Jump to content

Veliki prasak - prvi broj časopisa ateista srbije....

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ne znam zbog cega je koncept smrti toliko strasan da obesmisljava sve? Eto ja ne verujem u uskrsnuce i zagrobni zivot, pa opet nemam zelje da se samoubijem posto je zivot besmislen...  

Nemaš ni potrebe...već si poprilično duhovno grogi. Ako tako nastaviš, kad umreš nećeš ni primetiti razliku.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

ovo je vrlo lepo i pametno receno i gotovo sa svime se salzem... ali to nije hriscanstvo... to je ljudskost... jel toliko neophodno u sve to umuvati i boga? Zar bez njega ti ne bi bio u stanju da postupas tako kako te navodno uci hriscanstvo...?

To je ono sto vi ateisti nazivate evolucoijom a nikako da se zapitate zasto je samo covek evoluirao u "ljudskosti".

pitali smo vec  i odgovoreno je... ko ima usi neka slusa... ko nije hteo da  ide u skolu nek ne postavlja glupa pitanja...

Ma da, a ti si lumen koji će to da objasni ljudima... Pametno mamino ateistče  4chsmu1

ne trabunjaj...

O, dječarac se iznervirao  :drugarstvo: algabacaju

haha... obavezno algabacaju

Promena raspoloženja? Mora da je magnetna oluja kod tebe...ili će biti neki oblik depresije...sudeći po tvom sajtu, sasvim moguće  bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

Ne znam zbog cega je koncept smrti toliko strasan da obesmisljava sve? Eto ja ne verujem u uskrsnuce i zagrobni zivot, pa opet nemam zelje da se samoubijem posto je zivot besmislen...  

Nemaš ni potrebe...već si poprilično duhovno grogi. Ako tako nastaviš, kad umreš nećeš ni primetiti razliku.

hahaha ... ti mi znas sta je duhovno...

i otkaci se vise coveche... bilo mi zanimljivo u pocetku, sad je dosadno....  :drugarstvo:

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

hahaha ... ti mi znas sta je duhovno...

i otkaci se vise coveche... bilo mi zanimljivo u pocetku, sad je dosadno....   0203_cool

O, opet nervoza... Cimni neki lekić sinko pa se smiri.  :)

Подели на овим сајтовима

ovo je vrlo lepo i pametno receno i gotovo sa svime se salzem... ali to nije hriscanstvo... to je ljudskost... jel toliko neophodno u sve to umuvati i boga? Zar bez njega ti ne bi bio u stanju da postupas tako kako te navodno uci hriscanstvo...?

Прво, човек све ово може јер је "икона Божија", што ће рећи биће које постоји као личност.

Друго, све ово би без Бога било само трица и кучина, јер се не би могао решити проблем наше природе - смрт. Човек је потпуна личност само онда када своју слободу личносног постојања усмерава ка Богу и ка ближњима - истовремено. Дакле, можеш да будеш "човечан" колико хоћеш, добар колико хоћеш, али без Бога сва наша човечност завршава се смрћу која обесмишљава све, па и нашу човечност и нашу доброту.

Ne znam zbog cega je koncept smrti toliko strasan da obesmisljava sve? Eto ja ne verujem u uskrsnuce i zagrobni zivot, pa opet nemam zelje da se samoubijem posto je zivot besmislen...  Religija je zapravo i nastala iz zelje da se pobedi realnost koja nam se ne svidja... e pa svidjala se ne svidjala...

Није реч о бекству из ове реалности. Човек се може и сада радовати и треба да се радује. Реч је о превазилажењу смрти - реалности да све што има почетак мора имати и крај.Радост која има краја није истинита радост, постојање које има краја није истинито постојање. Основна особина истине јесте да је увек иста, да увек јесте - вечност. То је суштина хришћанства: истинито постојање. Човек се не мири са смрћу, хтели ми то да признамо или не. Том својом непомирљивошћу показујемо да смо призвани на нешто више него што сада јесмо.

Подели на овим сајтовима

Zasto tako lako odbacujes ovozemaljsku ljudsku kolektivnu svest kao momenat evolucije... li njen cilj (?). Evolucija ne mora nuzno da utice samo na fizicke karakteristike... otkud znas da evolucija nece dovesti do sjedinjavanja ljudi u kolektivnu svest u dalekoj buducnosti? A takva kolektivna svest verovatno ne bi mogla da postoji dok ljudi ne "nauce da je jedini pravi nacin da budemo istinski srecni- ziveti za druge"... a pose toga?

Opet pitam koliko bi se to razlikovalo od pojma koji podrazumevas pod "eshatonom"?  Jeidna razlika je  u tome sto bi ljudi do toga dosli bez boga... zato ja njegov pojam dozivljavam koa posrednicki.. tj. imao je svoju ulogu u nasem civilizacijskom detinjstvu, sad je vreme da nas pusti da sami otkrijemo svoju sustinu...

Исто важи и за ову констатацију. Наш проблем није виша или нижа појединачна или колективна свест. Наш проблем је што умиремо. "Есхатон" без Бога, о којем говориш, можда би донео виши ниво свести и интелигенције, али не би победио смрт - паметнији или не, једнако бисмо умирали. Зато је потребан Бог - да реши проблем смрти, да наше постојање учини ИСТИНИТИМ, а то значи ВЕЧНИМ.

Pa cekaj u ovom nasem priitivnm trenutku civilizacije ljudi najavjuju pobedu nad smrcu... otkrili su gene koji uticu na strenje  itd. Jedna grupa naucnika predvidja da se upravo sada radja poslednja generacija smrtnika...

To znaci da postoji opravdanost blagom optimizmu da u narednih par stotina godina ljudi konacno i definitivno pobede smrt... to cak i nije vise neka novost u naucnom svetu...

A ti  nisi shvatio da ja i akvilio pricamo o evoluciji ljudi u narednih par hiljada  ili desetina hiljada godina... pa ako stvarno sad pobede smrt, zamisli onda sta ce biti za jos 2 hiljade godina...

Никада човек сам од себе неће победити смрт. То су СФ глупости. Па и да победе, какве ћемо користи ја и ти имати од тога? Ја хоћу да ја и моји ближњи вечно постојимо, није ми утеха што ће тамо неки супер људи за 100000000000000000 година победити смрт (наравно да то никада неће успети без Бога, али, ето, да претпоставимо).

Подели на овим сајтовима

"Открили ген који узрокује старење"?  :) Ех, када би старост била једини узрочник смрти. Шта ћемо са овима који умиру млади?

Подели на овим сајтовима

Za razliku od tebe je'l?  1340_womens

Радост која има краја није истинита радост, постојање које има краја није истинито постојање.

Pojasni?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Za razliku od tebe je'l?  :drugarstvo:

Радост која има краја није истинита радост, постојање које има краја није истинито постојање.

Pojasni?

Ако кажемо да нешто (неко) истински постоји онда то подразумева трајност, вечност. "Јесам" које после извесног времена прелази у "нисам" није истинско "јесам". Није истинско "јесам" у онтолошком смислу, већ је то "јесам" само феноменолошко (као појава, буде и нестане). Суштина хришћанске теологије јесте управо онтологија - решавање проблема смрти, ход ка том истинском "јесам". Дакле, није само пуко научити да будеш добар и фин. То можеш научити и ван Цркве. "Доброта" и "финоћа" може решити квалитет нашег постојања (смањити неправду и зло), али не може решити наш онтолошки проблем. Тај проблем може решити једино Бог. Зато је Он и постао човек - да створеној природи (човеку) да оно што она сама посеби нема: бесмртност. Зато смо ми хришћани то што јесмо - не да би се хвалили својом добротом и фоноћом, јер добрих и финих људи има свуда, већ да бисмо решили проблем смрти.

Подели на овим сајтовима

Човек се не мири са смрћу, хтели ми то да признамо или не. Том својом непомирљивошћу показујемо да смо призвани на нешто више него што сада јесмо.

Tom svojom nepomirjivostu pokazujemo da smo zdravi ljudi koji imaju evolutivni instinkt za ocuvanjem zivota koji nas nagoni da ga branimo i da se bojimo smrti. A kukavicluk u nama nas goni da verujemo da smrt nije kraj i da nas nakon toga ceka nesto "vise"...

Никада човек сам од себе неће победити смрт. То су СФ глупости. Па и да победе, какве ћемо користи ја и ти имати од тога?

Opet ona stara hriscanska sebicnost. Izadji iz sopstvene uplasenosti od smrti i sagledaj problem kao koncept. Ti kazes da je vecnost bez boga nemoguca, ja kazem da jeste... ali moja "vera" u to je zasnovana na naucnim cinjenicama kojim rasplazemo u ovom trenutku i eksperimentima koji se upravo vrse po laboratorijama sirom sveta.

A ne znam odakle ti nadmenost da bilo sta nazivas SF-om, kad niko ne moze ni da pretpostavi sta nam nosi tehnoloski napredak... mozda nosi kolektivnu smrt ali mozda nosi i kolektivnu radost...

Verujem da, da se sad vratim 20 godina unazad  i da sretnem mladog aleksandra i da mu kazem, da ce jednog dana sve znanje ovog sveta moci da mu bude dostupno na dohvat ruke i za par sekundi, ili da ce se vrata u Merkatoru otvarati ko u Enterprazju kad im samo pridjemo,ili da cemo imati telefone koje cemo nositi sa sobom i ko u zvezdnaim stazama razgovarati jedni sa drugima tako sto cemo se gledati dok pricamo... da ce on verovatno reci "Daj bre sta lupas gluposti, to je SF"

"Открили ген који узрокује старење"?  t1007 Ех, када би старост била једини узрочник смрти. Шта ћемо са овима који умиру млади?

Pa dobro ovaj komentar ima smilsla donekle.. iako sam siguran da ce starosna smrt biti pobedjena (mnogo ranije nego sto se prognozira), iako sam siguran da ce nastupiti period u ljudskoj civilizaciji kad nece postojati bolest koja ugrozava zivot coveka ni na koji nacin, ipak se slazem da coveku koga zgazi parni valjak verovatno nece biti pomoci u kome god veku da se nalazi... ali onda, sta bih ja stavljao na svoj  sajt za 200 godina? :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Aleksandre, kada iz tog sto si napisao odstranimo salatu reci i stvar svedemo na poentu, ostaje samo gola patetika zbog koje ces ljude naterati da najpre pomisle kako ni ti iskreno ne verujes u to sto pricas.  0442_feel

:drugarstvo: t1007

Hteo sam i ja ovako nesto ali nisam umeo ovako sadrzajno...

smej.gif bendoff bendoff

Подели на овим сајтовима

Aleksandre, kada iz tog sto si napisao odstranimo salatu reci i stvar svedemo na poentu, ostaje samo gola patetika zbog koje ces ljude naterati da najpre pomisle kako ni ti iskreno ne verujes u to sto pricas.  :drugarstvo:

Наравно да верујем. Е сад, ако ме сматраш преварантом, шта да ти радим. Једино да изразим своје жаљење. Ово што ја причам причали су многи пре мене, много мудрији људи од мене. Са тим су се проблемом рвали још стари грчки философи, па редом, многе паметне главе кроз људску историју.

Подели на овим сајтовима

Управо у томе је поента што је то људскост. Ако смо ми пролазни, ако сам ја само животиња у борби за опстанак - шта ће ми онда све то? Само ми смета. Онда је најлогичније да будем суров, себичан и да употребљавам силу против других колико год могу. То је једини закључак до ког као доследни атеиста можеш да дођеш. Као што је Аца рекао - људскост потпуно губи смисао ако је пролазна. Нема никаквог смисла да се човек жртвује за ближњег, чак ни за најрођенијег, ако љубав не превазилази пролазност. Ми смо хришћани само људи који доследно верују у добро у људима. Доследан атеиста не може да поштује "људскост", већ јој се руга као бескорисној слабости.

Што се "гена за старење" тиче - чак и ако успемо да науком продужавамо живот неограничено (није немогуће), ми и даље нисмо суштински решили проблем смрти. Смрт и даље постоји, ми је само избегавамо. Ту су на крају крајева и природне катастрофе које не можемо да избегнемо, није ни Сунце вечно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...