Deja Vu Написано Јул 23, 2015 Пријави Подели Написано Јул 23, 2015 Па по мени је ово не спојиво ако ћемо поштено. Или једно или друго... Трећег нема... Ваљда.. :bleh: :bleh: Nije spojiva prvo - "Ako je Bog stvaran a osecam da jeste u srcu" sa drugim - "to znaci da nema nastanjivih planeta". Jednostavno nema veze to sto ti osecas u srcu da je Bog stvaran sa tim da li su planete nastanjive. Kao da si rekao Ako su Pouke forum, to znaci da je nebo plavo. I nasa ucenja ne bi pala u vodu zbog toga. Jer su nekada ljudi verovali da je Zemlja ravna, pa je ucenje i dalje tu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Da li bi otkriće vanzemaljaca "uzdrmalo" hrišćanstvo? Naučnici su bliži dogovoru na pitanje da li postoje vanzemaljski oblici života više nego ikad. Kakve bi posledice moglo da ima to saznanje na svetske religije? Independent Izvor: Foto: Thinkstock Zanimljivo je da je Vatikan takođe zainteresovan za takva otkrića i ima čak izuzetno razvijen astronomski program koji vodi argentinski jezuit otac Hose Gabrijel Funes. Vatikanska opservatorija ima sedište u Kastel Gandolfo mestu, gde papa ima i letnjikovac. Međutim, ona upravlja i teleskopom Međunarodne opservatorije Mont Graham Univerziteta u Arizoni. “Moguće je da život postoji van Zemlje, možda čak i neke inteligentne vrste”, smatra Funes, ali ističe: “Mislim da nikad nećemo sresti vanzemaljce”. On kaže da se katolička crkva pomirila s mogućnošću postojanja vanzemaljaca. “Baš kao što postoji mnogo stvorenja na Zemlji, mogu postojati inteligentna stvorenja na drugim planetama koje je stvorio Bog”, rekao je on. “To nije u suprotnosti s našom verom, jer ne možemo ograničavati Božju kreativnu slobodu. Kako kaže sveti Franja Asiški, baš kao što neka zemaljska stvorenja smatramo braćom i sestrama, možemo govoriti o nekom ‘vanzemaljskm bratu’. I on je deo Božje promisli”. Ali, kako bi se to odrazilo na crkvene dogme? “Otkriće inteligentnog života ne znači da postoji drugi Isus”, kaže Funes. “Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma”. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Ајте молим вас па овај наш главни режисер је способан да ради паралено на безброј димензија. Сада се упаво одвијају дебате на форумима осталих галаксија о могућности постојања живота изван њих. Па ова наша прича о Спаситељу је само јадан мали урадак из фиоке великог ума..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Пааа...одо ја да једем и пијем ако се тако испостави.... А Савлу ћу уши да заврнем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Ванземаљски облик живота могу бити и анаеробни микроорганизми. Веће је чудо како су од неорганске материје настали сложени угљоводоници и протеини, него како су од бичара и парамецијума постали храст и човек. Ми смо ограничени да схватамо живот према нашим мерилима, па су и у фантастици интелигентни ванземаљци скоро увек хуманоидни, са главом, вратом, два ока, устима и комуницирају гласом. А теоретски могу бити хоботнице без централног нервног система које живе у води, комуницирају електричним импулсима и имају колективну свест. Како са тако нечим разговарати и о чему, поготово о религиозним питањима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 скоро увек хуманоидни, са главом, вратом, два ока, устима и комуницирају гласом. Pa neki uzimaju da bi inteligentni otprilike tako izgledali, zato sto su zakoni koji pokrecu evoluciju svuda isti, mada i ja sumnjam u to posto ne vidim zasto bi morao da bude nalik nama a ne bi mogao da bude ko sto kazes nekakva hobotnica i tome slicno ili bice koje ne mozemo ni da zamislimo. Ono sto mene vise buni jeste ako se utvrdi da su isti ti vanzemaljci religiozni bez obzira kakvu civilizaciju imali, 0.1 tipa ili naprednog 3 tipa i kako izgledali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Брате Дидиме духован духовног ће лако да разумије. Није проблем комуникација. Само треба пуно да се хода и млати рукама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Pa neki uzimaju da bi inteligentni otprilike tako izgledali, zato sto su zakoni koji pokrecu evoluciju svuda isti, mada i ja sumnjam u to posto ne vidim zasto bi morao da bude nalik nama a ne bi mogao da bude ko sto kazes nekakva hobotnica i tome slicno ili bice koje ne mozemo ni da zamislimo. Ono sto mene vise buni jeste ako se utvrdi da su isti ti vanzemaljci religiozni bez obzira kakvu civilizaciju imali, 0.1 tipa ili naprednog 3 tipa i kako izgledali. Хм... Могли бисмо рећи да су закони еволуције исти на Земљи, мада и ту ако погледамо у прошлост једно 10 милиона година, имамо подједнако интелигентне врсте на сасвим удаљеним крајевима стабла живота: велике мајмуне, слонове, вране, папагаје, делфине где је код ових осталих очигледан недостатак немање слободних удова за манипулацију оруђем. Али ако одемо још који корак уназад, интелигенција малих мајмуна је у рангу са ракунима, пацовима и можда још којим животињама, где конкретно ракуни и пацови немају шапе (или копита, пераја, крила и сл.) већ спретне шаке са прстима, само са не толико спретним палцем да могу да се хватају. Ако применимо те механизме за које мислимо да су законитости, хуманоидни облици високоинтелигентног живота се и на земљи могу развити од глодара и звери исто као што су настали од примата. Проблем ту само прави једна ствар која је условно речено научно изненађење, а то је интелигенција мекушаца, конкретно хоботница. Доказано је да су способни да решавају сложене проблеме и да уче из туђег примера, користе оруђе и памте научено, али они су облик земаљског живота који нам је најмање... компатибилан. Немају централни нервни систем, чула су им другачија, а и читава појава тако да са њима нисмо способни да осећамо ону емпатију као са птицама и сисарима, којима препознајемо страх, бес, бол, тугу. Хоботница реагује на бол, заточеништво и друштво, где је двоструко питање: не само да ли она "осећа", већ да ли бисмо икада њена "осећања" могли на прави начин да схватимо. Живот на Земљи се није само тако... развијао. Еволуција је противприродан феномен. Она се не дешава кад све иде по плану, него кад се догоди нека драматична спољна промена, кад дође до драматичних сукоба и уопште се не би ни дешавала да није било неких крупних изненадних фактора. Назовимо их Божјом вољом, неким пред-смишљеним проблемима или како год, али еволуција од "праха земаљског" до човека није текла глатко, већ је прекидана и саботирана тако сурово, да сваки наредни корак представља више чудо него гладак прелаз. Ако би и настанак високоинтелигентног живота био пука законитост која се деси под одређеним факторима, то би заиста представљало не само научну револуцију, него би тражило и сасвим ново тумачење Бога и Божјег стварања. Не кажем да је због тога немогуће да је тако и не правим логичку грешку да због (мени) неприхватљивог закључка одбацујем потенцијално исправну премису, већ мислим да та премиса највероватније није исправна на основу онога што већ поуздано знамо. Интелигентан живот може бити у форми коју најмање очекујемо... :.mislise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Ако је Бог стваран, а ја га дубоко осећам у срцу, не постоје насељиве планете осим земље чак и ако постоје оне су припремљене искључво за људе тамо нема ванземаљаца.. Ја сам као мали био толико опседнут ванземацима и свим тим чудима са друге планете... Зар сва наша учења не би пала у воду, цела библија , све??? Mozda postoje neke naseljive planete i na njima neki oblik zivota,ali Adam ,Eva i citavo njihovo potomstvo vode poreklo sa planete Zemlje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 @Didime, moram te pohvaliti da bas lepo i razumljivo pises. Btw, uverena sam da su religiozni... Дидим је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Ванземаљски облик живота могу бити и анаеробни микроорганизми. Веће је чудо како су од неорганске материје настали сложени угљоводоници и протеини, него како су од бичара и парамецијума постали храст и човек. Ми смо ограничени да схватамо живот према нашим мерилима, па су и у фантастици интелигентни ванземаљци скоро увек хуманоидни, са главом, вратом, два ока, устима и комуницирају гласом. А теоретски могу бити хоботнице без централног нервног система које живе у води, комуницирају електричним импулсима и имају колективну свест. Како са тако нечим разговарати и о чему, поготово о религиозним питањима? Starship Troopers? Nije da bi samo Hajlajnovo delo bilo dovoljno da se kaze da je zastupljenost neantropomorfmnih vanzemaljaca veca ali kad se pogleda film i koliko njih je primilo pricu mislim da nije bas situaicja toliko losa kako ispada iz tvog posta. Dan nezavisnosti takodje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Еволуција је противприродан феномен. Sve si lepo rekao osim ovog dela. Prirodnost ili neprirodnost necega nema veze sa stepenom verovatnoce da se nesto desi niti sa "harmonicnoscu" procesa nego sa (ne)postojanjem potrebe za ucesce svesti, subjektivnog dozivljaja, i delovanju po motivima koji mogu proizaci samo iz svesti kao jedinstvenog subjektivnog dozivljaja. Zato je evolucija/revolucija civilizcije/kultura zaista protivpridna ili natprirodna, sto je odlicna stvar, jer su se tu motivi izvedeni iz svesti protivili motivima evolucije koja uvek ima interes vrste na prvom mestu dok svest ima interes pojedinca. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 https://youtu.be/ZMEkdd3TIRk Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Sve si lepo rekao osim ovog dela. Prirodnost ili neprirodnost necega nema veze sa stepenom verovatnoce da se nesto desi niti sa "harmonicnoscu" procesa nego sa (ne)postojanjem potrebe za ucesce svesti, subjektivnog dozivljaja, i delovanju po motivima koji mogu proizaci samo iz svesti kao jedinstvenog subjektivnog dozivljaja. Zato je evolucija/revolucija civilizcije/kultura zaista protivpridna ili natprirodna, sto je odlicna stvar, jer su se tu motivi izvedeni iz svesti protivili motivima evolucije koja uvek ima interes vrste na prvom mestu dok svest ima interes pojedinca. Можда сам лош термин употребио, опростиће ми они који су стручни на овом пољу, прилично се интересујем за еволуционарну биологију, али ипак нисам биолог. Хтео сам да кажем да она није природан процес у смислу да врста А нужно еволуира у врсту Б. Ако се не мењају спољни услови, природа иде против еволуције, она се не дешава. Дешавају се разне мутације на великим физичким удаљеностима које у огромним временским периодима створе нове врсте, али ни код једне нема еволутивног корака унапред. Еволуција се догађа када се поклопи приличан број невероватних околности, да се драматично промени окружење да врста у њему не може да опстане, а да се у исто време догоди мутација на неким члановима која омогућава опстанак, а која би у претходном окружењу била препрека за преживљавање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 3, 2015 Пријави Подели Написано Август 3, 2015 Btw, uverena sam da su religiozni... А ја сам уверен да их никада нећемо срести и да можда чак и не постоје у нашем простор-времену... И да су једини облици "ванземаљског" живота са којима ћемо имати контакта, они који постоје на другим нивоима постојања и ради којих се и окупљамо овде на форуму. Тако да си на крају опет у праву: јесу религиозни. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука