dragisa Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Зашто сматрате да је прихватање Исусове жртве неопходно за спасење? zato sto smo stvoreni po njegovom oblicju kada se kaze "prihvatiti zrtvu" to nema juridicki odnos, kao... ja sad prihvatam ovo ili ono i zato dobijam Spasenje. ne to ima mnogo dublji smisao jer "prihvatiti" bilo sta Njegovo znaci postati deo (satelesnik) Njega, zato i jeste Spasitelj, to je ustvari put Spasenja, zato i kazemo ono sto je on sam rekao Ja sam Put Istina i Zivot. da li ti zaista verujes da ces se spasiti zato sto ces prineti zrtvu paljenicu neke tamo zivotinje? ili zato sto neces kuvati u istom loncu ciste i neciste zivotinje (ili neko drugo, po meni cisto juridicko, pravilo iz judaizma)? da li je moguce da je Bog napikirao bas samo Jerusalim kao mesto svog Hrama, gde ce on obitavati u punini? jedini pravi Hram je telo Covecije, a po nasoj veri i Bog je u njemu. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 "Пинхас Не слажем се ако ви не прочитате читав Танах, нешто Талмуда, пер томова рабинских књига... Уфф, ...па, мени не треба.Ја не патим за јудаизмом.То је било интересантно пре Спаситеља. Читај Пинхас .Пази да се не занесеш. А :bla:Огло ће да те преслиша...он је задужен за оглашене. Аааа, ...па, ти рече да си крштен. Онда, брате, тебе ћемо само да рефрешујемо... Зашто сматрате да је прихватање Исусове жртве неопходно за спасење? Зар ти не осећаш његову жртву као бескрајну љубав према људима? Зато што је дошао и страдао због нас и предао се за нас; зато што је дошао као Бог и био један од нас и зато што хоће да се сви спасу и љуби чак и прогонитеље своје '' не урачунај им у грех'' и зато што смо без њега слаби и изгубљени за вечност и зато што смо га препознали срцима нашим...и тако, нађе се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Фебруар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Анастасија, прочитао сам текст који си поставила који би могао да се сажме у следећем: Прародитељски грех, човеку је због тога немогуће да чини чисто добро, и потребна је потпуно невина Исусова крв да га очисти. Али пар ствари ме изненађује. Ako želi da nasledi spasenje, hrišćanin mora da učini sledeća dela: 1. Da poveruje u Boga onako kako Bog zapoveda da se veruje u Njega, to jest da prihvati od Boga otkriveno učenje o Bogu, da prihvati hrišćanstvo i da zna da se ono čuva u svoj čistoti i punoći u okrilju Pravoslavne crkve, da je tu Crkvu Bog zasadio na istoku, da se ona proširila sa istoka po celom svetu, ali da do sada prebiva u celosti samo na istoku, i da sadrži od Boga predano hrišćansko učenje u neizopačenom obliku, bez izmena i bez primesa ljudskih i demonskih učenja.[36] Onaj koji prilazi Bogu, govori apostol, taj treba da vjeruje da Bog postoji i da On nagrađuje one koji ga traže.[37] Hrišćansko učenje je objavljeno celom svetu kroz propoved, a primljeno je verom. Ono je božansko učenje, bogootkriveno učenje, ono prevazilazi ljudski razum i zato i ne može biti prihvaćeno drugačije nego osećanjem srca, verom. Vera je po svom prirodnom svojstvu sposobna da u um primi i u srcu usvoji ono što je za um nepojmljivo i što uobičajena ljudska moć rasuđivanja nije u stanju da primi. Koji povjeruje i krsti se, rekao je Gospod, biće spasen, a koji ne vjeruje biće osuđen. Само они који поседују знање које се не може разумом открити се спасавају. Ма где ли сам то већ чуо?2. Kada čovek poveruje, on mora da prinese pokajanje za svoj prethodni dragovoljno grešni život, i čvrsto da reši da provodi bogougodni život. Po Svetome koji vas je pozvao, zapoveda sveti apostol Petar hrišćanima, budite i sami sveti u svome življenju, kao čeda poslušnosti ne povodite se za pređašnjim željama iz vremena vašega neznanja.[39] Niko ne može ni usvojiti Boga, ni prebivati u usvajanju Boga, a pri tome dragovoljno ostajati i prebivati u grešnom životu. Svima koji pristupaju Bogu Novi zavet javlja da je pokajanje prvi uslov pristupa Bogu. Propovednik koji je počeo propoved Novog zaveta, veliki Jovan Preteča, preteča Gospodnji, počeo je svoju propoved pozivom na pokajanje. Pokajte se, govorio je on odbačenim ljudima, ponovo pozvanim na zajedničarenje sa Bogom, približilo se Carstvo nebesko.[40] Ovim rečima počeo je svoju propoved sam Bogočovek: Od tada poče Isus propovijedati i Govoriti: Pokajte se, jer se približilo Carstvo nebesko.[41] Reč Božija je zapovedala svojim svetim apostolima da tim rečima počinju propoved kada ih je poslala da idu najpre izgubljenim ovcama doma Izrailjeva, odavno zaostalim u propasti, iako im je darovana praslika zajedničarenja sa Bogom. I hodeći propovijedajte i kazujte da se približilo Carstvo nebesko.[42] Bog nas poziva na veru i pokajanje. Taj poziv moramo poslušati radi spasenja: takva poslušnost je ispunjenje svesvete Božije volje.Грешни живот? Шта је дефиниција греха? Како се то живи богоугодни живот?3. Oni koji su poverovali u Boga i odbacili grešni život radi stupanja u zajedničarenje sa Bogom stupaju u to zajedničarenje kroz prvu hrišćansku tajnu, kroz sveto krštenje. Krštenje je rođenje za Božiji život. Ne možemo ući u prirodno postojanje ako se ne rodimo po zakonu prirode; ne možemo stupiti u zajedničarenje sa Bogom - a u tome se i sastoji naš istinski život, ili naše spasenje - ako ne stupimo u hrišćanstvo kroz sveto krštenje. Takva je Božija uredba. Krštenjem stupamo u banju novoga rođenja,[43] to jest u onaj sveti život koji je Adam dobio prilikom stvaranja, i padom izgubio, a Gospod naš Isus Hristos nama vratio. Ako se ko ne rodi odozgo, ne može vidjeti Carstva Božijega. Ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u Carstvo Božije.[44] Mi se rađamo u telu i time smo potomci našeg praoca po telu, Adama, koji nam daje život zajedno sa večnom smrću, no posredstvom svetog krštenja mi prelazimo u duhovno potomstvo Bogočoveka, a po svedočenju proroka On je BOG silni, otac vječni, knez mirni,[45] On nas rađa duhovno i uništava u nama početak smrti, zasađen rođenjem po telu, i daruje nam večni život, spasenje, blaženstvo u Bogu. O onima koji su poverovali u Boga i onima koji su preporođeni svetim krštenjem sveti Jovan Bogoslov govori: A onima koji ga primiše dade vlast da budu čeda Božija, onima koji vjeruju u ime njegovo, koji se ne rodiše od krvi, ni od želje tjelesne, ni od želje muževljeve, nego od Boga.[46] Sveto krštenje nas čini decom Božijom, i time vaspostavlja našu slobodu (koja nam je data prilikom stvaranja, ali smo je izgubili prilikom pada), vaspostavlja snagu volje, prepušta našoj vlasti da ostanemo deca Božija ili da odbacimo usinovljenje.[47] Tako je u raju Gospod prepustio slobodnoj volji naših praroditelja da večno prebivaju u blaženstvu ili da ga izgube. Zbog toga moramo veoma paziti, to jest moramo veoma revnosno paziti na sebe, da ne skrenemo.[48] Sveto krštenje pečati druga sveta tajna, koja sledi neposredno posle njega, a to je sveto miropomazanje. Sa razlogom smo rekli da se ta tajna pečati, zato što sveto krštenje sa pravom možemo nazvati uslovom, zavetom između Boga i čoveka. Miropomazanje je pečat koji pečati taj uslov.Опа, шта је ово? Обреди који се морају извршити да би се човек спасао?4. Prebivanje u usinovljenju Bogu, dobijenom na svetom krštenju, održavamo životom po jevanđelskim zapovestima;prebivanje u usinovljenju gubimo odstupanjem od života po jevanđelskim zapovestima. I jedno i drugo posvedočio je sam Gospod: Ako zapovijesti moje održite, ostaćete u ljubavi mojoj. Ko u meni ne ostane, izbaciće se napolje kao loza, i osušiće se, i skupiće je, i u oganj baciti, i spaliti.[49] Da bi bio spasen, neophodno je da onaj koji je kršten u Hrista živi po Hristovim zakonima.И после Закона, Закон. Никако да га се отарасимо. 5. Kada nas Bogočovek svetim krštenjem rodi za spasenje,On nas zatim uvodi u veoma blisko zajedničarenje sa Sobom posredstvom druge velike, nedokučive tajne, tajne Evharistije, a posredstvom nje sjedinjujemo i mešamo[50] svoje telo i svoju krv sa telom i krvlju Bogočoveka. Koji jede moje tijelo, rekao je Gospod, i pije moju krv u meni prebiva i ja u njemu. Koji jede moje tijelo i pije moju krv ima život vječni. Ako ne jedete tijelo Sina Čovječijega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi.[51] Posredstvom ove tajne Bogočovek nas je potpuno otrgnuo od srodstva sa starim Adamom i uveo u najbliže srodstvo, u jedinstvo sa Sobom. Kako neće biti spaseni oni koji sa Bogočovekom čine jedno? Gdje je trup ondje će se i orlovi sabrati,[52] koji se hrane tim telom, svedoči sveto Jevanđelje. Dostojnim i učestalim uzimanjem duhovne hrane, koja je sišla sa neba i daje život svetu, postaćemo duhovni orlovi, vinućemo se iz nizija telesnog stanja u visine duhovnog stanja, uzletećemo tamo gde je svoju čovečiju prirodu i svoje telo vazneo Bogočovek, koji je po svojoj Božijoj prirodi odiskona bio u Bogu Ocu, i nakon iskupljenja ljudskog roda svojom čovečijom prirodom seo sa desne strane Oca. 6. Da bi nam pomogao u našoj nemoći, da bi izlečio rane greha dobijene posle krštenja, da bi podržao svetinju kojom smo u celosti zapečaćeni na svetom krštenju, Bog nam je darovao tajnu ispovesti. Ova tajna obnavlja i vaspostavlja stanje dobijeno na svetom krštenju.[53] Tajni ispovesti treba da pribegavamo često, ako je to moguće: duša čoveka koji ima običaj da često ispoveda svoja sagrešenja uzdržava se od greha zato što stalno misli na predstojeću ispovest. Suprotno od ovoga, grehove koje ne ispovedamo lako ponavljamo, bez ikakve bojazni.[54] Још један тајанствени обред који је неопходан. מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Mi tebe nismo pitali zašto vjeruješ u to što vjeruješ, nego si ti došao i nas pitao, tako da ... :bla:Тачно, ја сам вас питао, јер претпостављам да знате зашто верујете. А ви ми кажете, види сам зашто верујемо.Ако знате, поделите са мном то своје знање овде. Па ти не допушташ да га поделимо. Идеш у ситна цревца, правиш неке клопкице са цитатима. Зато је најбоље да прелисташ пар светих отаца, видиш њихов приступ, њихову логику, да изађеш мало из тог грча - ''аха, ево неподударности!''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Фебруар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Mi tebe nismo pitali zašto vjeruješ u to što vjeruješ, nego si ti došao i nas pitao, tako da ... :bla:Тачно, ја сам вас питао, јер претпостављам да знате зашто верујете. А ви ми кажете, види сам зашто верујемо.Ако знате, поделите са мном то своје знање овде. Па ти не допушташ да га поделимо. Идеш у ситна цревца, правиш неке клопкице са цитатима. Зато је најбоље да прелисташ пар светих отаца, видиш њихов приступ, њихову логику, да изађеш мало из тог грча - ''аха, ево неподударности!''. У математици није дозвољено ни најмање одступање, а ми овде говоримо о вечном животу.Људи који су писали НЗ нису познавали најосновније ствари из Танаха, а ја треба да им верујем на реч? מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Svaki čovjek imao je svoj put do Boga, moj put, nikako ne može biti tvoj, ni ono što ja doživljavam kao Božiji priziv, nije isto kao kod nekog drugog, različiti smo, i zato niko ne vjeruje zato što mu ja kažem vjeruj, ili zato što je meni Bog nešto rekao itd. Ja tebe ničim ne mogu ubijediti i ne želim to da ti prihvatiš Novi Zavjet zbog moje volje - tvoja je sloboda da vjeruješ u šta želiš. Dakle, ako si došao ovdje da bi ti neko dao neoboriv dokaz za sopstvenu vjeru, džaba je, Hristos je vaskrsavao mrtve, ozdravljivao bolesne, pa su neki koji su to svojim očima vidjeli nisu povjerovali, nego su kovali zavjere kako da da ubiju. Kad takve stvari nsiu omekšale srca onih koji su bili učesnici, kako će bilo čija priča tebe zadovoljiti?Ako želiš Boga, onda mu zavapi i zamoli ga da uđe u Tvoje srce, i on će ti se pokazati u svoj svojoj ljepoti i veličanstvenosti. To ti je jedini put ka Bogu Isusu Hristu. Sve ostalo, naučne činjenice itd. su gubljenje vremena. Možda naša vjera izgleda kao paradoks, možda ona to i jeste, možda mi zaista jesmo ludi - ALI BITI LUD ZBOG HRISTA zaista je čast. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Пинхас брате живота ми ти си прсо! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Brate Bertendaz molim te nemoj tako molim te, čovjek ima pravo da misli i vjeruje kako i šta želi. Nije lijepo - slažeš se? Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Фебруар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Пинхас брате живота ми ти си прсо!Аргументуј bliss jeeeeПисци НЗ не само да су показивали своје незнање, већ су и самом Исусу приписали непознавање "сопственог" Писма. Матеј, глава 23 29. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што зидате гробове пророцима и красите раке праведника, 30. И говорите: да смо ми били у вријеме својијех отаца, не бисмо с њима пристали у крв пророка. 31. Тијем само свједочите за себе да сте синови онијех који су побили пророке. 32. И ви допуните мјеру отаца својијех.33. Змије, породи аспидини! Како ћете побјећи од пресуде у огањ паклени?34. Зато ево ја ћу к вама послати пророке и премудре и књижевнике; и ви ћете једне побити и распети, а једне бити по зборницама својима и гонити од града до града.35. Да дође на вас сва крв праведна што је проливена на земљи од крви Авеља праведнога до крви Захарије сина Варахијина, којега убисте међу црквом и олтаром. 2. Дневника, глава 2420. И дође дух Господњи на Захарију сина Јодаја свештеника, те стаде више народа и рече им: овако вели Бог: зашто преступате заповијести Господње? нећете бити срећни; што остависте Господа, зато и он вас остави.21. А они се побунише на њ, и засуше га камењем по заповијести царевој у тријему дома Господњега.Исус га је помешао са овим Захаријом: Књига пророка Захарије Глава 1 1. Осмога мјесеца друге године Даријеве, дође ријеч Господња пророку Захарији сину Варахије сина Идова говорећи: מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Pinhas,očigledno je da ne znaš šta je Krštenje,pokajanje,greh i to ako te istinski interesuje treba da pročitaš,Sv.Oci su mnogo pisali o tome.Ovde na forumu ti ne može svako ponasob objašnjavati stvari koje ti sa ironijom prihvataš.I još svuda tražiš greške.Vera nije matematika,nije nauka ovog sveta nije stvorena ljudskim razumom,mnogo,daleko više je od toga.Dakle ako je tvoje srce otvoreno da poveruje,a to je moguće ako upoznaš Veru prvo čitajući određenu literaturu,verujem da ćeš naći put do Boga.On protiv naše volje ne ide,zove i priziva svakog čoveka jer želi da se svi spasemo,ali ako ti toliko umuješ,ne dopuštajući svom srcu da čuje i u svemu tražiš matematičku preciznost,ti se Bogu odupireš. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Пинхас брате живота ми ти си прсо!Аргументуј bliss jeeeeПисци НЗ не само да су показивали своје незнање, већ су и самом Исусу приписали непознавање "сопственог" Писма. Матеј, глава 23 29. Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што зидате гробове пророцима и красите раке праведника, 30. И говорите: да смо ми били у вријеме својијех отаца, не бисмо с њима пристали у крв пророка. 31. Тијем само свједочите за себе да сте синови онијех који су побили пророке. 32. И ви допуните мјеру отаца својијех.33. Змије, породи аспидини! Како ћете побјећи од пресуде у огањ паклени?34. Зато ево ја ћу к вама послати пророке и премудре и књижевнике; и ви ћете једне побити и распети, а једне бити по зборницама својима и гонити од града до града.35. Да дође на вас сва крв праведна што је проливена на земљи од крви Авеља праведнога до крви Захарије сина Варахијина, којега убисте међу црквом и олтаром. 2. Дневника, глава 2420. И дође дух Господњи на Захарију сина Јодаја свештеника, те стаде више народа и рече им: овако вели Бог: зашто преступате заповијести Господње? нећете бити срећни; што остависте Господа, зато и он вас остави.21. А они се побунише на њ, и засуше га камењем по заповијести царевој у тријему дома Господњега.Исус га је помешао са овим Захаријом: Књига пророка Захарије Глава 1 1. Осмога мјесеца друге године Даријеве, дође ријеч Господња пророку Захарији сину Варахије сина Идова говорећи: Da li ti to sam tumačiš Sveto Pismo?Ako tumačiš sam...nek ti je sa srećom. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Brate Bertendaz molim te nemoj tako molim te, čovjek ima pravo da misli i vjeruje kako i šta želi. Nije lijepo - slažeš se? Нисам мислио на његово мишљење и веровање,као и на те цитате што поставља..него на однос према ономе што пише и оно што ми пишемо..стварно ова тема није здрава :group111:-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='bliss jeeee' /> sv-maksim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Ma samo pokušavam da održim ravnotežu ovdje, ako je to uopšte moguće s obzirom na tok cijele priče bliss jeeee Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Ma samo pokušavam da održim ravnotežu ovdje, ako je to uopšte moguće s obzirom na tok cijele priče bliss jeeee Нема овде никаквог тока..не зна се више ко шта пише,ко поставља цитате,ко даје одговоре..нема резултата ова тема,осим нервозе,треба да је затворимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 27, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2011 Ствар са секташима и јеретицима је јасна - они нас не нападају зато што мисле да могу да нам нашкоде, већ зато што нападајући нас бране неодбрањиво, а то су њихове заблуде које и њима понекад изгледају апсурдно. Немојте се нервирати. У питању се само страшно несрећна и несређена особа, са страшном духовном декаденцијом, страхом и заблудом. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука