše,al’ ih ne imaše,budući da bešesasvim otvorena.Gde je počinjala?Gde joj ishod beše?I ostah zauveksedeć na nejasnompragu tvoje duše. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 PitanjeIma li smisla čekati sankada znaš da ti neće doćimože li iko usporiti vrijeme,kada zna da će brzo proćiima li smisla gajiti nadekad nezahvalnost im dobro znaši pjevati sreći baladekad do tebe joj nije staloI da li je smisao lažšto obavija sjene životaodsjaj zlatnog omotasopstvenog očaja zabludaI ima li smisao smisla?I da li bi opasno bilobez utjeha životnih živjetišto kriju životno siviloPrezrenih ljepota na hiljadeti ludi svijete nudišali sve su tamo zabludejer upravo ti sudiško na njih ima pravoa za većinu ljudi oneostaju samo san.Ima li smisao smisla?Angel Kalinovik ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука