cloudking Написано Март 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Pa vi... vojnici :cheesy: ja ne umem sa oruzijem ja sam ateista... A do tada, evo ova cura prilicno dobro objasnjava i daje odgovore na neka od mojih ranijih pitanja пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 A do tada, evo ova cura prilicno dobro objasnjava i daje odgovore na neka od mojih ranijih pitanja :cheesy: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=UcikNCsilHk Strasno kako su se ljudi primili. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=R8uwpYRL15E Inace - niko nije odgovoran za misljenja nekog drugog, osim ako ga bas on nije tome naucio. Tako da ovo besomucno strawmanovanje i generalizacije sa tvoje strane ne vode nicemu, osim mozda lecenju tvoji frustracija. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 17, 2011 :cheesy: Tipicno bezanje u vredjanje... Ako mi prigovaras da lecim svoje frustracije trazenjem odgovora, to samo znaci da se projektujes, i da zapravo ti imas problem sa frustracijama... imas na netu sve o tome. Nije neizlecivo... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Tooltime je kralj! :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Tooltime je kralj! :cheesy: Kazi ^^ пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 :cheesy: Tipicno bezanje u vredjanje... Ako mi prigovaras da lecim svoje frustracije trazenjem odgovora, to samo znaci da se projektujes, i da zapravo ti imas problem sa frustracijama... imas na netu sve o tome. Nije neizlecivo... Pa forum je - moramo malo da se vredjamo - fine razgovore mogu da imam kad hocu .Pretpostavljam da pratis Atheist Expiriance emisiju. Matt Dilahanty ima jedan lep manira da kad prica sa covekom uvek pokusa dobro da sazna koji su njegovi stavovi, i ako kritikuje - kritikuje te stavove. Sve drugo je potpuno besmisleno . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Lepo si napisao Inace - niko nije odgovoran za misljenja nekog drugog, osim ako ga bas on nije tome naucio. Po toj definiciji je jasno da je religija odgovorna za misljenja vernika... :cheesy: Jer vidis ovde se ponose time sto svako tumaci religiju na svoj nacin jer trazi svoje unutrasnje saglasje, a ja kazem da je upravo to izvor vecine zala u svetu, iako ga vernici karakterisu kao konstantu, jer otvorenost interpretaciji direktno daje gorivo budalama da rade najstrasnije stvari u ime tog izmilsjenog boga i iz potrebe ocuvanja svoej religije. Da ne pricam o tome, da je pripadnost religiji geografski uslovljena i niko od ovih velikih pravoslavaca na forumu ne bi umeo rec da zucne o svetom trojstvu da su kojim slucajem rodjeni u ... Pakistanu... Ali neeee... "moja religija je jedina ispravna" пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Jer vidis ovde se ponose time sto svako tumaci religiju na svoj nacin jer trazi svoje unutrasnje saglasje, a ja kazem da je upravo to izvor vecine zala u svetu, iako ga vernici karakterisu kao konstantu, jer otvorenost interpretaciji direktno daje gorivo budalama da rade najstrasnije stvari u ime tog izmilsjenog boga i iz potrebe ocuvanja svoej religije. Ne, prijatelju, uzrok svih zala u svetu su totalitarizmi, svi oblici kroz citavu istoriju, a ne necija licna filozofija metafizike. Istina je da su totalitarizmi zajedno sa njihvoim kreatorima i advokatima uvek gledali sa podvuku pod neku religiju jer su znali da ce tako lakse da zavedu sto vece mase ali to nema nikakve veze (bar ne sa vecinom) sa samim tim religijama. Da ne pricam o tome, da je pripadnost religiji geografski uslovljena i niko od ovih velikih pravoslavaca na forumu ne bi umeo rec da zucne o svetom trojstvu da su kojim slucajem rodjeni u ... Pakistanu... Ali neeee... "moja religija je jedina ispravna" Dajes prilicno grandiozne i deterministicke predikcije za jednog open minded freethinikera kad je rec o ovim stvarima. Jel bi ti ume red da zucnes o svojim studijama u inostranstvu da si se rodio u nekom selu u Africi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Necu da ti prokomentarisem jer si (pogresno) mislio da ce zamena teza da ti prodje... nije ti prosla пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Necu da ti prokomentarisem jer si (pogresno) mislio da ce zamena teza da ti prodje... nije ti prosla Ajde. 0110_hahaha A zasto je to zamena teza? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 necu da ispadne da ucim moderatore svom poslu ali ovde se odavno ne govori o "bogu i zemljotresu" 0110_hahaha Lepo sam skrenuo paznju, samo me niko ne slusa... Samo ne zaboravite na temu, ako zelite da se bacite na prethodne razgovore da nadjemo link... 0110_hahaha "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 @dragisa Тешко је разумети из прве руке ово о чему говорим. Мораш замислити да читав садашњи космос, који постоји од Великога праска, није постојао на садашњи начин већ на другачији, а то је било време пре пада Адамовог. Када је Адам пао, тада је целокупна творевина, заједно са категоријом времена, пала у (ново) трагично постојање - које је нама познато као почетак постојања од Великога праска. Пошто је време релативно, Адам и Ева су тренутно изгнани из првобитног постојања - врта едемског -, на земљу. ,,И Господ Бог изагна га из врта едемског да ради земљу, од које би узет'' (1Мој.3,23). Начин на који се ово десило можемо разумети једино ако прихватимо догматско (= јеванђелско) учење о релативности времена, апостола Петра, Друга посланица, 3. глава, 8. стих: ,,Али ово једно да вам не буде непознато, љубазни, да је један дан пред Господом као хиљаду година, и хиљаду година као један дан''. Другим речима, категорија времена не представља апсолутну величину, и подложна је релативности. Тако можемо претпоставити да су Адам и Ева (доспели) изгнани на Земљу пре око 10 000. година. Релативност времена се огледа у томе што је еволуција космоса од тренутка Великога праска трајала преко 13. милијарди година, док су Адам и Ева, који су узроковали пад творевине са почетком у Великом праску, тренутно ,,обучени у кожне хаљине'', то јест добили тела каква сада имамо, и ,,изгнани'' на Земљу на којој сада живимо. Ово је објашњење зашто је појава земљотреса и уопште трагичног постојања творевине, последица пада Адамовог, односно пада целокупне творевине. Природа постоји начином палог стања које је узроковао Адам, а постојање пре палог стања било је пре Великог праска. Сама чињеница Великог праска карактерише пало стање, носећи смрт и жалост. Ово је мишљење моје маленкости које није опште. Међутим, остаје отворено питање какав ће Црква да дâ одговор савременим притисцима на библијску веру. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Lepo sam skrenuo paznju, samo me niko ne slusa...Predlazem ti da se prebacis na Aleca Guinnessa - ima autoritet da ti skoci provereno 4chsmu1 0203_cool. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 @Milan ja tebe razumem sta ti hoces da kazes ali ti mene ne razumes sta ja tebe pitam. dakle jano mi je to sto pricas u vezi relativnosti vremena i kako je prasak uzrokovan padom, a zbog relativnosti vremena imamo ljude tek od pre nekoliko hiljada godina. u ovo sve ne ulazim, mozda jeste tako mozda nije, ne znam. ono sto ja tebe pitam je sledece: ti ukazujes da su Adam i Eva posle pada bili izgnani NA ZEMLJU. akcenat je od nekud NA zemlju. dakle ako ja tebe dobro razumem oni su po tvom shvatanju bili u nekom drugom prostoru koji nije ova tvorevina koja nas trenutno okruzuje (konkretno nasa planeta zemlja), vec su iz nekog drugog "prostora" izgnani NA ZELMNJU. voleo bi da za takvu tvrdnju, ako sam je dobro shvatio, izneses bilo kakvu referencu na osnovu koje bi se tako nesto moglo i pomisliti. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Већ сам објаснио али потребно је да то урадим на још неки начин. Покушај да претпоставиш да целокупан космос заједно са нашом планетом Земљом, није постојао - у времену пре пада Адамовог - на садашњи начин. Дакле, космос и Земља су еволуирали кроз Велики прасак као последица пада Адамовог. На који начин је творевина постојала пре пада Адамовог није могуће епистемиолошки објаснити. Књига постања говори нам о категоријама које у садашњем постојању нису могућне, што значи да је творевина у времену пре пада Адамовог постојала на другачији начин, а то наводи на претпоставку да Велики прасак јесте почетак постојања после пада Адамовог. Да бисмо разумели одговор на Твоје питање потребно је да разумемо како постоји творевина, а то се односи на категорије простора и времена. Пошто си већ рекао да разумеш претпоставку, да је творевина доживела пад заједно са категоријом времена тако да је пало постојање почело Великим праском, онда мораш разумети и чињеницу, да је категорија времена неодвојива од категорије простора, и да је у паду творевине такође и категорија простора доживела пад. Другим речима, Велики прасак је почетак палог постојања заједно са категоријама времена и простора. Према томе, када питаш ,,одакле је Адам изгнан на земљу'', одговор је да је изгнан из времена и простора пре пада у време и простор после пада, односно из творевине пре пада у творевину после пада. Овде се огледа чињеница и догмат о релативности времена (2Пет.3,8), односно могућност да Адам и Ева тренутно заобиђу период еволуције космоса од Великог праска који је трајао преко 13. милијарди година, и буду постављени, тачније речено ,,изгнани'' и ,,обучени у кожне хаљине'' (тела која сада имамо), на Земљу у периоду око 8. хиљада година пре нове ере. Друга важна претпоставка је та да су у периоду еволуције настали људи од антропоморфних мајмуна, примата и других облика, што се тумачи као стварање људи кроз грех Адамов, односно кроз Велики прасак и еволуцију као последице пада Адамовог. Наука потврђује да се еволуција човека од примата одвијала око 70. милиона година, да су се неандерталци појавили пре око 100. хиљада година, а човек као што је данас пре око 50. хиљада година. Пре око 10. хиљада година појавила се пољопривреда а потом грнчарство у области азије. Овај период, то јест 8. хиљада година пре нове ере, представља доба када су се појавили Адам и Ева, изгнани из постојања (творевине = простора и времена) пре пада, односно из постојања пре Великога праска, еволуције космоса, Земље, биолошког света и људи. Током следећих миленијума остварено је сједињење и мешање између Адамових потомака, рођених од Еве и оних који су настали еволуцијом. Адам је узрочник и једних и других, односно свима нама данас. Чак се и за ову претпоставку могу узети библијски стихови 6. главе Прве књиге Мојсијеве, а може се такво тумачење узети и за случај Каина који је после убиства брата отишао у други крај земље где је нашао себи жену, итд. - ова жена Каинова могла је бити из племена еволутивних људи. Дакле то је моје мишљење и расположен сам да чујем свако друго. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука