Милан Меденица :) Написано Јануар 15, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2011 а слобода је жени покривати се или не, носити се како треба, никако морање. а то да ли је културно, морално или етички, мало има везе са духовном симболиком и слободним пристанком на њу. Аха, добро. А одакле је овај цитат?Како то мислиш да културно и морално нема везе са духовним? Значи, по теби, ако је неко не културан и не моралан, може као такав без проблема да буде духован иако је очигледно не покајан? Одело не чини човека, али много говори о њему. Ок, не мора жена да носи баш мараму, али може да носи шешир или преко зиме неки украсни шал, каквих има данас много, да бираш који је од кога лепши и интересантнији. И онако је у већини парохијских храмова јако хладно, па може добро да послужи. У крајњем случају може жена да веже косу, направи пунђу уколико нема кратку косу. Не мора увек да има покривену главу, било шеширом, било марамом, али се ни мало не слажем са некима које долазе у Цркву као виле равијојле, са распуштеном косом, која одвлачи пажњу осталим верницима са молитве. Такође једно попуштање води другом, па трећем. Ја се слажем да жена треба да буде и у храму у свом уобичајеном издању. Али ако то издање није прстојно и није примерено циљу из ког се окупљамо у светом храму, онда та особа, било мушкарац или жена ипак треба у циљу свог спасења, да коригује свој редован стил облачења. На шта би то личило када би сад мушкарци долазили на свету литургију у кратким шорцевима и атлет мајицама. Па замислите сада то? Осим тога, ми као хришћани треба, када одлазимо на литургију и улазимо у дом Божији, да обучемо оно најлепше што имамо, а самим тим и најкултурније, из поштовања према Господу. И треба да држимо заповести Божије, јер је сам Господ рекао:"Ко мене љуби и заповести моје држи!" ау, шта је уске јуридике на једном месту 0102_laugh jooojпрво пише, ИМА МАЛО ВЕЗЕ, а не НИМАЛО. још ће испасти да култура и морал не могу да постоје без Бога! 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha па сам Бог је грдио Јевреје што су сву културу, Закон и морал испунили а срца су им остала празна и без Бога ... па још желиш да ме убедиш да Индијац који носи сукњу и жена које носи панталоне или не носи мараму не може да се спасе јер је то неморал у овим, и коринтским, крајевима 0110_hahaha 0102_laugh 0102_laugh ти сестро слободно буди војник, ал не можеш наметати своју призму посматрања. кад си већ хтела да се похвалиш својим образовањем и школом, могла си да одговориш до сад како се ТУМАЧИ посланица коринћанима а не да ме убеђујеш да не носим сукњу ... коју и не носим. 0102_laugh јао животе, ''није примерено'' обучен неко :bla: па добро, шта има везе - то ионако више говори о нама где се припијамо оком него о оном чије срце и не видимо. ено, неко помену свету Ксенију Петроградску што је носила панталоне, па Богу ни у џеп ни из џепа. па Бог се бре обрадује, а требали бисмо и ми, ко озебло сунце кад се окупимо молитве ради, а само на безобразне (нескрушене и немилостиве срцем) се забрине шта ће бити са њима ... и не шкргуће као ми што радимо dada и уместо да бринеш за туђе косе, сукње, панталоне, ко како изгледа споља на молитви, брини за свој сувишак уста који ти из срца излази. па си чак направила теологију од облачења, упоређујући је са заповестима :) клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Јануар 15, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2011 ниси ми одговорио напитање у коју школицу идеш и за какав ауторитет се овде представљаш? Ја сам поменула Свету Ксенију Петроградску! Прочитај горе и у ком контексту! Не изврћи оно о чему говрим. Наравно да је битна суштина и вера. Какву веру има неко ко улази не пристојан у храм Божији? Заповести се не односе на облачење него управо на суштинску веру. Ако нисмо у стању да испоштујемо неке најмање ставке које се тичу облачења и понашања у Цркви, како ћемо тек нешто компликованије, као што су саме Божије заповести? Извини али смета ми кад неко дође непристојан на свету Литургију! Какво поштовање има према вери коју исповеда и колико је уопште исповеда, када не види да се није ни обукао како доликује једном таквом сабрању. Одело не чини човека, али много говори о њему. Ја не говорим о младима, деци и тинејџерима који су ту тек почетници. Говорим о онима који су годинама у Цркви без жење да се промене на боље. Без воље за подвигом и без скрушеног прихватања критике. Слушала сам и ја те приче типа: "Дође девојка са већим дехолтеом у свети храм на литургију и прекори је неки старији човек или бака због тога. Девојка се на то увреди и до смрти више не уђе никад у храм !" Види и мени су тако говорили када сам са својих 19, 20 по први пут кренула редовно на богослужења у фармерицама, уским блузама и без мараме. Али ја те критике нисам толико трагично доживела да због тога више никада не дођем. Примила сам то као савет старијег и искуснијег и одлучила да се мењам. Прихватила сам то као својеврсни подвиг. Просто је. Не можеш ни у позориште да уђеш непрописно обучен, зашто би онда у свети храм могао? Ако се неко на то наљути, значи да није ни спреман да буде хришћанин у пуном смислу. Па ја сам тебе прва питала да ми кажеш како ти тумачиш прву Коринћанима-ти си то навео као проблем, а не ја. Према томе, изволи, реци:"..." Шта није у реду са символиком митре? Она символизује трнов венац Христов! То сам већ горе навела. Носи се тек од 16.века и у почетку уопште није имала облик круне него скуфије. И опет изврћеш све што кажем. Ми и јесмо говрили уопштено, шта фали историјату одежди. Таман нека мало прочитају форумаши. "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 ...ЖЕНЕ КОЈА УЛАЗИ У ЦРКВУ У ПАНТАЛОНАМА И БЕЗ МАРАМЕ! Рекао је један свештеник мојој пријатељици... Шта ви мислите о овим речима? Да ли жена МОРА да носи мараму и сукњу? Колико је битно облачење? Ја никада нисам носила мараму, а ни сукњу и не осећам потребу да се тако обучем. Да ли грешим? Verujem da je bitno šta nosim u umu i šta nosim s leve strane u grudancima, a srcem se zove. Uvek sam u crkvi obučena primereno; da mi je komotno, da ničim ne odskačem, iskačem, bodem oči, i slično. Kao i u životu, uopšte, da sam čista, uredna, mirisna, ispeglana. I u realu sam generalno, neprimetno i biće kao iz senke, tako da verujem, da ni tu, ničim "ne smetam", valjda. Ne nosim maramu, i ne osećam takođe potrebu, da sma isključivo u crkvi, u suknji. Smatram da na Nebu, s pogledom na nas smrtnike Njemu važno, pretpostavljam, da nismo licemerni/e. A ja bih bila, da nosim šta ne volim, šta mi ne prija, u čemu se ne osećam prijatno jednostavno i/ili u čemu ja nisam ja. Po meni, ne grešiš. @Amin, Trifke and Zero је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 Povuče me naslov teme, pa rekoh da odgovorim Za sve one koji imaju problema sa mislima tipa ne čuje mi Bog molitve i tome slično, jedna veoma lijepa misao The function of prayer is not to influence God, but rather to change the nature of the one who prays.Søren Kierkegaard Sve ostalo je manje važno RYLAH, JESSY, kopitar and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 Ma ljudi Bog cuje sve molitve i najbitnije je sa kakvim mu duhom u molitvi prilazimo kao farisej ili kao carinik. Nisam pratio celu tamu ali mi je cudno kako je doslo do pitanja marama i farmerica u crkvi.To nema nikakve veze sa zivotom ni sa pamecu. Normalno ne treba u crkvu ici nepristojno ali da li bez marame ili u pantalonam ili suknji to nema veze sa zivotom. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 12, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2014 Ne znam da li čuje ili ne čuje molitvu ali definitivno znam da je daruje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Август 3, 2017 Пријави Подели Написано Август 3, 2017 On 12. 02. 2014. at 23:02, Oglo рече Povuče me naslov teme, pa rekoh da odgovorim Za sve one koji imaju problema sa mislima tipa ne čuje mi Bog molitve i tome slično, jedna veoma lijepa misao The function of prayer is not to influence God, but rather to change the nature of the one who prays.Søren Kierkegaard Sve ostalo je manje važno Bilo bi se dosta okoristili da se "obradi"ovaj Kierkegaard . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука