Јаков. Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 ја нисам шумадинац и код мене се то вековима кувало! Можда сам претерао - вековима , у сваком случају традиција је у мом крају! Погрешио си Заправо су срби вински народ а не ракијски, али сада нису ни једно ни друго него пивски. Вино је било нешто што је србин пио од када зна за себе...И тако је било до негде 19.века када је филоксера уништила више од 90% тадашњих винограда. Власт тада нареди да се посаде шљиве које су се показале отпорне на болешчине и ми преко ноћи од винских постадосмо ракијски. Уосталом када си у народним песмама прочитао да јунак пије раџу. Сви рујно вино. Ракија се у песми помиње тек у 19.веку. Ја на жалост сам од винског постао пивски, јер није баш практично вино за кафану или посело, ако пијеш сам. А како мало људи пије вино, него пиво сви, тако и ја се преоријентисао. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Хтео сам да нагласим , да се дуго зна код нас за Кувану ракију , тако се код нас зове овај топли напитак иначе највише пијем вино , пиво и ретко кад ракију! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 A на југ Србије се још и бика "Грејана ракија".... Ал у овај рецепис мора малко да се тури и вода.... јел овако изува... а ко се напије од овај чај... млого има да болује.... ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Видим да нико од вас не оставља или купује посебну ракију од 12 гради која се прави специјално за кување. Та ракија се не разблажива. Ако се уобичајена љута кува, онда се блажи пола-пола са водом. Некад се ова љута готово није ни правила, можда једно буренце. Људи су пили ову благу, а такву можеш попити влашу на дан, ко је пијанац. И само видиш како се преврћу по оним каналима уз пут. Легну и спавају. Био неки чича тако, заборавио сам му сад име, што је пијан од благе ракије, упао у сплет. И ништа му није било. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Октобар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Мирођијо, да ли ти куваш ракију по овом рецепту? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Мирођијо, да ли ти куваш ракију по овом рецепту? Наравно, само без меда, и што рече Шангајче, ''турамо'' и воду, да буде пола-пола... Ја ти само поквасим мало из шољице, и то је довољно да ми се очи укрсте, и онда се само смејем,,, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Октобар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Мирођијо, да ли ти куваш ракију по овом рецепту? Наравно, само без меда, и што рече Шангајче, ''турамо'' и воду, да буде пола-пола... Ја ти само поквасим мало из шољице, и то је довољно да ми се очи укрсте, и онда се само смејем,,, ...и ја...постајем весела. Наравно, укус меда ми не иде уз "чај". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 10, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2010 Мирођијо, да ли ти куваш ракију по овом рецепту? Наравно, само без меда, и што рече Шангајче, ''турамо'' и воду, да буде пола-пола... Ја ти само поквасим мало из шољице, и то је довољно да ми се очи укрсте, и онда се само смејем,,, ...и ја...постајем весела. Наравно, укус меда ми не иде уз "чај". мед се додаје само да се ''чај'' ''заљути'' од алкохола који испари при грејању, реално да се појача опијатно дејство ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Мирођијо, да ли ти куваш ракију по овом рецепту? Наравно, само без меда, и што рече Шангајче, ''турамо'' и воду, да буде пола-пола... Ја ти само поквасим мало из шољице, и то је довољно да ми се очи укрсте, и онда се само смејем,,, Постоји нека тајна како се и колико кали да не хвата много....ја и свекрва то њам њам.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 http://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%87%D0%B0%D1%98 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 http://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A8%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%87%D0%B0%D1%98 Ово му дође као послужење... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Ух како би ми лепо легла једна сада...зимаааааааааа ми је Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Ух јутрос је код мене било баш bendoff , таман за једну шољицу вруће ракије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Ух јутрос је код мене било баш bendoff , таман за једну шољицу вруће ракије. Да, али изгубили смо ту навику, док рецимо код Руса је обичај, да вотку пију хладну у кратким гутљајима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marina Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Martirije, hajdemo sada na po jednu vrucu.... isus-sinai 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука