Jump to content

Протојереј - ставрофор Радован Биговић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Добар рат је ратовао, трку је завршио, веру је одржао, а сад га чека венац правде(2. Тим. 4, 7--8). За вечни спомен оца Радована, доброг учитеља.

Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen

Подели на овим сајтовима

• Одговори 281
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Добар рат је ратовао, трку је завршио, веру је одржао, а сад га чека венац правде(2. Тим. 4, 7--8). За вечни спомен оца Радована, доброг учитеља.

Amin

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Mnogo me rastuzila ova tema jutros kad sam je procitala, a citala sam je nekoliko puta jer nisam mogla da poverujem u prvi mah.

O. Radovana sam upoznala kad me krstio i vise ga znam sa TVa nego uzivo, ali mi se svidjao taj covek.

Iako je smrt sastavni deo zivota, zao mi je sto je otisao.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pokoj mu duši, Bog da mu dušu prosti.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

То је апсолутно небитна ствар, али пошто доста вас пита, ја сам чуо да је преминуо од срчаног удара. Наравно, то не мора да буде тачно, али се тако прича.

Да. Срце је у питању.

Подели на овим сајтовима

Професор кога смо прво срели на факултету, код кога са полагао пријемни....и који нас је учио од првог предавања да је Бог љубав, и да онај ко жели да буде теолог мора да стекне ту љубав, јер је управо та љубав- теологија.

Нека га Господ упокоји оца Радована у Царству своме, где сија светлост неприступна и незалазна Лица Његовог.

Много ми је жао. tuzansmajli8904

Подели на овим сајтовима

• Гости

Студентски парламент ПБФ-а поводом смрти проф. др Радована Бигoвића

Нека ти је вечан помен, оче и учитељу наш, Радоване!

Дана 31. маја упокојио се отац наш и професор, протојереј-ставрофор Радован Биговић, дугогодишњи професор Православног богословског факултета и старешина манастира Светог архангела Гаврила у Земуну.

Родио се у брдима Његошеве Црне Горе, одакле се напајао вером и љубављу према своме роду, да би животом посвећеним служењу Богу био на понос целог родног краја. Потичући из скромне и благочестиве породице, одојен под благословом светога Василија Острошкога, поучавао се богословљу и животу у Цркви на училиштима наше свете Цркве. После вишегодишњег школовања у ком је стекао свестрано знање, прихватио се служења Цркви. Његово служење је било служење у љубави, због чега је остао у срцима многих људи, а пре свега нас студената, као јединствена личност. Својим чувеним предметом „Увод у богословље“ новопридошле студенте на Православни богословски факултет, отац Радован је упознавао са тајнама живога Бога и његове живе Цркве, и примером љубави, који се у њему пројављивао на потпуно другачији начин, био вољени професор. Оно што је нама студентима остало као пример за цео живот јесте његово изгарање зарад изграђивања заједнице, заједнице људи које је учио да је живот у Богу живот у Љубави. По овоме је чувена у нашој Српској православној цркви његова светоархангелска заједница окупљена у манастиру Светога архангела Гаврила. Она је пример парохијског живота какав је данас најпотребнији нашој Мајци Цркви. Отац Радован је то осећао и то је као своју задужбину оставио за пример како треба изграђивати парохију. Ово нама студентима, његовој духовној деци, представља најузвишенији узор у богословском поучавању, јер смо видели да је теологија живот, и да се теологија живи једино у Цркви. Управо су по овоме била јединствена његова предавања, јер су представљала богато животно искуство црквеног човека који се није штедео да га подели са богочежњивим душама које су му притицале. Да је однос са човеком нешто најважније у Цркви, и да кроз однос са човеком ступамо у однос са Богом и тако се зближујемо и упознајемо, била је једна од основних тема. Ово је остало као аманет генерацијама богослова, да своје богословље живе, управо онако како је то чинио и наш професор и отац.

Овим му исказујемо најискренију захвалност на љубави и старању које је чинио нама, својим студентима, стављајући не себе него Христа у центар наших живота. Овим је успео да побуди и нашу љубав да се разгорева и ставља у службу Цркви, на чему смо му неизмерно захвални. Узносимо захвалност и молитве Господу што смо познавали и имали таквог професора и духовног оца, који ће свагда остати у блаженој успомени у срцима нашим.

Нека ти је вечан помен, оче наш, Радоване!

Обрад Карановић

Миланка Тешовић

Подели на овим сајтовима

Цео дан ми је у нерасположењу. Познавао сам оца Радована,полагао пријемни код њега и испит касније.Велики губитак за Цркву.Молим свештенике да сутра одслужимо парастос. Вечни спомен добром оцу Радовану.

Подели на овим сајтовима

Губитак? За нас,да.За њега добитак.

А да се наша туга преобрази у радост,као код о. Шмемана.

Најрадоснији дан,дан његове сахране,по казивању његове супруге.

Подели на овим сајтовима

Отац Радован Биговић је МОРНАР НЕБА! То име му дајем по његовој дивној књижици која обогаћује и остаје за сведочанство... Јел нас речи Христове теше? Да... Онда, пошто је тако, сећамо ли се речи:

Бог није Бог мртвих, него живих (Мт. 22,32).

Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење.

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...