Jump to content

Čaj...

Guest Светлана

Препоручена порука

Rooibos, Amor
gde ga nabavljas ili konzumiras?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Књижара - чајџиница http://apropo.co.rs/o-nama

овде га конзумирам, мислим да може код њих и да се купи, ја сам га куповала у Ушћу али ми није био исти.

Подели на овим сајтовима

@@Јелина, hvala ti na novoj ideji.... :good2:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Књижара - чајџиница http://apropo.co.rs/o-nama

овде га конзумирам, мислим да може код њих и да се купи, ја сам га куповала у Ушћу али ми није био исти.

Tамо сам долазио некада

фино место

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Где и када треба пити чај

2-1.jpg

http://www.cafe-rione.ru/news/o-chajnoj-tseremonii-27.html

"Одговарајући тренуци су : када киша тихо пада, када су деца у школи, испред чаробних стена, у пролећно предвечерје у малој бамбусовој шуми, уз добар разговор усред ноћи, када сте ометени у размишљању, са добрим пријатељима или витким лепим женама.

Неодговарајући тренутци су: када киша јако пада, када деца нису у школи, у позоришту, при отварању писама. Треба избећи лоше време, многобројна друштва, нерасположену послугу, муке са парама. И у сваком случају се треба клонити бучних улица, људи који много причају, свадљивих жена и деце која вриште."

Савети из чајног уџбеника Кине

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Црни чај или КОУ-ЧА

Као симбол «британизма», као заоставштина колонијализма, чај се у Великој Британији пије тек око 350 година, од времена венчања краља Чарлса II и Португалске принцезе Катарине. Насупрот томе, у земљама југоисточне Азије (Индији, Кини, Тибету и Бурми), чај се пије преко 4500 година. Највећи производјачи чаја су Индија, Кина и Шри Ланка. Према количини конзумације у свету, чај је на другом месту, одмах иза воде.

crnicaj_clip_image002.jpg

Црни чај исто као и зелени, бели, жути чај и Оолонг води порекло од биљке Camellia Sinensis, и припада групи ферментисаних чајева.
Највише оксидирана варијанта, црни чај, одликује се најјачом аромом и релативно највећом концентрацијом кофеина, а садржи нешто мање корисних састојака у односу на «светлије» варијанте. Напитак у нерафинираној форми, иако садржи, колико је откривено истраживањима, око 700 хемијских супстанци, готово да нема угљених-хидрата, протеина и масти. Природни је извор полифенолних антиоксиданаса у форми катеина (30 % сирове супстанце) и танина, аминокиселине теанина, метилксантина (у форми кофеина до 3%, теобромина, теофилина...), витамина C, Е и К,и количине флуорида.
Након брања листови биљке чаја остављају се на ваздуху да се осуше 14-18 сати, при чему листови губе 30-50 % своје тежине. Након сушења, следи процес ваљања при коме ивице листова пуцају, а сокови и етерична уља излазе из листа на површину. У процесу ферментације, под утицајем ензима, листићи развијају карактеристичну боју и арому. У тренутку кад су арома и укус чаја потпуно развијени, даља ферментација се прекида пржењем листића у великим пећима. Овим процесом се сокови богати аромом задржавају на површини листа и остају тамо све док их не уронимо у шољицу вреле воде. На крају процеса, одвајају се цели листићи од покиданих делова листа и прашине, па се чај сортира према квалитету.

По величини листа црни чај сврставамо у следеће категорије:

1. О P – цели листови, средње величине
2. F О P - Flowery Orange Pekoe - чај високог квалитета добија се од младих листова и врхова биљке
3 G F O P – првокласни чај са светло златним врховима
4. T G F O P – ово је чај FOP квалитета са високим садржајем златно жутих врхова
5. F T G F O P – високо квалитетни FOP
6. S F T G F O P –ово је најбољи FOP
7. BOP - Broken Orange Pekoe, листови су поломљени током процеса ваљања, чај од ломљених листова
8. S - Souchong, често се користи за димљени чај из Кине и Тајвана
9. CL - на плантажама где се бере чај који касније носи ову ознаку, најчешће се међуредно гаји још нека биљка која је заслужна за специфичан укус и арому датог чаја

Неколико ствари које би требало да знате о добробитима црног чаја.

1.Црни чај је користан за крвне судове и болести срца.
2. Црни чај спречава настанак и развој туморских ћелија.
3. Црни чај има позитиван ефекат на метаболизам масти и инсулина.
4. Црни чај делује позитивно на когнитивне способности. Студија из Јапана показује да је ризик настанка когнитивног напада за 50 % мања код особа које дневно конзумирају више од две шоље црног чаја.
5. Црни чај смањује концентрацију стрес-хормона.
6. Црни чај позитивно дјелује на упалне болести црева.
7. Црни чај неутралише непријатни задах из уста, захваљујући полифенолима, који отежавају развој бактерија.
Познати су позитивни ефекти кофеина из црног чаја. 15-50 mg кофеина из шоље чаја има следеће позитивне ефекте: смањује ризик настанка Паркинсонове болести и побољшава краткотрајну меморију, повећава физичку издржљивост, олакшава здрави губитак телесне тежине, смањује интензитет евентуалне главобоље, сматра се корисним у третману бронхијалне астме.
Свима онима који немају навику, из горе-наведених бројних аргументованих разлога, савјетујемо развијање навике конзумирања умерених количина црног чаја, овог укусног и здравог напитка.

На нашем тржишту се могу наћи црни чајеви различитог географског порекла. Неки од њих су:

Darjeeling – чај из Индије, који се узгаја на јужним падинама Хималаја.Чај има светлу боју, благ укус и слаткасту арому.
Assam – чај из северно источне Индије, опорог и јаког укуса , инфузије тамно кестењасте боје.
Ceylon – чај из Шри Ланке, освежавајућег и ненападног укуса , даје инфузију која је у нијансама између Darjeeling и Assam чаја.
Без обзира на чињеницу да је Кина највећи произвођач зеленог чаја, у њеним провинцијама Jуннан, Фуђиан, Анхуи, Хунан и Сичуан узгаја се квалитетни црни чај.
Yunnan – је чај који долази из Кинеске провинције, са истим именом, а налази се у близини границе са Тибетом, Лаосом, Вијетнамом и Мијанмаром. Црвенкасто – златна мешавина, даје чај пријатну арому.Из ове провинције долази и по квалитету високо пласиран Пу Ерх чај .
Анхуи, провинција у којој се у стеновитим планинама узгаја Кимун (Keemun), један од најпопуларнијих кинеских чајева. Одликује се нижим садржајем кофеина и танина, дајући напитак богато, слаткастог укуса.
Из Фуђиан провинције долази чај чији укус вас неће оставити равнодушним. Lapsang souchong или "Логорска ватра" надимак по којем је познат у кругу љубитеља чаја.

http://www.smalltree.rs/?id=crnicaj&cat=ocaju

Подели на овим сајтовима

Да ли вам се некад десило да у ресторану поручите чај а конобар(ица) вас са чуђењем погледа и евентуално из неког разлога замоли да поновите поруџбину? Мени јесте... :D А више пута сам долазио у ситуацију да инсистирам на поруџбини јер су ме убеђивали да поручим нешто друго (не конобари него друштво)... joooj

Подели на овим сајтовима

Да ли вам се некад десило да у ресторану поручите чај а конобар(ица) вас са чуђењем погледа и евентуално из неког разлога замоли да поновите поруџбину? Мени јесте... :D А више пута сам долазио у ситуацију да инсистирам на поруџбини јер су ме убеђивали да поручим нешто друго (не конобари него друштво)... joooj

meni se to nije desilo.....mislim da je danas postalo uobicajeno narucivanje caja..... :)

a ovo mi smesno, da te ubedjuju da porucis nesto drugo.... :D

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

mislim da je danas postalo uobicajeno narucivanje caja..... :)

Може бити да је то једна од разлика између већих градова и провинција... Чуо сам како један газда планира да отвори посластичарницу па сам му предложио да мало размисли о идеји да понуду обогати разноврсним чајевима. О отварању чајџиница у провинцији је још рано размишљати, бар је тако у мом крају.

Подели на овим сајтовима

једна од разлика између већих градова и провинција...
da....to je sigurno....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

e

E... 0509_music:)

Karunesh - Flowing With the Tea

Подели на овим сајтовима

trenutno pijem ovaj....m1T7Uly.png                   it`s delicious.......

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...