Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Ако је свештеник леворук, може ли да причешћује верне левом руком?

У Служебнику нпр. нигде не пише, бар да сам видео, да мора десном руком то да чини. Пише за проскомидију да приликом сечења и вађења Агнеца копље држи десном руком, али за причешће јок.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Ако је свештеник леворук, може ли да причешћује верне левом руком?

У Служебнику нпр. нигде не пише, бар да сам видео, да мора десном руком то да чини. Пише за проскомидију да приликом сечења и вађења Агнеца копље држи десном руком, али за причешће јок.

Интересантно питање. Не знам, мислим да не би требало. 

Подели на овим сајтовима

A, što ne bi moglo?Ako je levoruk, pa šta da radi, levom se služi kao dešnjaci desnom.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Интересантно питање. Не знам, мислим да не би требало. 

Misliš oče?A, zašto?

• Волим 1
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Мислим да је митр. Христофор(?) био леворук и да је причешћивао левом руком...

Мислим овај наш у Америци што се скоро, пре две три године упокојио (Христофор се звао јел да?)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости

Misliš oče?A, zašto?

Кажем да не знам, само мислим... управо у контексту тога да се Агнец вади десном руком, благосиља се десном руком...

Али нисам сигуран јер нисам о томе ни читао ни размиљао, али заиста је интересантно питање.

Могао би неко стручнији да одговори. Нисам успео о овоме да пронађем ништа ни у Канонском праву.

Подели на овим сајтовима

Шта би радио да му се одузме десна рука или да је нема уопште...наравно да би причешћивао левом, па и вадио Агнец, благосиљао. Уосталом, зашто би неко ризиковао да причешћује десном и проспе причешће, ако је левак и сигурнији је да левом руком и причешћује? Прилично би фарисејски било бранити то.

Подели на овим сајтовима

Слажем се донекле са о. Иваном. По логици ствари, ако Агнец вади десном, благосиља десном требало би и да причешћује истом руком. Сад ту постоји једна друга ствар. До скоро, рецимо, деца која су узимала ствари левом руком као мала, родитељи су им пребацивали у десну па су од леворуких правили десноруке. Тако да је леворукост заиста био редак феномен. Тек од пре неких 30-50 година се на томе не само не инсистира већ лекари стриктно забрањаују да се то чини јер прави, лаички речено, дар-мар у мозгу.

Вероватно сад има и људи који су завршили теологију,који желе да буду свештеници а леворуки су. Треба ли то онда узети као канонску сметњу? Ја ценим да не. Јер ваљда је суштина оно што се предаје из руке свештеника, а то је Тело и Крв Господња. Ствар је рецепције. То је као што се ми задњих 1600-1500 година причешћујемо као лаици из Путира и хлебом и вином док је пре тога било под два вида, тј. одвојено. Па је ваљда у 4.-5.веку то промењено (мислим да се приписује Златоусту). Ја на то могу да додам, јес св. Јован литургијски ауторитет, али да ли је већи ауторитет од самог Господа, јер он је посебно хлебом, посебно вином причестио апостоле.  301

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

kakve veze ima kojom rukom pričešćuje, mislim da je to nebitno

Ateista sam OK, ali imam nešto da kažem ako nema veze kojom rukom pričešćuje, onda nije bitno ni kojom se rukom krstiš i badnjak se činimi se u kuću unosi desnom rukom. Ili je to ipak neki lokalni običaj kod mene?

Подели на овим сајтовима

Ateista sam OK, ali imam nešto da kažem ako nema veze kojom rukom pričešćuje, onda nije bitno ni kojom se rukom krstiš i badnjak se činimi se u kuću unosi desnom rukom. Ili je to ipak neki lokalni običaj kod mene?

Bitno je da se čovek uvek krsti desnom rukom a to za badnjak nema veze. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...