Jump to content

Заповест ,,Не убиј" подразумева и животиње?

Оцени ову тему

Препоручена порука

mozhda u juzhnoamerichkoj dzhungli negde postoji neotkriveno kanibalistichko pleme. neznaju da ulove ishta sem choveka, i "nisu u mogucjnosti" da se presele. shta sad da se radi, izgleda da bi onda bilo moralno i etichki dobro da ubijaju ljude i jedu ih.

nigde nisam rekao da su razumne zhivotinje (ljudi) isto shto i nerazumne zhivotinje, vecj da imamo isto pravo na zhivot, jer smo i jedni i drugi svesna bicja koja osecjaju bol i imaju volju za zhivotom. a ti si taj koji je nemoralan jer insistirash na opravdanosti ubijanja svesnih bicja zbog zadovoljstva i uzhivanja.

Роги, пријатељу, да у џунгли постоји племе а да не знају да лове?! Роги?! Ти што једу људе раде то из неких својих наопаких разлога, неке небулозне религије и сл. Код ескима је мало другачије, немају избора, једу оно што им се нуди - месо.

Ти ако верујеш да си животиња, разумна животиња, Роги, то је проблем, огроман проблем. Не могу да разумем да тако размишљаш.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 465
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ти ако верујеш да си животиња, разумна животиња, Роги, то је проблем, огроман проблем. Не могу да разумем да тако размишљаш.

ogroman problem su predrasude koje ti imash (kao i ostali ovde), shto prema odredjenim ideja, shto prema odredjenim terminima. potpuno je nebitno kako definishemo rech "zhivotinja", da li tu podpada chovek ili ne, ono shto je bitno da i mi i zhivotinje (ili "i mi i nerazumne zhivotinje") jesmo svesna bicja koja osecjaju bol i imaju volju za zhivotom i samim tim nas (sve nas) je moralno/ etichki loshe neopravdano povredjivati i ubijati.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

ti rogi ko da ne znas osnovno, pa si sad sam izmislio neke nove fore, pa zivotinje osecaju bol al ne uzimaju to licno kao covek :cheesy:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

ogroman problem su predrasude koje ti imash (kao i ostali ovde), shto prema odredjenim ideja, shto prema odredjenim terminima. potpuno je nebitno kako definishemo rech "zhivotinja", da li tu podpada chovek ili ne, ono shto je bitno da i mi i zhivotinje (ili "i mi i nerazumne zhivotinje") jesmo svesna bicja koja osecjaju bol i imaju volju za zhivotom i samim tim nas (sve nas) je moralno/ etichki loshe neopravdano povredjivati i ubijati.

Боголико биће - човека, у било каквом контексту називати животињом је незамисливо, и недопустиво. Разумем шта желиш да кажеш, све време разумем твоје настојање, али се не слажем са њим.

Подели на овим сајтовима

Боголико биће - човека, у било каквом контексту називати животињом је незамисливо, и недопустиво. Разумем шта желиш да кажеш, све време разумем твоје настојање, али се не слажем са њим.

Свети Григорије Ниски каже да је човек животиња позвана на обожење.

Подели на овим сајтовима

Da,kao gospodar prirode,treba da se služi njome i upravlja kako i dolikuje

Управо тако, да се понаша као частан домаћин и да не убија животиње без преке потребе.

Подели на овим сајтовима

Дете Апокалипсе, управо си сам сада рекао "без преке потребе". Да ли је овде ико рекао да треба убијати животиње без преке потребе? Добар домаћин брине о свом домаћинству, обрађује земљу, гаји стоку и коље је када је време. Роги и ти као да сте пали с Марса. Причате ту са неког филозофско-харе кришна-надри-логичког стајалишта. Роги каже не треба му биологија осим сазнање да људима за живот није потребно месо. О.К. онда нећемо јести месо већ ћемо убијати животиње ради селекције, природне равнотеже... Домаће животиње нећемо ни гајити јер оне и не учествују у природним ланцима исхране тако да нису потребне, пустићемо да изумру. Живите мало реалан живот осим што читате књиге за које очигледно нисте спремни.  

Подели на овим сајтовима

Nina što se više trudiš da im objasniš,sve manje uspevaš.Kao što je Solomon već rekao,ova tema je tako nepotrebna i izlišna.Kada neko ne želi da shvati,ne možeš mu objasniti,jer taj u svojoj glavi već ima "utvrđene" i prihvaćene odgovore,tako da svaki pokušaj objašnjenja i diskusije se svodi na "ja o klin,a on o ploču".Evo koliko stranica već...imaju slobodu da filozofiraju,filozofiraće dok ih muka ne natera da shvate i šta je glad i nužda i "preka potreba".Do tada,reči su samo reči.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Дете Апокалипсе, управо си сам сада рекао "без преке потребе". Да ли је овде ико рекао да треба убијати животиње без преке потребе? Добар домаћин брине о свом домаћинству, обрађује земљу, гаји стоку и коље је када је време. Роги и ти као да сте пали с Марса. Причате ту са неког филозофско-харе кришна-надри-логичког стајалишта. Роги каже не треба му биологија осим сазнање да људима за живот није потребно месо. О.К. онда нећемо јести месо већ ћемо убијати животиње ради селекције, природне равнотеже... Домаће животиње нећемо ни гајити јер оне и не учествују у природним ланцима исхране тако да нису потребне, пустићемо да изумру. Живите мало реалан живот осим што читате књиге за које очигледно нисте спремни.  

И ти си сама себи дала одговор. Ако нам животиње нису потребне ради исхране а кољемо их због тога, онда је то убијање без преке потребе, зар не?

Ако говориш о природној равнотежи, знај да су је људи нарушили, па би и свако њено нормално успостављање захтевало да се људи промене.

Живите мало реалан живот осим што читате књиге за које очигледно нисте спремни.

Реално је да нам животиње нису потребне за исхрану. Иначе, поред Библије, нешто мало светоотачке литературе и светске књижевности, нисам баш много упознат са тим књигама на које претпостваљам да мислиш.

P.S. Ја лично имам много више разумевања за људе са села, добре домаћине, који се читав живот брину о  својој стоци и живини, него за људе из градова који су и највећи конзументи меса.

Подели на овим сајтовима

Nina što se više trudiš da im objasniš,sve manje uspevaš.Kao što je Solomon već rekao,ova tema je tako nepotrebna i izlišna.Kada neko ne želi da shvati,ne možeš mu objasniti,jer taj u svojoj glavi već ima "utvrđene" i prihvaćene odgovore,tako da svaki pokušaj objašnjenja i diskusije se svodi na "ja o klin,a on o ploču".Evo koliko stranica već...imaju slobodu da filozofiraju,filozofiraće dok ih muka ne natera da shvate i šta je glad i nužda i "preka potreba".Do tada,reči su samo reči.

Ово исто може да се односи и на вас.

Ја сигурно никада не бих бранио да се једу животиње из нужде, јер то сасвим јасно спада у преку потребу. До тада, боље је не јести животиње.

Подели на овим сајтовима

И ти си сама себи дала одговор. Ако нам животиње нису потребне ради исхране а кољемо их због тога, онда је то убијање без преке потребе, зар не?

Ако говориш о природној равнотежи, знај да су је људи нарушили, па би и свако њено нормално успостављање захтевало да се људи промене.

Никада ја нисам рекла да нам животиње нису потребне ради исхране. То тврдите ти и Роги. Људима су неопходни протеини, а протеина највише има у месу. Биљни протеини су замена и има их мање у нпр. махунаркама или соји него у месу. Имам пријатеље вегетаријанце, и једног вегана који је уз то и адекватно образован да би могао себи да избалансира такву исхрану. Објашњавао ми је колико има грешака код људи који желе такву исхрану, а не знају довољно и каве су последице. Немој сад дати за пример испоснике јер они живе другачијим животом. Постоје неке секте које заговарају такву исхрану и итекако им се јављају одређени здравствени прблеми проузроковани исхраном (рахитис, анемија, гојазност...). Да би таква исхрана била адекватна треба имати и времена и новца. То анализирање зубала је смешно. Мислиш да је ноком тамо нашем претку из хира пало на памет да улови и поједе животињу па му се остали придружили. Човек има интелигенцију да смисли како да дође до хране.

Подели на овим сајтовима

:229229229: Хвала ти сестро, свесна сам тога, али ваљда мајчински инстинкт.  prstgore

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...