Jump to content

Заповест ,,Не убиј" подразумева и животиње?

Оцени ову тему

Препоручена порука

U redu,tvoje mišljenje je da je bolje ne jesti meso.Evo,po ne znam koji put ponavljam da ja meso ne jedem,ali ne iz "moralnih"razloga,ne zato što sam vegetarijanac već iz nekih petih razloga.Ali i dalje tvrdim da jesti meso nije ne moralno,da životinje služe čoveku čak i za ishranu,iz sasvim jednostavnog razloga što je tako blagoslovio Bog i Crkva.Ja ovu temu,kao i svaku prvenstveno posmatram kao Hrišćanka.Ako neko ne želi da jede meso iz bilo kog razloga,volja mu,ali to ne znači da je ne "ne moralno"da, životinje pate time što ih ubijamo i koristimo u ishrani.Dakle,svako po svojoj slobodnoj volji,koja nam je data da biramo.

Грех је воће слободне воље, а ја сам објаснио зашто је, поред физичког и психичког, и за духовни живот боље. Нама је све у овоме животу по слободној вољи, али у овом случају сматрам да је питање да ли желимо да направимо корак ка бољем избору. Али свако може да остане при старим навикама, Бог је свима дао слободу да изаберу.
који то свети Отац каже, пише да је боље?
Ово је скроз безвезе питање.
Подели на овим сајтовима

• Одговори 465
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja kažem da jeste za ishranu

Чак и онда ако нам нису потребне за исхрану, и ако имамо довољно услова да их не једемо?

P.S. Штета што је нестало неколико страница ове расправе...

пази, сад си свео месо на стомакоугађање, што је непримерено.

пс. вала баш.

Не разумем шта хоћеш да кажеш?
испало је као да си поставио месо у категорију ''преко леба погача''. 0102_laugh
Па шта су онда животиње? Храна која трчи около?
између осталог, али сам си рекао да није црно бело.
Да је то њихова права намена, Бог би још на почетку рекао да једемо животиње, али није тако било.
Подели на овим сајтовима

U redu,tvoje mišljenje je da je bolje ne jesti meso.Evo,po ne znam koji put ponavljam da ja meso ne jedem,ali ne iz "moralnih"razloga,ne zato što sam vegetarijanac već iz nekih petih razloga.Ali i dalje tvrdim da jesti meso nije ne moralno,da životinje služe čoveku čak i za ishranu,iz sasvim jednostavnog razloga što je tako blagoslovio Bog i Crkva.Ja ovu temu,kao i svaku prvenstveno posmatram kao Hrišćanka.Ako neko ne želi da jede meso iz bilo kog razloga,volja mu,ali to ne znači da je ne "ne moralno"da, životinje pate time što ih ubijamo i koristimo u ishrani.Dakle,svako po svojoj slobodnoj volji,koja nam je data da biramo.

Грех је воће слободне воље, а ја сам објаснио зашто је, поред физичког и психичког, и за духовни живот боље. Нама је све у овоме животу по слободној вољи, али у овом случају сматрам да је питање да ли желимо да направимо корак ка бољем избору. Али свако може да остане при старим навикама, Бог је свима дао слободу да изаберу.
то је сасвим легитимно питање на ''аргумент'' који си дао.

ако теологију душекорисности заснивамо на сопственом умовању, онда је то одраз прелести а не потковане, разложне духовности утемељених на светоотачким или каквим другим текстом, пре свега Светим Писмом.

опет, уколико човек изабере, са благословом, онда то може бити душекорисно - подвига, болести, поста ради. са задршком да нисам све случајеве обухватио и да има разложних изузетака, рећи ћу да остали случајеви теже прелести.

Подели на овим сајтовима

Чак и онда ако нам нису потребне за исхрану, и ако имамо довољно услова да их не једемо?

пс. вала баш.

испало је као да си поставио месо у категорију ''преко леба погача''. ne_shvata
Да је то њихова права намена, Бог би још на почетку рекао да једемо животиње, али није тако било.
да је Бог хтео да одмах објави Нови Завет, то би и учинио ...

која ти је то логика, па још стављати Стари Завет у опозит Новом?  joooj

Подели на овим сајтовима

пс. вала баш.

испало је као да си поставио месо у категорију ''преко леба погача''. ne_shvata
да је Бог хтео да одмах објави Нови Завет, то би и учинио ...

која ти је то логика, па још стављати Стари Завет у опозит Новом?  :)

Стари у опозит Новом?? Какве сад то везе има?? Бог је исти и у Старом и у Новом Завету, а ако је првобитна намена човеку била да једе биљке, како то може бити лошије?? Да ли нас је тада Бог мање волео па нам је забранио нешто веома корисно за нас? Тај Еден мора да је било лоше место...

По теби се изгледа добро умножава а не зло, а ми смо све савршенији и савршенији, још само људе да почнемо да једемо...  joooj

Подели на овим сајтовима

то је сасвим легитимно питање на ''аргумент'' који си дао.

ако теологију душекорисности заснивамо на сопственом умовању, онда је то одраз прелести а не потковане, разложне духовности утемељених на светоотачким или каквим другим текстом, пре свега Светим Писмом.

опет, уколико човек изабере, са благословом, онда то може бити душекорисно - подвига, болести, поста ради. са задршком да нисам све случајеве обухватио и да има разложних изузетака, рећи ћу да остали случајеви теже прелести.

Ја сам дао разлоге, па онда ово спада у те разложне изузетке  jooojne_shvata
Подели на овим сајтовима

а твоја паралела човек=животиња је равно канибализму  

upravo. to shto se zalazhete za ubijanje svesnih i osetnih bicja da biste ih jeli je nemoralno' date=' a kanibalizam je takodje nemoralan (zamisli, e, etichka norma, a ima veze sa ishranom).

nije neprimereno, nego je istina. meso nije potrebno za zhivot, zdravlje ni snagu, znachi da oni koji ga konzumiraju to rade iz stomakougadjanja.

chak i da neko ko se trudi da bude pobozhan ne misli da treba uopshte da mislimo o zhivotinjama, kada mu neko predochitu tu prostu istinu da meso ubijenih zhivotinja nije potrebno za zhivot, zdravlje, ili snagu (jer sve to mozhe lako i bez mesa) taj bi trebalo da batali meso makar iz podvizhnichkih razloga. npr. tako su to radili antichki stoichari.

убијање животиња ради исхране је благословено и неопходно за све предаторе.

a po chemu su ljudi predatori? to shto mozhemo da varimo zhivotinjske proteine? to mozhe svaka zhivotinja, chak i biljojedi- sa svrhom varenja (majchinog) mleka. to shto imamo "ochnjake"? nasha smeshna imitacija ochljaka su nishta u poredjenju sa ochnjacima gorile, pa je ona biljojed. svi predatori obozhavaju (npr. prorade im pljuvachne zhlezde u ischekivanju toga) da ubiju drugo bicje i da krenu sopstvenim zubima da kidaju sirovo meso svog plena. chovek koji bi to uradio bi se, sasvim prirodno, smatrao svugde- poremecjenim.

chovek bez mesa lako mozhe da bude zhiv, zdrav i jak. ochigledno je svakog choveku koji hocje da razmishlja da to znachi da nismo predatori po svojoj prirodi (po bozhijem uredjenju).

а тек ми није јасна рогијева логика, јер човека поистовећује са животињом и онда ми није јасно како ће лаву, медведу, вуку и осталим предаторима да објасни шта је морал ...

i ti poistovecjujesh retardiranog sa ostalim ljudima, i smatrash da on ima pravo na zhivot kao i ostali ljudi. objasni mi kako cjesh nekome ko je najtezhe retardiran da objasnish shta je to moral (npr. kad ubije neku osobu zato shto ga ova pipnula po ramenu, a on to bash ne voli).

Ja ovu temu' date='kao i svaku prvenstveno posmatram kao Hrišćanka.Ako neko ne želi da jede meso iz bilo kog razloga,volja mu,ali to ne znači da je ne "ne moralno"da, životinje pate time što ih ubijamo i koristimo u ishrani.[/quote']

znachi to shto si ti hrishcjanka ti daje izgovor da bespotrebno donosish patnju i smrt svesnim bicjima? i mudzhahedini misle da im je "bog blagoslovio" tvoj zhivot i tvoj imetak, al opet je nemoralno da ti sutra raznesu dete na nekoj javnom mestu. to shto oni misle da imaju bozhiji blagoslov ima vrednosti samo u njihovih glavama i onima koji pripadaju njihovoj zajednici.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Када би у ту твоју шунтаву главу стало да је Бог Старог и Новог Завета дозволио онима који верују у Њега,животињско месо за употребу (без обзира да ли је то теби логично или не,али то је тако дато и ми се тога држимо,те би било лепо да престанеш да нас гњавиш),да си у животу подигао терет тежи од 2 килограма (а знам да ниси и да само шеташ наоколо и философираш као какав фићфирић који мисли да је попио сву памет света и да је,у односу на друге,титански огроман у својој интелигенцији),да си приморан да имаш тежак живот радника или сељака који пожудно граби месо кад га види јер је гладан,да си рођен,по Божијем промислу,на пример,међу Ескимима који су принуђени да живе од меса,да немаш хлеба да једеш,питао бих те тада,прикане,шта све то вири из твојих уста која би халапљиво ждрала све што стигну,која би јела чак и оно што се не једе.Немаш ти појма о животу...и зато ће ти то живот наплатити ...само полако.Стање ти је све горе и горе,прикане.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Када би у ту твоју шунтаву главу стало да је Бог Старог и Новог Завета дозволио онима који верују у Њега,животињско месо за употребу

to nije objektivan argument..

да си у животу подигао терет тежи од 2 килограма

pored toga shto sam radio u magacinu na utovaru/ istovaru i nosio kutije do 40 kila, pocheo sam i da se bavim bodibildingom u medjuvremenu, i sasvim su mi dovoljne biljke, jaja i mleko. i radnik i seljak mogu da utole glad bez mesa.

који мисли да је попио сву памет света и да је,у односу на друге,титански огроман у својој интелигенцији

ja nikad ne pricham o nechemu shto zavisi od toga da li je neko visoko inteligentan ili ne, samo o onome shto zavisi od izbora koje chovek pravi..

међу Ескимима који су принуђени да живе од меса

mogu uvek da se odsele.

Немаш ти појма о животу...

sve je mogucje.. mada bi ja rekao da imam..

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Naravno da nemamo pravo nikoga da fizički ubijemo, ali mi nekako banalizovano objašnjenje da se to odnosi na fizički deo bilo čoveka bilo životinje.

Možda su životinje nekako nagrađene jer svojom smrću zadovoljavaju potrebe bića stvorenog prema slici Tvorca?

завиша да не улазимо у неку претенциозну философију Божје Промисли, шта је Он хтео ...  winter ladan

тело без душе неће васкрснути, тако да ако човеку наносиш физички бол, неодвојиво је помислити да се то не одражава на душу, и обрнуто.

Jako je važno razumeti ono o čemu pišemo. "Ne ubij" je prevod koji je došao do nas sa latinskog. Znači iz Vulgate a latini su imali jednu reč za taj pojam.

U Grčkom jeziku postoje uobičajena reč ubiti i reč umoriti. Kada Isus govori o ovoj zapovesti on koristi reč umoriti i kod Marka, Luke i Mateje. Pokojni fra Tadej od koga sam ovo slušao pričao je da postoji razlika i na herbejskom.

Svako ubistvo nije umorstvo.

Nema tu nikakve filozofije, jednostavno postoje ljudi koji se time bave i čija je to oblast interesovanja kao što je

kod nas pater Midraš.

U stvaru ima filozofije jer kad bi smo sve bukvalno primali kako je zapisano, onda niti bi ja bio katolik niti vi pravoslavci nego Bože nas sačuvaj neki sektaši.

Подели на овим сајтовима

Када би у ту твоју шунтаву главу стало да је Бог Старог и Новог Завета дозволио онима који верују у Њега,животињско месо за употребу (без обзира да ли је то теби логично или не,али то је тако дато и ми се тога држимо,те би било лепо да престанеш да нас гњавиш),да си у животу подигао терет тежи од 2 килограма (а знам да ниси и да само шеташ наоколо и философираш као какав фићфирић који мисли да је попио сву памет света и да је,у односу на друге,титански огроман у својој интелигенцији),да си приморан да имаш тежак живот радника или сељака који пожудно граби месо кад га види јер је гладан,да си рођен,по Божијем промислу,на пример,међу Ескимима који су принуђени да живе од меса,да немаш хлеба да једеш,питао бих те тада,прикане,шта све то вири из твојих уста која би халапљиво ждрала све што стигну,која би јела чак и оно што се не једе.Немаш ти појма о животу...и зато ће ти то живот наплатити ...само полако.Стање ти је све горе и горе,прикане.

ladan
Подели на овим сајтовима

Eskimi mogu uvek da se odsele,Rogi?  ladan winter. :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Када би у ту твоју шунтаву главу стало да је Бог Старог и Новог Завета дозволио онима који верују у Њега,животињско месо за употребу

to nije objektivan argument..

Нема јачег аргумента од тога.

да си у животу подигао терет тежи од 2 килограма

pored toga shto sam radio u magacinu na utovaru/ istovaru i nosio kutije do 40 kila, pocheo sam i da se bavim bodibildingom u medjuvremenu, i sasvim su mi dovoljne biljke, jaja i mleko. i radnik i seljak mogu da utole glad bez mesa.

Из овога видим да стварно немаш појма о животу. Још не знаш шта су морања (не мислим на једење меса).  

који мисли да је попио сву памет света и да је,у односу на друге,титански огроман у својој интелигенцији

ja nikad ne pricham o nechemu shto zavisi od toga da li je neko visoko inteligentan ili ne, samo o onome shto zavisi od izbora koje chovek pravi..

Због тога сам ти и рекла раније да ти бираш премисе које ће довести до потврђивања твог схватања. О убијању животиња можеш извести безброј логичких силогизама и доћи до веома различитих конклузија.

међу Ескимима који су принуђени да живе од меса

mogu uvek da se odsele.

Тако могу да се одселе и Абориџини, Исланђани, пола Африканаца...па сви лепо код тебе јер су ту изгледа најбољи услови за живот.

Немаш ти појма о животу...

sve je mogucje.. mada bi ja rekao da imam..

Очигледно је да си много читао, али осим филозофије постоји још много тога. Не би било лоше мало изучити биологију. Ту би научио шта је то природна селекција и чему служи те шта су то ланци исхране и шта се дешава када се нешто од овога поремети.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...