Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

On 2. 2. 2013. at 23:04, Atheist рече

Ateista sam OK, ali imam nešto da kažem ako nema veze kojom rukom pričešćuje, onda nije bitno ni kojom se rukom krstiš i badnjak se činimi se u kuću unosi desnom rukom. Ili je to ipak neki lokalni običaj kod mene?

Bitno je da se čovek uvek krsti desnom rukom a to za badnjak nema veze. 

Подели на овим сајтовима

У античком и средњовековном грчком "десно" је синоним за повољно, добро, срећно. Има чак и у некој молитви, не могу да се сетим где сам то сусрео...

Наравно да то није од суштинског значаја, чак није ни важно, али стоји да се и леваци крсте десном руком, и да никоме никада није пало на памет да то мења

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Takodje i sedeti s desne strane znacilo je imati istu čast.

A pričešćivati treba levom rukom,

ako je sveštenik levoruk (iz praktičnih razloga).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 1. 2. 2013. at 19:29, malina :) рече

Шта би радио да му се одузме десна рука или да је нема уопште...наравно да би причешћивао левом, па и вадио Агнец, благосиљао. 

Mislim da ne bi. Jer čini mi se da postoji neko pravilo (ko ga smisli samo da mi je znati),

da čak ako izgubi u nesreći neki od prstiju desne ruke ne može više obavljati svešteničku službu,

jer, pazi sad, ne može ispravno da dadne blagoslov.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2013. at 0:53, Веља рече

Takodje i sedeti s desne strane znacilo je imati istu čast.

A pričešćivati treba levom rukom,

ako je sveštenik levoruk (iz praktičnih razloga).

Ako je to praktično i onda je praktično krstiti se levom rukom ako je neko levoruk. 

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2013. at 1:07, Kolega2357 рече

Ako je to praktično i onda je praktično krstiti se levom rukom ako je neko levoruk. 

Mislim da nisi u pravu. Iz praktičnih razloga je bolje da levoruk sveštenik Pričešće daje levom rukom

da ne bi došlo do prosipanja istog.

Подели на овим сајтовима

Desna ruka, kao i desna strana, ima samo simvolični značaj. Na primer, Kopti su iz istog razloga zadrzali drevni način Aleksandrijske patrijaršije stavljanja krsnog znamenja: s leve na desnu stranu, u znak udostojenja sjedinjenih u Hristu sedanjem s desne strane Boga Oca,

a što će, čini mi se u srednjem veku, usvojiti i katolici.

Подели на овим сајтовима

On 2. 2. 2013. at 23:04, Atheist рече

Ateista sam OK, ali imam nešto da kažem ako nema veze kojom rukom pričešćuje, onda nije bitno ni kojom se rukom krstiš i badnjak se činimi se u kuću unosi desnom rukom. Ili je to ipak neki lokalni običaj kod mene?

a šta ako badnjak ima 50kg pa ga moram unositi sa obe ruke? 

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2013. at 0:56, Веља рече

Mislim da ne bi. Jer čini mi se da postoji neko pravilo (ko ga smisli samo da mi je znati),

da čak ako izgubi u nesreći neki od prstiju desne ruke ne može više obavljati svešteničku službu,

jer, pazi sad, ne može ispravno da dadne blagoslov.

:291291291: Ја се дубоко надам да се у пракси овакве небулозе не спроводе.

Подели на овим сајтовима

Za to nisam ni ja siguran. Mozda ima neko da zna?

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2013. at 1:39, Веља рече

zadrzali drevni način Aleksandrijske patrijaršije stavljanja krsnog znamenja: s leve na desnu stranu,

u znak udostojenja sjedinjenih u Hristu sedanjem s desne strane Boga Oca,

a što će, čini mi se u srednjem veku, usvojiti i katolici.

I jedni i drugi ovo tumače kao izraz hrišćanske vere u ovom smislu:

od Boga Oca na zemlju silazi Sin Boziji, uzima nas u Svoj zagrljaj (po Duhu Svetom) i seda Bogu Ocu s desne strane.

Подели на овим сајтовима

O levorukim svestenicima uvek razmisljam kada sluzim negde gde je zajednica velika te svi prilaze na pricesce i pricescuje se na dva mesta. Obicno se uvek napravi neverovatna guzva jer svi moraju da idu desnom stranom da bi dolazili "na ruku" svesteniku. Kada bi jedan bio desnoruk a drugi levoruk lepo bi se moglo organizovati da ljudi prilaze sa desne i leve strane i lepo izlaze kroz sredinu...

301  algabacaju  pravopop

Подели на овим сајтовима

Мож да буде глупост. Али неки епископ може то сматрати физичком сметњом за рукоположење. Питање је да ли то тако треба третирати? Нигде се у канонима (правилима) Цркве, да сам ја срео, то не помиње као недостатак. Да ли је?

Што се тиче крштења левом руком...па постоје ствари које може неко да савлада, које су просто уобичајене у тој мери да не представљају напор да их неко научи. То ти је као што је ствар конвенције (бонтона) да се виљушка држи левом руком, што дешњацима представља пртоблем. Је ли сад неки дешњак ноторна сељачина и треба му забранити да једе зато што не уме да држи виљушку левом руком него десном.

А ево још једне зачкољице.... зашто, ако је десна страна толико битна, свештеник када по великом входу стави дарове на часну трпезу, дискос ставља са своје леве стране?

Иначе, виђао сам пар свештеника леворуких, чак и на БФ је један ђакон леворук и причешћивао је верне левом руком.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...