-Владимир- Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 Ево још пар питања од мене: 1. Ако се осећате угрожени од неких верника и неких религија, зашто сте против свих ? 2. Ако су религије узрок већине ратова и зала, а религије је створио човек, значи узрок већина ратова и зала је човек. Који је онда смисао борбе против религија ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 2. Ако су религије узрок већине ратова и зала, а религије је створио човек, значи узрок већина ратова и зала је човек. Који је онда смисао борбе против религија ?ovo uopshte nije istina. chak postoji i rachunica, od svih ratova u istoriji 7% su bili verski. cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 2. Ако су религије узрок већине ратова и зала, а религије је створио човек, значи узрок већина ратова и зала је човек. Који је онда смисао борбе против религија ?ovo uopshte nije isticha. chak postoji i rachunica, od svih ratova u istoriji 7% su bili verski. То је Спукијев став а не мој. Али суштина је да је за атеисте Бог људска творевина. Ако је тако онда корен проблема остаје, остаје човек. Који је смисао онда покушавати на темељима од тако труле грађе као што је човек сазидати било шта трајно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 Odgovori na nova pitanja: 1. Nisam protiv svih - čak nisam ni protiv religija generalno... Neki od mojih prijatelja su vjernici - čak bih sebe mogao zamisliti i u braku sa ženom koja je vjernik... Isto se osjećam ugroženo od strane nekih ateista npr. komunista koji religiju zamjenjuju novom ideologijom koja je u suštini takodje anti-naučna anti-racionalna i koji bi da religiju protjeruju najstrašnijim nasiljen i uništavanjem crkava i manastira... 2. Taj ti argument otprilike dođe - ako vjeruješ u čovječanstvo i fasciniran si ljudskim umom koji je predivne stvari stvorio (vjerujem i jesam) kako onda da možeš osuđivati patologije masovnih ubica koji su takodje rezultat tog ljudskog uma... E pa - mogu - svemu sudim prema djelima koji iza njega ostaju... I još nešto - vi vjerovatno imate stereotip o nama ateistima koji pišemo na ovakvim forumima kao nekim bogoborcima koji cijeli život posvećuju borbi protiv religije i koji smisao života vide u tome - što ne može biti dalje od istine... Mislim da većina mojih poznanika i ne zna da sam ateista... Nisam u ormaru - kada se god u priči nađe neka religiozna tema (npr. kad neko izvede neku smješnu tvrdju kako je na religiji zasnovana naša moralnost) ja ću svoje reći - ali ne vrti mi se sve oko religije... Ipak mislim da bi smješno i neiskreno od nas da te naše stavove krijemo da ne bi tobože povrijedili vaša religijska osjećanja... Ja sa većinom ljudi na ovom forumu nemam problema i mogu ih zamisliti i kao najprisnije prijatelje - ipak i ako dođemo do te teme - i prema svojim najprisnijim prijateljima bih bio potpuno iskren i kada se dotaknemo teme religija bih rekao šta mislim o tome... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 1) Како можете да не верујете у Бога а да претходно само неверје не изградите на вери јер кроз веру демантујете постојање Бога? Другим речима, кажете да не верујете али уствари верујете да не верујете. 2) Зашто се осећате угроженим од Бога ако Бог не постоји? 3) Како можете било какав став да изнесете о Богу ако Он не постоји? Да бисте рекли да Бога нема, ви Га прво замишљате као постојећег да бисте могли да изнесете став о њему. Међутим, ако Га већ препознате као постојећег како можете да негирате онога ко има постојање? Не могу да кажем да не постоји онај ко не постоји јер онда не бих имао било шта да кажем о ономе што нема постојање? 1. Ja ne verujem da ne verujem ... ja prosto ne znam da li je to istina ... kao sto ne znam da li na planeti X ima vode ili nema ... 2. Ne osecam se ugrozenim ... 3. No comment facenew22222222 "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 Odgovori na nova pitanja: 1. Nisam protiv svih - čak nisam ni protiv religija generalno... Neki od mojih prijatelja su vjernici - čak bih sebe mogao zamisliti i u braku sa ženom koja je vjernik... Isto se osjećam ugroženo od strane nekih ateista npr. komunista koji religiju zamjenjuju novom ideologijom koja je u suštini takodje anti-naučna anti-racionalna i koji bi da religiju protjeruju najstrašnijim nasiljen i uništavanjem crkava i manastira... 2. Taj ti argument otprilike dođe - ako vjeruješ u čovječanstvo i fasciniran si ljudskim umom koji je predivne stvari stvorio (vjerujem i jesam) kako onda da možeš osuđivati patologije masovnih ubica koji su takodje rezultat tog ljudskog uma... E pa - mogu - svemu sudim prema djelima koji iza njega ostaju... I još nešto - vi vjerovatno imate stereotip o nama ateistima koji pišemo na ovakvim forumima kao nekim bogoborcima koji cijeli život posvećuju borbi protiv religije i koji smisao života vide u tome - što ne može biti dalje od istine... Mislim da većina mojih poznanika i ne zna da sam ateista... Nisam u ormaru - kada se god u priči nađe neka religiozna tema (npr. kad neko izvede neku smješnu tvrdju kako je na religiji zasnovana naša moralnost) ja ću svoje reći - ali ne vrti mi se sve oko religije... Ipak mislim da bi smješno i neiskreno od nas da te naše stavove krijemo da ne bi tobože povrijedili vaša religijska osjećanja... Ja sa većinom ljudi na ovom forumu nemam problema i mogu ih zamisliti i kao najprisnije prijatelje - ipak i ako dođemo do te teme - i prema svojim najprisnijim prijateljima bih bio potpuno iskren i kada se dotaknemo teme religija bih rekao šta mislim o tome... Наравно да треба бити искрен и разбијати стереотипе, зато форум и служи. Извини ако сам те узрујао, стекао сам утисак из твог поста да сматраш да су ратни злочинци, иначе дивни људи који никог не би повредили да нису били припадници различитих вера,тј. да мислиш је вера крива за то да ли је човек добар или лош. Моја грешка,нисам желео никога да увредим. 2.Пре сам мислио нешто рецимо, као када би на суђењу осудили нож а убицу пустили на слободу. То јест оно што ме је занимало је, чиме би заменили веру у Бога, пошто ми је мало иронично не веровати у Бога јер нема доказа, а веровати у човека за кога има хиљаде доказа да је изузетно нестална и пропадљива вредност, и куда би то водило. ПС: Наша моралност и систем вредности и јесу засновани на религији. Углавном су заједнички за све хришћанске земље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2011 Морам да признам да ми се сваки проговор овде допао на свој начин. Без обзира што нас неке разлике деле, донекле можемо да реализујемо дијалог без усиљеног наметања ставова. Али, ово што Ксио прича је тотални фијаско. Он смешта у исту раван "нормалне" хришћане са неким екстремистима, "цепачима", људима који су се злурадо понели на геј паради, итд. Мислим, то једва да је неки аргумент, а камоли могућност за дијалог. Ајде кад прво искристалишеш шта је шта и ко је ко у овој причи, дођи на дебату. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 Наравно да треба бити искрен и разбијати стереотипе, зато форум и служи. Извини ако сам те узрујао, стекао сам утисак из твог поста да сматраш да су ратни злочинци, иначе дивни људи који никог не би повредили да нису били припадници различитих вера,тј. да мислиш је вера крива за то да ли је човек добар или лош. Моја грешка,нисам желео никога да увредим. 2.Пре сам мислио нешто рецимо, као када би на суђењу осудили нож а убицу пустили на слободу. То јест оно што ме је занимало је, чиме би заменили веру у Бога, пошто ми је мало иронично не веровати у Бога јер нема доказа, а веровати у човека за кога има хиљаде доказа да је изузетно нестална и пропадљива вредност, и куда би то водило. ПС: Наша моралност и систем вредности и јесу засновани на религији. Углавном су заједнички за све хришћанске земље. Niti sam se uvrijedio niti si me potresao... Opušteno - nismo mi ateisti od stakla i baš zato me iznervira kada se pojedini vjernici prave da oni jesu od stakla (npr. oni koji su cijelu frku digli zbog stripa sa muhamedom)... 2. ne shvatam takvo omalovažavanje čovjeka i dostignuća čovječanstva... Ljudsko društvo je preživjelo sve i svašta i iako se nikada nije činilo da nešto brzo napredujemo, i iako to nije bio linearni napredak već je bilo i regresija i dugih stajanja na mjestu, put koji smo prešli je zapanjujući... I to u svakom pogledu - sociološkom, ekonomskom, tekničkom, naučnom... Čovjek kao individua - ljudsko biće je propadljivo - ljudska djela nisu... Naravno - i dalje smo daleko od savrešenstva koje vjerovatno nikada nećemo ni dostići... Moral - fino ponašanje prema drugima - postoji i kod drugih životinja, postoje dobri dokazi da se i kako se razvio evolucijom... Naravno - pod moral i etiku podrazumjevam suštinska moralna pitanja - zlatno pravilo i to, a ne lažna moralna pitanja tipa homoseksualizma i abortusa koja zaista potiču iz religija... Nice Guys Finish First BBC (Richard Dawkins) 1986 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 11, 2011 Пријави Подели Написано Март 11, 2011 @ Spooky 2. Не покушавам да омаловажим човека, посебно не његова достигнућа, нити сам мислио на телесну пропадљивост човека већ на моралну пропадљивост човека због које су се завршила неуспехом сва друштвена уређења која су обећавала благостање свих људи. Свака грађевина која је за темељ имала човека, срушила се као кула од карата, због његове слабости,на то сам мислио. Једноставно, не могу да видим човека као алтернативу Богу. Откуд онда толики јаз у систему вредности између исламских и хришћанских земаља, па погледај затим каква је била култура маја, астека и северноамеричких индијанаца. Морал у Србији и Европи јесте у основи морал хришћанске цркве, хтео ти то да признаш или не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 @ Spooky 2. Не покушавам да омаловажим човека, посебно не његова достигнућа, нити сам мислио на телесну пропадљивост човека већ на моралну пропадљивост човека због које су се завршила неуспехом сва друштвена уређења која су обећавала благостање свих људи. Свака грађевина која је за темељ имала човека, срушила се као кула од карата, због његове слабости,на то сам мислио. Једноставно, не могу да видим човека као алтернативу Богу. Секуларној социјалној демократији сасвим фино иде. Опште право гласа, скуп неотуђивих слобода појединца као нпр. слобода говора, микс тржишне капиталистичке економије и државе која то надгледа и власник је природних монопола, опште образовање... Ми данас живимо у ери ко би свако све до пре 50 година оценио као чудесну! За њихове стандарде СВИ смо богаташи, а данашњи свет је утопија. На моралном плану смо хиљаду пута моралнији од претходних генерација захваљујући секуларном хуманизму. Права човека нису само фраза или крилатица неке религије која нема намеру озбиљно да их примени него су у великој мери стварност. Сексизам, расизам, крвна освета, насиље... све је у паду и добар део тих ствари су у великој мери ствар прошлости. Такође и научно просветитељству. Ми смо од пре само 400 година од кад смо озбиљно почели да изучавамо природу направили фантастичне кораке и дошли до ствари које тад нисмо могли ни наслутити. Не, него си ти потпуно побркао... све док је човечанство гледало у небеса за решења својих проблема, човечанство је стагнирало... тек кад се усвојила крилатица у се и у своје кљусе је коначно кренуо напредак човечанства. Откуд онда толики јаз у систему вредности између исламских и хришћанских земаља, па погледај затим каква је била култура маја, астека и северноамеричких индијанаца. Морал у Србији и Европи јесте у основи морал хришћанске цркве, хтео ти то да признаш или не. Није, него је морал секуларног хуманизма. Морал у Србији чак и све до почетка 20. века је много сличнији данашњем моралу у исламским земљама него данашњем моралу у Србији. Жена ВЛАСНИШТВО мужа?... Који има право да је бије? (сетимо се Нушића!)...И нема право гласа?... А у школи веронаука? (добро, ту смо од 2003. назадовали)... Затим краљ као беспоговорни владар на земљи са пуним благословом цркве?... Морал хришћанске цркве мало сутра! Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rogi Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 На моралном плану смо хиљаду пута моралнији од претходних генерација захваљујући секуларном хуманизму.a ko su bili pioniri sveg tog super morala? deisti. ou jea 0442_feel cogito ergo deus est Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Секуларној социјалној демократији сасвим фино иде На коју државу мислиш ? Па и ми смо колико ја знам држава са таквим уређењем. Ми данас живимо у ери ко би свако све до пре 50 година оценио као чудесну! За њихове стандарде СВИ смо богаташи, а данашњи свет је утопија. Кажи то радницима пропалих фирми, наркоманима и омладини без наде. И то није ситуација само код нас. Негде прочитах да је просечна цена роба у свету достигла суму од 90е, што је кажу најјефтиније у историји. Далеко смо ми од утопије чак и по средњовековним стандардима. На моралном плану смо хиљаду пута моралнији од претходних генерација захваљујући секуларном хуманизму. Људски морал је релативна ствар, Хуни би рекли да су они моралнији,Римљани да су они, а У Саудијској Арабији би рекли да су они најморалнији, све зависи шта ти је основа по којој се равњаш, а у Европи је то Библија. 1500 година "воли ближњега свог" једноставно не може да остане без свог одраза у култури и моралу. Морал у Србији чак и све до почетка 20. века је много сличнији данашњем моралу у исламским земљама него данашњем моралу у Србији. Жена ВЛАСНИШТВО мужа?... Који има право да је бије? Е сад,... испадосмо гори од Турака, сви тукли своје жене и нико се није заљубљивао нит волео. А толико лепих љубавних песама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Кажи то радницима пропалих фирми, наркоманима и омладини без наде. И то није ситуација само код нас. Негде прочитах да је просечна цена роба у свету достигла суму од 90е, што је кажу најјефтиније у историји. Далеко смо ми од утопије чак и по средњовековним стандардима. Sto volim ovakve apologije koje se sluze falsifikovanjem istorije. Covece jesi li svestan sta pricas?! U srednjem veku je prosecni zivotni vek bio 24 godine a danas je 77!!! Danas jako veliki broj ljudi ukljucujuci i te radnike iz propalih fimri prave svoje zivotne planove na 8 a ne na 4 decenije. Tako da u odnosu na srednji vek ovo sto danas imamo zahvaljujuci naucno tehnoloskom razvoju jeste utopija. Nije nikakva ultimativna utopija jer tako neceg nema ali za ljude od pre 1000 godina jeste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Кажи то радницима пропалих фирми, наркоманима и омладини без наде. И то није ситуација само код нас. Негде прочитах да је просечна цена роба у свету достигла суму од 90е, што је кажу најјефтиније у историји. Далеко смо ми од утопије чак и по средњовековним стандардима. Sto volim ovakve apologije koje se sluze falsifikovanjem istorije. Covece jesi li svestan sta pricas?! U srednjem veku je prosecni zivotni vek bio 24 godine a danas je 77!!! Danas jako veliki broj ljudi ukljucujuci i te radnike iz propalih fimri prave svoje zivotne planove na 8 a ne na 4 decenije. Tako da u odnosu na srednji vek ovo sto danas imamo zahvaljujuci naucno tehnoloskom razvoju jeste utopija. Nije nikakva ultimativna utopija jer tako neceg nema ali za ljude od pre 1000 godina jeste. У основи је јако слично. Имамо оне који газе и они који су гажени. Када си на дну, каква је разлика да ли ћеш ту бити 24 или 80 година. Говорим о осећају беде и понижености великог дела људске популације, о модерном ропству, о обезвредњавању човека. Мислиш ли да су људи из племена која су ван домашаја модерне цивилизације мање срећни од људи у милионским градовима ? Објективно, напредак јесте огроман, али субјективно, не верујем да је просечан човек данас нешто нарочито срећнији него пре 1000 година. Можда има више хлеба, али човек не живи само о хлебу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Добро се држе атеисти, али мислим да ће им коначно ова цица отворити очи. 0205_whistling :huh: :bla: Another Question for Atheists Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука