Jump to content

Veliki prasak - prvi broj časopisa ateista srbije....

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sta reci, utisak mi je da nisi lepo shvatio poentu sa cajnikom. Apsolutno je nebitno da li je u pitanju cajnik sa revolucijom ili Deda Mraz sa revolucijom + rotacijom. Sve zavisi od stila.

Meni se i dalje cini da ti nisi shvatio da njemu cajnik nije sluzio u raspravi kao tebi Dedamraz. Ti Dedamrazom

adresiras celu teolosku misao dok Rasel samo jednu vrstu argumenta koju medju ostalom koriste i teolozi.

A opet, Deda Mraz, iako ce nekima zvucati podrugljivo, zasigurno moze da ima poentu u analogijama ljudi cija genijalnost nije slavljena kao Raselova.

Iako je ocigledno, to kazem iz razloga sto imam utisak da vama vernicima to narocito uvredjivo zvuci.

Nije uvredljivo nego besmisleno. Klinacki.

Nije lapsus, ne znam zasto to mislis? Prilicno sam siguran da se ta namera najvise skriva iza ljudi koji pisu za Veliki Prasak, a iz onoga sto si pisao stekao sam utisak da na njima lomis poentu.

Mislim da je lapsus jer veze nam sa time sta sam ja pisao u prthodnom postu. Ja sam pisao o tome da

je besmisleno kritikovati celu istoriju teolsoke misli tako sto se izdvoji jedan mali rezanj iste.

Ova igra mi malo mirise na Raselov argument o ontoloskom dokazu da Bog postoji. U svakom slucaju, tebi nije bitno, meni je bitno. Svakom je um zatvoren na drugaciji nacin, ali uvek cu potencirati taj nedostatak dokaza kao najveci problem sa Bogom iz razloga sto mislim da vas to narocito pece  4chsmu1

-Nije nikakav argument jer ja cvrsto stojim iza stava da je nepostoje nikakvi dokazi pro Boga. Od mene tako

nesto neces cuti.

- Uvek ces Platonistima potencirati nedostatak dokaza da ideje postoje uvek ces ljubiteljima Sekspira

zameriti sto nema dokaza u korist nekromancije. Mogu ti reci daleko ces dogurati sa takvim pristipom

0442_feel klapklap ekstra ekstra

Cak i da postoji nesto opipljivo kao sto je ateista u dubljem smislu, briga me za to. Mene cela ta prica ne zanima toliko da zalazim u neke detalje koji ce se kasnije pokazati kao nebitni. Ovakvi razgovori mi se svidjaju iz razloga sto nateraju coveka da upotrebi logiku i pokrene ono sto zna. A naravno, ima i edukativni karakter.

- Uzmes na jednu stranu stavis Kamia, Hemingveja, Lovecrafta, Sartra a na drugu stranu stavis

Dokinsa, Voju Antonica, Predraga Stojadinovica pa da vidis da je razlika do koske opipljiva i do koske bolna.

- Kada kasnije?

Подели на овим сајтовима

I moj covek tako napreduje ali ne ka Bogu jer kako sam rekao moj egzemplar Boga je drugaciji. Covek

tako evoluira ka super coveku ili coveku vol 2.0 pa 3.0 i tako dalje.

Pa dobro, ali, ajde sad da naslikamo jednu sliku. Slika ce biti bazirana na cistoj pretpostavci ali i pored toga poseduje odredjenu dozu ostvarivosti.

Zamisli za tenutakaj evolutivni stupanj npr. coveka 3.0. Sto ne bi bilo mogucno da ce u tom trenutku ljudi da odbace svoja fizicka tela i da preuzmu neki drugi besmrtni oblik postojanja? Fotonski npr.

Dalje, u takvoj jednoj civilizaciji, gotovo sigurno mozemo pretpostaviti pobedjenim sve one "probleme" koje danas imamo sa fizickim telima, zatim prbleeme sa soicijalnim uredjenjima, sa odnosima itd. (trivijalizujem sad, u mojoj glavi je sve to mnogo komplikovanije pa se trudim da se ne zanosim previse) da na primer ljubav bude jedina i najveca ljudska odlika

Zasto takva bica ne bi mogla da trijumfuju nad ajnstanovim ogranicenjem brzine svetlosti i da otkriju nacin trenutnog transporta, u kombinaciji sa besmrtnoscu sto rusi svaku mogucu granicu coveka i priblizava ljude onom "bozanskom".

Na kraju zasto ne bi ovladali materijalizacijom i metamorfozom fizickih oblika  i predmeta? Ako znamo od kojih elemenata se sastoji moj kompjuter, mogli bi smo ga rastaviti i od njega napraviti solju za kafu, rucni sat i jednu noblicu.

Ako samo za trenutak pretpostavimo mogucim sve to (sto i nije toliko tesko zamisliti), u cemu se onda to razlikuje od eshatona?

Sve ovo je na bazi, ne pretpostavke, nego fikcije, ali opet ne toliko neosnovane koliko se cini. Bas  iz tog razloga ja ne mogu da idem okolo i da svima pricam da sam otkrio poentu i da znam sustinu, jer, ako nam nesto ne treba u ovom trenutku to je definitivno "Mracnjakova religija" 0442_feel

PS. Pre nego sto hejteri krenu da se kidaju od smeha kako mracnjak prica bajke, i zamislja "letece ljude" probajte za trenutak da pretpostavite da mogu (ali ne moram) da budem u pravu...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Sta reci, utisak mi je da nisi lepo shvatio poentu sa cajnikom. Apsolutno je nebitno da li je u pitanju cajnik sa revolucijom ili Deda Mraz sa revolucijom + rotacijom. Sve zavisi od stila.

Meni se i dalje cini da ti nisi shvatio da njemu cajnik nije sluzio u raspravi kao tebi Dedamraz. Ti Dedamrazom

adresiras celu teolosku misao dok Rasel samo jednu vrstu argumenta koju medju ostalom koriste i teolozi.

A kako to meni sluzi Deda Mraz u raspravi?

Prvo nemam pojma kako ide ta recenica sa Deda Mrazom koja te je narocito dotakla. Ja sam samo primetio da ona ne mora da bude besmislena zato sto izmedju ostalog moze da se upotrebi u konotaciji cajnika, ali i u nekoj drugoj konotaciji.

Uzmes na jednu stranu stavis Kamia, Hemingveja, Lovecrafta, Sartra a na drugu stranu stavis

Dokinsa, Voju Antonica, Predraga Stojadinovica pa da vidis da je razlika do koske opipljiva i do koske bolna.

A moguce je da samo malo pretumbas stvari, da stavis Stojadinovica na stranu Kamija i da razlika opipljiva do bola prevagne na Vojinu i Ricardovu stranu?

nepostojanje dokaza je dokaz nepostojanja!

Подели на овим сајтовима

Vec sam jednom napisao: Veru ili (religiju) NIKO ne moze da "srusi", to potpisujem!

A to bi bio i najgori moguci scenario jer na taj nacin od religije pravis mucenika koji ce kad tad da vaskrsne, i to mnogi ateisti ne shvataju...

Religija ce nestati jednog dana... ali to nece biti ni zbog nauke niti zbog ateista... bice zbog nje same... religija moze da se unisti samo tako sto ce sama u sebe da se urusi...

Da, nestaće...evo samo što nije...već milenijumima nestaje...

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Vec sam jednom napisao: Veru ili (religiju) NIKO ne moze da "srusi", to potpisujem!

A to bi bio i najgori moguci scenario jer na taj nacin od religije pravis mucenika koji ce kad tad da vaskrsne, i to mnogi ateisti ne shvataju...

Religija ce nestati jednog dana... ali to nece biti ni zbog nauke niti zbog ateista... bice zbog nje same... religija moze da se unisti samo tako sto ce sama u sebe da se urusi...

Evolutivna neminovnost...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ajde da ne ostanem duzan

Nije uvredljivo nego besmisleno. Klinacki.

Ebi ga, tebi je besmisleno, ljudima tipa Bertrand Rasel nije bilo. Mozda kada stavis na jednu stranu Rasela i Stojadinovica prevagne tas u korist Nicea i Tome Akvinskog, ali eto nasli su se i vrsni logicari koji su to primetili kao nesto sto ima snagu.

Mislim da je lapsus jer veze nam sa time sta sam ja pisao u prthodnom postu. Ja sam pisao o tome da

je besmisleno kritikovati celu istoriju teolsoke misli tako sto se izdvoji jedan mali rezanj iste.

Ljudi izdvojilili Boga i usmerili se na to koliko je verovatno da on postoji. Ja sam ostao na njihovoj poenti, ti si malo prosirio pricu. Okej, sada znam sta je tebi besmisleno.

-Nije nikakav argument jer ja cvrsto stojim iza stava da je nepostoje nikakvi dokazi pro Boga. Od mene tako

nesto neces cuti.

- Uvek ces Platonistima potencirati nedostatak dokaza da ideje postoje uvek ces ljubiteljima Sekspira

zameriti sto nema dokaza u korist nekromancije. Mogu ti reci daleko ces dogurati sa takvim pristipom

Okej. Samo dozvoli da citajuci ljudi pomisle da ti zestoko smeta taj argument.

- Kada kasnije?

Kada dodje vreme za upotrebu jakih argumenata.

Подели на овим сајтовима

Evolutivna neminovnost...

Nešto se ne primećuje, ali...u stvari ni sam nisi svestan toga da ipak imaš pravo. Religije će nestati...u Carstvu nebeskom 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Мислим да је главни неспоразум у томе да када наши атеисти кажу "вера" они мисле на став/уверење да "постоји Бог" па да ми верници по цео дан проводимо уверавајући себе у то. Већ сам негде поменуо али да поново нагласим - вера није идеолошко уверење. За нас је потпуно беспредметно да расправљамо о томе "да ли Бог постоји" као што је бесмислено расправљати о постулатима геометрије.

Вера је, бар за нас хришћане, однос према свету и човеку - можете да приметите да хришћани стално овде причају о некаквој "заједници". Тај је однос заснован на љубави према свету, а посебно према живом свету и човеку. Значи, ако желите да нас разумете морате да размишљате "одоздо према горе", од једноставних и обичних ствари. Какав треба да буде мој однос према ближњем? Како да поступам према непријатељима? Шта да радим ако ме неко увреди? Шта да радим ако некоме учиним зло? Како да се борим против зла? И тако редом... То је хришћанство, све остало је боранија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мислим да је главни неспоразум у томе да када наши атеисти кажу "вера" они мисле на став/уверење да "постоји Бог"

Zapravo neces verovati, ateisti uglavnom prave razliku izmedju vere i religije  dizzy999

Подели на овим сајтовима

Осим Мрачњака који покушава да непријатељу стане на црту наоружан пластичном чачкалицом.

Drago mi je da me dozivljavas kao "borca"... mada, istina je totalno daleko od izrecenog winter

Da svaki vernik uziva  u zivotu bar pola od onoga koliko ja u njemu uzivam, svet bi bio mnogo lepse mesto ;)

ateisti koji se bore protiv hriscanstva, tj antiteisti jel, oni su najobicniji egomani gledano sa psiholoske tacke gledista, i naravski misle da su najpametniji i da bolje znaju od vernika, jedini razlog zasto se bore je radi toga da bi bili u pravu a ustvari niko ih ne pita nista, a ako je "nametanje" dobrote nesto lose, i oni to ne mogu da shvate tj da vide kao ispravno, onda nek poslusaju svoju savest tu im je isto sve zapisano kao sto pise i u Bibliji, mozda i malo truda treba jel da se postane bolji covek, lako je biti los, a znas i sam kako se ponasa, ako nesto boli neces to zeleti drugome kao ni sebi

a ti ne mozes izmeriti koliko vernik uziva u zivotu jer takav aparat jos nisi izmislio nit ce ikad biti izmisljen, nije sve u merenju, nesto je i u osecanju dizzy999, al to je za lenje vec visa nauka

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ima tu još jedna stvar - a to je da vernik oseća i prepoznaje Božije prisutstvo u svom životu i u životu sveta, po mnogim stvarima. To su stvari koje se ovozemaljskim merilima ne mogu dokazivati, ali za vernika to nema ni potrebe - jer Bog deluje na čvrst i nepromenjiv način. Štos je u tome što Bogu ne treba da ga mi slavimo ili verujemo u Njega - to je potrebno čoveku da bi se vratio kući, da bi naučio kako to da učini.

Interesantna je potreba ateista da se, posebno danas, bore protiv vere. Ne vidim da im je ugrožena egzistencija. Mi nismo otišli na ateistički sajt, već oni dolaze ovamo. Ovde niko nije pokrenuo temu o tome koliko je uzaludno biti ateista, ali ateisti stalno pokreću teme koliko je po njima uzaludno biti vernik. Stalno govore o nekakvoj, tobož, ugroženosti...veronauka, međanje Crkve u državne poslove - čuj, ako je većina građana države religiozna - pa, žalim slučaj, ali većina odlučuje šta će sa svojim životom. Ako vam se ne sviđa veronauka, pa upišite decu na građansko - i rešena stvar. Ako vam smetaju sveštenici u vojsci - pa, ne idite kod njih - i tačka. No, i oni to znaju, ali im smeta što to uopšte i postoji. Kroz istoriju je svašta bilo - malo su vernici kokali ateiste, onda su ateisti ubijali vernike - sad je egal, ali izgleda da ateistima smeta što nas se nisu dovoljno naubijali u protekloj fazi.

Подели на овим сајтовима

zablude dolaze od toga sto se ne razume sta je to vera tj najobicnije nerazumevanje,

a najgore zablude dolaze od toga sto neki namerno ne zele da "razumeju" sta je to vera, iz naravno nekih licnih razloga, citaj opet ego

pravi hriscanin ne zna za ego

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

I moj covek tako napreduje ali ne ka Bogu jer kako sam rekao moj egzemplar Boga je drugaciji. Covek

tako evoluira ka super coveku ili coveku vol 2.0 pa 3.0 i tako dalje.

Pa dobro, ali, ajde sad da naslikamo jednu sliku. Slika ce biti bazirana na cistoj pretpostavci ali i pored toga poseduje odredjenu dozu ostvarivosti.

Zamisli za tenutakaj evolutivni stupanj npr. coveka 3.0. Sto ne bi bilo mogucno da ce u tom trenutku ljudi da odbace svoja fizicka tela i da preuzmu neki drugi besmrtni oblik postojanja? Fotonski npr.

Dalje, u takvoj jednoj civilizaciji, gotovo sigurno mozemo pretpostaviti pobedjenim sve one "probleme" koje danas imamo sa fizickim telima, zatim prbleeme sa soicijalnim uredjenjima, sa odnosima itd. (trivijalizujem sad, u mojoj glavi je sve to mnogo komplikovanije pa se trudim da se ne zanosim previse) da na primer ljubav bude jedina i najveca ljudska odlika

Zasto takva bica ne bi mogla da trijumfuju nad ajnstanovim ogranicenjem brzine svetlosti i da otkriju nacin trenutnog transporta, u kombinaciji sa besmrtnoscu sto rusi svaku mogucu granicu coveka i priblizava ljude onom "bozanskom".

Na kraju zasto ne bi ovladali materijalizacijom i metamorfozom fizickih oblika  i predmeta? Ako znamo od kojih elemenata se sastoji moj kompjuter, mogli bi smo ga rastaviti i od njega napraviti solju za kafu, rucni sat i jednu noblicu.

Ako samo za trenutak pretpostavimo mogucim sve to (sto i nije toliko tesko zamisliti), u cemu se onda to razlikuje od eshatona?

Sve ovo je na bazi, ne pretpostavke, nego fikcije, ali opet ne toliko neosnovane koliko se cini. Bas  iz tog razloga ja ne mogu da idem okolo i da svima pricam da sam otkrio poentu i da znam sustinu, jer, ako nam nesto ne treba u ovom trenutku to je definitivno "Mracnjakova religija" dizzy999

PS. Pre nego sto hejteri krenu da se kidaju od smeha kako mracnjak prica bajke, i zamislja "letece ljude" probajte za trenutak da pretpostavite da mogu (ali ne moram) da budem u pravu...

Nista to nije smesno niti bajkovito ja sam cak sta vise od realnog optismistican da cemo mi ostvariti i huma

v.2.0 i human v.3.0 ali probleme koje religija, konkretno hriscanstvo resava. Sa tim takvim evolutivnim skokovima

nisu reseni jer ma kako ga unaperdio ma kako ga dematerijalizovao obesmrtio covek i dalje ostaje individua.

Dakle svest koja postoji sama na sebi i zarad sebe(ne  mislim nasebicnost emptatiju i tome slicne stvari).

U cemu se razlikuje od eshatona?! Pa u tome sto u eshatonu prestajemo da postojimo kao idnividue

i postajemo licnosti (znam u svakodnevnom govoru ovo su sinonimi ali u teologiji nije tako jer su anticki

mislioci razlikovali ta dva pojma) to jest oni koji postoje zarad drugog. Paradoks je u tome sami po sebi po

ovakvoj svesti koja postoji kao individum da ostvarim taj takav nacin postojanaja nego trebamo zajednicu

sa Bogom i iz te zajednice mi crpimo tu sposobnost da postojimo nasprama i za sve ostale ljude a ne za sebe.

Kakve god osobine imao covek makar mogao da se teleportuje po multiverzumu i dalje je idnididuum i dalje

ima postojanje naspram svoje JA. To treba prevazici. Da postoji tako da bude zaljubljen ludom ljubavlju u onog

drugog e tada je covek postao poptuni bog.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...