Jump to content

Колико се искрено приступа екуменском дијалогу?

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Syde

1.

Svi Hrvati i sve ustaše što ih ima i postoje su samo 00,010 dakle populacijski deset promila te "organizacije".

A niko iz iste te "organizacije" neće htjeti s vama raspravljati o bilo čemu drugom što se direktno ne bude ticati hrišćanstva, to znači Svetog Pisma, liturgije itd. Shvati naprosto da 99,990 % naše "organizacije" te stvari ne zanimaju i NEBUDU htjet s nikim o nečem takvim raspravljati o nikakvim ustašama ni o NDH, ni minutu a kamo li mjesecima ili nedaj Bože godinama! Takva je realnost!

Ono sto si mi napisao, dragi brate, duboko me je dirnulo. Prvo, zbog toga sto vidim da ne odvajas negacije, tj. da si uporan u svom shvatanju pravopisa.

Sto vazi i za pravopis, to vazi i za ekumenizam. Ti ekumenizam dozivljavas na svoj nacin, ne razumevajuci da sam ja u svom ikumenizmu veliki ljubitelj zapadnog hriscanstva. Naravno, samo do casa dok je ono bilo pravoslavno, tj. dok se nije odvojilo od Crkve i postalo papisticka organizacija. I ja kao i drugi pravoslavni sirom sveta molimo se da Zapad ponovo postane pravoslavan, da se odrekne pape i da prihvati Hrista. To je put, to je jedina istina, to je ikumenizam, a ne ono sto ti smatras, nekakav razgovor o bilo cemu (nekakav razgovor kako ga p.M., intelektualna uzdanica rimokatolicizma, dozivljava: "mir, mir, mir, niko nije kriv, ava, ava, ava, niko nije krava, kupus i pecenje, slatko pomirenje"), gde ce se RKO formalno odricati svega sem papizma, samo da bi prosirivala svoju vlast i podjarmila Crkvu Hristovu.

A dosadili ste mi vec, ti i Zavisha sa ustasama i Hrvatima. Ceo dan pisem da vise necu o njima, a vi ih u svaki odgovor trpate. Ne moze se sa vama ni jedan razgovor poceti a da se ne zavrsi sa ustasama i Hrvatima.

Подели на овим сајтовима

U češkom se negacije ne odvajaju a ja tu živim već 20 godina i zato kad na brzinu pišem onda pišem kao po češkom. Poslije sve to moram ići pa ispravljati, hahahaha! Česi za razliku od nas sve negacije pišu spojeno, zajedno neznám, nedělám, neumím, nepotřebují , nechci, nekupují, nedivím se itd. itd. U pravu si s tim negacijama! Idem ih sad sve poispravljat!

bendoff

Pregledao sam sve to tamo što sam napisao, bila samo jedna greška baš kod tog NEBUDU što sam napisao velikim slovima. Pa nije onda to tako loše!

Подели на овим сајтовима

Kada su oca Justina pitali da li je KC crkva on je rekao da jeste crkva ali da nije Pravoslavna.

Iz tog razloga molim sve naše veće pravoslavce od oca Justina  da kc ne zovu organizacijom.

Evo zbog tebe brate, kazem zbog tebe brate, a ne zbog crvenih slova, niti zbog nekih drugih visokih obzira koje imas i koji su te nagnali da intervenises, zbog tvoje brige za ponizene i uvredjene, zbog svog stida sto sam vredjao uverenja i stavljao na iskusenja vernost Zajronovu i Zavishinu, ja cu sada u svojim postovima da promenim ono "RKO" u "RKC". To ce nam valjda svima omoguciti da se ovde i dalje nesmetano raspiruje ekumenizam.

A o tome sta je ava Justin pisao i govorio o RKc stvarno ne bih sada, da ne pokvarim utisak.

Подели на овим сајтовима

Vidiš, prijatelju - kad neko kaže nekome, recimo - neću više sa tobom - onda možeš da kažeš da je taj otpao. Kad se dvoje raziđu i svako krene svojim putem, niko od nikoga nije otpao. Iako je ova tema bila draga i nama u prošlim vekovima, ali ze zamrla, vidim da je kod vas živa i zdrava. E sad, znaš šta je najlepše - što će dijalog ekumenski da ide dalje, bez obzira šta Syd i ostali njemu slični misle. Ne pitate se vi, Bogu hvala.

Па управо сте оче, описали отпадање. Ту није било оно типа  хајде лепо братски да се разиђемо у миру и слози и свако својим путем (што би било веома неразумно, јелте каква је то Црква где се договара раскол), него су се међусобно анатемисали и вечито полагали "претензије" (реч претензија треба схватити различито, папе су претендовале буквално, желеле су власт над целокупном Црквом, а православни су само желели да папа буде један нормалан обичан патријарх над својом јурисдикцијом) једни на друге, али знам да је римска црква након Другог Ватиканског Концила одустала од претензија, и измислила нову "историју", нешто отрпилике "као" није било никаквог раскола, ми смо се фино разлишли и има две истине (да не кажем и два Бога, иако сада на велика врата многи врсни православни теолози покушавају да оправдају filioque и безгрешно зачеће БДМ и друге јереси). Заправо изучавањем историје Католичке цркве након Другог Ватиканског Концила, она је у мојим очима све мање и мање озбиљна црква. И неможеш рећи оче, да су еволуирале и да су се развијале независно, јер просто то није истина, а и много након раскола имале су утицаја једна на другу. Ја не знам оче, ко у вама храни ту илузију, и ко вам намеће лажну историју, али ја бих се запитао каква је то црква која својим верницима намеће веровање у лажи или још горе полу-истине, а Католичка црква то заиста ради. И молим све католике који ово читају, да се не саблазне ни да ме не схвате погрешно (не вређам ја никога, али једноставно: да сматрам, да Католичка црква проповеда Истину, био бих католик), али сам једноставно уморан. Уморан од лажног сестрисања и међусобног даривања којекаквим моштима и храмовима, док се у реалности ништа не ради по питању зближавања. Исто тако као што ми је мука од лицемерја католичких екумениста, још више ми је мука од лицемерја православних екумениста, који често иду продајући "Веру за хлеб." који мисле да ће Ватикан да им реши политичке проблеме, а остављају тотални духовни хаос у својој цркви. Мислим да треба најпре сами себе да средимо, и своју Цркву да почистимо, а онда ћемо лако да преговарамо са свима осталима...

P.S. Нисам зурлот и антиекумениста, већ сам само искрен.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Нажалост екуменски дијалог нема ни најмање искрености. Он се своди на најприземније разговоре општег типа и нико нема храбрости да загребе површину и покрене озбиљна, суштинска питања која онемогућавају наше уједињење и залечење рана на телу Цркве.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

A dosadili ste mi vec, ti i Zavisha sa ustasama i Hrvatima. Ceo dan pisem da vise necu o njima, a vi ih u svaki odgovor trpate. Ne moze se sa vama ni jedan razgovor poceti a da se ne zavrsi sa ustasama i Hrvatima.

Sad i izmišljaš! A tko je napisao ovo ovako samo par postova prije! Ja, Zawisza, o.Midrash ili Mr Syd?

Koliko je tebi čovječe godina, da nisi senilan ako već ne izmišljaš?

U stvari, niko nije ni od koga otpao, ali to teško ulazi u neke glave.

Jeste, pater. Papisti su otpali od Crkve. I vec se hiljadu godina nalaze u slobodnom padu.

Da nije tako, kako bi papa tri puta blagosiljao Pavelica, ili kako bi se Stepinac proglasavao blazenim, kako bi NDH bila cedo RKO? Kako bi se Buda nasao na tabernakulu, kako bi se vestice spaljivale, Srbi i Jevreji klali, kako bi papa ljubio Kuran, kako bi Petricevac postao mesto papistickog pohoda, kako bi Drinske mucenice bile svetice, kako bi Vojtila bio santo subito? Itd.  

Подели на овим сајтовима

Нажалост екуменски дијалог нема ни најмање искрености. Он се своди на најприземније разговоре општег типа и нико нема храбрости да загребе површину и покрене озбиљна, суштинска питања која онемогућавају наше уједињење и залечење рана на телу Цркве.

Управо тако.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Vidiš, prijatelju - kad neko kaže nekome, recimo - neću više sa tobom - onda možeš da kažeš da je taj otpao. Kad se dvoje raziđu i svako krene svojim putem, niko od nikoga nije otpao. Iako je ova tema bila draga i nama u prošlim vekovima, ali ze zamrla, vidim da je kod vas živa i zdrava. E sad, znaš šta je najlepše - što će dijalog ekumenski da ide dalje, bez obzira šta Syd i ostali njemu slični misle. Ne pitate se vi, Bogu hvala.

Па управо сте оче, описали отпадање. Ту није било оно типа  хајде лепо братски да се разиђемо у миру и слози и свако својим путем (што би било веома неразумно, јелте каква је то Црква где се договара раскол), него су се међусобно анатемисали и вечито полагали "претензије" (реч претензија треба схватити различито, папе су претендовале буквално, желеле су власт над целокупном Црквом, а православни су само желели да папа буде један нормалан обичан патријарх над својом јурисдикцијом) једни на друге, али знам да је римска црква након Другог Ватиканског Концила одустала од претензија, и измислила нову "историју", нешто отрпилике "као" није било никаквог раскола, ми смо се фино разлишли и има две истине (да не кажем и два Бога, иако сада на велика врата многи врсни праославни теолози покушавају да оправдају filioque и безгрешно зачеће БДМ и друге јереси). Заправо изучавањем историје Католичке цркве након Другог Ватиканског Концила, она је у мојим очима све мање и мање озбиљна црква. И неможеш рећи оче, да су еволуирале и да су се развијале независно, јер просто то није истина, а и много након раскола имале су утицаја једна на другу. Ја не знам оче, ко у вама храни ту илузију, и ко вам намеће лажну историју, али ја бих се запитао каква је то црква која својим верницима намеће веровање у лажи или још горе полу-истине, а Католичка црква то заиста ради. И молим све католике који ово читају, да се не саблазне ни да ме не схвате погрешно (не вређам ја никога, али једноставно: да сматрам, да Католичка црква проповеда Истину, био бих католик), али сам једноставно уморан. Уморан од лажног сестрисања и међусобног даривања којекаквим моштима и храмовима, док се у реалности ништа не ради по питању зближавања. Исто тако као што ми је мука од лицемерја католичких екумениста, још више ми је мука од лицемерја православних екумениста, који често иду продајући "Веру за хлеб." који мисле да ће Ватикан да им реши политичке проблеме, а остављају тотални духовни хаос у својој цркви. Мислим да треба најпре сами себе да средимо, и своју Цркву да почистимо, а онда ћемо лако да преговарамо са свима осталима...

P.S. Нисам зурлот и антиекумениста, већ сам само искрен.

Ово је по мени ЕКУМЕНИЗАМ, искрен и прожет правом хришћанском љубављу.
Подели на овим сајтовима

U češkom se negacije ne odvajaju a ja tu živim već 20 godina i zato kad na brzinu pišem onda pišem kao po češkom. Poslije sve to moram ići pa ispravljati, hahahaha! Česi za razliku od nas sve negacije pišu spojeno, zajedno neznám, nedělám, neumím, nepotřebují , nechci, nekupují, nedivím se itd. itd. U pravu si s tim negacijama! Idem ih sad sve poispravljat!

4chsmu1

Pregledao sam sve to tamo što sam napisao, bila samo jedna greška baš kod tog NEBUDU što sam napisao velikim slovima. Pa nije onda to tako loše!

Много сам гори од тебе, брате. Видиш, ја сам имао макар четири "РКО" на овој страни, и још макар две "организације". Свуда где сам то видео заменио сам другим прикладнијим речима (папизам, римокатолицизам, а на једном месту, из велике љубави према теби, Завиши и Дејану написао сам и "РКц").

Ајде, сада, драги брате, награди лепо овај мој покајнички труд прикладним видео клипом: нека попевка из Моравске-Чешке, знаш оне женице са дугачким и широким везеним сукњама, као Тотице. Може неко и колце приде да падне.

Подели на овим сајтовима

Sad i izmišljaš! A tko je napisao ovo ovako samo par postova prije! Ja, Zawisza, o.Midrash ili Mr Syd?

Koliko je tebi čovječe godina, da nisi senilan ako već ne izmišljaš?

То је написао, драги брате, твој возљубљени, додуше прерано дементни Mr Syd, човек склон измишљању.

А онда сам у макар два три поста апеловао да се данас о усташама више не разговара и сви моји примери су били везани за крсташе или инквизицију, или за силовање малолетника по католичким школама.

А вас сте се двојица поново враћали на усташе.

Биће о њима још речи, али сам данас предлагао да се тога оканемо. Безуспешно. Погледај дискусију.

И овако сенилан, лажљив, а у цвету младости истовремено, пуно те волим и поштујем. Рекао бих и то (мислим на ово о љубави и поштовању) за још некога овде, али не бих волео да се моје речи погрешно схвате.

Подели на овим сајтовима

Управо о томе морамо сви да поведемо рачуна.

Често се каже како од екуменског дијалога нема ништа позитивног, али питајмо се шта свако од нас доприноси екуменском дијалогу. Јер, екуменски дијалог није некаква игра или пројекат људског ума, већ иницијатива покренута Светим Духом зарад егзистенцијалних потреба људи и њиховог спасења.

Морамо бити свесни да огромна већина хришћана у целом свету не разуме како Бог постоји нити извршава дела на начин који сведочи истинито служење Богу, већ се у главном плану испољава општа формалност религиозног става или избора. Зато се екуменски дијалог, у времену који долази, треба довести на суштинске такче догматског тумачења.

Сада се поставља питање, као што се Завиша овде питао, како треба да изгледа или да се остварује Црква. Најбоље је да изглед Цркве и њено устројство поистоветимо са ,,виноградом''. И то не са било каквим виноградом, већ са оним који је брижљиво уређен.

Ако некога занима прича о томе како изгледа уређен ,,виноград'', и шта представља и изображава оно што сачињава виноград пренесено на уређење Цркве, можемо повести разговор о томе. Такође, још једна важна ствар у постојању Цркве је појам ,,првенства''. Све то има своје кључно значење и важно је да се о томе разговара.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо о томе морамо сви да поведемо рачуна.

Често се каже како од екуменског дијалога нема ништа позитивног, али питајмо се шта свако од нас доприноси екуменском дијалогу. Јер, екуменски дијалог није некаква игра или пројекат људског ума, већ иницијатива покренута Светим Духом зарад егзистенцијалних потреба људи и њиховог спасења.

Морамо бити свесни да огромна већина хришћана у целом свету не разуме како Бог постоји нити извршава дела на начин који сведочи истинито служење Богу, већ се у главном плану испољава општа формалност религиозног става или избора. Зато се екуменски дијалог, у времену који долази, треба довести на суштинске такче догматског тумачења.

Сада се поставља питање, као што се Завиша овде питао, како треба да изгледа или да се остварује Црква. Најбоље је да изглед Цркве и њено устројство поистоветимо са ,,виноградом''. И то не са било каквим виноградом, већ са оним који је брижљиво уређен.

Ако некога занима прича о томе како изгледа уређен ,,виноград'', и шта представља и изображава оно што сачињава виноград пренесено на уређење Цркве, можемо повести разговор о томе. Такође, још једна важна ствар у постојању Цркве је појам ,,првенства''. Све то има своје кључно значење и важно је да се о томе разговара.

Баш тако. А испадох ја сад неки зурлот у Мидрашевим очима и очима осталих католика, а чак сам из снисходљивости баш према њима свуда стављао "католика", а не "римокатолика", јер неки католици то "римокатолика" сматрају за увреду.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Mislim da je ekumenski dijalog u skladu sa verom i molitvom Pravoslavne Crkve zato sto se u velikoj jekteniji Crkva moli za sjedinjenje svih:''Za mir svega sveta, za nepokolebljivost svetih Božjih Crkava, i sjedinjenje svih, Gospodu se pomolimo''. Sta mislite o tome?

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

Mislim da je ekumenski dijalog u skladu sa verom i molitvom Pravoslavne Crkve zato sto se u velikoj jekteniji Crkva moli za sjedinjenje svih:''Za mir svega sveta, za nepokolebljivost svetih Božjih Crkava, i sjedinjenje svih, Gospodu se pomolimo''. Sta mislite o tome?

greengrin

Ја бих се сложио с овим Вашим тумачењем Викторе.  greengrin

Верујем да би се сложио и отац Павле Флоренски?  4chsmu1

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...