XIO Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 По слободи човековој којом је творевина доживела пад, све што се дешава у трагичном постојању јесте допуштење Божије. Од самог тренутка пада, творевина је доживела проклетство, и све што се дешава од смртоносних стихија пале творевине то на неки начин може да опомиње човечанство. 1) Дакле бог допушта поплаве, цунамије, земљотресе, заразне болести и сл. Вала, не знам за божије законе, али у свим нашим ''скромним'' људским законима, па и оним најпримитивнијим, ако знаш да ће злочин да се деси, и имаш моћ да га спречиш, али га не спречаваш већ се ДОПУШТАШ да се злочин деси, ти си исто толико одговоран као и онај који га је починио. 2) Свиђа ми се... стварно је индикативно како овде вешто користиш пасив да би избегао одговорност Бога у целој овој причи. Ако је творевина (рачунајући и невина жива бића и потомке Адама и Еве) ''доживела проклетство'' неко мора да ју је проклео. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Moram priznati da ne mogu da shvatim ovu patrijarhovu izjavu.Ispada da Bog izaziva zemljotrese,cunamije isl,kako bi nas na taj nacin opomenuo zbog nasih greha,sto se nimalo ne razlikuje od nacina na koji su Boga dozivljavali drevni Jevreji.To jasno vidimo kroz ceo Stari zavet.Takvo glediste je za mene neprihvatljivo,i mislim da nam ovakve izjave nece doneti velike koristi. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Ако Бог СТВОРИТЕЉ ОВОГ СВЕТА постоји на какав то црни начин он није одговоран за страдање и смрт природе? Ако је Бог створио овај свет без страдања и смрти, а страдање и смрт су настали после својевољног одвајања човека од Бога онда јесте одговоран човек, а не Бог.Сем тога одговоран значи неко ко ће одговарати за своје поступке некоме ко има власт над њим и ко може да му суди. Другим речима одговоран може бити само човек. Овде је реч о аргументу да АКО бог постоји по опису хришћанства, онда није моралан. Моралан значи бити онакав какав већина сматра да неко треба да буде и да је добро. Ако Бог постоји Он је апсолутна већина. Друго, шта фали хришћанском опису Бога. Шта фали заповести волите једни друге, друга је ствар што многи хришћани то не спроводе. За солидну количину зла за које човек ЈЕСТЕ био одговоран су одговорни лоши услови у природи које смо тек од недавно неутралисали и сиромаштво које смо тек у 20. веку почели да искорењујемо. Ја се надам да видиш и сам колико је ово шупље. Значи ови наши тајкуни и ловатори су добрице, а ми сиротиња раја смо битанге. Значи клинац који поломи све по кући јер му мама није купила Рибок патике је у праву, није могао другачије, такви су му били природни услови. Замисли да ти неки човек каже ''Доказ моје љубави према теби је што те нисам убио иако си ме критиковао, а могао сам''? На шта би то личило? Ако се на њега не односе никакве моралне ни законске норме, ништа не спутава његову вољу и има апсолутну слободу да ради са тобом шта год му падне на памет, онда једино од чега зависи одлука тог човека је да ли те воли или мрзи. У том случају и јесте доказ. И узгред, шта ћемо са децом у Индонезији која су страдала од великог цунамија из 2004. Бог њих није волео? Не мора да значи. За тебе и мене и једна година живота више значи пуно, а ономе који је нестворен и вечан нема разлике између једне и хиљаду година. Уколико такав постоји, наравно. Чисто застрашивање. Не, већ кућно васпитање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Ako pretpostavimo za trenutak da su hriscani u pravu... sto bih ja ispastao zbog greha nekakvog Adama? Ja nemam veze s tim a snosim poaledice... nit je pravedno nit s ljubavlju... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Тако нам је јер смо рођени кроз палу природу, у греху Адамовом. Што се мене тиче, захвалан сам што сам и на овај начин доведен у постојање. Има нечег тајанственог у еволуцији пале творевине и човека. Сви смо сада потомци еволуције кроз свакојаке облике, до примата и антропоморфних мајмуна. Интересантно је када се ослободимо догматизма научне теорије Великог праска. Наиме, Велики прасак јесте почетак нашег постојања, али нико не може гарантовати да је то почетак првобитног постојања, и да пре тога није постојала творевина управо на рајски и блажени начин, где је Адам створен, и одакле је ,,изгнан'' својим падом у палу творевину. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Монструозна идеја да се Проблем Зла реши тако што се натовари на леђа човечанства заслужује и много грђи речник.Драги брате, проблем зла не постоји (барем за нас хришћане), просто јер зло не постоји.Наравно да верујем да не постоји. Овде је реч о аргументу да АКО бог постоји по опису хришћанства, онда није моралан.Драги брате, па и није моралан, Бог по опису хришћанства је апсолутно слободно биће. Морал не постоји. Добро, зло, праведност... све то су само наше измишљотине. Ево максимално ћу упростити: ми верујемо да постоји Божја воља и оно што није Божја воља; нешто за шта би ми (људи) рекли да је добро може бити супротно Божјој вољи, а нешто зашта би рекли да је зло баш може бити Божја воља.Moram priznati da ne mogu da shvatim ovu patrijarhovu izjavu.Ispada da Bog izaziva zemljotrese,cunamije isl,kako bi nas na taj nacin opomenuo zbog nasih greha,sto se nimalo ne razlikuje od nacina na koji su Boga dozivljavali drevni Jevreji.To jasno vidimo kroz ceo Stari zavet.Takvo glediste je za mene neprihvatljivo,i mislim da nam ovakve izjave nece doneti velike koristi.Слажем се. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Moram priznati da ne mogu da shvatim ovu patrijarhovu izjavu.Ispada da Bog izaziva zemljotrese,cunamije isl,kako bi nas na taj nacin opomenuo zbog nasih greha,sto se nimalo ne razlikuje od nacina na koji su Boga dozivljavali drevni Jevreji.To jasno vidimo kroz ceo Stari zavet.Takvo glediste je za mene neprihvatljivo,i mislim da nam ovakve izjave nece doneti velike koristi. Za tebe je to neprihvatljivo ili ne možeš da shvatiš? To nije kazna, jer Gospod ne kažnjava, on opominje kao što to čini roditelj. Dakle svojim grijesima remetimo poredak Božiji,i dobro je dok nas priroda tj Božija tvorevina opominje za naše prestupe,jer ako i ona ućuti ko će nas onda opominjati Patrijarh Irinej: Prirodne katastrofe su božja opomena Ili ćemo svi reći: imamo našega Boga,šta će nam drugi Bogovi (starog zavjeta,moja primjedba) "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Ako pretpostavimo za trenutak da su hriscani u pravu... sto bih ja ispastao zbog greha nekakvog Adama? Ja nemam veze s tim a snosim poaledice... nit je pravedno nit s ljubavlju... У праву си, зашто ако немаш везе с Адамом. Владика Николај је негде написао да је човек огледало Божије разбијено на милијарде делића, да не би пропало цело огледало. Сад, то има смисла пошто нигде не пише да је Бог икоме сем Адама удахнуо душу, што ће рећи да свако у себи носи део Адамове душе и самим тим и кривице. То би могло да објасни наслеђивање кривице, а да ли је то догматски исправан поглед не бих знао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Ako pretpostavimo za trenutak da su hriscani u pravu... sto bih ja ispastao zbog greha nekakvog Adama? Ja nemam veze s tim a snosim poaledice... nit je pravedno nit s ljubavlju... A ti si se rodio sam?Ili imaš pretke? Ili misliš da ne dijeliš istu prirodu sa svim ljudima? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Монструозна идеја да се Проблем Зла реши тако што се натовари на леђа човечанства заслужује и много грђи речник.Драги брате, проблем зла не постоји (барем за нас хришћане), просто јер зло не постоји.Наравно да верујем да не постоји. Овде је реч о аргументу да АКО бог постоји по опису хришћанства, онда није моралан.Драги брате, па и није моралан, Бог по опису хришћанства је апсолутно слободно биће. Морал не постоји. Добро, зло, праведност... све то су само наше измишљотине. Ево максимално ћу упростити: ми верујемо да постоји Божја воља и оно што није Божја воља; нешто за шта би ми (људи) рекли да је добро може бити супротно Божјој вољи, а нешто зашта би рекли да је зло баш може бити Божја воља.... Треба рећи да ова лакомислена изјава ипак није став и учење Цркве. Бог заиста превазилази наше погледе на моралност и праведност, погледе на добро и зло, али постоји све то из перспективе Божије воље и Божијег суда. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Треба рећи да ова лакомислена изјава ипак није став и учење Цркве.Драги Милане, колико ја знам: јесте. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Za tebe je to neprihvatljivo ili ne možeš da shvatiš? Ne mogu da shvatim kako neko moze da ima takvo misljenje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Треба рећи да ова лакомислена изјава ипак није став и учење Цркве. Ali to stoji u vaskrsnjoj poslanici koju su potpisali svi arhijereji. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Петре, рекао сам за изјаву Александра Богдановића чији сам текст цитирао, а не у вези изјаве Патријарха Иринеја. Нисмо се споразумели. Треба рећи да ова лакомислена изјава ипак није став и учење Цркве.Драги Милане, колико ја знам: јесте. Не знам колико знаш, али ово што си изјавио горе нема везе са ставом Цркве. Не знам да ли сада Ти да доказујеш нешто или ја. Пре је боље Ти да доказујеш јер ја могу само да цитирам савремене и древне теологе. Знаш ли, на пример, колико је свети ава Јустин објашњавао о томе што Ти негираш? На пуно места писао је о томе. Такође, и владика свети Николај озбиљно тумачи те ствари које Ти негираш. Човек је извор и узрок зла у свету, а првобитно је настало код, такође боголиког и слободног бића анђела који је отпао са неба. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Не знам колико знаш, али ово што си изјавио горе нема везе са ставом Цркве.Знам оно што сам читао од Светих Отаца. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука