Jump to content

Какав одговор ће дати Православље када се буду откриле друге настањиве планете?

Препоручена порука

пре 9 часа, cloudking рече

Pa ima tu mnogo realnih problema kod tog scenarija.
Prvo moras da razumes da je svemir veliki... ono BAS BAS veliki. Toliko je veliki da su nasi sopstveni radio signali koje emitujemo od sredine proslog veka putujuci brzinom svetlosti (manje vise) pokrili ovoliki deo nase galaksije

ZxEBHZI.jpg

Znaci cak ni nase "komsije" nemaju pojma da postojima a kamoli ostatak nase glaaksije... o drugim galaksijama i da ne pricamo. A cak i da postoje vanzemaljci koji imaju takvu tehnologiju da mogu prosto da upere pogled prema zemlji i da nas vide, niko od njih ne bi video ljude... video bi planetu sa obiljem organskog sveta ali bez ikakvog traga  od civilizacije...

Drugo zasto bi to radili? Mozda progres njihove tehnologije nije posledica znatizelje i potrebe za istrazivanjem? Mozda su njima inovacije nuzni odgovor za prezivljavanje, tako da mozda uopste nemaju tu potrebu da otkrivaju druge civilizacije i da im se javljaju.

Trece, ako je civilizacija daleko naprednija od nas, velike su verovatnoce da bi posedovali tehnologiju za izradu autentnickih simulacija svemira ili virtuelnih stvarnosti koje ne bi mogle da budu razlikovane od prave stvanosti (pff, mi smo vrlo blizu takvih tehnologija... zamisli tek civilizaicju koja traje 10.000 godina ili jace), pa se postavlja pitanje da  li bi vanzemljaci odlucili da je istrazivanje svemira energetski neisplativa rabota i okrenuli se istrzivanju virtuelnih svetova koji bi u tom slucaju bili beskonacni, savrseni i prilicno "rajoliki"?

Takodje, mozda postoje, mozda znaju za nas ali ih jednostavno ne zanimamo. Ako ser dadi o ivilizaciji koja ima tehnllgoiju da nas vidi ili posecuje onda je takva civilizacija savim sigurne hiljadama ili milionima cak gidina ispred nas i prilicno je razumljivo da ne bi delila tu kolicinu odusevljenja zbog upoznavanja sa nama... naprotiv mozda smo mi za njih isto sto i vinske musice za nas... neki nebitni parazitčići na nekoj nebitnoj planeti.

Ma ima tu mnogo mogucih objasnjenja za fermijev paradoks, ali je velicina svemira  i dalje jedna od najvecih nepremostivih prepreka.

Da, jasno mi je ( koliko je moguce, Genius je plasticno objasnio  ) o kojim redovima velicine govorimo. Mi smo ( nasa planeta , kao igla u plastu sena , pa , puta sto hiljada ). Verovatno je  ta cinjenica mozda i kljucna u celoj prici, da li postoje ili ne druge civilizacije.

Sad, onako razmisljajuci ( pokusavam da odvojim svoje misljenje koje sam stekao u veri od nekog logickog i filosofskog razmisljanja,....mada je tesko ) i u suprotnom pravcu postoje  takodje veliki red velicina. Ono, recimo, koliko moze biti napredna neka civilizacija koja postoji kroz dugi vremenski period. Koji red velicna neke napredne tehnologije mozemo ocekivati ?

Ako pogledamo koliko je nasa civilizacija tehnoloski  napredovala za samo , na primer, poslednjih pedeset godina i koliko ce' jos napredovati, za narednih 50 - 100godina,......sta i kako mozemo sebi kroz razum i imaginaciju predstaviti , tu' neku drugu naprednu civilizaciju koja se razvijala u  tehnoloskom i naucnom i mentalnom smislu,  kroz desetine hiljade godina. I, ta' stvar je u sklopu price oko reda velicine svemira, ....takodje, veliki red velicine.

Onda, sledece, ne znamo, koliko raznih civilizacija mozemo ocekivati u svemiru ? Hipoteticki, ako je evolucija osnovni zakon u prirodi i svemiru, da li mozemo ocekivati da sirom svemira imamo na desetine i stotine i hiljade civilizacija sa razlicitim civilizacijskim i tehnoloskim napredkom. I, ova stvar, je takodje odredjeni veliki red velicine, ako posmatramo tako na stvari.

Tako da, meni licno nekako deluje, da imamo , kako da kazem, odredjeni reciprotitet ( u ovim gore stvarima ) u odnosu na veliki red velicine koji karakterise velicinu naseg svemira.

U principu, imamo dosta nepoznanica i spekulacija koje mogu da se primene i na slucaj postojanja i nepostojanja nekih drugih civilizacija. Kao na primer, ovo sto si vec naveo, da li su beskrajno napredne civilizacije zainteresovane za istrazivanje svemira i stupanje u kontakt sa drugim civilizacijama.

Ako postoji civilizacija koja poseduje nama neku nepoznatu tehnologiju koja moze da im pomogne u kretanju i istrazivanju beskrajnih prostranstava svemira,...... zbog cega , onda, takve civilizacije i poseduje takvu tehnologiju,...... ako moze da pomogne kroz brzo i lako kretanje kroz svemir ? Ono, jos jedno filosofsko pitanje, ako su nam evolucija ( ili Bog :945729: ) dali toliko beskonacno prostranstvo, zar ne treba ocekivati sa su nam i usadili ( bilo kojoj civilizaciji ) neku zelju i opsenu i cilj da istrazuje i putuje,.... takvim prelepim i neistrazivim svemirskim prostranstvima ?

Pa, onda, novi resursi energija i ko' zna kakvih nesagledivih novih mogucnosti za napredak koji postoje tamo negde u dubinama svemira ? I, ko zna jos koliko nekih sve razloga da bilo koja civilizacija krene u avanturu u osvajanju svemira. Mozda, postoji i neka toliko superiorna civilizacija koja na nas gleda kao red velicine komarca, ali, ako su prosli kroz svoj tehnoloski i umni i mentalni razvoj stadijum koji mi sada posedujemo, zbog cega ne bi i trazili kontakt sa nama ? Mozda su prijateljski raspolozeni, mozda su osvajacki raspolozeni ( nece' samo da razgovaraju , neki mrzovoljni likovi ...:0120_angryy:)

Puno nepoznatih pitanja. Na kraju, opet, meni licno ostaje misljenje koje sam stekao kroz veru ( povodom ovog pitanja ) i mnogobrojne umne spekulacije da li postoje neke druge civilizacije pored nase.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Djapa рече

mrzi me, drugi put :)

Salim se ja... naravno da sam ukapirao poentu nego je lakse to da kazes nego da napises "uf, mozda sam se ipak malo zahebo" :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Djapa рече

kao i za citanje napisanog :) 

Не баш, онда би то значило да мотиви и интенције заиста могу бити објективно, кало рече, разјашњени. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

Не баш, онда би то значило да мотиви и интенције заиста могу бити објективно, кало рече, разјашњени. :)

ako zelis da ti bude jasno, bice ti jasno, ako ne zelis, onda kontriras i peglas dok ne odes tako daleko od teme, da ona dobije sopstvenu gravitaciju toliko jaku da se pretvori u crnu rupu i usisa samu sebe i izbrise svoje postojanje iz prostora i vremena da ne bi vise pisala po njoj  :D 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Djapa рече

ako zelis da ti bude jasno, bice ti jasno, 

Значи, свако ко је омашио у тумачењу  Библије, рецимо, није желео да му буде јасно? 

Подели на овим сајтовима

Некако размишљам да проналазак других настањивих планета је исто или слично, може бити, као када су наши стари проналазили друге континенте. Прво су мислили да је то немогуће, да су морска пространства непремостива итд, а сада је то обична ствар.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Џуманџи рече

Значи, свако ко је омашио у тумачењу  Библије, рецимо, није желео да му буде јасно? 

Yes Lisa, daddy is a teacher.. :D  kakve veze sad Biblija ima, pricam o mojim komentarima, ja sam prost covek, pijem pivo i jedem cevape ( radim zgibove i sklekove), pricam svoju pricu i to je to ...shvati bukvalno :D 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Djapa рече

kakve veze sad Biblija ima, pricam o mojim komentarima

Да подсетим, рекла сам да је свако одговоран за своје писање. Ти си се сложио чим си написао "kao i za citanje napisanog". Онда сам питањем указала зашто ми се чини да то ипак није тако како кажеш. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Џуманџи рече

Да подсетим, рекла сам да је свако одговоран за своје писање. Ти си се сложио чим си написао "kao i za citanje napisanog". Онда сам питањем указала зашто ми се чини да то ипак није тако како кажеш. 

I ja sam ti na to pitanje odgovorio, i stvarno smo mnogo daleko otisli od teme vise ne znam o cemu pricamo :) Zato cu kao hriscanin, da ti ljubavlju i dobrotom uzvratim i da se ova nocna mora zavrsi. Sutra rano ustajem, idem na spavanje i tebi zelim laku noc. Sanjacu nas dvoje kako sa andjelima pravimo zurku na sedmom nebu. 

5ac287d26f95e_zamuvanje.JPG.0cdc22ce33f162b69defe1e375c70714.JPG

?????? 

Lepa si...pozz

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...