Jump to content

Vaskrs u Jerusalimu (Hadziluk) - PITANJE

Оцени ову тему

Препоручена порука

@AVE SERBIA - Daleko od toga da ti ne verujem. Naprotiv. I ne samo to, vrlo sam ti zahvalan na onome sto pises. Naravno da mi je svaka informacija u vezi sa ovim dobro dosla. Jedino sto se malo ne slazemo u (kako da se izrazim?) striktnosti pracenja pravila napisanih od strane onih koji na ovoj stvari (ipak je to cinjenica, poprilicno) zaradjuju.

Ali evo pitanja: ja mogu da odem kod drugog svestenika; mogu da mu objasnim svoju situaciju i da racunam de ce me razumeti i dati blagoslov. Onda odem sam u Svetu Zemlju (vec sam kupio avionsku kartu). Da li cu moci da se tamo prikljucim grupi koja je doputovala Dobrocinstvom na pr. i u kojoj je svestenik i ispostujem pravila o kojima pises? Da li ce me svestenik primiti? Da budem iskren, bio bih vrlo iznenadjen ukoliko bi se to desilo.   

Можеш ти да одеш у Свету Земљу када год ти падне на памет..

Али поклоничко путовање се планира годинама, месецима и припрема се духовно за тај пут...и без благослова се неби требало ићи...

Но.1

безбедносни ризици су велики и треба да знаш куда треба да идеш и да се крећеш..

Но.2

Мора да се јавиш пре доласка монасима у манастиру да би те примили...и мораш да имаш благослов за то..

Но.3

Треба негде да спаваш и да једеш..то кошта...са агенцијама-организовано је много јефтиније..

И још доста тога...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Можеш ти да одеш у Свету Земљу када год ти падне на памет..

Али поклоничко путовање се планира годинама, месецима и припрема се духовно за тај пут...и без благослова се неби требало ићи...

Но.1

безбедносни ризици су велики и треба да знаш куда треба да идеш и да се крећеш..

Но.2

Мора да се јавиш пре доласка монасима у манастиру да би те примили...и мораш да имаш благослов за то..

Но.3

Треба негде да спаваш и да једеш..то кошта...са агенцијама-организовано је много јефтиније..

И још доста тога...

Zasto mislis da se ja ne pripremam i ne planiram taj put godinama? (u prvom postu cini mi se da sam upravo i napisao da od uvek sanjam da odem na ovaj put) Mada pretpostavljam da ti moj ton i stav u vezi sa svim ovim pravilima ne prijaju pa si dosao do takvog zakljucka.

O dobijanju blagoslova sam vec napisao kako sam prosao. Dakle i o tome sam mislio.

Ovo da treba da se najavim monasima da bi me primili u manastir prvi put cujem (sto naravno ne znaci da ti ne verujem ali imam rezerve). Ne znam zasto bi tako sto bilo potrebno ako necu da spavam tamo (sto je zapravo jedini slucaj gde bi najavljivanje unapred bilo smisleno zbog kapaciteta konaka).

A sto se tice bezbednosnih rizika, mesta gde cu spavati i sta cu jesti ne vidim vezu sa hodocascem (osim naravno ako i tu postoje nekakva pravila za koja ne znam).

I summa summarum ne da nije mnogo jeftinije preko agencije nego je upravo suprotno.

I vrlo me zanima sta je iza onog "I jos dosta toga" (najiskrenije me zanima).

Ali nisi mi odgovorio na pitanje koje sam postavio u prethodnom postu.

Подели на овим сајтовима

благослов је дозвола да се оде, позив да се дође ... ништа пуно друго него то.

није као да ти треба написмена дозвола од надлежног епарха, да си свештеник па идеш тамо да служиш и службујеш на позив оданде - у преводу благослов да дођеш и благослов да одеш.

позив сваки хришћанин прима крштењем а слободни смо људи па нам не треба дозвола да се крећемо и посећујемо светињу коју желимо.

ако ћемо да будемо роботи, онда нам стварно требају правила, благослови, дозволе, аусвајси, грамате и слично.

искрено, мени је то мега уображено да ми епарх даје благослов, а дупли мега да ме оданде епарх потписује граматом.  :)

трипл мега је већ што идем бре на празан гроб Оца нашег, све остало је сенка најобичнија.  :cheesy:

Стварно никако да разумем шта причаш..

Човече идеш на ХОДОЧАШЋЕ у СВЕТУ ЗЕМЉУ...

ЗАЈЕДНИЦА, РИНГ А БЕЛ...ниси сам...човече..

Требаш бити духовно зрео за такав један пут...зато се тражи дозвола Свештеника и Владике...

Очигледно ниси...ни зрео а још ни научио шта је Хришћанство!

јел се ти причешћујеш редовно, најозбиљније питам?
Подели на овим сајтовима

аман, не пењеш се на Хималаје, па ти треба дугогодишњи тренинг  :cheesy:

па не идеш у кафану, па чиниш нешто погрешно  :)

ако подразумеваш да се треба удостојити, упристојити кад се одлази у тако велику светињу - па зар то не радимо целог хришћанског живота, једноставно живимо тим животом?

уосталом, сви људи пате од неког греха а пре ће бити истина да сви патим од свих греха мање-више, па јел ће нас то спречити да одемо на хаџилук?

ал морам да признам да си супер моћан у неким стварима - овамо потврђујеш драгом да треба употребљавати српски а већ у следећем посту кажеш - ХАЏИЈА. био си у Светој Земљи, супер.

па шта?

сад они који не могу да оду тамо из неког разлога су мање људи или шта?  smej.gif

лепо је брате, нико не каже да није, ал те титуле (био-вид'о) и те значке које ништа не значе пред Богом су ми више за лепо сећање него за бусање у груди.

није као да си рукоположен, па ће те мање или више поштује неко  sFun_bat

Подели на овим сајтовима

http://img165.imageshack.us/img165/7194/portamd7.jpg

Иначе ево Братије и Сестара са мог поклоничког путовања у Свету земљу

http://img205.imageshack.us/img205/8266/prijem9kn4.jpg

И пријем код Јерусалимског Патријарха

:) па сад капирам  sFun_bat

не брини, неће ти нико унизити хаџилук, нема то нико намеру. :cheesy:

ал не треба пијетисати. smej.gif

Подели на овим сајтовима

Цитат са другог форума, пошто мени неће људи да поверују..  :cheesy:

Ja sam se upravo vratio sa pokloničkog putovanja-hadziluka po Svetoj zemlji.

Uslovi za dobijanje titule Hadzi.

1.Odobrenje od svog duhovnika-sveštenika, odobrenje od patrijaršije (pismo na grčkom)

2.Obilazak tačno odredjenih svetinja

3.Prisustvo sveštenika u grupi

4.Sedmodnevni post

5.Pričest u Jerusalemu

6.Saglasnost a potom i potvrda jerusalemskog patrijarha Teofil III

7.Gramata se dobija na kraju pokloničkog putovanja

8.Uslov svih uslova VERA U SVETINJE i unutrasnja potreba za ovakvim dogadjajem

хвала, не треба ми хаџи значка.

још мање да сам испунио слова, поготово седмодневни пост.

ако љубави немам, ништа ми неће помоћи.

Подели на овим сајтовима

Наравно...када год ми свештеник дозволи...

Ја сам "атанасијевац" по овом питању  0110_hahaha

А у вез хаџилука...

Шта си бре запео на титуле...ја не говорим о томе...него озбиљном приступу једном таквом духовном подухвату...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Наравно...када год ми свештеник дозволи...

Ја сам "атанасијевац" по овом питању  0110_hahaha

А у вез хаџилука...

Шта си бре запео на титуле...ја не говорим о томе...него озбиљном приступу једном таквом духовном подухвату...

ајде бре, па не идем да ме оперишу  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

питање о причешћу је због следећег: после таквог дара, не треба ми ништа друго. тако ја на то гледам - а папири, значке, титуле и остало ... јао колико је то мајушно и пепељасто у односу на тај вулкан живота.  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Помаже Бог братијо.

Ево да из личног искуства додам понешто..

- агенција

У Бг имаш агенцију ГПР /GPR International/, они су много повољни и када сам ја ишао, у групи Светосавске омладинске заједнице еп.бањалучке (дакле, са духовником, фул пакет благослова итд), наш аранжман је био много много јефтинији него Доброчинство..а ишли смо на 12 дана, од Великог четвтрка па били 7 дана по Васкрсу, цијелу Свијетлу седмицу. Ако не идеш са агенцијом, онда имаш много тежи посао, мораш се наоружати са картом Свете Земље, новац држати увијек, али увијек унутра испод одјеће (понеси доларе). Јер кад си у Јерусалиму лако ћеш се снаћи у Старом граду, Гетсиманији и Малсинској гори јер су релативно близу, но обилазак пустињских манастира и Палестине ће ти представљати проблем. Ту ти дефинитивно треба неко ко ће ти помоћи јер ће ти бити тешко да сам пронађеш све што желиш. ГПР је био супер, можда би и могао контактирати их и рећи да већ имаш карту итд па се некако укључити кад већ стигнеш у Свету Земљу.. Јер, ево одавде из БЛ нас је ишло око 40..и да данас када се сретнемо Света Земља се пробуди у нама.. а то је неки незамјенљив осјећај када се Света Земља опет и опет враћа теби и ти њој.  Зато бих се усудио савјетовати да ипак идеш уз неку агенцију, у нашем случају ГПР је то одрадио врло квалитетно... А сигуран сам да ће и овога Васкрса они бити тамо са својом групом. Тачно је да је Доброчинство под благословом СПЦ итд, али чињеница је и да је наш аранжман био јефтинији за преко 300 еврића..и вјеруј ми, ако узмеш неку другу агенцију, нећеш се огријешити (да им се прикључиш у Светој Земљи, ако није касно).

-Благослов

је врло важан и као такав неопходан. Ако твој свештеник не разумије, потруди се и објасни му, научи га. Ако је разуман даће ти благослов, а ако не добијеш, обрати се другом који ти је локацијски најближи. Само ти тражи, даће ти Бог.

- рибарски троножац.

Можда нико није споменуо, али врло важан детаљ за имати. Ако си у реду у којем ћеш стајати 4 сата..или ако си 1 од хиљаду људи који чекају на једно те исто мјесто..како је велика ствар имати тај троножац па сјести са времена на вријеме! Ако га немаш, обавезно купи, ставиш у ранац, није тежак нити гломазан. Јер боље ти је сједећи тих 4 сата мислити о Богу, молити се и читати тропаре и акатисте, него стојећи мислити о ногама...

-тропари

Свакако да ћеш имати Свето писмо уз себе, али понеси и тропаре светитељима (што више), јер ћеш се у СЗемљи сусрести са много светитеља, па је много лијепо кад им тада отпјеваш и похвалну пјесму, тј.тропар. А на датом мјесту догађаја да прочиташ одломак из Светог Писма који се односи на то мјесто или догађај.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Potpuno se slazem (i imam identicne dileme). Specificnost odlaska na Svetu Goru je takodje (ako ne cak, pre svega) birokratske prirode zbog statusa koji ista ima u okviru drzave. Na kraju onaj ko ne postuje mesto gde odlazi ne treba nigde ni da ide pa bila to crkva ili dzamija ili komsijina kuca. 

Spomenuo si Jermene i Grke (mada mislim da u taj kontekst mogu da se ukljuce gotovo svi) u Svetoj Zemlji. A svi oni (ili bar vecina) su verovatno dobili blagoslove od svojih svestenika i episkopa.

Da ne budem shvacen pogresno, daleko od toga da nipodastavam blagoslov, samo ukazujem na onu drugu stranu gde isti bas i ne predstavlja ono sto bi trebalo a u kom slucaju mu se daje znacaj koji on tesko da moze da opravda.

@AVE SERBIA - Daleko od toga da ti ne verujem. Naprotiv. I ne samo to, vrlo sam ti zahvalan na onome sto pises. Naravno da mi je svaka informacija u vezi sa ovim dobro dosla. Jedino sto se malo ne slazemo u (kako da se izrazim?) striktnosti pracenja pravila napisanih od strane onih koji na ovoj stvari (ipak je to cinjenica, poprilicno) zaradjuju.

Ali evo pitanja: ja mogu da odem kod drugog svestenika; mogu da mu objasnim svoju situaciju i da racunam de ce me razumeti i dati blagoslov. Onda odem sam u Svetu Zemlju (vec sam kupio avionsku kartu). Da li cu moci da se tamo prikljucim grupi koja je doputovala Dobrocinstvom na pr. i u kojoj je svestenik i ispostujem pravila o kojima pises? Da li ce me svestenik primiti? Da budem iskren, bio bih vrlo iznenadjen ukoliko bi se to desilo. 

Mozda malo odlazim od teme...........ali....kada je vec rec o svestenicima monasima........

Licno sam bio prisutan kada je u redu(citaj- guzvi), ispred Hristovog groba, tamosnji svrstenik-monah, pred svim vernicima udario samar ruskinji. koja je, eto, bila deo te mase, deo vernika zeljnih da  vide to sveto mesto.

Samar je dobila zena(deo mase, ni po cemu razlicita od svih nas drugih oko nje), koja je mozda tim putovanjem ostvarila(pokusala da ostvaari) svoj zivotni san i zelju koju verovatno svi mi hriscani imamo.

Zapitajmo se kave  je utiske ta zena ponela nazad sa sobom za rusiju- utiske sa putovanja o kome je toliko mastala??????

Nisu li svestenici- monasi , ti LJUDI bogom izabrani, da nas uce smernosti strpljenju veri, ljubavi jedno prema drugome...........................????????????????

I to svestenik(monah) koji sluzi na naj-svetijem mestu na kugli zemaljskoj?????!!!!!!

Na zalost, rado bih ga "blatio" ovde pred svima, ali jedina informacija mi je ta da je on armenijski monah - ime i cin doticnog"vernog" sluge bozijeg, na zalost- neznam.

zanimaju me misljena drugih o ovom nemilom dogadjaju-ili mozda ja previse dramatizujem????

Подели на овим сајтовима

Mozda malo odlazim od teme...........ali....kada je vec rec o svestenicima monasima........

Licno sam bio prisutan kada je u redu(citaj- guzvi), ispred Hristovog groba, tamosnji svrstenik-monah, pred svim vernicima udario samar ruskinji. koja je, eto, bila deo te mase, deo vernika zeljnih da  vide to sveto mesto.

Samar je dobila zena(deo mase, ni po cemu razlicita od svih nas drugih oko nje), koja je mozda tim putovanjem ostvarila(pokusala da ostvaari) svoj zivotni san i zelju koju verovatno svi mi hriscani imamo.

Zapitajmo se kave  je utiske ta zena ponela nazad sa sobom za rusiju- utiske sa putovanja o kome je toliko mastala??????

Nisu li svestenici- monasi , ti LJUDI bogom izabrani, da nas uce smernosti strpljenju veri, ljubavi jedno prema drugome...........................????????????????

I to svestenik(monah) koji sluzi na naj-svetijem mestu na kugli zemaljskoj?????!!!!!!

Na zalost, rado bih ga "blatio" ovde pred svima, ali jedina informacija mi je ta da je on armenijski monah - ime i cin doticnog"vernog" sluge bozijeg, na zalost- neznam.

zanimaju me misljena drugih o ovom nemilom dogadjaju-ili mozda ja previse dramatizujem????

Сам си одговорио на питање.

Одакле знаш да је тиме није нечему научио иако то изгледа као нешто шокантно. А и ко зна шта стоји иза тог шамара.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

• 5 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...