Jump to content

Vaskrs u Jerusalimu (Hadziluk) - PITANJE

Оцени ову тему

Препоручена порука

Оооооооооооо, какве те грамате спопале..

Супер ти си духовна елита..разумем...

Али има нешта што је ред..а ред је такав какав јесте...

Са благословом се иде на хаџилук а не из беса...Св.владика Николај је писао о томе доста...

И хаџилук је озбиљна ствар а не туристички обилазак и захтева озбиљну припрему духовну!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Oduvek sam zeleo da budem u Jerusalimu za Vaskrs i ove godine cu konacno ispuniti san. Ono sto me zanima a moj svestenik nije znao da mi odgovori su detalji koji su potrebni da bi moj odlazak i boravak tamo bio Hadziluk. Verovatno bih mogao da nadjem neke odgovore na internetu ali sam pomislio da bi ljudi koji su aktivni ovde bili oni koji bi mogli da mi pomognu.

Naime, ono sto je "problem" je sto idem sam. Proverio sam cenu sa agencijama koje organizuju put i tesko da bih mogao da isfinansiram aranzman. Bicu u Jerusalimu (zapravo Izraelu) nedelju dana pred Vaskrs i ostati jos par dana nakon istog. Ono sto sam nasao na internetu su podaci da je zapravo neophodno da se bude u grupi u kojoj je bar jedan duhovnik; da nije dovoljno samo biti u Jerusalimu vec obici "sva" sveta mesta ukljucujuci i Sinaj u Egiptu; da je potrebna gramata Jerusalimskog Patrijarha koja se pak jedino dobija ako se ide u grupi ... uglavnom sve sto sam nasao ukazuje da samostalan odlazak zapravo nije PRAVI Hadziluk.

Pa vas molim za savet i bilo kakvu informaciju u vezi sa ovim.

(znam da gramata i "Hadzi-" u imenu ne treba da bude cilj i razlog odlaska kao sto i nije naravno; ali bih voleo da imam sto vise informacija u vezi sa tim)

Hvala vam unapred.

Имаш организовано одлазак у Јерусалим и обилазак светих места у групи а групу прати духовник преко поклоничке агенције СПЦ Доброчинство ево ти линк баш за путовање у Јерусалим за Васкрс http://www.dobrocinstvo.spc.rs/index_files/Page562.htm

Подели на овим сајтовима

Ja se zapravo slazem sa onim sto je Милан Меденица napisao. Kao sto rekoh nisu svi svestenici isti. Razgovarao sam sa svojim i nije mi dao bilo kakvu informaciju niti se potrudio da se raspita. verovatno bi mi i dao blagoslov da bi me skinuo s'vrata. Treba li mi takav blagoslov.

Tako tesno vezivanje hadziluka za stvari koje su moguce dobiti jedino preko crkve previse lici na biznis. Ispada da ljudi koji ne mogu da skupe dovoljno novca da bi isli u organizaciji crkve (a takvo organizovanje je po pravilu najskuplje) ne treba ni da idu ili ako odu, onda su turisti. Ja idem i ne znam gde cu spavati, moguce negde napolju, moguce privatno kod ljudi koje licno ne poznajem a koji su voljni da me prime. Nije mi to toliko vazno. I to sad znaci da moj odlazak zapravo nije "onaj pravi"?

A sto se tice etimologije reci "hadziluk" posto se to nekako uvek potegne, ne mislim da je necija vera slabija ako koristi rec cije je poreklo iz jezika ciji je narod u ogromnoj vecini duge vere. Toliko je reci koje su iz istog jezika (jastuk, jorgan, secer, ...) ili pak brojevi koje koristimo ... i sl.

Nema potrebe za preterivanjem.

Подели на овим сајтовима

Ja se zapravo slazem sa onim sto je Милан Меденица napisao. Kao sto rekoh nisu svi svestenici isti. Razgovarao sam sa svojim i nije mi dao bilo kakvu informaciju niti se potrudio da se raspita. verovatno bi mi i dao blagoslov da bi me skinuo s'vrata. Treba li mi takav blagoslov.

Tako tesno vezivanje hadziluka za stvari koje su moguce dobiti jedino preko crkve previse lici na biznis. Ispada da ljudi koji ne mogu da skupe dovoljno novca da bi isli u organizaciji crkve (a takvo organizovanje je po pravilu najskuplje) ne treba ni da idu ili ako odu, onda su turisti. Ja idem i ne znam gde cu spavati, moguce negde napolju, moguce privatno kod ljudi koje licno ne poznajem a koji su voljni da me prime. Nije mi to toliko vazno. I to sad znaci da moj odlazak zapravo nije "onaj pravi"?

A sto se tice etimologije reci "hadziluk" posto se to nekako uvek potegne, ne mislim da je necija vera slabija ako koristi rec cije je poreklo iz jezika ciji je narod u ogromnoj vecini duge vere. Toliko je reci koje su iz istog jezika (jastuk, jorgan, secer, ...) ili pak brojevi koje koristimo ... i sl.

Nema potrebe za preterivanjem.

брате, са таквим ставом - ти имаш крила, а не благослов  ne_shvata
Подели на овим сајтовима

благослов је дозвола да се оде, позив да се дође ... ништа пуно друго него то.

није као да ти треба написмена дозвола од надлежног епарха, да си свештеник па идеш тамо да служиш и службујеш на позив оданде - у преводу благослов да дођеш и благослов да одеш.

позив сваки хришћанин прима крштењем а слободни смо људи па нам не треба дозвола да се крећемо и посећујемо светињу коју желимо.

ако ћемо да будемо роботи, онда нам стварно требају правила, благослови, дозволе, аусвајси, грамате и слично.

искрено, мени је то мега уображено да ми епарх даје благослов, а дупли мега да ме оданде епарх потписује граматом.  0409_feel

трипл мега је већ што идем бре на празан гроб Оца нашег, све остало је сенка најобичнија.  ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Hadžiluk je turska-muslimanska reč, iz arapskog hadž ili hedž. Nemojmo tako, mi smo Srbi i Hrišćani. Ide se na pokloničko putovanje ili hodočašće svetim mestima, i ovo se obavlja u crkvenoj zajednici. Zato je Mihailo u pravu ako kaže da za pokloničko putovanje treba imati blagoslov, barem deo je naše pravoslavne tradicije, isto zato da pogrešni ili nespremni ljudi ne bi smetali ostalim hodočasnicima. Turizam je dakle jedno, hodočašće pak drugo. Na hodočašće ne ide se radi zabave i zezancije, nego treba da se primi ozbiljno.

Хвала Брате..

благослов је дозвола да се оде, позив да се дође ... ништа пуно друго него то.

није као да ти треба написмена дозвола од надлежног епарха, да си свештеник па идеш тамо да служиш и службујеш на позив оданде - у преводу благослов да дођеш и благослов да одеш.

позив сваки хришћанин прима крштењем а слободни смо људи па нам не треба дозвола да се крећемо и посећујемо светињу коју желимо.

ако ћемо да будемо роботи, онда нам стварно требају правила, благослови, дозволе, аусвајси, грамате и слично.

искрено, мени је то мега уображено да ми епарх даје благослов, а дупли мега да ме оданде епарх потписује граматом.  0409_feel

трипл мега је већ што идем бре на празан гроб Оца нашег, све остало је сенка најобичнија.  ne_shvata

Стварно никако да разумем шта причаш..

Човече идеш на ХОДОЧАШЋЕ у СВЕТУ ЗЕМЉУ...

ЗАЈЕДНИЦА, РИНГ А БЕЛ...ниси сам...човече..

Требаш бити духовно зрео за такав један пут...зато се тражи дозвола Свештеника и Владике...

Очигледно ниси...ни зрео а још ни научио шта је Хришћанство!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Требаш бити духовно зрео за такав један пут...зато се тражи дозвола Свештеника и Владике...

Кад се иде на Свету Гору постоји правило да се тражи дозвола (препорука) за улазак, и мислим да то треба поштовати, не ради тога јер је Свет Гора Света, па у њу тобож могу ући само посвећени, тј крштени православни, него ради специфичности места, и ред је да тамо долазе људи који неће правити нереде и узнемиравати монахе.

Е да ли постоји правило да се у Свету Земљу не долази ако нећеш поштовати светост места? Или је правило да на Свету Земљу мораш доћи духовно спреман? Шта значи духовно зрео, и како то може знати неки свештеник, или владика? Да ли је духовно зрела руља која сваке године прави невиђену буку и метеж у цркве Христовог Гроба да локални православни Арапи који припадају Цркви Христовог гроба не могу ни да присуствују служби? Да ли су духовно зрели Јермени и Грци који се потуку ради тога које прекорачио време за молитву и које коме шта заузео од молитвеног простора?

Појасни ми мало шта значи бити духовно зрео да би могао ићи у Свету Земљиу, и ко је то ко није духовно зрео? Јер у Светој Земљи живи 100 000 хиљада православних Арапа и судећи по томе свако од њих би требао бити духовно зрео да би могао да улази у своје парохијске Цркве. Не знам шта ту има човек бити духовно зрео? Довољно је да има жељу да иде, да буде спреман ништа више него за св. Причешће, и шта још ту има да се дода?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Вл.Николај

237. Писмо

Хаџи А. Васићу: О испуњеном предсказању

Молио сам те, да ми пишеш о твом хаџилуку у Јерусалим, и ти си ми врло красно све описао.Ради користи наших читалаца а с твојом дозволом ја ево објављујем један део твога описа:

"Двадесет година спремао сам се за Јерусалим. Све сам се спремао да одем, и свом душомзнао сам да морам отићи, али није се дало пре рока што је од Бога Високога. По селу беху мепочели исмевати. Како'но цар Давид пише:

и бијах подсмијех свима около мене,

тако и ја. Али јанисам марио. Мени је дато од Бога Високога у сну предсказање, и ја сам осећао, да се оно мораизвршити. А то је било овако: пре двадесет година падне ми у руке књига о путовању краљаМилана у Јерусалим и по Истоку. Ту су књигу у оно време давали ђацима о испиту. И ја ти тукњигу прочитам у сласт. Док сам је читао све сам у себи мислио: Боже, да ли ћеш благословити,да и ја грешан видим сва она места, где је Спаситељ мој пострадао за мене? Боже Високи,удостој ме Јерусалима! Боже Високи удостој ме Јерусалима! Кад а оно ноћу мени на сан дођемладић у калуђерском оделу. Дође и стаде близу мене, а мене као и не види. Па се окрете премаИстоку и отпоче клањати и говорити, а глас му је као звонце на јагањцима, па рече:... "И сила ислава и царство и господство и светлост и радост и мирис и песма

-

амин Теби, Високи Боже!"Кад ово изговори поклони се до земље, удари челом о земљу и пољуби земљу, па се онда окретемени и рече ми: Знај, да ћеш сигурно отићи куда си наумио, само

-

ако престанеш псовати.

-

Их,тешко мени, рекнем кад се пробудим, ево и висока небеса знају за моју погану псовку! А биосам псовач. Морам се, дакле, лечити од тога. И почнем се молити светом анђелу јер сам тврдоверовао, да ми се оно анђел јавио на сну. И дође ми кроз ум заповест, да место псовкеупотребљавам речи: сунце те грејало! Тако ћу се само одучити од псовања. И ја заиста такопочнем. Чим заустим да опсујем ја викнем: сунце те грејало! и тако до псовке и не дође. И прођеу том пуних двадесет годи

-

на. И тек ове године изврши се оно што ми је обећано и што самтолико желео. И једва једном после 20 година у селу престаше да ми се

смеју. Богу Високомнека је сила и слава и царство и господство. Амин."

Бог те живео и благословио.

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Цитат са другог форума, пошто мени неће људи да поверују..  :huh:

Ja sam se upravo vratio sa pokloničkog putovanja-hadziluka po Svetoj zemlji.

Uslovi za dobijanje titule Hadzi.

1.Odobrenje od svog duhovnika-sveštenika, odobrenje od patrijaršije (pismo na grčkom)

2.Obilazak tačno odredjenih svetinja

3.Prisustvo sveštenika u grupi

4.Sedmodnevni post

5.Pričest u Jerusalemu

6.Saglasnost a potom i potvrda jerusalemskog patrijarha Teofil III

7.Gramata se dobija na kraju pokloničkog putovanja

8.Uslov svih uslova VERA U SVETINJE i unutrasnja potreba za ovakvim dogadjajem

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Цитат са другог форума, пошто мени неће људи да поверују..  :huh:

Ja sam se upravo vratio sa pokloničkog putovanja-hadziluka po Svetoj zemlji.

Uslovi za dobijanje titule Hadzi.

1.Odobrenje od svog duhovnika-sveštenika, odobrenje od patrijaršije (pismo na grčkom)

2.Obilazak tačno odredjenih svetinja

3.Prisustvo sveštenika u grupi

4.Sedmodnevni post

5.Pričest u Jerusalemu

6.Saglasnost a potom i potvrda jerusalemskog patrijarha Teofil III

7.Gramata se dobija na kraju pokloničkog putovanja

8.Uslov svih uslova VERA U SVETINJE i unutrasnja potreba za ovakvim dogadjajem

Немам ја ништа против овог правила, које се тиче хаџилука. Ако је праивло треба га поштовати, ко хоће да буде хација.

Имам против мишљења да се уопште посета Светој Земљи не може обавити без благослова свештеника, не у свом ангажману или са неком агеницјом, и да мораш бити православни хришћанин и духовно зрео. Ово духовно зрео ме боде у очи нарочито, јер чувари Христовог Гроба су Турци Селџуци по традицији, који у томе онда немају никакве везе са духовном зрелошћу.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

http://www.sozeb.org/index.php?option=com_fireboard&Itemid=42&func=view&id=217&catid=2&limit=6&limitstart=0

На овој адреси СОЗ-а Бањалучке Епархије имате фото причу о Поклоничком путовању у Свету Земљу о Васкрсу 2006 године

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Кад се иде на Свету Гору постоји правило да се тражи дозвола (препорука) за улазак, и мислим да то треба поштовати, не ради тога јер је Свет Гора Света, па у њу тобож могу ући само посвећени, тј крштени православни, него ради специфичности места, и ред је да тамо долазе људи који неће правити нереде и узнемиравати монахе.

Е да ли постоји правило да се у Свету Земљу не долази ако нећеш поштовати светост места? Или је правило да на Свету Земљу мораш доћи духовно спреман? Шта значи духовно зрео, и како то може знати неки свештеник, или владика? Да ли је духовно зрела руља која сваке године прави невиђену буку и метеж у цркве Христовог Гроба да локални православни Арапи који припадају Цркви Христовог гроба не могу ни да присуствују служби? Да ли су духовно зрели Јермени и Грци који се потуку ради тога које прекорачио време за молитву и које коме шта заузео од молитвеног простора?

Појасни ми мало шта значи бити духовно зрео да би могао ићи у Свету Земљиу, и ко је то ко није духовно зрео? Јер у Светој Земљи живи 100 000 хиљада православних Арапа и судећи по томе свако од њих би требао бити духовно зрео да би могао да улази у своје парохијске Цркве. Не знам шта ту има човек бити духовно зрео? Довољно је да има жељу да иде, да буде спреман ништа више него за св. Причешће, и шта још ту има да се дода?

Potpuno se slazem (i imam identicne dileme). Specificnost odlaska na Svetu Goru je takodje (ako ne cak, pre svega) birokratske prirode zbog statusa koji ista ima u okviru drzave. Na kraju onaj ko ne postuje mesto gde odlazi ne treba nigde ni da ide pa bila to crkva ili dzamija ili komsijina kuca. 

Spomenuo si Jermene i Grke (mada mislim da u taj kontekst mogu da se ukljuce gotovo svi) u Svetoj Zemlji. A svi oni (ili bar vecina) su verovatno dobili blagoslove od svojih svestenika i episkopa.

Da ne budem shvacen pogresno, daleko od toga da nipodastavam blagoslov, samo ukazujem na onu drugu stranu gde isti bas i ne predstavlja ono sto bi trebalo a u kom slucaju mu se daje znacaj koji on tesko da moze da opravda.

@AVE SERBIA - Daleko od toga da ti ne verujem. Naprotiv. I ne samo to, vrlo sam ti zahvalan na onome sto pises. Naravno da mi je svaka informacija u vezi sa ovim dobro dosla. Jedino sto se malo ne slazemo u (kako da se izrazim?) striktnosti pracenja pravila napisanih od strane onih koji na ovoj stvari (ipak je to cinjenica, poprilicno) zaradjuju.

Ali evo pitanja: ja mogu da odem kod drugog svestenika; mogu da mu objasnim svoju situaciju i da racunam de ce me razumeti i dati blagoslov. Onda odem sam u Svetu Zemlju (vec sam kupio avionsku kartu). Da li cu moci da se tamo prikljucim grupi koja je doputovala Dobrocinstvom na pr. i u kojoj je svestenik i ispostujem pravila o kojima pises? Da li ce me svestenik primiti? Da budem iskren, bio bih vrlo iznenadjen ukoliko bi se to desilo. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...