Jump to content

Bog i zemljotres!

Оцени ову тему

cloudking

Препоручена порука

Већ сам питао, шта тек рећи за астероиде? Погледајте са неким јачим двогледом Месец и колико има кратера на њему. Космос од почетка нама познатог постојања постоји на један хаотичан и динамичан начин носећи распадљивост и разарања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 300
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Петре, рекао сам за изјаву Александра Богдановића чији сам текст цитирао, а не у вези изјаве Патријарха Иринеја. Нисмо се споразумели.

ok

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

evo malopre rokno jedan u Turskoj od 6 stepeni

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Odgovor na davno postavljeno pitanje: zbog naših zlodjela (zagađivanje zraka, siječa šuma, isušivanje močvara, otrovni plinovi, atomska testiranja itd.) pati savršen poredak koji je Bog stvorio i ravnoteža je poremećena stoga dolazi do velikih kiša, požara, uragana, potresa. Nije Bog poslao poplave po Australiji ili uragane po SAD-u već naša teška industrija koja zagađuje i mijenja strukturu zračnih kolebanja, zagrijava planet, remeti odnos kisika i ugljičnog dioksida bla bla..

А земљотреса и урагана није било пре савремене цивилизације? И сасвим случајно се земљотреси јављају тамо где се тектонске плоче додирују, а урагани у супротпским и тропским пределима.  :)

Pa kako zasto? Znas da pre potopa nije bilo kise ni duge(srecom pa bliski istok ne obiluje vodopadima joooj).

Ako to prolazi sto ne bi proslo ovo da nevremena i katastrofe izazivaju ljudski gresi.

znam da ću izazvati gnjev naučne forumske vaseljene svojom neznavenošću,ali ja ovo moram da kažem u takvom sam raspoloženju večeras:

(ukoliko nekoga uvrijedim neka mi odbije na inaćenje)

zašto ste tako malovjerni,a šta bi sa onim ukoliko imate vjere koliko zrno gorušično moći ćete reći ovoj gori da se podigne i baci u more

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

zašto ste tako malovjerni,a šta bi sa onim ukoliko imate vjere koliko zrno gorušično moći ćete reći ovoj gori da se podigne i baci u more

Evo ja kao ateista mogu da kazm da ne samo da nisam "uvredjen" nego mislim da je ovo potpuno tacno... samo nema veze sa bogom...

koji ocigledno ima veze sa zemljotresima... bar tako kaze patrijarh a on nije dzabe vrhovni duhovni vodja pravoslavne srbije... njemu se valjda veruje...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

znam da ću izazvati gnjev naučne forumske vaseljene svojom neznavenošću,ali ja ovo moram da kažem u takvom sam raspoloženju večeras:

(ukoliko nekoga uvrijedim neka mi odbije na inaćenje)

Potpisujem od riječi do riječi.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Nije u pitanje nase maloverje jer svakao da verujemo da bi sa dovoljnom verom mogli gore cupati u more

saditi ali ovde nije pitanja da li mi verujemo da je takav potencijal dato coveku. Nego se radito o tome da

se negira cinjenica da se uzasne katastrofe poplave, virusi, urgani, pozari, erupcije vulkana dogadjaju

nezavisno od bilo kakvog gresnog delovanaj coveka. Jer su se takve katastrofe desvale stotinana miliona

godina samo ovde na nasoj planeti, a tek sta je bilo na ostalima, kad uopste nije bilo ljudi koji bi delovali

gresno ili pravedno.

Подели на овим сајтовима

Evo ja kao ateista mogu da kazm da ne samo da nisam "uvredjen" nego mislim da je ovo potpuno tacno... samo nema veze sa bogom...

koji ocigledno ima veze sa zemljotresima... bar tako kaze patrijarh a on nije dzabe vrhovni duhovni vodja pravoslavne srbije... njemu se valjda veruje...

Njegova rec za nas ni na koji nacin nije obavezujuca.Isto kao sto se sa blazenopocivsim patrijarhom Pavlom ne slazem oko vise pitanja.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

kako oces... meni je i dalje fascinantno da je normalno da dva pravoslavca imaju dijametralno suprotne stavove po pitanju "Da li bog izaziva zemljotrese"... a ova prica potvrdjjuje da ni za poznavaoce religije tj. njene poglavare, te stvari nisu najjasnije...

Подели на овим сајтовима

Не слажете се са Патријархом - атеиста зато што не верује, а остали зато што недостаје расуђивање.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta nije jasno u patrijarhovoj izjavi da je moralno i duhovno stanje ljudi povezano sa prirodnim katastrofama,kojima nas Bog opominje zbog nasih greha.

I ja to isto pitam... jer ima na ovom forumu podosta vernika koji kazu da bog ne utice na prirodne katastrofe i da bog ne kaznjava  i ne opominje vec samo voli... al sta ja znam... ja samo gledam okolo ;)

Подели на овим сајтовима

Стање природе у којој се налазимо јесте последица првородног греха, односно последица Адамовог пада. У том смислу сви сносимо одговорност јер смо кроз природу наследили пало стање а уједно и одговорност боголиких бића - као Адам.

Неспоразум еволуциониста који верују у Бога јесте у томе што категорију времена посматрају као непромењиву и апсолутну. Зато, еволуцију наше пале творевине тумаче као првобитно стварање Божије, као да Адам и Ева носу могли постојати пре пале творевине.

Уверавам овде присутну братију, да чак и савремена наука учи о релативности времена, и да је могуће да време, истовремено, различито траје за две или више особа. О томе говори и јеванђелска догматска ставка о релативности времена из Друге посланице апостола Петра.

Потребно је само да и ову могућност узмемо у обзир.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ако Бог СТВОРИТЕЉ ОВОГ СВЕТА постоји на какав то црни начин он није одговоран за страдање и смрт природе?

Ако је Бог створио овај свет без страдања и смрти, а страдање и смрт су настали после својевољног одвајања човека од Бога онда јесте одговоран човек, а не Бог.

Ако сам ти Ја дао право да прођеш овом улицом ако Ми платиш рекет, а твоје страдање и смрт су настали после твог својевољног одбијања да Ми платиш рекет, онда јеси одговоран ти а не Ја.

Само како ли то својевољно одвајање, ако је то уопште и било, а није, имплицира постојање страдања и смрти? Ако моја сестра не жели да ишта има са мном јер ја то имам права да је убијем, а тек њену децу? То што ти причаш је ''моралност'' тиранина и крвника, дакле потпуна негација моралности.

Сем тога одговоран значи неко ко ће одговарати за своје поступке некоме ко има власт над њим и ко може да му суди. Другим речима одговоран може бити само човек.

Дакле Бог је себе својом моћи ставио ван било каквог закона и одговорности, као најгори криминалци и мафијаши што раде. Јел то твоја моралност? Моћ једнако право да се ради шта хоће? Моћ без одговорности и моралности? Себи прилепљујеш оно најгоре и најогавније примитивно виђење моралности (рекао би средњевековно, али заправо више одговара бронзаном добу). Зар те после овакве изјаве није стид?

Овде је реч о аргументу да АКО бог постоји по опису хришћанства, онда није моралан.  

Моралан значи бити онакав какав већина сматра да неко треба да буде и да је добро.

Ако сам мислио да не можеш дубље да потонеш после оне преходне изјаве, сад си себе покопао цементом. Стварно... прочитај ти то још једном!

Ако Бог постоји Он је апсолутна већина.

Као и у било каквој диктатури где глас диктатора вреди више од остатка популације. Ти Бога дакле доживљаваш као великог диктатора на небу.

Друго, шта фали хришћанском опису Бога. Шта фали заповести волите једни друге, друга је ствар што многи хришћани то не спроводе.

И сам врло добро знаш да се хришћанство не зауставља само на томе да се међусобно волимо. Ево ја се држим тога и није ми никаква религија потребна. Оно што ''фали'' хришћанском богу, ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ, су следеће ствари: Проблем Зла, о коме овде причамо, начин на који хришћанство ''решава'' Проблем Зла окривљујући човека и човечанство, као што се ради на овој теми, и на крају, Проблем Пакла.

Дакле по вама људи су се САМОВОЉНО одвојили од бога тиме што су појели са дрва спознаје Добра и Зла (дакле донели одлуку ПРЕ него што су спознали добро и зло!), да би онда САМОВОЉНО најмање пар стотина хиљада година, где год то одлучите да напрасно убаците Адама и Еву у палеолошки континуум, патили од свих могућих болести, гладовања, елементарних непогода и других мука, и да би онда на крају кад умру после таквог живота САМОВОЉНО одлучили да тиме што не прихвате неизмерну божију љубав били мучени, или мучили сами себе, шта год, за читаву вечност. И бог нема никакве безе са тим! Вала, мени све то личи на то кад те силеџија више пута звекне сопственом руком па те пита што се удараш.

За солидну количину зла за које човек ЈЕСТЕ био одговоран су одговорни лоши услови у природи које смо тек од недавно неутралисали и сиромаштво које смо тек у 20. веку почели да искорењујемо.

Ја се надам да видиш и сам колико је ово шупље. Значи ови наши тајкуни и ловатори су добрице, а ми сиротиња раја смо битанге. Значи клинац који поломи све по кући јер му мама није купила Рибок патике је у праву, није могао другачије, такви су му били природни услови.

Наравно да НЕ. Него значи да што је друштво економски јаче то има већу моћ да се избори са битангама, лоповима и криминалцима у својим редовима. Такође значи да кад ти голи живот не виси о концу као и дан данас још увек у деловима африке, мања је мотивација да чиниш зло другима. Такође значи да са већим економским  стандардом и ниво образовања је такође већи (није џаба онај ПИСА тест скоро савршено корелисан са економском моћи земље) те добри људи много ређе из незнања и религијски инспирисаног сујеверја чине злодела (као на пример родитељи који жртвују рођено дете да би им бог кише учинио да падне киша).

Замисли да ти неки човек каже ''Доказ моје љубави према теби је што те нисам убио иако си ме критиковао, а могао сам''? На шта би то личило?

Ако се на њега не односе никакве моралне ни законске норме,...

Ко каже да се не односе? Ти? На свако свесно и самосвесно биће које постоји се односе моралне норме, и ако ви претендујете да тај ваш бог постоји него шта него да се и на њега односе моралне норме.

И узгред, шта ћемо са децом у Индонезији која су страдала од великог цунамија из 2004. Бог њих није волео?

Не мора да значи. За тебе и мене и једна година живота више значи пуно, а ономе који је нестворен и вечан нема разлике између једне и хиљаду година. Уколико такав постоји, наравно.

Дакле тај ваш свемоћан бог нема моћ да зумира и на људском нивоу сагледа патњу, упркос томе што је наводно већ једном у људском облику сишао на земљу?

Чисто застрашивање.

Не, већ кућно васпитање.

Џаба теби сво кућно васпитање овог света са таквим виђењем моралности. Али добро, не верујем да си заиста такав на било ком практичном нивоу. Само, вера те тера да оправдаваш поступке који су недвосмислено неморални у циљу одбране твог бога, тј. Твог виђења бога, од критике.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...