Jump to content

Да ли сте знали? (разне занимљивости)

Оцени ову тему

Тавита

Препоручена порука

• Гости

Фобије 21.века и како се са њима борити

4.08.2010

Страх од висине, лета авионом, затвореног простора, аутомобила, музике, самоће, броја 8, чак Папе Римског и страх од лежања на једном боку! Број различитих врста фобија достиже неколико стотина и у непрестаном је порасту у савременом свету. Такав је неутешан закључак психолога. Разлог свега је технички прогрес, природне и техногене катаклизме, јачање терористичке опасности и други фактори.

10% живља Русије је бар једном у животу доживело паничан страх. А оних који страдају од фобија је 3-4%. Предводи све то панично растројство, говори научни сарадник Московског института психијатрије Јаков Кочетков:

"То је болест при којој људи осете моменталан приступ страха. Рецимо, човек може да хода улицом и неочекивано да осети да му срце јако лупа, да су му руке и ноге хладне, и да он може за час да умре. Осети ужас, који не може да контролише. Често у таквом стању људи траже помоћ, зову хитну помоћ. Али то је стање које кроз неко време може да прође само по себи.

Друго место по честоћи заузимају социјалне фобије. Људи се боје људских гужви, не могу дуго да се налазе у нечијем окружењу. Чини им се да их стално гледају, па још са осудом. Долази до тога да не могу да једу у присуству других људи, не могу чак ни да изађу на улицу, бојећи се да ће да испадну смешни. Често такве страхове рађа телевизијски програм: са екрана даноноћно иду потоци рекламе, у којима се скупим колима возе самоуверени људи оба пола, једу деликатесе у раскошним ентеријерима. Ера гламура, која је заузела екран, тера људе да пожељкују скупе ствари и рађа комплекс ниже вредности, наставља Јаков Кочетков:

На човека емитују идеју какав он треба да буде. Веома је важно бити успешан. Веома је важно бити на неком високом куповном нивоу. Долази до тога да реклама отворено експлоатише страхове. Рецимо, реклама дезодоранса која крајње ружно показује да човек који мирише на зној изгледа као свиња. Наравно да осећајни људи до којих је дошла таква информација почињу да се стиде.

У савременом друштву често се појављују фобије повезане са компјутерским технологијама. Интернет контакти веома јако стимулишу социјалне страхове, говоре психолози. Ако је раније човек био приморан да се судари са реалношћу, сада је све другачије. Онај који пати од социјалне фобије може годинама да не излази из куће, да наручује храну преко интернета, да игра компјутерске игре, да ради из куће.

Чак и метеоролошки услови могу да погодују развоју фобија. На пример, жега у Русији је провоцирала раст паничних растројства. На температури више 30 степени појачан је рад срца, и понеко може да помисли да је то знак озбиљне болести. А то са своје стране изазива разне фобије.

Посматрања лекара говоре да су мање склони фобијама религиозни људи. Нада у Свевишњег чини да човек буде мирнији, не даје машти да оде у недоглед. Ако пак ипак дође до приступа страха, лекари саветују да се стегну мишићи и затим да се опустимо. То буквално значи ухватити се рукама, контролисати себе. При томе треба неколико пута дубоко удахнути. Таква једноставна вежба нормализује стање: мозак добија кисеоник, шаље телу сигнал и човек се смирује. Ако нас страхови ипак не напуштају, сметају нам да живимо, морамо се обратити стручњацима. Иако многи лекари сматрају да фобије нису болести. Било би чудно, кажу, да се код неког од нас не нађе бар једна фобија. Јер човек је биолошки програмиран да се боји неких ствари. Рецимо, било је разумљиво да се наши преци боје мрака, јер су у мраку могли да буду нападнути. Тако да је страх потребан - помаже нам да преживимо. Најважније  је да нам не  буде на сметњи.

Извор: Глас Русије

Подели на овим сајтовима

Kaжем ја телевизија је зло  dada.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Видљив свемир око наше планете је удаљености до 13 милијарди светлосних година. Нешто већу удаљеност можемо да опажамо путем радио телескопа, помоћу којих региструјемо слаба електромагнетна зрачења, и то називамо позадинским зрачењем.

Постављена слика

Позадинско зрачење је на равномерним удаљеностима у свим правцима око нас, тако да је величина видљивог свемира - пречника око 26 милијарди светлосних година - односно око 240 трилијарди километара.

Наша галаксија Млечни Пут је величине пречника око 100 хиљада светлосних година - односно око 950 билијарди километара.

Наш Сунчев систем је величине пречника око 9 милијарди километара.

Наша планета Земља је величине пречника 12 хиљада километара и 756 метара.

Надпросечна величина човека је 2 метра.

Претпоставимо сада, величину видљивог свемира са величином планете Земље, као један балон у коме смо ми у средини.

Дакле, замишљамо величину свемира као балон пречника од 12 хиљада километара и 756 метара.

У том случају су величине следеће:

Величина пречника Млечног Пута је око 50 метара.

Величина пречника Сунчевог система је око 0.5 микрометра (= 0.5 милионити део метра).

Величина пречника планете Земље је око 0.7 пикометара (= 0.7 билионити део метра). (Ово су атомске категорије; неки атоми су од 10 пикометара.)

Величина човека је 0.1 атометара (= 0.1 трилионити део метра)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

,,Њутн је открио да се светлост која пролази кроз призме не мења, само се разлаже на боје. Након што се светлост разложи на боје при проласку кроз једну призму, те боје се даље не могу растављати. Њутн се није желео зауставити на овом открићу. Желео је да о светлости сазна још више. Видео је да се бела Сунчева светлост састоји од много боја које се могу раздвојити кад се пропусте кроз призму. Може ли да се изведе обрнуто? Да ли се мешањем боја може поново добити бела? Вероватно већ знате одговор. Сигурно сте већ видели точак на коме су одштампане све дугине боје. Кад се точак заврти, постаје бео. Али тај точак је направљен тек пошто је Њутн одговорио на ово питање. Преклопио је две дуге из две призме и добио белу светлост''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Prema Ajnštajnovom principu ekvivalencije, gravitacija je ekvivalentna ubrzanom kretanju. Nije moguće razlikovati ravnomerno ubrzano kretanje od dejstva gravitacije.

Kada stojimo na Zemlji imamo osećaj da nas ona gura na gore.

Ubrzanje Zemljine teže je oko 9,81 metara u sekundi.

Dok je brzina svetlosti 299.792.458 m/s.

Što znači da na Zemljinoj površini svaki čovek ,,ubrzava'' /hipotetički/ (= stojeći na Zemlji oseća gravitacionu/inercijalnu silu) do brzine svetlosti za 353,7 dana, što je jednako dužini regularne godine u nekim lunisolarnim kalendarima.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Prema jednom najnovijem britanskom istraživanju dugotrajna konzumacija  extasyja i cannabisa uzrokuje selektivnu amneziju.

Istraživači NASA-e su već ranije pokazali kako se to ne odnosi samo na ljude, već i na pauke. Paucima su davali različite vrste droga, a zatim su promatrali kakve će mreže tkati nakon tretmana. Nastale su razne kreacije koje nisu imale baš puno veze s originalnim strukturama za hvatanje muha. Pauci koje su "tjunirali" exstasyjem ili speedom imali su divlje kreacije ostavljajući puno rupa u mreži. Nakon LSD-a su tkanja bila jednolika, ali pauci mreie ne bi završavali do kraja. Činilo se da su od marihuane pauci gubili volju za tkanjem jer mrežu ne bi završavali. Od klorohidrata (nalaze se u  raznim tabletama za spavanje) pauci bi napravili okvir za mrežu, ali ne bi započeli izrađivati unutarnje krugove. Kofein je, međutim, imao najbizarniji učinak: pauci su bez imalo plana i smisla spajali niti jedne s drugima...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

:) Генијално, мени се највише свиђа ЛСД ....

Често кружи прича да је ''корисно'' шмркнути кокаина једном или 2 пут у години. Као делује добро на мозак и тако то .... Шта Ви мислите о томе?

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Цитат

:) Генијално, мени се највише свиђа ЛСД ....

Често кружи прича да је ''корисно'' шмркнути кокаина једном или 2 пут у години. Као делује добро на мозак и тако то .... Шта Ви мислите о томе?

Често круже, претежно неистине.

Подели на овим сајтовима

Цитат

8086.gif Па мени мозак од кофеина боље ради! Ујутро не знам ко сам без шоље кафе!

Рекла сам исто ..

а онда једном добила одговор..

"Да ти то није илузија"...

или некако све прерасте у ствар навике. Па сам "недостатак" довачи главобољу...

Јер знамо да смо "нешто требали"

Подели на овим сајтовима

• Гости

Није, није! Да је врста неког стимуланса, то сигурно јесте! Мени се тек онда повежу кончићи...и то не само ујутро...

Није самообмана...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Није, није! Да је врста неког стимуланса, то сигурно јесте! Мени се тек онда повежу кончићи...и то не само ујутро...

Није самообмана...

мирише ти аватар хааани  8086.gif

Подели на овим сајтовима

Цитат

Није самообмана...

To si se navukla.8086.gif

Tako kažu i narkomani, ne mogu da funkcionišu dok se ne urade.

Nešto se prisećam kako je počela najezda reklamiranja kafe devedesetih godina.

Dobro su nas pripremili za razbijanje.

Inače kokain je glupost i stvara teške posledice, čak i ako ga jednom uzmeš. Drogiraši postaju nenormalni.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...