Jump to content

Ново! Живе Речи Утехе видео предавања и разговори уживо!

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 207
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Mnogo mi je seckalo, pola nisam cuo :( .

Ovo sto sam cuo mi je bilo pomalo dosadno, ipak smo svi mi te teme hiljadu puta prezvakali i ovde na forumu. Koliko mi se cini predavanje se uglavnom svodilo na kritiku tribine AS, i odbranu vere od tamo iznetih stavova. Nazalost nisam slusao tu tribinu (niti me posle ovoga nesto privlaci da je cujem).

Ako su tamo stvarno tvrdili da je nauka ateisticka, da nuzno odvodi od vere, da nema vernika naucnika, da su vernici glupi i neobrazovani, da nema vernika i veronauke u Evropi... onda stvarno ne treba trositi reci na takve idiotizme.

Ono sto mi je najvise zaskripalo je pozivanje na Entoni Flu-a, a Avocado je vec lepo pisao zasto se to treba uzimati sa rezervom. Pogotovu pravoslavci bi to trebali da rade, jer cak i da uzmemo da je bio zdrave pameti - nije tvrdio nikakvo otkrovenje i licni kontakt sa Bogom, vec je tvrdnja bila potpuno u skladu sa racionalistickim evangelistickom pricom o logickom i naucnom dokazivanju boga.

Ni ovi pozivi za opovrgavanje BigBanga mi nisu bili bas jasni.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Гости

Nazalost nisam slusao tu tribinu (niti me posle ovoga nesto privlaci da je cujem).

Ako su tamo stvarno tvrdili da je nauka ateisticka, da nuzno odvodi od vere, da nema vernika naucnika, da su vernici glupi i neobrazovani, da nema vernika i veronauke u Evropi... onda stvarno ne treba trositi reci na takve idiotizme.

Ni jedne jedine reči o nabrojanom na tribini nije bilo.

Pop koji je držao video predavanje je kritikovao uobičajene stavove, mišljenja i argumente koje pojedini ateisti pišu po fejsbuku i forumima. To, naravno, nisu zvanični stavovi udruženja AS.

Подели на овим сајтовима

Ni jedne jedine reči o nabrojanom na tribini nije bilo.

Pop koji je držao video predavanje je kritikovao uobičajene stavove, mišljenja i argumente koje pojedini ateisti pišu po fejsbuku i forumima. To, naravno, nisu zvanični stavovi udruženja AS.

Да ли то значи да се од људи који се изјашњавају као атеисти, а истовремено различито од званичних ставова АС-а у тој мери да "каљају" углед удружења,чланови АС- а ограђују и осуђују њихове изјаве?

Ако се слажеш са наведеним, да ли их је ико из АС-а икада упозорио да се не "увлаче" под плашт АС-а кад дају изјаве које су у супротности са ставовима АС-а?

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Да ли то значи да се од људи који се изјашњавају као атеисти, а истовремено различито од званичних ставова АС-а у тој мери да "каљају" углед удружења,чланови АС- а ограђују и осуђују њихове изјаве?

Ако се слажеш са наведеним, да ли их је ико из АС-а икада упозорио да се не "увлаче" под плашт АС-а кад дају изјаве које су у супротности са ставовима АС-а?

Ne znam na koga i na kakve izjave misliš? Mi nismo totalitarno udruženje u kojem svi moraju da razmišljaju i govore isto i naši članovi su potpuno slobodni da imaju svoje lične stavove... do određene granice naravno kada je jasno da ta osoba ne podržava ciljeve udruženja.

Upozoreni su razni ljudi da ne mogu da pričaju koješta... npr. promocija nasilja prema vernicima apsolutno nije dozvoljena. Ako bi neko insistirao na takvom stavu, garantujem ti da bi bio izbačen.

Da li je ikada SPC nekog anatemisala jer je pozivao na nasilje? Ako tebi dođe neki "vernik" sa idejama da ove ili one treba pobiti ili proterati... i pored tvojih saveta, nastavi da insistira na tome, hoćeš li mu reći da ne može da bude pravoslavac sa takvim stavovima i odbiti da ga pričestiš i slično?

Inače, što se tiče i tih ličnih stavova i načina izražavanja, mnogima je skrenuta pažnja... kod nas se često priča o tome, naravno interno, ali ako neko insistira na tome da bude grub prema drugima u obraćanju, šta ja tu mogu? Ne mogu da tražim da neko bude izbačen iz udruženja kad ne krši Statut...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ја нисам свештеник, не Причешћујем вернике, али сам сигуран, да кад би неко од верника говорио свештенику то што ти наводиш као пример, "зарадио" епитимију, односно казну непричешћивања на неко време.(Немам информација где се, да ли, и кад тако нешто догодило, али не сумњам да током историје, јесте)

Обзиром да јесам православне вероисповести, сигуран сам да тај који пропагира то што си навео као пример јесте у огромној заблуди,као и да је тако нешто потпуно неспојиво са православљем.

На Фејсбук-у, па чак и код нас на форуму, постоји отворено, не позивање на насиље, већ описивање шта би нам, или шта ће нам чинити, људи који се изјашњавају као атеисти и за које не знам да ли су чланови АС удружења. Да ли такав начин изражавања само зато што није описан статутом, није довољан разлог за бар ограђивање од "аутора", ако јесу чланови удружења АС-е?

Опрости, што постављам Теби ова питања, јер заиста немам ниједну примедбу на Твој стил изношења свог става, али једноставно нико се други на јавља да одговори.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Da li je ikada SPC nekog anatemisala jer je pozivao na nasilje? Ako tebi dođe neki "vernik" sa idejama da ove ili one treba pobiti ili proterati... i pored tvojih saveta, nastavi da insistira na tome, hoćeš li mu reći da ne može da bude pravoslavac sa takvim stavovima i odbiti da ga pričestiš i slično?

Наравно. После Првог светског рата сви војници и официри који су учествовали у рату ималу су епитимију (забрану причешћивања) пар година, не сећам се тачно да ли је две или три. Без обзира што је рат био одбрамбен. То говори довољно о ставу Цркве према насиљу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ја нисам свештеник, не Причешћујем вернике, али сам сигуран, да кад би неко од верника говорио свештенику то што ти наводиш као пример, "зарадио" епитимију, односно казну непричешћивања на неко време.(Немам информација где се, да ли, и кад тако нешто догодило, али не сумњам да током историје, јесте)

Обзиром да јесам православне вероисповести, сигуран сам да тај који пропагира то што си навео као пример јесте у огромној заблуди,као и да је тако нешто потпуно неспојиво са православљем.

На Фејсбук-у, па чак и код нас на форуму, постоји отворено, не позивање на насиље, већ описивање шта би нам, или шта ће нам чинити, људи који се изјашњавају као атеисти и за које не знам да ли су чланови АС удружења. Да ли такав начин изражавања само зато што није описан статутом, није довољан разлог за бар ограђивање од "аутора", ако јесу чланови удружења АС-е?

Опрости, што постављам Теби ова питања, јер заиста немам ниједну примедбу на Твој стил изношења свог става, али једноставно нико се други на јавља да одговори.

Izvini, ne znam zašto sam mislio da si sveštenik, valjda sam te pomešao sa nekim.

Mi se u startu ograđujemo od svih izjava... i članova i posetilaca FB grupe... lične izjave nisu izjave Udruženja... jednostavno, u nedostatku izgrađene ideologije, pošto nas povezuje ono u šta ne verujemo a ne ono u šta verujemo, teško je napraviti nekakve kriterijume... šta da kažem takvom čoveku? "Ti nisi pravi ateista?" Vi imate svete knjige i teologiju i možeš uvek nekom da argumentuješ zašto X nije u skladu sa pravoslavljem.

Ako neko poziva na nasilje, mogu samo da mu kažem da je nasilnik i idiot a ne mogu i ne želim baš da lovim svakog idiota na netu da bi mu rekao da je idiot. Baš zato, ja slabo i pratim našu FB grupu (čini mi se da je mnogi vernici pomnije prate)... ima tu baš raznih likova... ono što znam je da je svaka slika ili komentar koji je bio preteran i za koji sam tražio da se reaguje na njega, uvek bio uklonjen, a bilo je takvih...

Da li postoji još takvih? siguran sam da postoje... ja ih nisam video... nisam najsrećniji administriranjem na FB, ali pošto kod nas važi nepisano pravilo da ne kritikuješ preterano rad drugih ako sam nisi spreman to da radiš (a nisam) ne mogu baš mnogo da uradim po tom pitanju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

У понедељак, 10. октобра са почетком у 21:00 на нашем Stickam видео каналу биће одржано веома занимљиво и битно предавање.

Тема је Институција кумства - од бање Витезде до традиционалног пира

предавач је о. Младен Шобот, ђакон

Предавања снимамо само у трајању од сат, остало можете чути једино уживо, апосле предавања можете постављати питања нашем драгом о. Младену који је спреман да на њих одговара.

Подели на овим сајтовима

• Гости

У вези ове теме занима ме колико је пракса кртавања деце донела бољитка Цркви и на који начин можемо наново увести кетихезацију оних који се спремају за крштење. Такође занима ме како појаснити људима да је крштење догађај целе Цркве и да пракса крштавања ван Литургије (а да не причамо о 5-6 појединачних крштења истог дана) је прилично погрешна пракса? У вези свега тога појаснити везу Литургије и крштења. Надам се да ће о. Младен видети ово.

Подели на овим сајтовима

То је огроман проблем, јер је крштење истргнуто из крила заједнице и претворено у породичан чин. Од чина заједничарења до чина индивидулизације... Говорићу о томе, јер мислим да је јако битно. Хвала оче Иване на питањима...

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Предавање почиње у 21:05, дођите да подржимо нашег о.Младена и да послушпамо дивно предавање. Иначе, не снимамо цело предавање већ само део, зато они који би желели да слушају или да поставе питање могу то да учине сада уживо преко нађшег видео канала:

www.stickam.com/pouke

Подели на овим сајтовима

• Гости

Оче, захваљујем се на одличном предавању-разговору, где смо решили неке недоумице, надам се да ће бити још људи који ће да га чују ofline јер је заиста предавање лепо и садржајно, а најпре битно за наш живот и учешће у Цркви.

Да, можда људе више занима да причамо о политици и економији него о црквеним и животним питањима. Можда је битније да причамо ко је какав Владика и ко је свештеник са најскупљим колима или не знам шта,,, али то нее никога од нас спасити. Не, најпре ће нас навући на грех осуђивања, а када мало загребемо испод наших маски видеће се да смо 1000 пута гори од оних које осуђујемо.

Још једном, хвала Оче.

Подели на овим сајтовима

Заиста је било лепо слушати оца Младена на тему : "Институција кумства - од бање Витезде до традиционалног пира" Немам речи . Ово је одиста проблем који је један од најважнијих у Православљу а поготову код Срба .

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...