Jump to content

Колико се искрено приступа екуменском дијалогу?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па то ти је сестро, елементарно. Да је папистичка организација једна јеретичка и расколничка црква. То је main stream православног погледа на папизам. Потражи сама. Имаш и на интернету.

Elementarno je i "Lumen gentium", i onda je pitanje da li normalni hrišćani, uopšte normalni ljudi, treba da prevazilaze i prevaziđu raskole, konflikte, svađe ili da ih produbljuju?

Ekumenizam treba prepustiti u svakom slučaju učenim teolozima i sveštenicima a rezultat će da se pojavi, bar za 1000 godina.

Подели на овим сајтовима

Па то ти је сестро, елементарно. Да је папистичка организација једна јеретичка и расколничка црква. То је main stream православног погледа на папизам. Потражи сама. Имаш и на интернету.

Elementarno je i "Lumen gentium", i onda je pitanje da li normalni hrišćani, uopšte normalni ljudi, treba da prevazilaze i prevaziđu raskole, konflikte, svađe ili da ih produbljuju?

Da, normalni ljudi treba da prevazidju raskole i da se i da stvore evharistijsko molitveno jedinstvo koje ce okupiti rimskog papu, Stepinca, Budu, Muhameda, Pavelica...

Samo mi pravoslavni hriscani bicemo van tog; i sada i uvek.

Подели на овим сајтовима

Ajme...Ja nikada do sada nisam nikada, niti cu ikada vjerovati u papu...kada ce pojedinci prestati s ovakvim uvredama i tim licemjerjem....Nista nekim clanovima ovog forumu nije sveto...Cim ne postujes tudje ne volis ni svoje...Gdje je Gospodin rekao,da sudimo drugog i da se uzdizemo iznad drugug..Ovako su govorili Farizeji...Gdje pise u Bibliji da idemo po svjetu i lazno naucavamo Evandjelje.?U suprotnom,smata se svecem...??

Није тајна да је папа стуб јединства римокатолика, што је једно право секташко понашање. Нисам судио никоме. Само то је једноставно како стоје ствари...

Nitko nikoga ne prisiljava na nista...a ni KC...na radi sama na ekumenskomputu...nego ,ljudi s jakom vjerom i potaknuti Duhom Svetim vode svoj narod i svoju Crkvu...Mnogima nije jasno ,da je to tezak put za sve.. i da i tim katolicima nije lako,ako se uzme u obzir i druge konfesije....Najlakse je bacit kame...i kamenovati ..ali s kojim pravom..,tko nam daje to pravo???I kako se sve dalje ide na Ekumenskim zasjedanjima..biti ce sve teze...

Нико није бацао камен. Ја само износим чињеницу да је католичка црква само једна одметнута помесна црква.

Tko ti dragi brate daje pravo da ovako pises o Protestantima..?Sta ti znas o njima..?Nije nase  da sudimo drugog,nego ako je moguce u MIRU DA VODIMO DIJALOG..da nam susreti,zajednistvo i molitve budu ispunjene s ljubavlju...Covjek VJERNIK,je sposoban da sa svakim covjekom vodi posteni dijalog...Samo teraba biti PRAVI...a takvi ima...nisu svi,kao mi..na ovom forumu??I sva sreca,sto za Dijalog i Ekumenizam budu izabrani ljudi,koji znaju kako se Dijalog vodi...i sta je cilj...nije svako da vodi taj dijalog..

Драга сестро, нисам рекао сви. Али какве сам ја све саблазни од неких протестаната видео и то да су њихова званична учења, стварно их не могу звати хришћанима, чан ни по најблажој икономији.

Ja sam za to da Gospodin posalje sto prije Duha Svetoga da nas sve skupa nadahne,obrati i da idemo k jedinstvu zajednistva ,SLAVLJENJA GOSPODINA...a kako ce to biti...PREPUSTIMO NJEMU I ON CE NAS VODITI..

Као што рекох, имали сте око хиљаду година да се покајете, и имате времена до краја света, међутим, доста је чекања с наше стране, време је да повратимо катедру светог Петра, а ви када се предомислите, добро сте дошли у Цркву.

Kakvo pokajanje,za cega pokajanje...gdje si to procitao..Mene moja Crkva ne uci tako..Ja to cujem prvi put ovdje na forumu..Po ovakvoj semi,ja nikada necu pristati..Nece se dogoditi kako covjek bude htio..nego kako je Bog odlucio..ON UVJEK STVARA NESTO NOVO A NIKADA SE NE VRACA NA STARO...I ja VJERUJEM U JEDNU SVETU APOSTOLSKU CRKVU...s obzirom da sam katolkinja..onda u KATOLICKU...

Па покајање за грехе Католичке цркве. То је папа рекао у свом писму извињења Ирској деци: да је Католичка црква грешна. Али није она грешна због ствари које су чинили појединци, већ због њених званичних учења (која су некад постојала) и злодела која су та учења изазвала, злодела која су се чинила у име Господње. А иначе ја верујем у Једну, Свету, Католичку и Апостолску Цркву.

Mnogo lepo pricas,i mnogo znas o Papi,kakve on to brige ima. akavne ne....bilo bi dobro tebe psotaviti za Patrijarha,mozda se prije rijesi taj dijalog,ti razgovori...kada dodjes u osbni  kontakt sa Papom...O,kakvoj vladavi je sada rijec...o cemu ti pricas...Papa vodi dijalog i sa drugim Religijama ne samo  sa krscanima...

Svasta..?

Па нормално да пратим шта папа римски прича, када подржавам екуменски дијалог и прижељкујем уједињење. Међутим већина екуменских поступака Католичке цркве су једно разочарање за другим и удаљавање од православља. А ово није имало везе са другим религијама.

Aleluja...Haleluja...koji to greh nije okajan..?

Када је Католичка црква у питању боље је запитати се: а који је то грех окајала?

Da li mi netko moze da da link,i da citira gde to pise u Pravoslavlju...? Molim??

Ja mislim da su to nasi Poglavari koji vode nase Crkve,vec davno rijesili...!

Па да су то решили неби ми овде сада називали једне другима јеретицима и расколницима. Међутим вас римокатолике по икономији више слушамо него артемите јер су се они сада одметнули од Цркве, а римокатолици су одметници, у расколу од Једне, Свете, Католичке и Апостолске Цркве већ око тисућу година. Али и једни и други су расколници и јеретици.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Elementarno je i "Lumen gentium", i onda je pitanje da li normalni hrišćani, uopšte normalni ljudi, treba da prevazilaze i prevaziđu raskole, konflikte, svađe ili da ih produbljuju? Ekumenizam treba prepustiti u svakom slučaju učenim teolozima i sveštenicima a rezultat će da se pojavi, bar za 1000 godina.

Ја сам био ведар и оптимиста по том питању, међутим како се Католичка црква понаша изгубио сам сваку наду. Тако да је време за Осми Васељенски, и да лепо повратимо катедру светог Петра у православље, а када се ви одлучите да се вратите Христу, добродошли сте и увек ћемо вас братски примити. А док до тога не дође можемо овако да причамо, али компромиса нема: све има алтернативу осим Христа: све за Христа, Христа ни за шта.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Da, normalni ljudi treba da prevazidju raskole i da se i da stvore evharistijsko molitveno jedinstvo koje ce okupiti rimskog papu, Stepinca, Budu, Muhameda, Pavelica...

Samo mi pravoslavni hriscani bicemo van tog; i sada i uvek.

Ti ne govoriš o ekumenizmu, zato i kažem da to treba prepustiti učenim teolozima.

To o čemu ti govoriš je  međureligiozan skup, koji nema veze sa ekumenizmom. Zato se ne treba svuda gurati  jer upravo najveću štetu crkvi naprave ljudi koji imaju dobre namere ali ne i znaje.

Подели на овим сајтовима

Elementarno je i "Lumen gentium", i onda je pitanje da li normalni hrišćani, uopšte normalni ljudi, treba da prevazilaze i prevaziđu raskole, konflikte, svađe ili da ih produbljuju? Ekumenizam treba prepustiti u svakom slučaju učenim teolozima i sveštenicima a rezultat će da se pojavi, bar za 1000 godina.

Ја сам био ведар и оптимиста по том питању, међутим како се Католичка црква понаша изгубио сам сваку наду. Тако да је време за Осми Васељенски, и да лепо повратимо катедру светог Петра у православље, а када се ви одлучите да се вратите Христу, добродошли сте и увек ћемо вас братски примити. А док до тога не дође можемо овако да причамо, али компромиса нема: све има алтернативу осим Христа: све за Христа, Христа ни за шта.

Taj osmi smo mi odavno održali.

Подели на овим сајтовима

Та ствар се код Римокатолика већ преиспитује. Исто важи и за увођење Филоквеа у Символ вере. Наиме, не може једна помесна Црква да одржи Васељенски Сабор, као што ни не може да уводи једнострано Филиокве у Символ вере.

Зна се да ће дијалог трајати још деценија, па ћемо полако дочекати стање ствари.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Тачно, то би било исто као када би сад једно заседање синода СПЦ прогласили за Васељенски сабор...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Тачно, то би било исто као када би сад једно заседање синода СПЦ прогласили за Васељенски сабор...

Ti ne praviš razliku između Crkve i verske zajednice.

SPC je samo jedna od pomesnih Pravoslavnih Crkava i kakve veze ima sad sabor SPC?

Подели на овим сајтовима

Наравно да правим.

SPC je samo jedna od pomesnih Pravoslavnih Crkava i kakve veze ima sad sabor SPC?

Па нпр. организује се један сабор свих епископа СПЦ и то се прогласи за "Васељенски Сабор". Ето то је урадила Католичка црква. Прогласила је сабор за Васељенски иако он то није, јер је на њему учествовала само једна помесна црква: римска.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Наравно да правим.

Па нпр. организује се један сабор свих епископа СПЦ и то се прогласи за "Васељенски Сабор". Ето то је урадила Католичка црква. Прогласила је сабор за Васељенски иако он то није, јер је на њему учествовала само једна помесна црква: римска.

Ne znam kakva ti je to rimska crkva, ako ćeš da mi veruješ takvo nešto ne postoji.

Zayron je tu mnogo bolje edukovan nego ja pa ako mu nije teško da ti objasni.

Moj je malo specifičan oblast interesovanja i svodi se na kontekstualnu teologiju, Midraš je opet izvrstan Bilističar, Ivan je teolog koliko sam primetio onog što zovemo veroučitelj.

Znači, "pomoć prijatelja" pa okrenem Zayrona....

Подели на овим сајтовима

Naš spisak koncila I sinoda, za početak možete pogledati bar kako izgleda:

Seznam koncilů a synod

Apoštolský koncil (49)

Kartáginská synoda (257)

Elvirská synoda (asi 306)

Arleská synoda (314)

Antiošská synoda (324)

1. nikajský koncil, 1. ekumenický koncil (325)

Sardická synoda (343)

Arleská synoda (353)

Milánská synoda (355)

Sirmijská synoda (357)

Alexandrijská synoda (362)

Laodikajská synoda (367)

Římská synoda (375)

Antiošská synoda (378)

Synoda v Zaragoze (380)

1. konstantinopolský koncil, 2. ekumenický koncil (381)

Římská synoda (382)

Hipponská synoda (393)

3. kartáginská synoda (397)

1. toledská synoda (400)

Efeský koncil, 3. ekumenický koncil (431)

Chalkedonský koncil, 4. ekumenický koncil (451)

Arleská synoda (452)

Oranžská synoda (529)

2. konstantinopolský koncil, 5. ekumenický koncil (553)

Milánská synoda (585)

Clermontský koncil (1095)

Toledský koncil (633)

11. toledská synoda (675)

3. konstantinopolský koncil, 6. ekumenický koncil (681)

Trullská synoda, křesťanský Východ uznává jako součást 6. ekumenického koncilu (692)

Paderbornský koncil (785)

2. nikajský koncil (787)

Frankfurtská synoda (794)

4. konstantinopolský koncil (870) uznávaný jen Západem

4. konstantinopolský koncil uznávaný jen Východem (880)

Synoda mrtvých (897)

Ravenská synoda (967)

Velká dortmundská synoda (1005)

Dortmundská synoda (1016)

Sutrijská synoda (1046)

Synoda v Piacenze (1095)

Clermontská synoda (1095)

Rouenská synoda (1096)

Římská synoda (1099)

1. lateránský koncil, na Západě ekumenický koncil (1123)

Clermontská synoda (1130)

2. lateránský koncil, na Západě ekumenický koncil (1139)

Remešská synoda (1147)

Tourská synoda (1163)

3. lateránský koncil, na Západě ekumenický koncil (1179)

Veronská synoda (1184)

4. lateránský koncil, na Západě ekumenický koncil (1215)

Toulouská synoda (1229)

Tarragonská synoda (1234)

1. lyonský koncil (1245), na Západě ekumenický koncil (1312)

Salcburský koncil (1292)

Viennský koncil, na Západě ekumenický koncil (1311 až 1312)

Zamorská synoda (1313)

1. palamitský koncil, uznává část pravoslavných jako ekumenický (1341)

2. palamitský koncil, uznává část pravoslavných jako ekumenický (1351)

Pisánský koncil (1409)

Kostnický koncil, na Západě ekumenický koncil (1414 - 1418)

Basilejský koncil, na Západě ekumenický koncil (1431 – 1449)

5. lateránský koncil, na Západě ekumenický koncil (1512 – 1517)

Homberská synoda (1526)

Tridentský koncil, pro katolickou církev ekumenický koncil (1545 – 1563)

2. limský koncil (1567)

Jeruzalémský koncil, uznávají pravoslavní (1583)

Dordrechtská synoda (1618 – 1619)

1. vatikánský koncil, pro katolickou církev ekumenický koncil (1869 – 1870)

2. vatikánský koncil, pro katolickou církev ekumenický koncil (1962 – 1965)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_koncilů_a_synod

Подели на овим сајтовима

Ne znam kakva ti je to rimska crkva, ako ćeš da mi veruješ takvo nešto ne postoji.

Хоћеш да кажеш да Католичка црква не постоји? Не знам како ово да срочим, а да ме разумете? Можда католици мисле да је  Католичка црква Црква, али у питању је само једна одметнута патријаршија, без обзира како га увијали и представљали (оно чувено то су 23 цркве итд.)...она није чланица Цркве (Једне, Свете, Католичке и Апостолске). Надајмо се да ће у будоћности бити.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Niste mi ubedljivi, ni syd ni ti. Da bi nekoga ubedili da recimo dođe u vašu Crkvu, morate argumentovanije da delate, nije dovoljno da ponavljate neke floskule unedogled, tako će te pre odbiti ljude nego ih privući.

Uspeh sve veće sekularizacije i snage islama je upravo u slabosti ljudi kao što ste vas dvojica.

Recimo, sa Čejom je bilo interesantno polemisati, Čeja je odlično baratao terminologijom, poznavao je suštinu teologije, znao je šta je Crkva i nikad nije negirao katolike kao Crkvu. On je negirao elemente crkvenosti kod katolika i kritikovao papocentrizam usput tvrdeći da je nestala blagodat kod nas.

Vi negirate postojanje nas miliajarde vernika tvrdeći da ste samo vi i niko drugi mili Bogu. To je opet izgleda stvar obaveštenosti, ja eto verujem a vi koliko vidim znate. Vi znate da "mene" Bog ne voli jer ne pripadam Crkvi kakvu je hteo Isus.

Kakvu je Isus hteo Crkvu?

Ili bolje pitanjeza vas: kako Crkva treba danas da izgleda?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...