Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

• Гости

Конкретно жена која је ујутру пре причешћа пила кафу и пушила цигарету је дошла да се причести, па се испред Чаше закашљала, те ју је Владика питао да ли је пушила пред Причешће и она је рекла да јесте. То је био повод за беседу на крају Литургије.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"Vratili bi smo se mi, da ste vi Srbi malo bolji ljudi i da imate malo vise straha Bozijeg

i da ste manje licemeri i da manje glumite veru i statirate i da se manje bavite nevaznim stvarima"

So true

"Радость моя, Христос Воскресе!"

Подели на овим сајтовима

Зашто је владика рекао "изгубљених душа"?Зар је могуће тако нешто рећи за душу која је још у телу?

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Зашто је владика рекао "изгубљених душа"?Зар је могуће тако нешто рећи за душу која је још у телу?

Svako ko luta umom, greseci na neki nacin, je izgubljena dusa, narocito ljudi koji direktno sluze necastivom kroz bavljenje vracarstvom i slicnim stvarima.

Tako i kaze u prici o bludnom sinu - kad se vratio ocu, tj. pokajao/preumio - "gle, izgubljen bese i nadje se, i mrtav bese i ozive"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

spomenuo je pijanstvo...voleo bih da cujem pre svega svestenike, posto mnogi vernici vole kad je neko veselje ili neki izlazak sa prijateljima,uz muziku i lumpovanje da vise popiju,znate vec(ne mislim na slucajeve komiranja i svakakvih nakaznih budalastina)? naravno,znamo da se neposredno vece pred Pricesce drizi evharistijski post u totalnoj apstinenciji...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Верујем да ствари слушаш у контексту... тада нећеш имати проблем са беседом.

Подели на овим сајтовима

E, ljudi ja odavno nisam čuo nešto bolje, mudrije i da pogađa u sami centar!! Hvala Oče, što si podijelio sa nama ovu, po meni, nevjerovatno značajnu besjedu Preosvećenog vladike Davida!! Ma, toliko toga je rečeno (za kratko vrijeme) da moram poslušati besjedu još par puta.

Подели на овим сајтовима

naravno,znamo da se neposredno vece pred Pricesce drizi evharistijski post u totalnoj apstinenciji...

Evharistijski post počinje od ponoći, ali i ceo taj prethodni dan bi se trebali pripremati za što dostojnije primanje Svetih Tajni Božijih,

a to ne ide uz alkohol i sl! Ako neko popije po neko alkoholno piće više prethodno veče, svakako ne bi smeo da se Pričesti...

Hvala Bogu biće i sledeće nedelje Liturgija pa se može Pričestiti.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Онај осећај кад Владика Давид подвикне... .smesko.

Док је говорио осећала сам се као мало дете које, уплашено, дрхти пред строгим родитељем, а опет, препуним љубави.

Одавно нисам била на лепшој Литургији, захваљујући и хору Св. Кнез Лазар.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Preslušao sam do kraja. Nije rekao ništa o pušenju, a se taman ponadao da će da potvrdi da je to kađenje đavolu.

rekao je odmah na pocetku kao i "pusenje droge" kako kaze, a to ti je to!

• Волим 1

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

да се човек запита и преиспита

беседа је јасна као дан

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Заиста дивна беседа и Богу хвала што још оваквих пастира има ! Преосвећени Владико Бог Вас благословио ! Заиста сам се осећао као постиђено дете пред родитељима док слушах ову беседу ! Хвала ти оче Иване !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Гости

Опет да знате, Владика говори о редовном причешћивању и ми у нашој Епархији имамо, Богу хвала, редовне причаснике... сви да узрастамо у Христу.

Подели на овим сајтовима

Морам да питам сад за једну недоумицу, шта мисли остала хришћанска раја. У цркви у коју идем свештеници имају обичај да људе, који славе па донесу у цркву колач на дан славе, зову да се причесте. Значи ти људи углавном дођу само тај дан у цркву и чисто сумњам да знају шта су узели у себе. О некој припреми да и не причамо. Па шта мислите о таквој пракси? У контексту ове беседе, потреби за исповест и остало, рекло би се да то баш није препоручљиво..

Подели на овим сајтовима

Ја морам да признам да сам почео мало мање да бринем о својој "достојности" у последње време и да релативизујем "припрему" сталним уподобљавањем Христу.Такође сам поприлично раздвојио исповедање од самог причешћа,у смислу да једно не иде пре другог већ обе свете тајне имају свој ритам,донекле паралелно.Ова беседа ми је помогла да се додатно духовно пресаберем и овако уопште...отрезвеним.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...