Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

ја сам пронашао ову изузетну књигу кад сам био у недоумици око приласка путиру

http://www.esnips.com/doc/9e436fa5-9f63-4c7d-bd5b-4f94e6c98186/Du%C5%A1ekorisna-knjiga-O-%C4%8CESTOM-PRI%C4%8CE%C5%A0%C4%86IVANJU---Sv.Nikodim-Svetogorac

запазите кад је писана и биће вам јасно колико су нека питања ванвременска, ја сам имао утисак да се ради о садашњим питањима, мени је све било одговорено, укључујући и класичне заблуде.

иначе књижица је смешне дужине, 50 страна, може да се прочита изузетно брзо.

Подели на овим сајтовима

Мени је све кристално јасно и подржавам сваку реч. Свако добро брате Соломон

Свако добро и теби брате!  0409_feel

Има ту једна ствар. Повезаност Крштења и Причешћивања. Дакле, пре него смо се крстили, ми смо одлучили да се стално Причешћујемо. А не обрнуто.

Наравно,брате мој,да постоји повезаност једног и другог и ове твоје речи,баш зато што су тачне,нас још више подсећају шта је циљ,још више нас обавезују и мотивишу да се у Цркви,у Телу Христовом све више изграђујемо,усавршавамо,подвижнчки преображавамо и тако,са неописивом радошћу и благодарношћу Богу због свега,али и страхопоштујућим трепетом и осећајем подразумевајуће и стражеће личне одговорности,приступамо Светињи над Светињама.Поздрав за мог брата дибидусрус-а.  :)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Ево наизглед једноставно питања.

Дакле, да ли за причешће сме да се користи само вино или може и нешто друго?  0202_238

Ако сме само вино да се користи, да ли оно мора бити искључиво црвено? confused

Подели на овим сајтовима

у неким муслиманским земљама постоје православне Цркве под јуриздикцијом Грчке Цркве.

Пошто се ради о муслиманским земљама у којима важи шеријатски закон забрањено је под цену живота уношење вина у те земље. Од тог су изузете само стране амбасаде. У тим земљама ти свештеници служе на медовини која је дозвољен алкохол у муслиманским земљама. Шта мислите о томе?

Подели на овим сајтовима

Мислим да је то у реду,с обзиром на околности.... И свештеници по логорима,затворима,у прогонству често нису имали  ни одежде, ни антиминс, некад ни хлеба ни вина, па су се сналазили- шта им је било при руци...

Подели на овим сајтовима

Мислим да су монофизити нешто друго користили. Или у Африци кад нема вина. Например мед.

И мислим да треба наћи како су у Русији служили свештеници и епископи у логорима. Па ако је неко нашао да постави овде.

Подели на овим сајтовима

"Понедељак 1. фебруар 1982.

...мени је одједном постало јасно да се, у крајњем исходу, унутар Цркве води ђаволска борба против Евхаристије и да то, наравно, није случајно. Без постављања Евхаристије у основ свега (у Цркви), Црква је само "религијски феномен", а не Црква Христова као "Стуб и Тврђава Истине..." (1. Тим. 3, 15). Читава историја Цркве је обележена, дакле, "побожним" покушајима да се Евхаристија "редукује" и "обезбеди" и да се, ради тога, раствори у "побожности", да се сведе на "припрему за Причешће", да се откине од Цркве (еклисиологија), од света (космологија, историја), од Царства (есхатологија). И постало ми је јасно: ако имам икакво "призвање", онда је оно управо ту, у борби за Евхаристију, а против таквог редуковања (Евхаристије), против разцкрвењења Цркве кроз њену "клирикализацију" са једне стране и кроз њено "посветовњачење" са друге."

отац Александар Шмеман: "Наш живот у Христу, Христов живот у нама" (стр 684)

Подели на овим сајтовима

O oвој теми сам само нашао да говори св. Амвросије Милански у својим Катихезама.

Он тамо каже да вино мора бити чисто без икаквих примеса или додатака. Али нигде не говори да мора бити црвено. Што је јако интересантно. Поставља се питање да ли су у првим вековима служили и на белом вину? Будући да су то времена прогона и разних мучења мислим да су служили по принципу дај шта даш само да је вино. Што никако за нас данас не сме бити изговор да можемо користити било које вино. Али наравно уз поменуте изузетке, кад је и живот хришћанина угрожен. А камоли кад из објективних разлога нема вино код себе, као поменута браћа по муслиманским земљама.

Ја бих се запитао да ли ми данас користимо чисто вино у Цркви, будући да се данас вино више прави неким вештачким хемиским средствима.

Подели на овим сајтовима

Мислим да питање и није тако дискутабилно. Бог и од камења може да учини хвалу себи, као што је и писано. Тело и Крв Христова није ништа мање Тело и Крв Христова са овим или оним вином - у нешто или верујеш или не верујеш, или боље рећи, у Неког или верујеш или не верујеш. Питање ме подсећа мало на софисте који би говорили да ли Бог може да направи камен који Он Сам не може да подигне. Наравно, Богочовек зна зашто је изабрао баш хлеб и вино за изобразитељне елементе Своје Оваплоћене славе а не кропомир и лук на пример. Пошто је Марко Весић неко ко је литургијски поткован волео бих да ми одговори на ово питање: Дакле, зашто је Бог изабрао баш ове елементе (хлеб и вино) за "обрасце" Свога Тела и Своје Крви а не нешто друго? Хвала Марко! nesiguran

Подели на овим сајтовима

Пита поп владику: Преосвећени, да ли може да се причешћује ракијом?

-Нее...

-Може преосвећени, ја проб'о...

Мислим да је савршено јасно да је причешћивање црвеним вином опште прихваћена пракса и да од ње не би требало одступати, осим у посебним случајевима када се прибегава најбезболнојој (најнесаблажњивијој) алтернативи, била она бело вино, била нешто друго...

Најчешћи одговор на постављено питање о обрасцима је да су то основне намирнице, па би по тој логици Кинези могли да се причешћују пиринчем. Међутим, изузев блискости форме (хлеб и вино физички подсећају на тело и крв), треба приметити да се и хлеб и вино добијају прерадом. Да не улазим сад у пољопривредне детаље, али свима нам је јасно који пут прођу примарни дарови Божији да би постали хлеб и вино. То је наше умножавање таланата, наш допринос стваралаштву Божијем, које у евхаристији приносимо Богу. Такође као што је потребно да од лозе до вина много различитих људи буде укључено у читав процес, тако исто много нас различитих употребљавајући своје дарове и напредујући у својим животним областима и учествујући у Литургији и приносећи те дарове, заправо, градимо Цркву - бивамо Црква. Тако да су ови елементи уско везани за саму Цркву што показују и речи "Твоје (дарове) од Твојих (дарова) Теби приносећи због свега и за све".

Е сад, да ли је у тескобним ситуацијама у којима су се хришћани кроз историју налазили и у којима се и данас на разним странама налазе, боље искористити било који дар који је Господ послао (макар то била и ракија), испросити освећење Духа Светога и употребом таквог освећеног дара сјединити се са Богом или зарад поштовања форме лишити себе заједничарења са Животом наших живота?

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Bila je tema bas u vezi ovoga, mislim da je otac Ugrin govorio i pitao, ali je nekako ostala po strani, mozda neko od moderatora iskopa i tu temu...pitanje je bilo zasto bas crveno vino i zasto hleb sa kvascem...mozda gresim... 0442_feel

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...