Jump to content

Bog i zemljotres!

Оцени ову тему

cloudking

Препоручена порука

• Одговори 300
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

ТЕ није доказана. То је научна ТЕОРИЈА. Уосталом, то су посебне теме где су се стручно побијале "чињенице". Имате их на форуму, па је место за расправу о тачности ТЕ тамо.

Да, јесте доказана. То је природнонаучна теорија, а не хипотеза, што значи да је то валидан и тачан модел развоја врста. Тако да се не може расправљати о тачности ТЕ, јер то би било као расправљати о тачности Квантне теорије.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Одговор на то питање већ се налази на претходним страницама. Поједностављено, Адам и Ева су узроковали пад творевине која је тај пад доживела као пролазак кроз Велики прасак. Након еволуције космоса и Земље, уследила је еволуција људи од примата. Када је еволуција људи завршена, тада су Адам и Ева постављени, - будући изгнани из Едема, односно из постојања пре пада и Великога праска, - на Земљу.

Ово ,,изгнање'' Адама и Еве на Земљу рачуна се да је било пре око 10. хиљада година. Да бисмо разумели могућност овог случаја, морамо разумети релативност времена, што значи да су Адам и Ева тренутно пали у творевину, која је услед њиховог греха, пала кроз Велики прасак у еволуцију и данас познато смртно постојање.

Током еволуције као последице Адамовог пада, еволуирали су људи од примата, што значи да су створени кроз грех Адамов. У времену око 8. хиљада година пре нове ере, Адам и Ева су започели живот у палом стању у области азије, будући да се у том периоду и на том месту први пут појавила замљорадња од стране људи, а Адам је био тај који је способност земљорадње донео на Земљу и могао пренети људима из еволутивних племена.

Тада је уследило множење Адамових потомака рођених од Еве и њихово мешање са еволутивним људима, односно спајање мушких и женских потомака, једни узроковани Адамом кроз еволуцију и други Адамом рођених од Еве. Данас је свако потомак Адамов кроз еволуцију и рођењем од Еве.

Ово мишљење је, како се овде приметило, субјективно и представља тумачење моје маленкости.

Такође, овим се даје објашњење на који начин постоје земљотреси који наносе патњу и трагедију. Једном речју, читав космос у пропадљивости је последица Адамовог пада.

Одакле "црпиш" референце које ће да подрже ову твоју творевину?

У протеклом периоду није постојала могућност да се изнесе оваква претпоставка, све до данашњих дана услед научних теорија еволуције и настанка космоса које Цркву и библијску веру стављају у проблеме. Догматска вера је да је Адам узрочник свих нас (људи). Како ће Црква наставити да следи овај догмат остаје да се види.

Са друге стране, уведене су нове (новотарије) категорије које тумаче еволуцију као стварање Адама и других људи, то јест да су сви људи заједно са Адамом настали еволуцијом. То значи да Адам ипак није узрочник људи, односно да није постојао као онај који је створен први и узроковао друге људе.

Једно од ових тврдњи, то јест, са једне стране да је Адам узрочник свих људи и да је постојао у почетку без других људи, и са друге стране тврдња да је Адам заједно са другима еволуирао из примата у човека, јесте савремена јерес. Моја маленкост мисли да је јерес ово последње.

Тражили сте референце, међутим, као што сам већ рекао такве референце не постоје услед чињенице да је ово нови проблем и нови изазов за Цркву. Учење о овом питању тек треба да се изнесе на светлост, и пред Црквом је обавеза да том питању приступи. Готово је неизбежно да питање еволуције мимоиђе преиспитивање и тумачење од стране Васељенске, Апостолске и Католичанске Цркве.

Моја маленксот овом питању озбиљно приступа и референце којима се служим могу бити само библијске, догматске и научне када је реч о тумачењу еволуције као последице Адамовог пада. Дакле, као што сам већ рекао, решавање овог проблема још није било у оптицају, па је то разлог зашто не постоје референце о томе.

Заправо, постоје разна савремена тумачења. Међутим, међу тим тумачењима налазе се и проблематична, која уче о Адаму као оном који ипак није узрочник свих људи. Према томе, да бисмо задржали непромењивим догмат о Адаму као узрочнику људи, морамо се послужити расположивим средствима. Та средства сам већ навео као библијска тумачења, догматска учења и научне савремене теорије. О томе можете прочитати из мојих претходних текстова на овој теми. Време је пред нама да ово питање још више унапредимо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Према томе, да бисмо задржали непромењивим догмат о Адаму као узрочнику људи, морамо се послужити расположивим средствима.

'El nije lakse da napustis taj dogmat umesto sto na silu pokusavas da ga utrpas u nova otkrica koja, kako ti kazes, "... Цркву и библијску веру стављају у проблеме." Mozda on i ne treba da bude nepromenljiv?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Мене у овом тренутку највише брине мишљење неких хришћана да је Адам еволуирао од примата (антропоморфних мајмуна, примата и других облика).

Са друге стране, немогуће је да Црква заобиђе савремене притиске који разједају догматску и библијску веру. У сваком времену Црква има одређене проблеме које мора да решава. Неопходност тумачења еволуције огледа се у томе што се научни доказ еволуције људи од примата почео примењивати и на начин стварања првоствореног Адама. То значи да су конкретни људи постојали пре Адама или истовремено са њим у времену док се пад у грех није ни десио.

Овакво учење доводи личност Адама у положај који се до сада није тумачио у теологији. Сличност са овим проблемом можемо видети у 3. веку са појавом аријанства чије је учење унижавало личност Исуса Христа у смислу да Овај представља створено биће и да је било времена када Син Божији није постојао.

На неки начин сада се и личност Адама, од стране појединих хришћана, жели протумачити као биће које није узроковало постојање свих људи. Шта више, проблем са овим питањем уводи и проблем са тумачењем појаве смрти у творевини, где се жели протумачити да творевина од самога почетка постоји на садашњи начин, те се суштински проблем ,,пада творевине'' приписује својству природе, уместо промашају (= паду) одређене личности, то јест првоствореном Адаму.

Ако бисте могли поверовати на реч мојој маленкости, знајте да ће овај проблем и ово питање бити једна од главних тема у будућности - теологије и Црквених питања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

dada Најблаже речено, запањена сам (ово је  мој лични став).  :bla:

шта је овде ново, па он човек ово пише већ годину дана овуда?

елем, нисам ништа мање остао без речи његовим ''објашњењем''.

Подели на овим сајтовима

Миланова теологумена је у старту проблематична, јер он узима буквално тумачење Књиге Постања исто као и креационисти. Е последица његовог неодбацивања ТЕ, а истовременог задржавања креационизма тј. буквалног читања Књиге Постања је та теологумена.

E pa, to se desava kad probas da TE koja je dokazana, spojis sa religijskim cinjenicama koje nisu...

ТЕ није доказана. То је научна ТЕОРИЈА. Уосталом, то су посебне теме где су се стручно побијале "чињенице". Имате их на форуму, па је место за расправу о тачности ТЕ тамо.

Tacno tako teorija evolucije je kako i sama rec kaze teorija. A teorija ima najvecu mogucu tezinu u naucnim

sudovima. U prevodu ako je nesto teorija ona je mnogo blize istinitosti od cinjenica (empirijskih podatak skupljenih merenje, proracuna, simulacijom, eksperimentom).

Kao i bezbroj drugih kreacionista i ti si pomesala hipotezu koja je jedno moguce obojasnjenej i teoriju koja

predstavlja onu hipotezu od svih mogucih koja je prosla empirijsku proveru u praksi.

Tako da to sto si istakla da je teorija evolucije TEORIJ ne znaci da ona nije stvarna, da se ne desva svakog

casa u prirodi, bas naprotiv to sto je nesto teorija bas upucuje na to da je deo nase stvarnsoti.

Подели на овим сајтовима

Одговор на то питање већ се налази на претходним страницама. Поједностављено, Адам и Ева су узроковали пад творевине која је тај пад доживела као пролазак кроз Велики прасак. Након еволуције космоса и Земље, уследила је еволуција људи од примата. Када је еволуција људи завршена, тада су Адам и Ева постављени, - будући изгнани из Едема, односно из постојања пре пада и Великога праска, - на Земљу.

Ово ,,изгнање'' Адама и Еве на Земљу рачуна се да је било пре око 10. хиљада година. Да бисмо разумели могућност овог случаја, морамо разумети релативност времена, што значи да су Адам и Ева тренутно пали у творевину, која је услед њиховог греха, пала кроз Велики прасак у еволуцију и данас познато смртно постојање.

Током еволуције као последице Адамовог пада, еволуирали су људи од примата, што значи да су створени кроз грех Адамов. У времену око 8. хиљада година пре нове ере, Адам и Ева су започели живот у палом стању у области азије, будући да се у том периоду и на том месту први пут појавила замљорадња од стране људи, а Адам је био тај који је способност земљорадње донео на Земљу и могао пренети људима из еволутивних племена.

Тада је уследило множење Адамових потомака рођених од Еве и њихово мешање са еволутивним људима, односно спајање мушких и женских потомака, једни узроковани Адамом кроз еволуцију и други Адамом рођених од Еве. Данас је свако потомак Адамов кроз еволуцију и рођењем од Еве.

Ово мишљење је, како се овде приметило, субјективно и представља тумачење моје маленкости.

Такође, овим се даје објашњење на који начин постоје земљотреси који наносе патњу и трагедију. Једном речју, читав космос у пропадљивости је последица Адамовог пада.

Одакле "црпиш" референце које ће да подрже ову твоју творевину?

У протеклом периоду није постојала могућност да се изнесе оваква претпоставка, све до данашњих дана услед научних теорија еволуције и настанка космоса које Цркву и библијску веру стављају у проблеме. Догматска вера је да је Адам узрочник свих нас (људи). Како ће Црква наставити да следи овај догмат остаје да се види.

Са друге стране, уведене су нове (новотарије) категорије које тумаче еволуцију као стварање Адама и других људи, то јест да су сви људи заједно са Адамом настали еволуцијом. То значи да Адам ипак није узрочник људи, односно да није постојао као онај који је створен први и узроковао друге људе.

Једно од ових тврдњи, то јест, са једне стране да је Адам узрочник свих људи и да је постојао у почетку без других људи, и са друге стране тврдња да је Адам заједно са другима еволуирао из примата у човека, јесте савремена јерес. Моја маленкост мисли да је јерес ово последње.

Тражили сте референце, међутим, као што сам већ рекао такве референце не постоје услед чињенице да је ово нови проблем и нови изазов за Цркву. Учење о овом питању тек треба да се изнесе на светлост, и пред Црквом је обавеза да том питању приступи. Готово је неизбежно да питање еволуције мимоиђе преиспитивање и тумачење од стране Васељенске, Апостолске и Католичанске Цркве.

Моја маленксот овом питању озбиљно приступа и референце којима се служим могу бити само библијске, догматске и научне када је реч о тумачењу еволуције као последице Адамовог пада. Дакле, као што сам већ рекао, решавање овог проблема још није било у оптицају, па је то разлог зашто не постоје референце о томе.

Заправо, постоје разна савремена тумачења. Међутим, међу тим тумачењима налазе се и проблематична, која уче о Адаму као оном који ипак није узрочник свих људи. Према томе, да бисмо задржали непромењивим догмат о Адаму као узрочнику људи, морамо се послужити расположивим средствима. Та средства сам већ навео као библијска тумачења, догматска учења и научне савремене теорије. О томе можете прочитати из мојих претходних текстова на овој теми. Време је пред нама да ово питање још више унапредимо.

Кад год могу, трудим се да се уздржим од коментара на темама о еволуционизму (а подсетио бих учеснике у расправи да је ово ипак тема о трагичном земљотресу у Јапану и да се отишло у дигресије које су на ивици спама).

Али ипак, овај Миланов став (на сву срећу наглашено ЛИЧНИ) је ипак тешко оставити без коментара.

Милане, мислим да није услуга догматици да се у предање на силу угура ТЕ, "Велики Прасак" и слично. Заиста, "произвео" си мишљење које није незанимљиво, али с којим се, верујем, велика већина верника или атеиста неће сложити. Дозволите ми да нас све подсетим да и највећа и најозбиљнија православна помесна Црква - руска, није себи допустила да се олако упусти у надгорњавање са савременом науком.

Лично, мишљења сам да наука још увек није открила све одговоре на тему настанка света и живота и ми заправо не знамо да ли ће и на који начин нека будућа открића можда и потврдити неке наводе откривења. С друге стране и теологија постоји као наука (а не нека музејска структура за очување догмата), зато што у својим тумачењима још увек није дала последњу реч. Лично, не бих се усудио да се прогласим ни богословски ни научно компетентним да у смислу настанка света и живота нудим било какве сопствене хипотезе (о теоријама да и не говорим).

Ово што је Милан написао, правилно је нагласио као СВОЈ ЛИЧНИ СТАВ, на који сваки члан Цркве свакако има право - али, скренуо бих пажњу да то није став остатка уредништва, а поготово не став Цркве (који се, у православљу, дефинише само кроз саборску рецепцију).

А сада бих учеснике расправе замолио да се врате теми о земљотресу у коју је чак и помало неукусно уносити оваква разматрања.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

.....

Дозволите ми да нас све подсетим да и највећа и најозбиљнија православна помесна Црква - руска,

.....

.....

правилно је нагласио као СВОЈ ЛИЧНИ СТАВ, на који сваки члан Цркве свакако има право - али, скренуо бих пажњу да то није став остатка уредништва, а поготово не став Цркве (који се, у православљу, дефинише само кроз саборску рецепцију)

......

jel i ovo boldovano:

СВОЈ ЛИЧНИ СТАВ, на који сваки члан Цркве свакако има право - али,..

није став остатка уредништва, а поготово не став Цркве

:)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

А сада бих учеснике расправе замолио да се врате теми о земљотресу у коју је чак и помало неукусно уносити оваква разматрања.

Појава земљотреса је последица еволуције планете Земље и померања тектонских плоча. Ова тема није започета у граници случаја у Јапану, већ као питање атеисте зашто постоје земљотреси из перспективе хришћана.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Појава земљотреса је последица еволуције планете Земље и померања тектонских плоча. Ова тема није започета у граници случаја у Јапану, већ као питање атеисте зашто постоје земљотреси из перспективе хришћана.

Tako je! I na to pitanje  i posle 10 strana ja nemam odgovor.

Do sada sam cuo na ovoj temi vrlo razlicita religijska misljenja  o zemljotresima. Ocigledno da ni sami vernici nisu bas nacisto s tim tako da imamo

1- MIlanovo vidjenje (spoj religije sa evolucijom i geologijom)  (necu stavljam linkove ima vise postova)

2- Zemljotresi su posledica iskoriscavanja prirodnih resursa. (mada ovo bas  i nije religijsko obrazlozenje a nije bas ni razumski mnogo validno)  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381424.html#msg381424

3- Bog je tako odlucio a ni on sam ne moze da promeni svoju odluku  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381428.html#msg381428

4- Zemljotrese izazivaju ljudi svojim nacinom zivota (?!) https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381523.html#msg381523

5- Zemljotresi nemaju apsolutno nikakve veze s bogom  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381530.html#msg381530

A pored svih naglabanja pobednik:

6- ne postoji "Crkveno misljenje" o tim pitanjima  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381973.html#msg381973

Sad se samo stavite na moje mesto pa mi recite sta ja da mislim? KOme da verujem?

Jel bog uredio da bude zemljotres ili nije? Ako jeste, zasto jeste? Ako nije zasto ga uopste pominjemo?

Подели на овим сајтовима

Tako je! I na to pitanje  i posle 10 strana ja nemam odgovor.

Do sada sam cuo na ovoj temi vrlo razlicita religijska misljenja  o zemljotresima. Ocigledno da ni sami vernici nisu bas nacisto s tim tako da imamo

1- MIlanovo vidjenje (spoj religije sa evolucijom i geologijom)  (necu stavljam linkove ima vise postova)

2- Zemljotresi su posledica iskoriscavanja prirodnih resursa. (mada ovo bas  i nije religijsko obrazlozenje a nije bas ni razumski mnogo validno)  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381424.html#msg381424

3- Bog je tako odlucio a ni on sam ne moze da promeni svoju odluku  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381428.html#msg381428

4- Zemljotrese izazivaju ljudi svojim nacinom zivota (?!) https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381523.html#msg381523

5- Zemljotresi nemaju apsolutno nikakve veze s bogom  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381530.html#msg381530

A pored svih naglabanja pobednik:

6- ne postoji "Crkveno misljenje" o tim pitanjima  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg381973.html#msg381973

Sad se samo stavite na moje mesto pa mi recite sta ja da mislim? KOme da verujem?

Jel bog uredio da bude zemljotres ili nije? Ako jeste, zasto jeste? Ako nije zasto ga uopste pominjemo?

Како коме да верујеш????  1414_feel

Па мени, наравно.... :cheesy:

А можда си и поверовао, па баш зато у набрајању ниси поставио и мој одговор

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12056.msg382131.html#msg382131

:):drugarstvo: :drugarstvo:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Znam, ali mi nije imao puno smisla pa ga nisam ni pomenuo...  whackado

Salim se, tvoj poduzi post ima puno nelogicnosti pa bih morao pasus po pasus da citiram i da ukazujem na stvari koje su mi nejasne... nisam hteo toliko da opteresujem ovu temu. mada ako si rad da odgovoris na ta moja pitanja  i sugestije, uradicu to nije problem... (da uopste ne pocinjem dzabe ako nisi)

Подели на овим сајтовима

Znam, ali mi nije imao puno smisla pa ga nisam ni pomenuo...   bleh

Salim se, tvoj poduzi post ima puno nelogicnosti pa bih morao pasus po pasus da citiram i da ukazujem na stvari koje su mi nejasne... nisam hteo toliko da opteresujem ovu temu. mada ako si rad da odgovoris na ta moja pitanja  i sugestije, uradicu to nije problem... (da uopste ne pocinjem dzabe ako nisi)

Не мислим да би цитирањем пасуса, како би указао на ствари које су Ти нејасне, оптеретио тему. Моје присуство на форуму, а искрено верујем и већине људи ако не и свих који су овде, нема за циљ испољавање својих фрустрација или фикција, већ жељу да једни другима, искреним и пристојним речима, сведочимо себе, без жеље да се ико промени, већ са циљем да свако о себи размишља.

Тако, биће ми посебно задовољство, да својим ограниченим образовањем и слабом речитошћу (чега сам свестан и молим те да узмеш у обзир), покушам да разјасним, шта сам својим писањем хтео исказати.

greengrin :drugarstvo: :drugarstvo:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...