Jump to content

da li je moguce individualno spasenje, van zajednice

da li se moze spasti van zajednice  

42 члановâ је гласало

1. 1. da li se moze spasti van zajednice

• da
      11
    • ne
      21
    • u zavisnosti od licnog podviga
      5
    • mozda moze
      7

Препоручена порука

Отац Јустин Савински говори у емисији духовници како жена мора да воли свекрву иначе она не воли ни свог мужа.

А каже ли да свекрва мора да воли снају, иначе она не воли ни свог сина 0110_hahaha
Не каже директно, али не видим зашто би свкрва била изузета од правила   0104_cheesy
Па шта знам, као старија је, болесна је, ИПАК је он ЊЕН син и сл  bliss jeeee

Сори за спамић  0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

Подели на овим сајтовима

Није спам, потпуно је у вези са темом, још и боље јер је практични и свакодневни и нама ближи проблем него причати о Царству које око не виде и ухо не чу.

Мишљења сам да љубав не тражи да поседује никога, макар то био плод утробе нечије.

Подели на овим сајтовима

Не тражи, али ко има чисту љубав?

До ње се стиже дугим и мукотрпним путем, не знам за случај да је неко рођен са истом.

Плус што то зависи од тога како је неко прошао у детињству, да ли је емотивно нахрањен, или је остао гладан и несигуран.

Не значи да није љубав ако постоји и посесивност, није свака ''намерна'', она се лечи ако се препозна и жели.

Подели на овим сајтовима

Управу си сто посто, само треба имати на уму за шта смо позвани и трудити се барем мало, па колко стигнемо. Христос нас позива да будемо савршени, то нико наравно не постиже ни из близа али корисно је имати на уму какве нас Господ жели, и трудити колко било.

Ако не опраштамо дужницима својим, слабо ће оправдање бити мукотрпно детинство.

Подели на овим сајтовима

Отац Јустин Савински говори у емисији духовници како жена мора да воли свекрву иначе она не воли ни свог мужа.

А каже ли да свекрва мора да воли снају, иначе она не воли ни свог сина 0110_hahaha
Не каже директно, али не видим зашто би свкрва била изузета од правила   0104_cheesy
Па шта знам, као старија је, болесна је, ИПАК је он ЊЕН син и сл  bliss jeeee

Сори за спамић  0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

Један мој пријатељ каже: "Мени је жена отворила очи, док се нисам оженио нисам знао да су ми мајка и отац највећи не пријатељи."

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

da li je moguce individualno spasenje, van zajednice

Све зависи од човека до човека - и оног унутар и онога ван Цркве...

Али не знамо ни Промисао а ни Суд Божији.

На пример, Литургија се служи за цео свет - а шта је са положајем оних који не долазе на Литургију?

Друго, индивидуализацију Литургијске припадности можемо наћи у примеру фарисеја који је био заједно са цариником у храму, па опет отиде постиђен од Бога.

Треће, где су границе Цркве? Јер од тога зависи спасење целог света...

Четврто, да ли човек који оде у пустињу ради Бога може бити индивидуалан јер ако је са Богом зар је сам а ако је са Богом у а Богу су Сабрани сви (цела Црква као једно Тело) зар је и даље сам?...

Подели на овим сајтовима

Преподобни Ава Јустин

„Еванђелска делатност сваког члана Цркве, иако потпуно посебна и лична, увек је свестрано саборна, заједничка, општа. Јер се утапа у свеопшту делатност целога тела. И док својом еванђелском делатношћу човек преображава себе растући у Христу, дотле Господ Христос ту његову делатност претвара у општу, саборну енергију, и тако „чини да тело расте на сазидање самога себе у љубави“ (Еф.4,16). У ствари, делатност сваког члана Цркве је увек лично-саборна, лично-колективна. И када изгледа да ради само за себе (например, усамљеничко подвизавање пустињака), члан Цркве увек ради за целину. Такво је устројство богочовечанског организма Цркве, који увек води и руководи сам Господ Христос.“

(Догм. ПЦ, III, Београд 1978, стр. 31)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Slava Teb je HRISTE BOZE !!!

Ima li coveka da dise ovaj vazduh zemaljski a da nije tu po Milosti BOGA I CARA Nasega GOSPODA VASKRSLOGA ISUSA HRISTOSA !!!???

Mi znamo Put koji je Spasenje i trebamo da koracamo njime al ipak neznamo dramatiku svake ljudske licnosti koja postoji jer nasa srca i tajne ipak samo BOG zna !

Verujem u HRISTA BOGA koji Spasava po Milosti Svojoj a ne po pravdi ljudskoj i po zakonima ljudskim jer HRISTOS nije VASKRSAO po logici nego po SILI SVOJOJ ZIVOTVORNOJ koja je uvek Nova i uvek Ziva !

HRISTOS je Milost,HRISTOS je Spasenje ,HRISTOS je nada u VASKRSENJE !

Подели на овим сајтовима

``da li je moguce individualno spasenje, van zajednice ``

valjda je moguce, sta je sa raznim pustinjacima i strcima....

Нису ни пустињаци то што јесу без благослова Цркве. Иза њих, такође, стоји конкретна литургијска заједница. Пустињаштво ван Цркве и благослова Цркве јесте хајдучија и параноја.

Подели на овим сајтовима

Нису ни пустињаци то што јесу без благослова Цркве. Иза њих, такође, стоји конкретна литургијска заједница. Пустињаштво ван Цркве и благослова Цркве јесте хајдучија и параноја.

Апсолутно и непорециво тачно!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Апсолутно и непорециво тачно!

jes vala bas

Подели на овим сајтовима

Slava Teb je HRISTE BOZE !!!

Ima li coveka da dise ovaj vazduh zemaljski a da nije tu po Milosti BOGA I CARA Nasega GOSPODA VASKRSLOGA ISUSA HRISTOSA !!!???

Mi znamo Put koji je Spasenje i trebamo da koracamo njime al ipak neznamo dramatiku svake ljudske licnosti koja postoji jer nasa srca i tajne ipak samo BOG zna !

Verujem u HRISTA BOGA koji Spasava po Milosti Svojoj a ne po pravdi ljudskoj i po zakonima ljudskim jer HRISTOS nije VASKRSAO po logici nego po SILI SVOJOJ ZIVOTVORNOJ koja je uvek Nova i uvek Ziva !

HRISTOS je Milost,HRISTOS je Spasenje ,HRISTOS je nada u VASKRSENJE !

И ја да се укључим мало  1314_womens  Слажем се.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...