Jump to content

Srbi i Jugoslavija

Препоручена порука

Za moj pojam, Jugoslavija je jedna emanacija Srbije - za Hrvate i za Grke, Jugoslavija jeste Velika Srbija - jedna srpska Vizantija, jedno idealno srpsko carstvo. Ali je bila prevelika za nas, te smo izgubili kontrolu, tako da je sve krenulo protiv nas. A ni ustupci i da se sami sebe odricamo, kao što mnogi Srbi čine dan danas (poznati drugosrbijanci itd.), ni to nije pomoglo da je sačuva Jugoslavija. Tako da je, mogli bi da kažemo, naša najveća pobeda istovremenom i naš najveći poraz: Jugoslavija.

Ipak, ali, Jugoslavija je naša, iz nas je iznikla, mi smo je stvorili, mi smo se za nju borili, mi smo za nju stradali i umirali, i na kraju jedino smo mi bili za nju. I mislim da svejedno kakva da je bila "al' je naša perjanica" (Njegoš), da li monarhistička, komunistička ili Miloševićeva, i ne trebamo nikome da je poklanjamo.

Ni Vizantijom nisu vladali uvek Grci. A i u Rusiji posle Ekatarine Velike bili su sve Nemci ruski carevi. Ali niko ne govori da je car Nikolaj bio Švaba i ne Rus. Ovo u vezi sa Brozom. 

----

Po jednoj mojoj teoriji, prvu jugoslovensku ideju stvorili su isusovci (jezuiti) kraejm 16. i početkom 17. veka, sa ciljem ujedinjenja Južnih Slovena u borbi protiv osmanskog carstva, tada najveća opasnost po Evropu pa i rimokatoličku - ipak su Turci tada došli do samog Beča. Nastao je pojam Iliri za Jugoslovene - interesantno, u tu grupu Ilira ili Jugoslovena nisu spadali Hrvati a ni Bugari. Iliri bili bi Južni Sloveni koji bi govorili štokavskim narečjem ("ilirski govor") a pisali bi srpskim pismom ("srpskim slovima"). Ovu grupu činili bi svi pravoslavni, muslimanski i rimokatolički "Jugosloveni" u Bosni, Srbiji, Vojvodini i Slavoniji (Rasija ili Raška) i Dalmaciji.

U to vreme je Vatikan proglasio i svetog Savu za rimokatoličkog svetitelja, što je sveti Sava.. i dan danas, iako možda zaboravljen u Rimokatolike:

WWW.HEILIGENLEXIKON.DE

Lexikon der Heiligen, Seligen und Verehrten der katholischen, orthodoxen und protestantischen Kirchen

Prva ideja Jugoslavije nije uspela, jednog zbog turske velesile, ali sigurno i što pravoslavni (ili svetosavski) Srbi nisu hteli u Rimokatolike (ali ni Grke). Ali jugoslovenska ideja je očigledna preživela, a ukoliko je tačna moja teorija, Jugoslavija je od samog početka vezana za nas Srbe.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Isusovac Angelo Rocca, 1591. godine

"Bosina vero inter ceteras Gentes Seruianam linguam adhibentes, puriori et elegantiori loquendi forma vti solet ad quam elegantiam et loquedi venustatem Seruia non parum accedit, sicut a Marino Temperizza Epidaurio a Societate Jesu hanc linguam optime callente accepi.

-
A Bosanci između ostalih plemena koja govore srpskim jezikom obično upotrebljavaju čistiji i odabraniji način govora, kojim se po eleganciji i lepoti govora Srbija približava, kako sam čuo od isusovca iz Cavtata Marina Temperice, koji taj jezik vrlo dobro zna."

https://en.wikipedia.org/wiki/Angelo_Rocca

----

O srpskim slovima piše i Bartol Kašić. Pa je "njegov" jezik na kojim prevodi ili bosanski, ilirski ili dalmatinski, a koji se govori u Bosni i u Srbiji jednako Pravoslavni i Muslimani ali se ne govori u njegovom rodnom Zadru, a pismo je srpski.

Isto rade Simeon Bodineo ili Simun Budinić iz Zadra i mnogi drugi. Generalno tada važi pravilo ilirski jezik - srpsko pismo, ili ilirski i srpski, ili ilirski koji je jednako srpski itd.

Svakako, Iliri i Srbi su sinonim za jedno isto, za isti narod ili narodnu grupu, ili kako piše Matija Petar Katančić u 1798 koga Hrvati svotaju za sebe ("Hrvati, ovo pričam po svom znanju, nas Trace (Race, Rašane tj. Srbi u Vojvodini i Slavoniji) i Ilire (ostali Jugosloveni sa štokavskim narečjem), koji se od njih u dijalektu znatno razlikujemo, zovu sve Vlasima"):

"Nostris profecto Illyriis adeo id familiare est us Srblos passim se compellent, non Serviam incolentes modo, sed universum pene Illyricum, ac Daciam quoque, in primis qui Graecam sequuntur ecclesiam, qui per hoc maxime se ab ceteris distingui putant quod Srbli, Srblyani nuncupantur -

Veoma je uobičajeno je da naši Iliri sebe nazivaju Srbljima, ne samo oni koji žive u Srbiji, nego i oni koji žive u celom Iliriku, pa čak i Daciji, naročito oni koji slede grčki zakon. Najprepoznatljiviji su po tome što sebe nazivaju Srblji, Srbljani."

Ilirik u 18. veku:

WWW.RAREMAPS.COM

Striking map of the region bounded by the Adriatic, Ionian Sea, Mediterranean, Black Sea and Asia Minor, colored by states. Shows towns, rivers, mountains, lakes, etc. Robert Wilkinson...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...