Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Иван Јовић - О раду на „Сеновитом Медитерану“

    Ивана сам упознао пре шест година, тако што ми се јавио са коментаром да је погледао мој филм Исцељење. Тог јутра сам рекао својој жени да ми се јавио Иван Босиљчић да је гледао филм. „Онај Иван Босиљчић?“ „Онај.“ Почела је да се смеје. Наша прва ћерка је као дете обожавала Шотрине костимиране серије, знала је реплике напамет и те су серије до дана данашњег главни извор интерних шала између ње и другарица са којима је одрасла. Оне комуницирају репликама из тих серија. Отуд смех.

    Кад сам потом кћерки рекао да ми се јавио Босиљчић, она ми је одушевљено одговорила: „Седмогодишња ја вришти у мени!“ Тако је то почело – прво као дружење и размена о многим питањима живота и уметности, у којима сам открио озбиљног уметника, неког ко дубоко промишља свој позив, који ја сматрам једним од најизазовнијих и духовно можда и најнезахвалнијих позива. А онда се, необичним сплетом околности, догодило да Иван заигра главну улогу у Сеновитом Медитерану. Тако је настао и овај разговор између нас двојице, у ком се бележи то искуство.

    Још увек се сећам тренутка кад си ми се јавио поруком након што си погледао неколико пута Исцељење. Нисмо се дотад лично познавали. Морам признати да сам био изненађен, а поред тога дирнуо ме твој однос према том филму и то што сам осетио да си разумео шта уопште желим постићи бавећи се филмом. Ти си тада пролазио кроз једну малу кризу смисла, рекао бих, и мислим да нема иоле озбиљног уметника, нарочито у твојој бранши, ко не прође кроз слична преиспитивања. Тако је почело наше пријатељство, као да си пришао жељан смисленог разговора о овоме чиме покушавамо да се бавимо. За све ове године увек сам код тебе осећао да је то интересовање аутентично и да потиче из твоје личне потраге и потребе за уметничким растом. Шта је за тебе заправо значило Исцељење, на који начин је било блиско твом схватању филмске уметности? А онда, сходно томе – како ти замишљаш истински релевантно филмско дело и како твоја лична духовност утиче на твоје ставове о уметности?

    Сећам се добро тог периода, замор који сам већ дуже време носио искључио ме је из јавних токова. Једноставно сам престао да се интересујем за актуелне догађаје. Почела је да ми пролази кроз срце мисао да не могу више да се бавим глумом. Од те искључености сам и пропустио вест да је створено Исцељење и да сте Моња и ти освојили са тим филмом награде. Погледао сам га у последњем моменту приказивања, кад се већ окончавао његов биоскопски живот, на крају 2015. године. Сећам се плаката који је био три пута мањи од осталих, на њему монах седи у жутој трави. Сећам се и да сам био једини гледалац у том, дневном термину. То је вероватно и довело до интимности сусрета са филмом. Разумео сам сваку реч и слику, видео велику и силну исповест аутора. Видео сам им душу. А „Ко отвара око ако не душа. Ко отвара ухо ако не душа?”

    У Нову 2016. сам ушао под дубоким утиском Исцељења, поново сам га гледао још два пута. На последњој пројекцији нас је било двоје – госпођа у четвртом реду, и ја у седмом. Креће филм, али овог пута црно-бео. Само се корњача мало зазелени и небо мало заплави… Нема оне жуте траве. Пристајем неко време на то чудећи се како ми се десило да сам претходна два пута умислио да је филм у колору. И онда се освестим, скочим из седишта, изађем из сале и улетим у кабину са пројектором, а тамо неки старији човек. Кажем – зауставите ово, пуштате филм без боје. „Молим?” – гледа ме он у шоку.
    – Филм Вам је црно-бео – кажем ја.
    – Да, да то је такав филм, зачудан – одговори он мирно.
    – Господине, овај филм је у боји, знам да је трава у њему жута.
    Он провири кроз отвор поред пројектора, погледа на биоскопско платно и каже – није жута, ено сива је…
    – Не сме да буде сива. Нешто сте погрешно пустили.
    Окрену се он ка дугмадима за пуштање, псујући и мене и траву. И заустави филм. Мрдну ролну, притисну неко дугме и филм поново доби боју.
    – Ево ти филм.

    Нисам имао никакве везе са Исцељењем, осим оне будуће. Нико у вези са овим филмом није био мој. То ће тек постати. Одбрана боја у Исцељењу пред госпођом из четвртог реда је била мимо логике… Али од силине ваше филмске исповести, ми смо у Духу већ били најрођенији, иако нисмо знали једни за друге. И уметност би можда требало да буде баш таква, виша од логике, као за Васкрс радосна туга, као будућа прошлост, као молитва за нерођене потомке. Прелепо апсурдна. Велике су се ствари десиле после тога и ми смо за њих били спремни, не по уму, него по својој вери.




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    Кад смо почели да радимо на Сеновитом Медитерану теби је првобитно припала прва до главне улоге. На крају је, изгледа, била Божја воља да ти заиграш главну улогу у филму. Кад смо услед сплета околности остали без главног глумца, ја се ниједног тренутка нисам двоумио – и то не само зато што си ти био најупознатији са пројектом и што ми је било најлакше да те уведем у унутрашњу причу о главном јунаку – већ што сам код тебе осећао огромну духовну мотивацију која је онда и на мене деловала изузетно подстицајно. Мислим да је то веома важно у сарадњи – код нас се често у раду на филму истиче „професионализам“ – и он је неопходан за било који подухват који представља рад много одговорних појединаца као што је то случај на филму. Али ја и даље верујем да за постизање значајних резултата професионализам није довољан. Потребан је и онај елемент преко, познатији као ентузијазам. Ако се вратимо на грчко порекло те речи „ентузијазам“ , означава човека испуњеног Богом. Рекао бих да се моја филозофија стварања филма зато неминовно враћа на ту реч, која се код нас доживљава превише олако, чак се понегде везује и за аматеризам – тамо неки ентузијасти праве неки филм. Ти си изузетан професионалац – иначе не би толико радио и овде и у иностранству – али ме интересује како си доживео тренутак у ком си схватио да ћеш играти у овако сложеном уметничком филму који поред естетских има и духовне претензије? И какав је твој став према ентузијазму – да ли раздвајаш пројекте које радиш према степену твог ентузијазма и духовне мотивације? И како сада, када смо завршили снимање, видиш цело то искуство? Напослетку, пошто смо обојица практикујући хришћани – како из угла сопствене смрти видиш свој глумачки позив? Шта од ствари које си радио сматраш духовно најрелевантнијим?

    Наш рад на Сеновитом Медитерану је најдубље духовно искуство које сам до сада имао у бављењу уметношћу. Једна реч ми је обележила свих ових шест година припрема за снимања – АУТЕНТИЧНОСТ. То је реч коју си најчешће изговарао у раду са глумцима, подсећајући их да је аутентичност личности најдрагоценији и најзанимљивији део нечије појаве. Цео твој метод рада са нама, сва чишћења од поштапалица, предрасуда, очекивања, претпоставки, позе и познатих глумачких механизама, водио је ка разоткривању аутентичности сваког од нас.

    Прилика је била фер – ти и Моња сте се кроз написан сценарио потпуно исповедно отворили и тиме задали меру разоткривања које ће бити потребно досегнути. Разумем сваког ко није пристао, ко је одустао или за кога је овај подвиг био превелик. Ваша мера исповести није ова савремена – насамо са духовником, полушапатом исповедам свој страх или грех. Оно што је ова прича од свих нас искала је мера ранохришћанске исповест и – пред целом црквом, гласно пред свима присутнима саопштавам своје слабости и своје падове! Исповедам Христа! Страшан задатак и величанствен изазов. Ја сам га прихватио, ослањајући се само на своју веру – не на сампоуздање, искуство или логику. Само на веру.

    Иначе, већ пар година имам јасну референцу по којој оцењујем шта и са ким радим – унапред тумачим да ли ће улога бити на духовну корист и мени и гледаоцу. Прва следећа ствар која ме осваја је ентузијазам редитеља. Ја сам човек великог ентузијазма и некад осетим потешкоћу да радим са људима којима је задатак само рок испоруке и гледаност, јер се нећемо разумети. Они често осећају да непотребно задржавам снимање, а ја њима објашњавам да треба да промислимо о смислу овог што радимо, јер ће нас гледати неки честити народ. И ето сукоба. То је једна крајност.

    Друга је ,,високи професионализам” у уметности који је сам себи довољан. Такви ме подсећају на једног студента богословског факултета ког сам скоро упознао. Поверио ми је да учи теологију, а не верује у Бога. Каже изучава феноменолошки… Сматрам да у правој уметности и искреној побожности нема места за сколастику.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Сваки редитељ са којим си радио у позоришту, на филму или телевизији има свој стил рада који онда креира за глумца различите процесе. Имао си прилике да искусиш колико се ја тиме помно бавим – заправо сматрам да је рад са глумцима кључни део редитељског посла. На сва друга питања – она која нам постави сценограф или костимограф, или директор фотографије – ми ћемо лакше дати одговор, јер је избор изражајних средстава у тим областима лакше дефинисати. Напослетку, ту оперишемо са мртвим стварима – оваквом или онаквом камером и објективом, овом или оном бојом столице или зида, оваквом или онаквом формом и тканином костима. Глумачка питања – ако смо искрени са собом – редитеља уводе, уколико њима заиста жели да се бави – у веома комплексна питања човека – и психолошка, и социјална и духовна. Мој је утисак да управо зато многи редитељи глумце некако препуштају самима себи, и да је та усамљеност пред често великим и комплексним задацима један од терета који глумачки позив носи сам по себи. Други терет је инструментализација – када редитељ глумца доживи као инструмент који само треба да пренесе оно што је замислио. Интересује ме како си ти доживео процес рада на Сеновитом Медитерану – по чему се тај процес рада издвојио, како те је он изграђивао као глумца? Да ли се у теби нешто након тог процеса променило, развило?

    Да, ово је најбоља дефиниција осећања које сам имао и мука које су ми блиске колеге често исповедале – усамљеност пред задатком… Она је често појачана одсуством редитељске посвећености глумцу. Глумачка одговорност је велика, сваки глумац зна да на крају процеса једино његово лице излази пред публику као мета у коју свако може да пуца. Иза те теме се склоне сви који су учествовали у снимању, али глумац нема иза чега. У страху од остављености од стране редитеља глумци често упадају у заблуду да им редитељ није ни потребан и покушавају сами себи да режирају. Понекад то успе, али најчешће се деси да их ода нпр. погрешна мера глумачких средстава. А „таленат је осећање за меру”, по Островском. У том „мерењу израза, значења и става“, сматрам да је глумцу неопходан редитељ као надзор…

    А инструментализација доводи глумца до потпуног поништавања његове аутентичности – редитељско „потребан си ми а ниси ми потребан” болни је апсурд који уводи у реалност удаљену од првобитне идеје заједничке игре и промишљања. Инструментализација је једна мала смрт уметника – неко те третира као да си мртва ствар, исто си што и објектив, одело, рефлектор… Распоређују те и није им пријатно кад проговориш. Поништени глумац постаје или неуротик или боготражитељ… Виђао сам на снимањима бардове глуме, највеће глумачке личности како се озаре када их редитељ усмери, кад је увиђајан и заинтересован за њих. Виђао сам их и како у својој усамљености, сами себи после кадра кажу: „Браво. Дивно одиграно” – јер нема ко други да то изговори. Хеј, сам себи… Какав уметничко-егзистенцијални вакуум. Свако је понекад остављен, и ја сам био, а теби сам захвалан што ћу Сеновити Медитеран памтити као време и простору коме нисам био усамљен, јер си ме у кадру и иза њега учинио живљим него икад. И што смо боготражили заједно. Можда чак и богослужили.

    Они који раде са мном знају да често користим спортске метафоре, јер рад на филму доживљавам помало као тренерски рад. Морам рећи да те већ неко време помно посматрам у монтажи – монтажа је један чин посебног зближавања са материјалом и кроз њу ја изнова упознајем све чланове моје екипе. У детаљ видим како су размишљали сценографи или директор фотографије и видим некако нарочито истинито глумце – то механичко око камере не допушта ни трунчицу лажи. И сада сасвим спокојно могу да ти кажем, као тренер – да си оставио срце на том терену. У сваком си кадру донео своју истину. Да ли си се питао од којих фактора то зависи – управо то колико ће глумац бити истинит пред камером? Како си то доживео у овом пројекту – шта је то што те начинило толико истинитим у Сеновитом Медитерану? И да ли осећаш да те то довело до одређених духовних спознаја? Многе своје сусрете и преписке завршавали смо са „Христос посреди нас“. Да ли је могуће филмско стваралаштво окупљено око Христа?

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Нарочито ми је пријао спортски дух у нашој конверзацији. Али истовремено ме је и подсећао на моју стару болну тачку –потпуно одсуство спортске етике у уметности… То је на пример оно што сам очекивао од театра када сам почео да се бавим глумом. Надао сам се тимској игри и добрим асистенцијама, а добио сам солирање у поражавајућем обиму.

    Много пута сам помислио – спортисти нико не може да одузме поен, убачена лопта је убачена, прескочена мотка је прескочена, семафор јасно показује време и резултат. Јесте, да, и ту брљају судије, али они су на терену па их публика извижди кад закину. И све је транспарентно. Код нас нема тога – „поени“ су ствар укуса. Свако може да ти да и одузме поен и углавном то раде неумерено. За исту улогу ти један каже да си фантастичан, други каже да си дно. Па се ти снађи усвему томе.

    У твом редитељском методу ствари су биле изузетно правилно постављене. То сам поуздано могао да препознам, јер сам имао срећу да радим и са другим добрим редитељима. Код тебе је обим редитељске љубави и тимске етике био на невероватно високом нивоу, само због твоје решености да цео процес иде из заједнице по угледу на литургијску. Јасно ми је зашто си био тако убеђен у свој метод – преузео си модел из провереног система. И што је најдрагоценије од свега, призвао си своје дугогодишње педагошко-саветодавно искуство и свакоме дао шансу да се кроз овај процес поправи, узрасте, исцели… Зато је сваки поен који смо дали, прослављен у сузама радости и трчању по терену. Ти си форсирао захвалност за сваки постигнут кадар. И невероватна шестогодишња припрема нам је обезбедила да можемо да будемо „сада и овде” а не: „требало је онда” и „шта ћемо ако“.

    Не могу изводити коначне закључке. Филм се родио, али га још није видео свет. Видећемо како ће га овакав свет дочекати. Можда наш филм пронесе истину, можда га каменују. А иако буду груби према њему, сигурно ће се наћи више од једнога хришћанина који ће га бранити. Можда овај филм промени нечији унутрашњи свет. Не знам. Хајде да не улазим у „шта ће бити”, да се задржим на „овде и сад”.

    Једну рачуницу са сигурношћу могу да изведем. Мене је Сеновити Медитеран променио, заувек, јер сам се лично уверио да је филмско стваралаштво окупљено око Христа могуће. И неопходно. Па бих зато завршио као и досад са: „Христос посреди нас!“

    Ја онда могу само као и досад да одговорим са: „И јесте и биће!“

     

    https://teologija.net/o-radu-na-senovitom-mediteranu-razgovor-sa-ivanom-bosiljcicem/?fbclid=IwAR3iSD1BPTN6OvTRIXiQ0IRwT5HMRUDM3ea6-B3JnRM2QqFSNh_RFdmOOKo

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...